Майчинството счетоводно - 49

• 47 395
  • 786
  •   1
Отговори
# 465
  • София-Младост
Здравейте,
Вече съм се допитвала до вас, но при мен казуса се промени малко.
Започнах работа по заместване. Титулярката е по майчинство, излезе доста рано в болничен, а термина й беше в края на март тази година. Междувременно и аз забременях и моя термин е в средата на септември.
Тъй като договора ми е по заместване работодателя ми предложи да ми направи договора постоянен, а аз да си напиша молба за напускане без дата. Целта е да си изкарам 2 години майчинство независимо кога се върне титуляра, а след това да са сигурни, че ще напусна по собствено желание, защото ще съм защитена от съкращение.
Мисля си че този вариант е по-добър от колкото да съм на борсата след като титуляра се върне. Как мислите вие?
Определено е по-добрият вариант, обаче това "молба без дата" малко ме притеснява. Кой ще я добави тази дата...и кога...

Момичета,здравейте! Имам въпрос,който не е свързан с майчинството, но ми трябва компетентно мнение.
На 17.04.2012г. започнах работа със стандартен трудов договор /6 месеца изпитателен срок, 30дневно предизвестие при прекратяване/ и заплата 1000лв., а осигуровките на 600лв. Работих до 8 юни и ръководството на фирмата ме уведоми,че обема на работа е намалял и нямат нужда от мен. Към 8 юни ми дължаха 500лв. и настояха да се разделим по взаимно съгласие. Аз им казах,че съм готова да попълня молба за напускане по взаимно съгласие,когато ми издължат парите. От тогава не са ме потърсили, нито за парите, нито за да пусна молба за напускане. Аз незнам сега на работа ли съм, възможно ли е да съм "напуснала" без да знам? Посъветвайте ме какви права имам и как мога да ги защитя /ако мога/.
Благодаря много.
Ти продължавай да си ходиш, за да не се окаже, че са те уволнили за неявяване.

Здравейте,
Знаете ли от къде се взима еднократната помощ за раждане?По адресна регистрация на майката по лична карта или където е родено детето и майката има временен адрес?При първото ми раждане раждах където съм и по лична карта, но сега нямам идея дали да ходя по опашки в тези жеги и да се окаже, че трябва да подам документи в друг град.
Предварително благодаря за съдействието ви!
В АСП по постоянен адрес на майката, т.е. този в личната карта.

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 21:34 от AnMary

# 466
Ала-Бала аз от това се притеснявам ConfusedНе ходя на работа, защото не ме пускат. Като ходих първите сутрини и ми казваха няма работа -почивай си, когато има ще те извикаме. Така минаха 5 работни дни и на следващия понеделник,когато реших да разбера какво става ми казаха, че няма достатъчно работа и да си подам молба за напускане. Наистина ли могат да ме уволнят за неявяване, та те дори не са ме потърсили?

# 467
Здравейте,
Започнах работа по заместване. Титулярката е по майчинство, излезе доста рано в болничен, а термина й беше в края на март тази година. Междувременно и аз забременях и моя термин е в средата на септември.
Тъй като договора ми е по заместване работодателя ми предложи да ми направи договора постоянен, а аз да си напиша молба за напускане без дата. Целта е да си изкарам 2 години майчинство независимо кога се върне титуляра, а след това да са сигурни, че ще напусна по собствено желание, защото ще съм защитена от съкращение.
Мисля си че този вариант е по-добър от колкото да съм на борсата след като титуляра се върне. Как мислите вие?
Определено е по-добрият вариант, обаче това "молба без дата" малко ме притеснява. Кой ще я добави тази дата...и кога...
Молбата ще стои при мениджърката. Казаха ми, че няма да пускт молбата без да сме говорили предварително и ще е пуснат едва когато изтече майчинството. Преди това отново ще говорим- ако имат нужда от човек и решат това да съм аз ми връщат молбата, ако не- те дописват датата в която ми изтичат 2-те години, но искат молбата да е в тях, за да не злоупотребя.

# 468
  • София-Младост
Здравейте,
Молбата ще стои при мениджърката. Казаха ми, че няма да пускт молбата без да сме говорили предварително и ще е пуснат едва когато изтече майчинството. Преди това отново ще говорим- ако имат нужда от човек и решат това да съм аз ми връщат молбата, ако не- те дописват датата в която ми изтичат 2-те години, но искат молбата да е в тях, за да не злоупотребя.
Ти си решаваш, но не виждам как това те защитава, при подписана молба, дата се дописва лесно.

# 469
Ала-Бала, а ако напиша само година, дали е по-добър вариант?

# 470
  • София-Младост
Ала-Бала, а ако напиша само година, дали е по-добър вариант?
Пак е някакъв вариант...просто говори с тях, че както те се притесняват ти да не злоупотребихш, така и ти се притесняваш за същото.

# 471
Благодаря, Ала-Бала, ще говоря, но едва ли биха се съгласили без молба.  ooooh!
А как могат да злоупотребят, по принип работодателя плаща ли някакви осигуровки по време на майчинството до 2рата година?

# 472
  • София-Младост
Благодаря, Ала-Бала, ще говоря, но едва ли биха се съгласили без молба.  ooooh!
А как могат да злоупотребят, по принип работодателя плаща ли някакви осигуровки по време на майчинството до 2рата година?
АМи могат да сложат по-ранна дата на молбата и никак не можеш да докажеш, че не е по твоя инициатива... Не казвам, че ще се случи, просто търси и ти застраховка. Плаща здравна осигуровка.

