Счетоводител в нужда се познава 2

• 64 540
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, имам един въпрос и ще съм много благодарна ако ми отговори някой ясно и точно, че поне с 5 човека говорих и все нещо е неясно.
Значи вписах се като адвокат през юли 2012, от 03.08.2012 г. съм самоосигуряващо се лице, като до този момент съм се осигурявала на 420 лв., т.е. плащам по 123.08 лв. за това, тъй като бях в процес на търсене на работа. Сега ми изпада възможност да започна такава, като ще ми плащат 1300 лв. и ще трябва обаче сама да си плащам осигуровките. Върху каква база се изчисляват въпросните осигуровки и как се приспадат онези 25 % нормативно признати разходи и ако се приспадат от тази сума, защо не се приспада нищо от минимума от 420 лв.
Интересува ме и какви документи е необходимо да се представят при изготвяне на данъчната декларация през април, тъй като ще ми търсят отчетни документи и въпросът е те доколко се представят, за да си направя сметка върху каква сума е удачно да се осигурявам, тъй като ако е върху цялата реално 1/3 ще отива за това, а все пак имам малко дете, нали  Confused , което иска и има нужда от 100 неща?
Благодаря предварително,

# 631
  • София
Здравейте, имам един въпрос и ще съм много благодарна ако ми отговори някой ясно и точно, че поне с 5 човека говорих и все нещо е неясно.
Значи вписах се като адвокат през юли 2012, от 03.08.2012 г. съм самоосигуряващо се лице, като до този момент съм се осигурявала на 420 лв., т.е. плащам по 123.08 лв. за това, тъй като бях в процес на търсене на работа. Сега ми изпада възможност да започна такава, като ще ми плащат 1300 лв. и ще трябва обаче сама да си плащам осигуровките. Върху каква база се изчисляват въпросните осигуровки и как се приспадат онези 25 % нормативно признати разходи и ако се приспадат от тази сума, защо не се приспада нищо от минимума от 420 лв.
Интересува ме и какви документи е необходимо да се представят при изготвяне на данъчната декларация през април, тъй като ще ми търсят отчетни документи и въпросът е те доколко се представят, за да си направя сметка върху каква сума е удачно да се осигурявам, тъй като ако е върху цялата реално 1/3 ще отива за това, а все пак имам малко дете, нали  Confused , което иска и има нужда от 100 неща?
Благодаря предварително,

Само си се вписала като адвокат, не си се записала и за член на Осигурителна Каса(ако си член на САК горещо те съветвам да НЕ СЕ записваш и като член на Осигурителна каса Адвокат, защото ще береш много, ама мнооого ядове)? Ако е така ще трябва да правиш следното:

1. Определяне на осигурителния ти доход - 1300 лв. минус 25 % нормативно признати разходи, което значи че ще трябва да внасяш осигуровки върху 975 лв. месечно, което значи:

ДОО 16,3% (предполагам ще се осигуряваш за болнични и майчинство) - 158,93 лв.
ЗО - 8% - 78,00 лв.
ДЗПО - 5% - 48,75 лв.
ДОД по чл. 43 от ЗДДФЛ - 68,93 лв.

Всичко месечни плащания за осигуровки и данък - 354,61 лв. И сама можеш да си сметнеш, колко ще ти остава чисто. Моят съвет е да се осигуряваш върху реалния доход, защото иначе на годишна база ще ти излезе да довнесеш осигуровки и ще трябва да плащаш пари накуп, което винаги е гадно.

Всеки месец е необходимо да си подаваш декларация образец 1, а на годишна база до 30 Април на следващата година трябва да подадеш декларация образец 6 към 13 месец за направените от теб осигурителни вноски.

За данъчната ти декларация ще ти е необходима служебна бележка от платеца на дохода за платената сума към теб. Нормативно признатите ти разходи не се доказват с документи. Ще попълниш частта за доходите от свободна професия, както и таблица 1 и 2 за изравняване на осигуровките ти в годишен аспект ако има такова. Ако имаш още въпроси питай.
Това се сещам за сега.

# 632
Много ти благодаря, тодоричка,
Обаче не нещо не схванах - ако от общата сума извадя 25 % получавам осигурителната основа нали така? А тогава защо от минималните 420 лв. не се вади нищо?
Както и каква е връзката в сумите за осигуровките и работните дни - ако да речем за декември са по - малко работните дни, заради почивните около празниците, това означава ли, че и сумите по осигуровките ще са по- малко или това е без значение - питам, защото видях, че в декларация 1 се попълва броя работни дни?
И да, Слава Богу, не се вписах във въпросната каса по посочената от теб причина Simple Smile А ако давам документ от кочан за сумата, има ли вариант да не я декларирам после и въпросния данък по чл. 43 как, кога и къде се плаща?

