Майчинството счетоводно - 49

• 47 344
  • 786
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря за бързия отговор.   bouquet
Да разбирам, че имам още 3 месеца време за реакция в които ще получавам пари и ако си намеря работа бих могла да започна след изтичането им. Тогаваще получавам ли заплата и 1/2 майчинство (което май за втората година е 230лв)?Или трябва да прехвърля майчинството на бащата/бабата?

# 511
  • София-Младост
Благодаря за бързия отговор.   bouquet
Да разбирам, че имам още 3 месеца време за реакция в които ще получавам пари и ако си намеря работа бих могла да започна след изтичането им. Тогаваще получавам ли заплата и 1/2 майчинство (което май за втората година е 230лв)?Или трябва да прехвърля майчинството на бащата/бабата?
Да. При започване на работа втората година получавате заплата +1/2 от обезщетението (за момента 240лв.) Може да прехвърлите отпуска на баща или баба, дядо, при положение че са осигурени, т.е. работещи.

# 512
Здравейте! Моля кажете ми ако след майчинство съм освободена по чл.325 ал.1 т.4 от КТ ще мога ли да взимам обещетение от НОИ според трудовия стаж?
Благодаря предварително!  Peace

# 513
  • София
Момичета, дъщеря ми септември става на 1 година. Аз обмислям да се върна на работа. Ще я гледа баба и, която е безработна. Не трябва да прехвърлям майчинството на нея нали? Освен това колко предварително трябва да предупредя работодателя, че ще се връщам на работа? Ако обаче през тази втора година малката се разболее, ще мога ли  да си взема болнични......при положение, че ще ми плащат 1/2 от майчинството  newsm78?

# 514
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Моля кажете ми ако след майчинство съм освободена по чл.325 ал.1 т.4 от КТ ще мога ли да взимам обещетение от НОИ според трудовия стаж?
Благодаря предварително!  Peace

Принципно да.

# 515
Момичета, дъщеря ми септември става на 1 година. Аз обмислям да се върна на работа. Ще я гледа баба и, която е безработна. Не трябва да прехвърлям майчинството на нея нали? не трябва щом е безработна Освен това колко предварително трябва да предупредя работодателя, че ще се връщам на работа?  поне десетина раб. дни Ако обаче през тази втора година малката се разболее, ще мога ли  да си взема болнични......при положение, че ще ми плащат 1/2 от майчинството  newsm78? да, може

# 516
Имам въпрос към някоя майка счетоводителка, която се занимава с уведомления към НАП, но не е свързан с майчинството, към кого да се обърна?
Питай тук.
В момента съм ВиД Директор в една детска градина. На 29.06 прекратих договора на 0.5 ЗАС + 0.5 чистач на една жена по взаимно съгласие (беше с молба за напускане) с дата на прекратяване 02.07. На същия ден назначих друга жена, с дата, на която тр да се яви на работа 02.07, пак 0.5 ЗАС + 0.5 чистач. Подавах уведомление по чл. 62, ал. 5 в НАП (по 1 брой за всяка заемана длъжност на човек, т. е. 1 уведомление за напускащата като ЗАС, 1 уведомление за напускащата като чистач, 1 за започващата като ЗАС и 1 - за започващата като чистач) + 2 придружителни писма. Правилно ли съм ги пуснала? За първи път се сблъсквам с подобна документация, търсих информация в интернет, но нищо не намерих.

# 517
  • В полите на Пирин планина
Имам въпрос към някоя майка счетоводителка, която се занимава с уведомления към НАП, но не е свързан с майчинството, към кого да се обърна?
Питай тук.
В момента съм ВиД Директор в една детска градина. На 29.06 прекратих договора на 0.5 ЗАС + 0.5 чистач на една жена по взаимно съгласие (беше с молба за напускане) с дата на прекратяване 02.07. На същия ден назначих друга жена, с дата, на която тр да се яви на работа 02.07, пак 0.5 ЗАС + 0.5 чистач. Подавах уведомление по чл. 62, ал. 5 в НАП (по 1 брой за всяка заемана длъжност на човек, т. е. 1 уведомление за напускащата като ЗАС, 1 уведомление за напускащата като чистач, 1 за започващата като ЗАС и 1 - за започващата като чистач) + 2 придружителни писма. Правилно ли съм ги пуснала? За първи път се сблъсквам с подобна документация, търсих информация в интернет, но нищо не намерих.

Щом лицето съвместява две длъжности, то се избира за уведомлението едната от двете. Класифицирането по НКПД се прави по следните правила:

Правила за класифициране

16. Класифицирането на дадена длъжност към единична група професии се прави на основата на обхвата, дефиниран в обяснителните бележки за позициите на Класификацията.

17. Когато естеството на работата се характеризира със съвместяване на функции и задачи, характерни за повече от една длъжност, длъжността се класифицира само с един код, като за неговото определяне се използват следните приоритети:

17.1. На длъжността се присвоява кодът на единичната група с най-голям относителен дял от времето, необходимо за изпълнение на задачите.