# 473
  • София
Здравейте, в майчинство съм от 16.03.2012 г, когато е роден синът ми. Последния болничен, който издаде педиатъра е представен, но сега виждам, че в НОИ пише да се яви на работа на 20.06.2012г и съответно последното обезщетение за майчинство за месец юни е изчиследно дотогава. Трябва ли нещо допълнително да преставям в НОИ, нещо което счетоводителите не са ми казали да попълня или трябва допълнителен болничен да ми бъде издаден?

# 474
  • София-Младост
Здравейте, в майчинство съм от 16.03.2012 г, когато е роден синът ми. Последния болничен, който издаде педиатъра е представен, но сега виждам, че в НОИ пише да се яви на работа на 20.06.2012г и съответно последното обезщетение за майчинство за месец юни е изчиследно дотогава. Трябва ли нещо допълнително да преставям в НОИ, нещо което счетоводителите не са ми казали да попълня или трябва допълнителен болничен да ми бъде издаден?
Прил. за периода 135-410дни.

# 475
  • София
Здравейте! Собственик и управител съм на фирма - самоосигуряващо се лице, знам че имам право на майченство, но какво се случва с фирмата ако изляза болнични. Казаха ми за някакви схеми фирмата да спре работа 135дни докато са ми болничните и после да се върна на работа и да получавам полувината майчинство. Има ли токова нещо и как по-точно стоят нещата? Мерси!

# 476
Здравейте,
преди време ви бях питала за застъпването на майчинствата. При мен застъпването стана за 4 дни.
И уж всичко ми беше точно и ясно, подадох всички приложения и молби при работодателя, но получих първия транш по второто майчинство и съм малко стъписана:
- Получила съм едновременно три парични обезщетения - по молба декларация по  чл. 53, по молба декл. по чл. 54 и за бременност. Така като гледам, паричките по чл. 54 са 50% процента за първото дете (т.е. за периода на застъпване). Тези по чл. 53 не ми е ясно за какво са.

А парите за болничния за втората бременност обаче не са същата сума, като за първото дете. Още повече!, даже по сметки ми се струва, че са формирани на база предходните две години, т.е. не са взели под внимание молбата ми до НОИ по чл. 49 (2). Възможно ли е да са преценили да не удовлетворят молбата ми? Или просто отнема време и това ще бъде коригирано следващия месец?
Ще им пиша запитване, но просто се чудех има ли такъв случай.

# 477
  • Русе
Здравейте! Собственик и управител съм на фирма - самоосигуряващо се лице, знам че имам право на майченство, но какво се случва с фирмата ако изляза болнични. Казаха ми за някакви схеми фирмата да спре работа 135дни докато са ми болничните и после да се върна на работа и да получавам полувината майчинство. Има ли токова нещо и как по-точно стоят нещата? Мерси!
Няма такова нещо. Ако се върнете на работа след 135те дни, няма да получавате половината обезщетение от 120 лв. Няма да получавате никакво обезщетение до годинката на детето. Когато изтекат 410те дни, тогава имате право на 50% за втората година на отглеждане.

Здравейте,
преди време ви бях питала за застъпването на майчинствата. При мен застъпването стана за 4 дни.
И уж всичко ми беше точно и ясно, подадох всички приложения и молби при работодателя, но получих първия транш по второто майчинство и съм малко стъписана:
- Получила съм едновременно три парични обезщетения - по молба декларация по  чл. 53, по молба декл. по чл. 54 и за бременност. Така като гледам, паричките по чл. 54 са 50% процента за първото дете (т.е. за периода на застъпване). Тези по чл. 53 не ми е ясно за какво са. - Вероятно са за частта  от месеца до излизането ви в 45дни бременност и раждане.

А парите за болничния за втората бременност обаче не са същата сума, като за първото дете. Още повече!, даже по сметки ми се струва, че са формирани на база предходните две години, т.е. не са взели под внимание молбата ми до НОИ по чл. 49 (2). Възможно ли е да са преценили да не удовлетворят молбата ми?- Не могат да преценят такова нещо. Програмата изчислява обезщетението ви. Изчакайте отговора на запитването си до НОИ. Или просто отнема време и това ще бъде коригирано следващия месец?
Ще им пиша запитване, но просто се чудех има ли такъв случай.

# 478
Здравейте, едно майче пита във ФБ групата супер мама следното:

Здравейте!има ли право работодател да те уволни по време на майчинство.работя при него на 2ри трудов договор и от инспекцията по труда му казали,че може.не знам дали изобщо е ходил там или се опитва да ме сплаши,но ако има някои запознат с въпроса нека пише.почти съм сигурна,че не може да ме бутне,ама да питам за всеки случай.утре ще се консултирам с адвокат,но до колкото разбрах шефа ми щял да ми връчи предизвестието сутринта с двама свидетели и не знам дали ще успея да се консултирам преди това.

Помагайте;)

# 479
  • Русе
Здравейте, едно майче пита във ФБ групата супер мама следното:

Здравейте!има ли право работодател да те уволни по време на майчинство.работя при него на 2ри трудов договор и от инспекцията по труда му казали,че може.не знам дали изобщо е ходил там или се опитва да ме сплаши,но ако има някои запознат с въпроса нека пише.почти съм сигурна,че не може да ме бутне,ама да питам за всеки случай.утре ще се консултирам с адвокат,но до колкото разбрах шефа ми щял да ми връчи предизвестието сутринта с двама свидетели и не знам дали ще успея да се консултирам преди това.

Помагайте;)
Зависи какво е основанието на трудовия договор. Ако е по заместване, до завръщане на титуляра, може. В Кодекса на труда пише на какво основание работодателят може да уволни майка на дете до 3 години без разрешение на Инспекцията по труда: Чл. 333. В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 , 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
Което означава, че в останалите случаи на работодателя не му е необходимо разрешение от Инспекцията по труда.

Общи условия

Активация на акаунт