Как и къде на обществени места се кърми в България???

• 19 019
  • 305
  •   1
Отговори
# 255
И аз ще дам пример - една майка в нашия квартал е бременна, чака второ дете. Веднъж я попитах дали би искала да кърми. Отговорът беше, че ако има кърма, ще кърми, но с първото нямала хич. Опитах се да й обясня някои неща, но тя ме отряза, че не обича да получава съвети, общо взето прави каквото си науми. Та малко по-късно я видях с цигара в ръка и чаша с твърд алкохол (а носи дете!!!!  ooooh! ). Като ме видя се стресна и се опита да скрие цигарата зад себе си, но димът издайнически се виеше около нея...  Sad Та, изводите си ги правете сами! 

Разбира се. Ако някоя не кърми, тя е пушачка и алкохоличка.

В повечето случаи - да. И изобщо не става дума за цигарите и алкохола, а за ниската култура на такива майки. Не защото не могат да четат или никога не са чували, просто така им е по-угодно - в простия, ограничен, захлупен живот, дето живеят.
Определено вече смятам некърмещите за жени с ниска култура. В този форум, особено, доста добре се доказват. За реалните индивиди е ясно.

# 256

В повечето случаи - да. И изобщо не става дума за цигарите и алкохола, а за ниската култура на такива майки. Не защото не могат да четат или никога не са чували, просто така им е по-угодно - в простия, ограничен, захлупен живот, дето живеят.
Определено вече смятам некърмещите за жени с ниска култура. В този форум, особено, доста добре се доказват. За реалните индивиди е ясно.

Хора, спрете се, недейте така с обобщенията.
Познавам прекрасни майки, некърмещи поради лечение на хронични болести, но нали се сещате, че не разгласяват наляво и надясно какво и защо. В очите на другите са просто "некърмещи" без да знаят точната причина.
Една от тях е с епилепсия, братовчедка ми също. Не могат да кърмят, защото ще увредят трайно детето си с кърмата им заради лекарствата, които пият.

# 257

Хора, спрете се, недейте така с обобщенията.
Познавам прекрасни майки, некърмещи поради лечение на хронични болести, но нали се сещате, че не разгласяват наляво и надясно какво и защо. В очите на другите са просто "некърмещи" без да знаят точната причина.
Една от тях е с епилепсия, братовчедка ми също. Не могат да кърмят, защото ще увредят трайно детето си с кърмата им заради лекарствата, които пият.

И аз имам колежка, която не е кърмила, защото за малко да загуби живота си след раждането, първо е била 10 дни в болница в доста тежко състояние, след това на много силни АБ, но в злобата си на никого не е седнала да обясня колко "болни" са кърмачките и какви деца- идиотчета отглеждат.

# 258
  • UK
Някои наистина прекалявате, доколкото знам за да е успешно кърменето, трябва да е удоволствие и за двете страни, представете си как някоя жена, на която не и е приятно да кърми (да има и такива!) стои с дете на гърдата на всеки два часа, колко време и давате преди да намрази и детето и майчинството си и да изпадне в депресия? Доколко може да е адекватна и полезна за детето си в този случай? А за такива, на които им се налага да се върнат на работа още първите месеци и не кърмят на поискване не знам как да ги наречем.
И ако искате да помагате на жените да кърмят, станете консултантки, водете лекции, разпространявайте информация, всякакви начини има, но помагайте на такива, които имат нужда и искат помощ. Това да ходя след хората да досаждам с непоискани съвети и да ги принуждавам да се крият от мен на улицата... думи нямам.  Sick Не се виждате някои как изглеждате отстрани.

# 259
  • Плевен
Цитат
представете си как някоя жена, на която не и е приятно да кърми (да има и такива!) стои с дете на гърдата на всеки два часа, колко време и давате преди да намрази и детето и майчинството си и да изпадне в депресия?
А я си представете че сте закъсали финансово(точно в епицентъра на кризата сме от 25 години)така че не е невъзможно да си го представите.Как ще вадите всеки месец по 150 -200 лева за АМ?А?Кредит ли да вземем?А?Ще кърмите че и песен ще пеете,вие.Горките онеправдани болни,депресирани(от нехаресване на кърменето) некърмачки .То като гледам 90 % от българските жени са некърмачки,я щото болни били,я щото не им допадало кърменето,щото нямали кърма,имали ма била нехранителна и некачествена щот видите ли сме ядяли тъпкани с нитрати плодове и зеленчуци.Бе нашите баби дали някой ги е питал дали им допада кърменето.питали ли сте ги които ги имат живи и здрави?Аз съм питала баба ми.Казва че АМ не е имало по селата,а и да е имало беднотията ще ли ти позволи да го купиш?Ходели са да търсят краве мляко със сходна възраст на теленцето като бебето им.Обикаляли са цялото село всеки ден да взимат,ако намерят такова.Не се е кърмило само когато майката нямала мляко.Изобщо.При недостатъчно са кърмили колкото имат и са търсили някоя съседка кърмачка.Според мен всичко това са оправдания за да не кърмиш.Не ти се занимава бебето да ти виси на гърдите и да  ти ги "дърпа"