17.2. Приоритет имат длъжностите, чиито задължения са свързани с етапа на производството, а не с търговията, транспорта или услугите.

17.3. При комбиниране на задължения, изискващи различни равнища на образование и квалификация и различен стаж, приоритет има длъжността с най-висока степен на квалификация.

18. Когато въз основа на анализ на функциите и задачите една длъжност не може да бъде отнесена към конкретна единична група, тя се класифицира към единична група „..., некласифицирани другаде”.

19. Когато за някоя длъжност се налага да се открои важността и отговорността на изпълняваните функции и задачи, към длъжностното наименование от НКПД-2011 могат да се включват и допълнителни определители като: заместник, завеждащ, старши, младши, висш, главен, водещ, майстор, помощник, стажант и други, като се ползва осемцифровия код от НКПД-2011 за съответната длъжност.

20. С изключение на длъжностите, определени с нормативен акт, работодателите решават индивидуално всеки отделен случай на несъответствие между изискваното от НКПД-2011 минимално образователно и квалификационно ниво за заемане на дадена длъжност и притежаваните от заетото или кандидатстващото за длъжността лице образование и професионална квалификация.

21. Списъкът на длъжностите в една единична група професии може да се изменя и допълва. Включването на нова длъжност става по процедура, определена в Правилника за прилагане на Националната класификация на професиите и длъжностите, 2011 г.

22. В националната практика на Република България не се използват следните единични групи от ISCO-08: 1113 - Традиционни старейшини и селски водачи/управници; 3221 - Помощник-медицински сестри; 3222 - Помощник-акушерки; 3251 - Асистенти и терапевти в денталната медицина; 3252 - Специалисти по медицински досиета и здравна информация; 3258 - Приложни специалисти в оказването на спешна медицинска помощ; 4414 - Писари и сродни на тях; 9624 - Носачи на вода и дърва за горене. В тези единични групи не се включват длъжности. В информационните системи, които поддържат информация по професии, тези кодове не се прилагат.

Още инфо:
http://www.kik-info.com/classifications/nkpd2011/metodologichni-belejki.php

# 518
Здравейте на всички. Аз съм бременна в третия месец. Осигурявам се на колкото взимам, но работя във фирмата от 1 г. и 7 месеца. Преди това 1г. бях безработна. Въпросът ми е ако си взема болничен дали ще ми се счита за доход когато изляза по майчинство и дали ще взимам обезщетение на минималната работна заплата и на сумата, която ме осигурява работодателя, тъй като нямам 2 години на постоянен трудов договор.
Благодаря предварително!

# 519
  • София-Младост
Здравейте на всички. Аз съм бременна в третия месец. Осигурявам се на колкото взимам, но работя във фирмата от 1 г. и 7 месеца. Преди това 1г. бях безработна. Въпросът ми е ако си взема болничен дали ще ми се счита за доход когато изляза по майчинство и дали ще взимам обезщетение на минималната работна заплата и на сумата, която ме осигурява работодателя, тъй като нямам 2 години на постоянен трудов договор.
Благодаря предварително!
Отпуска за временна неработоспособност се признава за трудов и осигурителен стаж, така че докато сте в болничен ви се трупа необходиимят осигурителен стаж.  В базата за изчисляване на обезщетението се взима дохода, от който е изчислен самият болничен, а не това което получавате по сметка.

# 520
Момичета,ще ми се отрази ли болничния на майчинството?Благодаря предварително!

# 521
  • София-Младост
Момичета,ще ми се отрази ли болничния на майчинството?Благодаря предварително!
Може би да, може би не...трудна работа без данни никакви, зависи от осигурителния доход, на база на който ще се изчислява болничният. Ако той е постоянен-отоговърт е не.

# 522
Мишчица,на работа съм от 2години,на 8 часов работен ден.Значи няма да се отрази,така ли?

Ала-Бала на работа съм от 2години в тази фирма,на 8 часов работен ден.Значи няма да се отрази,така ли?

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 14:00 от AnMary

# 523
  • София-Младост
Ала-Бала на работа съм от 2години в тази фирма,на 8 часов работен ден.Значи няма да се отрази,така ли?
Повтарям, ако 18 месеца назад осигурителният доход не се е променял, то болничният няма да се отрази на обезщетението за бременост и раждане.

# 524
  • на земята
Здравейте ,Ала-Бала ,а значи ли това че ако работя във фирмата 2 години,едната година съм се осигурявала на по ниска заплата,а следващата една година на по висока заплата,ако взема болничен до края  на бременноста (т.е.оставащите 160 дни) ще ми се намали майчинството,в НОИ казаха,че ако има назад пълна година на една и съща осигуровка,болничния няма да повлия по никакв начин на майчинството,т.е то няма да се намали.Би ли споделила мнението си ,благодаря ти предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт