Счетоводител в нужда се познава 2

• 64 580
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Предишния работодател не го набърквайте.От него е трябвало да си търсиш парите за неизползвания отпуск в другата фирма.Гледаш си дните само в настоящата фирма.Правилно ти написаха че имаш право на отпуска пропорционално на отработеното време, т.е. за 2012 до края на юни имаш право на 10 дни платен отпуск.За миналата година зависи от коя дата си започнала, за да се определи колко дни отпуск имаш.Ще ви заплати отпуската спрямо последния месец, в който имаш отработени 10 дни.Трябва да ви се доплаща извънредния труд.

# 76
  • Варна
Съншайн новата тема ли подготвяш ?

# 77
  • Linz
Предишния работодател не го набърквайте.От него е трябвало да си търсиш парите за неизползвания отпуск в другата фирма.Гледаш си дните само в настоящата фирма.Правилно ти написаха че имаш право на отпуска пропорционално на отработеното време, т.е. за 2012 до края на юни имаш право на 10 дни платен отпуск.За миналата година зависи от коя дата си започнала, за да се определи колко дни отпуск имаш.Ще ви заплати отпуската спрямо последния месец, в който имаш отработени 10 дни.Трябва да ви се доплаща извънредния труд.
Направих 12 месеца в настоящата фирма, до момента нямам нито ден платен отпуск, до края на 2011 бях на пълен работен ден, от януари съм на 4-часов. При това положение ми казват, че имам право да ползвам 10 дни всичко на всичко. А това доколкото разбирам не е вярно.
Извънреден труд не се заплаща тук, измислят разни глоби за неспазване на задължения и си умиват ръцете.

# 78
  • София
Много ми е интересно легално ли ви глобяват и с какъв документи и на каква база се аргументират.
Също така не виждам как ще ти казват на какво имаш право, като Кодекса на Труда си е регламентирал твоите права много ясно. Тези плачат за Инспекция по труда май.
През 2011 доколкото разбирам имаш неизползван отпуск при настоящия работодател, който също имаш право да изполваш, както и полагащите ти се дни отпуск за 2012 г.

# 79
  • Linz
Много ми е интересно легално ли ви глобяват и с какъв документи и на каква база се аргументират.
Също така не виждам как ще ти казват на какво имаш право, като Кодекса на Труда си е регламентирал твоите права много ясно. Тези плачат за Инспекция по труда май.
През 2011 доколкото разбирам имаш неизползван отпуск при настоящия работодател, който също имаш право да изполваш, както и полагащите ти се дни отпуск за 2012 г.
Глобите са за "неизпълнение на задълженията". Нищо не е легално в тая фирма и плачат не само за Инспекцията по труда, а и за други проверки, знам. 
За това съм решила да напусна. Обаче как се процедира... имам право при напускане да изискам да ми изплатят неизползвания и неизплатен отпуск според КТ, нали? А като ми откажат какво правя? Една приятелка като потърси съдействие от Инспекцията по труда са й казали да си наеме адвокат Rolling Eyes

# 80
Глобите са за "неизпълнение на задълженията". Нищо не е легално в тая фирма и плачат не само за Инспекцията по труда, а и за други проверки, знам. 
За това съм решила да напусна. Обаче как се процедира... имам право при напускане да изискам да ми изплатят неизползвания и неизплатен отпуск според КТ, нали? А като ми откажат какво правя? Една приятелка като потърси съдействие от Инспекцията по труда са й казали да си наеме адвокат Rolling Eyes

При напускане имаш право да поискаш да ти платят неизползвания отпуск.Ако не го направят се жалиш в Инспекцията.Проблемът е, че няма срок в който да го направят и наистина може да се стигне до адвокат. (наскоро го проучвах задълбочено въпросния проблем...)