# 260
Някои наистина прекалявате, доколкото знам за да е успешно кърменето, трябва да е удоволствие и за двете страни, представете си как някоя жена, на която не и е приятно да кърми (да има и такива!) стои с дете на гърдата на всеки два часа, колко време и давате преди да намрази и детето и майчинството си и да изпадне в депресия? Доколко може да е адекватна и полезна за детето си в този случай? А за такива, на които им се налага да се върнат на работа още първите месеци и не кърмят на поискване не знам как да ги наречем.
И ако искате да помагате на жените да кърмят, станете консултантки, водете лекции, разпространявайте информация, всякакви начини има, но помагайте на такива, които имат нужда и искат помощ. Това да ходя след хората да досаждам с непоискани съвети и да ги принуждавам да се крият от мен на улицата... думи нямам.  Sick Не се виждате някои как изглеждате отстрани.

То, за да станеш майка трябва да си узряла, ама не само там долу, а ми и там горе...

Съвети и помощ може да дадеш САМО И ЕДИНСТВЕНО на жени - майки, които имат нужда от нея и искат да я ползват. А разни плямпала, дето само повтарят "Аз кърма нямам, то не може всички да имаме" с фуния да му наливаш, пак ще изтече Peace .

"А за такива, на които им се налага да се върнат на работа още първите месеци и не кърмят на поискване не знам как да ги наречем."

И за тях си имам определение, но едва ли някой го интересува моето мнение. ( и със сигурност няма да му хареса).

# 261
  • UK
То, за да станеш майка трябва да си узряла, ама не само там долу, а ми и там горе...

Съвети и помощ може да дадеш САМО И ЕДИНСТВЕНО на жени - майки, които имат нужда от нея и искат да я ползват.
Тук съм напълно съгласна.  Peace
Аман от непоискани и натрапени съвети в която и да е област от майчинството ми. От непрестанното дуднене на този и онзи как трябва да махна папагалите си, че съм щяла да разболея нероденото си дете, от предната бременност още насам (бас хващам че за тях съм безотговорна майка - то с тия алергии в днешно време...) до собствения ми баща (шофьор по професия), който всеки ден след раждането ме питаше по телефона дали бебето ме "изсуквало", "щото трябва те да изсуква цялата, много е важно!"  ooooh!
С горното не съм съгласна. Ако се разболея и не мога да накърмя детето си, ще му дам АМ, няма да викна съседката да ми го накърми, защото кърмата била по-доброто за детето. Ако изпадна финансово може и покривът над себе си да изгубя и не знам тогава как ще си гледам детето...  теории, вероятности и "ако"-та много.

# 262
А тогава не разбирам какво правите в кърмаческия форум и давате съвети, които не само, че не са поискани, но и са откровено глупави?
Има си ЦЯЛ форум за АМ - пишете си там и толкова. Peace

# 263
Мацки, не бъдете крайни! Шарен свят!

За сполучливо кърмене: Много е важна информацията и нагласата по времето на бременността още. Иначе - или се учиш в крачка (като мен с първото), или се предаваш и си помагаш с АМ и по някое време спираш (като доста мами), или бебчето е спец и се сработвате веднага и се получава кърменето (като при други доста мами).

Колкото до съветите  Joy не мога да не споделя пресни наблюдения от новосформираната ясленска група, на която в момента ходим с малкото и която още не е пълна.
Та значи: 4 майки на ясленчета + 4 майки-учителки в яслата: да не ви казвам колко съвети на ден отнася мамата на най-малкото дете (която е и най-младичка и миловидна).
С две думи: установих, че ние майки дори и в реала, дори и с непознати , опитваме се да даваме акъл от нашия си опит и туйто. Вари го, пече го, все малко акъл ще ти налее нечия мама...
Аз вече се въздържам. Освен, ако някой специално не ми се ореве за нещо или не ме попита конкретно. Тогава...и аз лея опит и давам акъл и идеи  Mr. Green

# 264
Аз вече се въздържам. Освен, ако някой специално не ми се ореве за нещо или не ме попита конкретно. Тогава...и аз лея опит и давам акъл и идеи  Mr. Green

Ако се говори за конкретна тема, от която имам личен опит и познания, си казвам при мен (нас) как е било. В цялото ми обкражение знаят колко ЗА кърменето съм и всеки, който е поискал, ме е попитал, на никого не съм отказала. Всеки, който ми е заговорил за ранно захранване и как нищо не разбирам, за дето съм си захранила детето на 6,5 м. го режа с голяма ножица толкова конкретно и ясно, че повече никога не подхваща темата, камо ли да ме убеждава.

Както и тук - говорим си за кърмене и се появяват разни компетенции да кажат на всички колко са зле. Нема нужда.

# 265
 Joy
Да бе да, колко сме зле ние дето кърмим?? А колко е била зле природата, че така го е измислила...  Joy

Не се връзвайте: нямате ли някой да ви се тръшка и разсейва наоколо??

