Майчинството счетоводно - 49

• 47 254
  • 786
  •   1
Отговори
# 615
  • София-Младост
Здравей те. В момента съм в болничен по майчинство 42 дни след раждането и има вероятност да ми прекратят договора. Искам да попитам как да си тълкувам това "Съгласно чл. 52 от Кодекса за социално осигуряване при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане, т.е. до 410 календарни дни." както и това :"Съгласно чл. 48а от Кодекса за социално осигурявне "Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск." Това значи ли че дори и да ме уволнят/било то и дисциплинарно ако имат право/ ще си полу4авам ли 90 % май4инство през първата година. Много ми е важно да знам как стоят нещата защото трябва знам ще мога ли да го гледам това детенце или не
Да, това означава, получавате обезщетение до края на 410-ти яден. Само дето не се сещам как точно ще ви уволнят диспилинарно по време на отпуск за бременост и раждане.

# 616
  • София-Младост
Здравейте, моля за съвет! Срещах подобни случаи в темата, но аз направо моля някоя по-оправна мама да ми каже какво трябва да направя стъпка по стъпка както се казва.
Имам дете на година и пет месеца и съм бременна в третия месец.
Какво да правя при това застъпване? Посъветваха ме да си прекратя майчинството и да си пускам болнични, така било по изгодно за мен, защото болничния е процент от заплатата. Така ли е? А ако за няколко месеца се върна на работа или няма смисъл? И при работодателя ли трябва да подам молба за прекъсване на майчинство или в НОИ? Прочетох и за 50% от старото майчинство?
Благодаря!!!
Ами всичките варианти стават реално. Болничните никога не са били процент от заплатата. На първа страница има обяснения как се изчисляват. Най-добре е ако има застъпване м/у отпуска за бременост и раждане за второ дете с отпуска за отглеждане на първото дете. тогава имате право на обезщетение в размера на първото.

# 617
мисълта ми е дори и да измислят начин от работата да ме махнат ще си ми продължи изплащането на май4инството (едната година дето дават "големите" пари ) както се изразяват пове4ето хора, а не 240 лева

# 618
  • София-Младост
мисълта ми е дори и да измислят начин от работата да ме махнат ще си ми продължи изплащането на май4инството (едната година дето дават "големите" пари ) както се изразяват пове4ето хора, а не 240 лева
Дори ида закрият фирмата ще получаваш обезщетенито за бременост и раждане. Обезщетение за отглеждане на малко дете, т.нар. майчинство няма да получаваш.

# 619
което ще ре4е, моля да ме извиниш но не те разбирам, само 240 лв ли ще полу4авам

# 620
  • В полите на Пирин планина
което ще ре4е, моля да ме извиниш но не те разбирам, само 240 лв ли ще полу4авам

Не, тъкмо тях няма да получаваш, щом не си на трудов договор. Ако започне ползванто на 410-те дни, то те се изплащат от НОИ, дори и договорът да бъде прекратен след това.

# 621
  • на земята
Здравейте,искам да попитам след колко време се изплащат горе доло болничните (за бременност) примерно ако съм взема болнични на 1 август,септември ли ще бъдат изплатени,имат ли някакв срок.Мерси и приятен следобед на всички...))))

# 622
  • под дъгата
Здравейте!Нещо не мога да се светна какво става с моето майчинство,та хоп-да питам тук Simple Smile
До 23.04. бях в болничен-42 дни,този от родилното.  После на 24.04 педито ми издаде болничен и подадох документите за майчинство.Попълних си декларациите и от детската градина казаха,че всичко е подадено в НОИ още през м.май. На 13.06 ми преведоха 660лв - доста повече отколкото трябва според мен,но си го обясних,че е за месец и 10 дни,та си навързах нещата. И реших,че около тая дата ще получавам майчинство...Да,ама на 03.07. ми преведоха 158 лв- кое за какво е,що е...нямам идея Rolling Eyes Знам,че датата е в зависимост от това кога са внесени осигуровките в НОИ,ама дотук едно с друго не се вързват...Поне за мен Confused
Та ако някой може да ме осветли ще бъда много благодарна  bouquet

# 623
  • София-Младост
Здравейте,искам да попитам след колко време се изплащат горе доло болничните (за бременност) примерно ако съм взема болнични на 1 август,септември ли ще бъдат изплатени,имат ли някакв срок.Мерси и приятен следобед на всички...))))
Най-рано през м.09, 15 работни дни след подаване.

# 624
  • на земята
Ала-Бала,  bouquet БЛАГОДАРЯ

# 625
  • София-Младост
Здравейте!Нещо не мога да се светна какво става с моето майчинство,та хоп-да питам тук Simple Smile
До 23.04. бях в болничен-42 дни,този от родилното.  После на 24.04 педито ми издаде болничен и подадох документите за майчинство.Попълних си декларациите и от детската градина казаха,че всичко е подадено в НОИ още през м.май. На 13.06 ми преведоха 660лв - доста повече отколкото трябва според мен,но си го обясних,че е за месец и 10 дни,та си навързах нещата. И реших,че около тая дата ще получавам майчинство...Да,ама на 03.07. ми преведоха 158 лв- кое за какво е,що е...нямам идея Rolling Eyes Знам,че датата е в зависимост от това кога са внесени осигуровките в НОИ,ама дотук едно с друго не се вързват...Поне за мен Confused
Та ако някой може да ме осветли ще бъда много благодарна  bouquet
Вадиш си един персонален код и проверяваш коя сума за кой период е, иначе е излишно налучкване.

# 626
Здравейте Simple Smile
Искам да ви попитам , на колко дни в годината имам право на болничен за мен и за децата?
Ходя на работа и бих искала да знам дали дните за болничен, за мен и за децата се броят отделно.
Благодаря предварително.  bouquet

# 627
Здравейте! От март 2012г. съм в болничен поради проблемна бременност. При направена справка в НОИ и НАП чрез PIK код се виждат всеки месец, че има разминаване в сумите за осигурителен доход.   newsm78
Въпросът ми е следният: Кой осигурителен доход ще се вземе под внимание за определянето на майчинството- този от НОИ или от НАП?

Благодаря предварително

# 628
  • София-Младост
Здравейте! От март 2012г. съм в болничен поради проблемна бременност. При направена справка в НОИ и НАП чрез PIK код се виждат всеки месец, че има разминаване в сумите за осигурителен доход.   newsm78
Въпросът ми е следният: Кой осигурителен доход ще се вземе под внимание за определянето на майчинството- този от НОИ или от НАП?

Благодаря предварително
Ами според мен разминаване не трябва да има. В чия полза са сумите?

# 629

Благодаря предварително
Ами според мен разминаване не трябва да има. В чия полза са сумите?

Абсолютно всеки месец има разлика. В НОИ излизат много по-високи суми отколкото в НАП и ми е много чудно защо. Последният месец юни в НОИ показва 751 лв, а в НАП - 420лв.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт