Първата Година у дома- Адаптация!

• 13 417
  • 60
  •   1
Отговори

Здравейте , Момичета Hug!!!
         Започвам тази Темичка  подтикната от събитията от последните 3 месеца...., които в същност са Първите - на нашето Слънчице У ДОМА- при Мама и Тате  stork-girl newsm07  txtloves newsm32 feeding ..........МНого Емоции...повечето положителни Hug...но и много Нови Въпросителни....- за някои от тях писах, но за други ...не намерих подходящо място....
    Та затова реших, че не е лошо да има едно местенце за споделяне и на проблемите и Радостите на Адаптационния период, който не е никак кратък и лек Peace
      Надявам се Темичката да е полезна на Всички Новопостъпили в редиците Мами и Татковци и да растем с нашите Дечковци по-уверени и спокойни - подкрепяни от по-Опитните!!! newsm10 newsm51

# 1
 Hug
         Виждам, че  е проявен интерес .... та както е редно - ще започна Аз Simple Smile
     ПЪрво  - вече си казваме Името- от вчерааааа newsm10НЕНИ newsm03
     ТОва хубаво ... ама нещо в последно време става все по- бавно приспиването вечер.... #Crazy
- та се обръщам за съвет - с огледна възрастта 1.6м - да споделите някои изпитани методи  newsm78, че моите май се поизчерпаха вече.... Joy- гушкане, люшкане, припяване,....- приказки и играчки- не действат , понеже се разсейва Thinking
      Надявам се на  отговор от опитните Мами newsm51

# 2
  • Някъде в България
Сама в леглото и излизаш...това по принцип е най-доброто. Naughty
 Друг е въпросът, че у дома разлигавихме нещата благодарение на таткото и сега трябва да съм при нея като заспива, но се правя на заспала и след като и кажа "лека нощ" и давам инструкции да затваря очички, да не се върти и да заспива. Понякога за 15 мин. е заспала, понякога може и час да отнеме/особено ако е спала на обяд/. Абе и при нас е трудничко заспиването Thinking
А относно темата ти...нямам мнение за адаптацията, тъй като я взехме бебе и като че ли не усетих такъв период. Все едно винаги си е била при нас, само дето я бяха взели в "ясла" за малко и я бяха много разболяли Embarassed След това имахме едно бойно кръщене в болница за 8 дни и после като че ли не съм се шашкала за нищо...а може и спомените ми да са избледнели Thinking

# 3
Сара, аз съм забелязала, че обикновено имаме проблеми със заспиването: (1) ако следобедният сън е продължил малко по-дълго (или до по-късно); (2) ако лягаме твърде рано; или (3) ако лягаме твърде късно.

Според онова, което съм чела и онова, което помага на нас, основно е следното:
1. Поне половин час преди заспиване заниманията трябва да станат по-спокойни;
2. Да има постоянен ритуал преди лягане: например: известно време игра само в стаята за сън, когато детето вече е облякло пижамка; да изгледате тихичко някоя от шапките на "Аз съм сънчо" - (можеш да обясняваш, как зайчетата/жабките/щъркелчетата казват "лека нощ" на Сънчо и спинкат); да казвате "лека нощ" на цялата къща (на слончето, на мечо, на прозорчето, на шкафа, на снимката на стената и т.н.); банята, миенето на зъбки също са вид ритуали... За четенето на книжка не пиша, защото казваш, че при вас не действа...
3. Да си "поприказвате" малко с госпожицата - нека ти разкаже, какво е преживяла през деня...
4. След като се нагушкате и нацелувате за лека нощ, слагаш детето в креватчето, казваш "лека нощ" и дори и да останеш в стаята, ако то ти говори, приемаш "делови вид", правиш се, че спиш, ако се налага, отговаряш едносричково и повтаряш "добре, хайде сега, лека нощ"...

Така, де - за тези неща са важни режимът, постоянството и ритуалът...  И ако въпреки това детенце плаче при лягане, значи или му е твърде рано да спинка, или спи твърде много следобед или нещо му е неудобно - топло, студено, гладно, жадно, или пък не обича креватчето (ако е трябвало да стои дълго в кошарката)...

П.П. Въпреки, че като се замисля, Дени би трябвало да е запазила все още режима от дома... Възможно ли е да иска повече спокойствие и по-малко люляне и припяване? Ти сама си писала, че тези неща я разсейват...

# 4

elitto  , Chandra_Den Hug
     Благодаря , за споделения опит , Момичета - ще пробвам това, което  не съм се сетила до сега  bouquet,И аз  се опитвам да спазвам определени ритуали преди лягане - и да улучвам времето за сън...може би само съм пропуснала да отделям време за разговор ...сега ще пробвам , да видим Rolling Eyes-
    а за Адаптацията - наистина има разлика при децата от различна възраст- това е ясно...при нас също не бих казала , че беше проблемно, а и аз се бях опитала да се подготвя - поне на теория Joy.....Но , както се казва - ЖИВОТА Учи! GrinningТОва ,с което трябваше аз да свикна , а явно не му бях отдала голямо значение...беше безсънието и вътрешното Напрежение....   -   А дали се справям??? #Crazy newsm78 - това направо беше на път да ме докара до ръба на изтощението първите 2 седмици.... smile3507...Но в един момент  просто разбрах, че за Наше Общо Добро - трябва да се отпусна  и да започна да се наслаждавам нна Щастливите Мигове, които чакахме тоооооооолкова дълго Peace Hug Heart Eyes

# 5
Сара, всъщност, по-бавното заспиване може да е добър знак - че вече се привързва. Изглежда като глезене на фона на войнишката дисциплина в началото, но всъщност началото не е нормално - бебето да няма нужда от гушкане и внимание преди лягане, а да е свикнало да бъде оставено директно само да си заспива ...