И понеже сега се зачетох в мотивите и в нововъведенията, но си признавам, че това ми е една тъмна индия, Моля да споделиш дали някоя от тези промени ме касае?

Още веднъж много благодаря предварително!  Hug

Хубав следобед Ви желая Laughing

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 16:02 от e.damyanova

# 633
  • София
Здравейте, имам такъв въпрос.
Мъжът ми е собственик на ЕООД, негегистрирано по ДДС. Подава декларация по ЗКПО.
Тази година обаче има един граждански договор. Той къде се декларира. Благодаря предварително.

# 634
  • София
veseto87, ако правилно съм разбрала мъжът ти е изпълнител по граждански договор? В такъв случай трябва да си подаде и декларация като физическо лице. Срокът е до края на април.

e.damyanova, 420 лв. е минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и при него не важат 25-те процента. Броят на работните дни в месеца няма отношение към размера на вноските.

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 17:25 от brumbazuk

# 635
  • София
Да, точно така. Благодаря.
Тоест трябва и двете декларации, нали?

# 636
  • София
Да, трябва и двете. Едната е по ЗКПО - тя си е за ЕООД-то. Другата е по ЗДДФЛ - на съпруга ти като физическо лице. В нея ще трябва да приложи сметката за изплатени суми по гражданския договор - да си я пази.

# 637
  • София
Коя сметка, не разбрах?

# 638
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Коя сметка, не разбрах?

Получил е бележка "Сметка за изплатени суми" и Служебна бележка...Та служебната бележка се подава с декларацията...

# 639
  • София
Коя сметка, не разбрах?

Получил е бележка "Сметка за изплатени суми" и Служебна бележка...Та служебната бележка се подава с декларацията...
Разбрах, благодаря.

# 640
Ще заверявам осиг. книжка за 2000 и 2001 г. Освен книжката какво трябва да нося, не можах да открия всички платежни за този период?

# 641
  • Балчик
Ще заверявам осиг. книжка за 2000 и 2001 г. Освен книжката какво трябва да нося, не можах да открия всички платежни за този период?
Годишните деклаpации си вземи за тези периоди. Peace

# 642
  • София

Без платежните не съм сигурна че ще ти заверят. Едната колежка до миналата седмица ходи няколко пъти да заверява книжки, за едната година не можа първоначално да открие платежните, и й казаха, че няма да и заверят годината без да видят платежните. Добре че ги намери накрая.

Много ти благодаря, тодоричка,
Обаче не нещо не схванах - ако от общата сума извадя 25 % получавам осигурителната основа нали така? А тогава защо от минималните 420 лв. не се вади нищо?
Както и каква е връзката в сумите за осигуровките и работните дни - ако да речем за декември са по - малко работните дни, заради почивните около празниците, това означава ли, че и сумите по осигуровките ще са по- малко или това е без значение - питам, защото видях, че в декларация 1 се попълва броя работни дни?
И да, Слава Богу, не се вписах във въпросната каса по посочената от теб причина Simple Smile А ако давам документ от кочан за сумата, има ли вариант да не я декларирам после и въпросния данък по чл. 43 как, кога и къде се плаща?

И понеже сега се зачетох в мотивите и в нововъведенията, но си признавам, че това ми е една тъмна индия, Моля да споделиш дали някоя от тези промени ме касае?

Още веднъж много благодаря предварително!  Hug

Хубав следобед Ви желая Laughing
За съжаление по-малкото работни дни не ти намаляват размера на осигуровките.
ДОД по чл. 43 аз го удържам и плащам на адвокатите всеки месец. По принцип се внася по сметка републикански данъци на НАП по адресна регистрация на лицето. Не те съветвам ако издаваш документ от кочана да не го декларираш. Има си рискове и не е добра идея.
По отношение на промените в момента не се сещам дали нещо те касае пряко. Те тъкмо излязоха в петъчния брой на ДВ, та сега ще чета окончателно какво точно са приели.

# 643
  • В полите на Пирин планина
Скоро имах приключение с осигурителни книжки, незаверени за много дълъг период, вкл. и преди 1997 г. Търсиха ми платежни само за периодите преди 1997 г., а за другите години ми завериха по данните в Персоналния регистър. Явно всичко е на моментно решение на инспектора  newsm78

# 644
Годишните деклаpации си вземи за тези периоди. Peace

Копия на годишните декларации на фирмата ли или на лицето?

Общи условия

Активация на акаунт