Да преправим старите мебели - 13

• 81 669
  • 743
  •   1
Отговори
# 15
За темата  Hug  bouquet

Значи махам боята с шкурка и слагам акрилна боя на Аквис,без нищо друго,така ли?Става въпрос за едни столове и маса,които седят на терасата от много време и ми се иска да ги поосвежа малко.Знам,че няма нужда от грунд,но като са на терасата дали не е добре нещо друго да им сложа...  Thinking

# 16
  • Варна
И аз тук Simple Smile
Как ще ви настигам незнам newsm78
Прекрасни неща!

# 17
Здравейте, мацки! Simple Smile

Г-жа Нервакова
, аз съм много скептично настроена към фолирането на такива големи плоскости, трябва си техника, за да не останат въздушни мехури, иначе вкъщи баща ми е фолирал вратата на малката баня с някакво фолио и не е мръднало доста време вече, а вратата се мокри директно когато някой се къпе, така че ако се направи добре, предполагам че е доста устойчиво.

Flying, крачето на масата го направих така - шкурка да надраскам стария лак, отгоре бяла акрилна боя на спрей гланцова (има и мат) на 3 ръце и накрая след 24 часа хубаво изсъхване на боята я изшкурих на желаните места с шкурка. Така се заличиха и ударените места по долните ръбове на "престилката" под плота, които ме домързя да китвам, защото ми се стори доста трудоемко и не знаех дали ще се справя.
Техниката която ползвам аз за всякакви мебели, в които се гони този изтрит ефект е същата. Вариантът на СедеФка също предполагам е добър, но аз не съм го пробвала ... за сега  Flutter

Хубаво е, ако дървото е светло, да се боядиса или да се байцне с тъмно отдолу (хубаво е на няколко пъти, защото байцът не попива чаак толкова дълбоко и при шкурене може да се заличи и слоя с байц (това го разбрах от опита ми с рамката за картина).

Масичката ми е с акрилен спрей, а рамката е с бяла Аквис с четка. При втората отчетливо си личат четките, което може и да е желан ефект.
Ето един пример на готин шкаф попаднал ми от нета на който му личи несъвършеното боядисване, но пак е страхотен

За плота на масата взех масло за дърво на Левис. Не знам хубаво ли е не е ли, ама така и така тази масичка ми е експериментална Simple Smile. Ако е добро ще пробвам бар-плота с него, ако не, ще взимам и Икейското.  Шкурка 400 също набавих да шлайфам първо да видим кои деруги ще се заличат и кои нямат шанс.

п.с. Моля, не взимайте съветите ми за меродавни, тъй като и аз съм съвсем прясна в преправянето на стари мебели и се уча в момента както си личи от неволите ми напоследък  Crazy

# 18
  • София
Записвам се и аз в новата тема след цял ден борба с една пейка в двора. Снимки утре по светло. Ще се похваля, обаче че стана суууупер!

# 19
Благодаря ви Melany99, СедеФка, mioki....поизясниха ми се нещата Wink

Mioki ...точно такива искам да си напрвя шкафовете Wink)))
Само да питам ....след шкуркта....масло тъмно ли да ползвам или тъмен лак или латекс(зависи с кое съм решила да работя).

Понеже тук намерих изгодно акрилни бой на Сократес мисля с тях да пробвам...трябва ли да я разредя с вода в някакво съотношение или не Wink)
И с какво с дунапренено мече ли или с четка?
И какви шкурки за ползвам....Wink, че хич не ги вдявам....примерно коя за сваляне на лака и коя за надиране да се покаже долната част тъмната.
И трябва ли да чакам боята да изсъхне или примерно 1-2 часа след боядисването....леко зашкурвам там където искам Wink)
Пак влетях с 1000 въпроса....., но утре почвам Wink) и сън няма да ме хване тази нощ Wink))
Благодаря ви Hug много сте мили и отзивчиви въпреки тривиалните въпроси Wink

# 20
Ох ами ще ти кажа аз как действам, ама нямам претенции, че е най-правилното пак казвам.

Ако ползваш масло, отгоре няма как да боядисаш, освен с боя на маслена основа може би, макар че съмнително ми изглежда, та байц или боя за тъмното (изтритото) и светла боя за отгоре каквато искаш може и на водна основа, може и каквато друга искаш.
Масло само и единствено ако няма да боядисваш с боя отгоре.

На водна основа са лесни за работа и после да почистване, което за мен примерно е от особена важност. На Сократес боядисвах едно легло с бял цвят, с четка. Стана добре и четките не си личат много, но и не е съвсем гладко покритието както със спрея, който позвах за масата. Не е и толкова "четчесто" като на рамката.
Боята разреждаш, ако ти се стори гъста, което пък е малко субективен момент и въпрос на преценка. Не трябва да е прекалено рядка, защото няма да покрива добре, нито пък много гъста. Отсипи си в по-малък съд и пробвай на невидимите места първо и прецени.
По-добре да боядисаш с няколко по-тънки слоя, отколкото с един дебел.