няколко месеца, вече не помня колко, отне и на нас да се разлигавим в този смисъл ... за мен беше шоково, защото аз й създавах ритуала за лягане от началото, но тя нямаше нужда от него, искаше само да я оставя на мира ... изтърпяваше безучастно вечерното ми суетене около нея ... и след няколко месеца нещата се промениха, отпусна се ... та така - досега: имаме си едночасов ритуал по приспиването...
а всъщност това ми е най-любимото време от деня!

# 6
    а за Адаптацията - наистина има разлика при децата от различна възраст- това е ясно...при нас също не бих казала , че беше проблемно, а и аз се бях опитала да се подготвя - поне на теория Joy.....Но , както се казва - ЖИВОТА Учи! GrinningТОва ,с което трябваше аз да свикна , а явно не му бях отдала голямо значение...беше безсънието и вътрешното Напрежение....   -   А дали се справям??? #Crazy newsm78 - това направо беше на път да ме докара до ръба на изтощението първите 2 седмици....

В интерес на истината и ние имаме (по-скоро аз, не тя  Simple Smile) проблеми с адаптацията, които далеч не започнаха през първия месец, но някак не смея да пиша тук за това - много е "проветриво" мястото, както стана дума в една друга тема, привлича доста скучаещи, които не са пряко заинтересовани от темата...  Хранене, спане на детето - това са общовалидни въпроси... А от общите приказки за адаптацията едва ли би имало голяма полза... Ако имаше затворена група...

# 7
  Vella.M Hug   
    И аз също съм си мислела за подобна причина...юТази вечер съм горда от резултата- Успях   с Ритуала- отне 25-20 минути , но не плакахме, заспа си спокойно  261uu - въпреки, че беше превъзбудена - бяхме на рожден ден на едни Приятели, които са от една година с момченцето си ,което навърши 3 г. newsm59  party023  ura
    Chandra_Den - съгласна съм с теб по въпроса с "проветривото"място...аз просто не знам чисто технически как се прави Затворена  група ... newsm78- ако някой от Вас може да го направи - с радост ще се включа, защото смятам , че ще ни е от полза Hug

# 8
  • Някъде в България
И аз мисля така, но съм на Вие с проблематиката Grinning
Ако някой успее да направи затворена група ще трябва да ми дава инструкции как да се пъхна вътре ooooh!

# 9
# 10
  • Някъде в България
Ох, помня тази тема... HugЧетох я тогава -преди 4 години и ревах като магаре. Бях толкова объркана и в чудене дали ще се справя така добре, когато му дойде времето Simple Smile
Колко отдавна беше само!

# 11
 Laughing Laughing И ... справи се видя ли!!! Не е толкоз страшно  ...
Детето оцеля до днес -  щом аз съм се справила, всеки го може  Crazy  Mr. Green

# 12
  Fussii  Hug
             ПРочетох темата от Архива- Благодаря !В нея обаче са коментирани  повече проблеми от първите1-2 месеца... Моята идея е за по-дългосрочни коментари  и то без да се акцентира само на проблемите, но и на Радостите и Постиженията!!!!- защото  съм убедена, че те са Повече Heart EyesДано сте  ме разбрали правилно .... КОйто желае - нека да се включи - особенно от Новопостъпилите в редиците ... Hug Hug HugЩе чакам Новини   bouquet
           и Аз ще пиша тези дни как се развиват нещата при нас

# 13

Обещах, че ще пиша  Hug
          Днес навършваме 1.7м!!!!!!! newsm51
        И да си Похваля Гарджето Laughing - бяхме на ваксинация- за шарки,че и я бяха пропуснали!- и Деничка-Звездичка се държа много Храбро- дори не заплака - само похленчи лекичко , като я боцнаха...и после се засмя на Доктора!!! smile3501
        ВЕче сме 81см - 11кг. и имаме 12зъбчета! Heart EyesЗа първите 3 месеца в Къщи сме пораснали 7см и наддали почти 3 кг  - Но НАЙ-важното - че всеки изминал ден откриваме Колко е ПРЕКРАСЕН Света и се превръща в уверено и спокойно Дете Hug Hug Hug
        БЛагодарна съм, че имам възможност да го споделя ТОЧНО с ВАС Момичета  bouquet

# 14
Здравейте, и ние сме " нови". Заедно с Мариян сме от 04.05.2012. На 22.05. той стана на 1г. и 7 мес. Проблеми със заспиването не сме имали, лесно свикна с нас и с баба и дядо. В началото имаше навик, когато нещо е недоволен да ляга на земята и да рита, но постепенно се отучи.Сега единственото нещо което остана е мрънкането преди храна- започва около 30 мин. преди времето за хранене и продължава въпреки моите усилия- все едно е държан гладен поне седмица.
Искам да споделя и един лично мой проблем-депресията в която изпаднах,т.е. детето се адаптира по-лесно от самата мен.Беше ми много тежко.Надявам се да отмине по-скоро.

Общи условия

Активация на акаунт