# 81
  • Варна
В молбата за напускане пишеш по какъв начин желаеш да ти бъде ПРЕКРАТЕНО ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ / дали с предизвестие или без предизвести ти решаваш / и че желаеш да ти бъде изплатено Обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск по  Чл. 224.
При неизплатени трудови възнаграждения срока да го съдиш работодателя е 3 години, 200 лв. адвокатски хонорар,който хонорар ти го плащаш на адвоката,а след това работодателя си го плаща на теб.  Няма никакъв смисъл да се уведомява ИТ , тя констатира ,че не е изплатено възнаграждението дава срок на работодателя да го изплати ,той не ти го плаща естествено, защото ИТ дори не му налага глоба. Ако се заведе дело процедурата е бърза,стига да има работодателя приходи, защото след като съда ти разгледа иска веднага се дава на съдия изпълнител и от там работодателя вече няма къде да мърда и ще ти плати възнаграждението.

Последна редакция: чт, 21 юни 2012, 19:06 от Естера

# 82
  • Балчик
Pеди пpавилно са те насочили към адвокат , защото ИТ ще напpавят пpовеpка и ще
установят , че не са ти платили обещетение или заплата , може и да глобят фирмата за това ,
но те не могат да накарат твоят работодател да ти плати фактически . Ти си водиш дело , тези
дела са безплатни т.е. няма съдебни такси , но адвоката си вема хонорар.Тук чувам за суми от
400.00 лева .

# 83
  • Linz
Благодаря ви, това е полезна информация Peace

# 84
аз си мисля че и само отправена заплаха към работодателя , че ще се обърнеш към ИТ ще свърши работа. Проверките по сигнал не са за пренебрегване. Просто му намекни , че знаеш към кого да се обърнеш и си знаеш правата

# 85
аз си мисля че и само отправена заплаха към работодателя , че ще се обърнеш към ИТ ще свърши работа. Проверките по сигнал не са за пренебрегване. Просто му намекни , че знаеш към кого да се обърнеш и си знаеш правата

При фирмите с кадърен счетоводител, тоя номер не минава... И те добре си знаят правата...Всичко зависи от това дали работодателя "е стока"...

# 86
А, бе вчера по новините на Нова чух, че вече можело да се напуска без предизвестие от страна на работника/ служителя  newsm78
Но нещо го смотолевиха и  нищи повече не казаха. Някой наясно ли е с това?

# 87
  • София
Че то и сега си може:

Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие

Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:

1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;

2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;

3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;

3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 и чл. 123а, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;

4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;

5. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)

6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;

7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работи на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 или т. 3 и премине на друга работа за неопределено време;

7а. (нова - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) работи по трудов договор с предприятие, което осигурява временна работа, и сключи трудов договор с друг работодател, който не е предприятие, което осигурява временна работа.

8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;

9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба;

10. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят преустанови дейността си;

11. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят е предоставил неплатен отпуск на работника или служителя без негово съгласие.

(2) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) В случаите по ал. 1, т. 10, когато работникът или служителят не може да подаде писменото си заявление за прекратяване на трудовия договор, поради това че работодателят, лицето, което го представлява, или лицето, определено да получава кореспонденцията на работодателя, не могат да бъдат намерени на адреса на управление, посочен в трудовия договор, заявлението може да се подаде в инспекцията по труда по седалището или адреса на управление на работодателя. Ако след проверка, извършена съвместно от контролните органи на инспекцията по труда, Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите, се установи, че действително работодателят е преустановил дейността си, трудовият договор се смята прекратен от датата на завеждане на заявлението в инспекцията по труда по седалището или адреса на управление на работодателя.

(3) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Редът за извършване на проверката по ал. 2 се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с управителя на Националния осигурителен институт и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите.

# 88
Казаха, че съдът е постановил като незаконно искането и служителя да се санкционира в случаите, когато работодателят му не му е пуснал ТД. И може би в тази връзка казаха, че може да се напуска без предизвестие.  newsm78
Честно казано не чух мн добре.

# 89
  • В полите на Пирин планина
Казаха, че съдът е постановил като незаконно искането и служителя да се санкционира в случаите, когато работодателят му не му е пуснал ТД. И може би в тази връзка казаха, че може да се напуска без предизвестие.  newsm78
Честно казано не чух мн добре.

То, ако няма договор за какво предизвестие говорим  newsm78

По БТВ коментираха промяната в КТ, която се подготвяше да има глоба и на работник, който работи без договор, а не само за работодателя.

Привет колеги  Peace Много хубава тема  Wink

Общи условия

Активация на акаунт