Има и друг момент: малко от некърмилите ммами биха казали "не успях, не стана к." Повечето казват "бебето не искаше, бебето не успя, бебето се отказа нямах това, имах онова"...

Но факт е, че има жени, които са се борили за всяко хранене-кърмене и са успели.

В моя случай: ако не беше Онази акушерка, и аз щях да се предам. Беше мн. мн. трудно, но се получи! Затова продължих до година и няколко месеца. Кат се е получило, треба да се използва до дупка, нали тъй??

След това пък терапирах и окуражавах една позната, даже на ЛЛЛ я пратих и тя се обади за консултация и...успя!

Шарен свят и толерантност. И информация. (Аз в началото си мислех, че кърменето от само себе си става... hahaha не при всички)

# 266
  • София
Да, шарен свят, така е Simple Smile

Ида, де да ставаше от само себе си наистина, щеше да е доста по-лесно... Вярно, че аз бях с положителна нагласа (макар че майка ми винаги ми е обяснявала колко й е било неприятно да ни кърми и до края не можа да проумее как не ми е болезнено и гадно Crazy), четох доста, и с огромната помощ на две майчета от ЛЛЛ - всичко си дойде на мястото. Ама зорът в началото не ни подмина и нас..

И нещо, не много по темата, ама тя така или иначе се отклони чувствително:
Моя много добра приятелка, която си мечтае за бебенце, знае от близо кърмаческия ми опит и т.н., но видите ли, от Нестле, където работи - им дават продукти за една шапка пари и било нещо като "конфликт на интереси" да кърми и да захранва по друг начин (напр. ЗВБ), а да й се полага АМ (и каши и пюрета) Crazy щях да падна.
Тя най-вероятно и ще се върне рано на работа (първо да направят детенце, де  Praynig ), защото е на висока позиция, има кредит... обаче просто си представям как ще си даде Нестлето директно.
А чух за друг работещ там, на чието дете не му понесло тяхното мляко и бащата направо се ядосвал, че трябвало да харчат пари за други марки  ooooh!

# 267
  • UK
А тогава не разбирам какво правите в кърмаческия форум и давате съвети, които не само, че не са поискани, но и са откровено глупави?
Ще си гледаш работата, кърмила съм две години, АМ не съм давала, и това не ми пречи да съм на противоположно мнение с някои фанатизирани кърмачки, дето гонят хората по улиците да им мрънкат как да кърмят и що да кърмят. Сега вече разбираш какво правя в кърмаческия форум, и аз съм давала съвети и съм помагала колкото мога, но когато хората са искали помощ. Тази тема си е смешна обаче. Идва една и казва "Не одобрявам кърменето на обществени места", изскачат пет и почват една през друга "Ми аз пък вчера кърмих в метрото/парка/ пейката/на опашката, на ти". Някой ден може да ви светне, че хората освен кърменето си имат и "друг" живот. Някои като родят и вече не виждат по-далеч от отрочето си и носа си.  Peace

Скрит текст:
Отвратила съм се от Кърмаческия заради подобно масово поведение и отношение. Ако вляза то е да поискам съвет и да поговоря конкретно с някой консултант или да прочета някоя интересна статия. Как пък консултантите се спукват да пишат и обясняват едни и същи неща без да обясняват на майките колко са прости и нискокултурни, защото не са успели да кърмят другото си дете. Не препоръчвам вече форума на кърмещите си приятелки като източник на иформация и взаимопомощ, защото не е. Освен да ги сдухате колко лоши майки са, защото "нямат кърма", с друго няма какво да помогнете. 

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 08:03 от dejie

# 268
Казва че АМ не е имало по селата,а и да е имало беднотията ще ли ти позволи да го купиш?Ходели са да търсят краве мляко със сходна възраст на теленцето като бебето им.Обикаляли са цялото село всеки ден да взимат,ако намерят такова.Не се е кърмило само когато майката нямала мляко.Изобщо.При недостатъчно са кърмили колкото имат и са търсили някоя съседка кърмачка.Според мен всичко това са оправдания за да не кърмиш.Не ти се занимава бебето да ти виси на гърдите и да  ти ги "дърпа"

Значи все пак се е случвало майката да няма кърма.  И не виждам пред кого и защо трябва да се оправдаваш, че не кърмиш.

# 269

Чета, пиша и подкрепям майките, които не са се умопомрачили от сектантските нагласи спрямо кърменето. А от горните постове човек може да си направи много крайни изводи за доста от "страстните" кърмачки.

Но тук всеки пост, различен от общоприетите "който не кърми е необразован" (това ме изуми, защото циганките явно са по-образовани), "задължително е щом си майка да ти е приятно да кърмиш", и др., и др. в дух "кой не кърми е боклук" се подминава с мълчание.

И за някой си път пиша, че съм дългокърмеща, подкрепям, нямам претенции да съм спец в областта. Нямам и нагласата да категоризирам майките спрямо нагласата им за кърмене!

И модераторите ако преценят може да заключат темата, защото отдавна не е по темата.

Общи условия

Активация на акаунт