За съхненето на съответната боя би трябвало да пише колко време й трябва. Тези на водна основа мисля че всички им трябват поне 2 часа между ръцете и най-добре 24 часа след последната ръка, за постигане на максимална якост на покритието. Така че шкуриш 24 часа след последната ръка. Вероятно ще трябва да минеш поне три ръце, особено ако основата ти е тъмна. И до пет може да се стигне. Започваш леко и после търкаш докато ти хареса резултата  Laughing
Може да поровиш в нета да разгледаш снимки на изтрити така мебели за да прецениш къде е удачно да е олюпено и къде не Simple Smile Обикновено това са най-изпъкналите места и ръбовете.

За пособията за боядисване, ако са ти прави гладки повърхностите, можеш спокойно с мечето да действаш, овални елементи или с по-сложна форма мисля, че е добре с четка или с едни специални дунапренени гъбки с дръжки.
Аз до сега съм мацала с четка само, щото са ми все някви кривендели нещата  Laughing

Айде успех!

п.с. чакането да изсъхне боята между ръцете е мноого досадно, за това гледай да си подсигуриш подобаващи занимания в тези периоди, щото ако не е изсъхнала хубаво боята и започнеш следващата стъпка, вероятността да не получиш удовлетворяващ резултат става по-голяма  Wink

# 21
Ако някой иска масичка за упражнения http://www.podariavam.com/16187/masa.htm бързо да си я заплюе!!!

# 22
Flying ,
за шкурката - обикновено 100 е достатъчно за сваляне на лак, боя и т. н.
След това избърсваш добре с мнооогго леко влажна кърпа.
Боята много добре се нанася с дунапренено валяче, според мен не разреждай.

Може да повториш, може направо другият цвят, а след това ако зашкурваш ръбове е добре шкурката да е по висок номер - 200, 250.
Би било добре накрая да сложиш 1-2 ръце лак.
Между пластовете лак е добре да се мине леко със шкурка 300, 400.
Успех!

# 23
Ето един много образователен линк с картинки -
http://www.shanty-2-chic.com/2012/03/distress-paint-with-vaseline.html

А ето и една цяла поредица от състарителни техники, намен ми бешеполезна и интересна.

http://www.shelterness.com/10-great-tutorials-showing-how-to-dis … ess-and-age-wood/

Много ми хареса техниката на състаряване с изпъкнали жилки на дървото (май Барба питаше за нея), мноооого ми се ще да я приложа на креслото, но само при споменаване на идеята за бензинова горелка мъжът ми ще се гътне. То и аз не се осмелявам, за сега  Twisted Evil Пъклениятми план е - обработвам една щайга и ако ми хареса - подхващам стола и поставям народа пред свършен факт  Flutter Това е много добра техника за третиране на безфантазни половинки, препоръчвам я горещо. Предимствата й са, че не се нуждаете от никаква предварителна обработка.  Peace

Моля кажете ми някой ползвал ли е тъмна вакса за довършване при състаряване? Много ми харесва как се получава, но гледам че никой не споменава тази техника, та се зачудих...

# 24
  • Варна
samuraika Загубих се в сайта! Толкова идеи на едно място Simple Smile

# 25
И аз така  Crazy

samuraika, тази техника с вакса и на мен ми е интересна, но не знам тук какви материали продават за тази цел  newsm78 ако някой има повече инфо, ще е хубаво да сподели  Mr. Green

bouquet

Една интересна малка мебел за Софиянки най-вече заради транспорта. Няма цена, ама ако на някой му хареса може да си пита.
http://adwise.prodavalnik.com/starinen-skrin-i4088908

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 09:43 от mioki

# 26
Вместо запис - малко история за Тонет
http://mebelsam.com/plugins/content/content.php?content.209

И интересно бар-столче Тонет
Thonet Bar Stool
Austria
1930's

http://www.1stdibs.com/archivesC/upload/8080/1693/XXX_l1060312_1.jpg

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 10:57 от LaValetta

# 27
  • Бургас
Шанта, благодаря за новата тема! Чудесна идея да се публикуват снимки на изработени и подмладени от момичетата мебели - "преди и сега". Аз за сега ще се упражнявам само с освежаване на комарник.  Laughing

# 28
Здравейте,
някой може ли да ми помогне: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=660248.msg22063029#msg22063029 ?

# 29
  • София
това е пейката, която обещах да покажа. Изровихме я черна и изгнила, махнахме трите дъски и и сложихме нова. Боядисана е с автоемайллак. Вече втори ден я вали и нищо и няма.

Общи условия

Активация на акаунт