Веганството - да споделим опит - 10

  • 53 918
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 5 714
И един въпрос към всички : Кой е този зеленчук, който на английски се казва kale? Продава ли се в БГ? И ако да, как го консумирате?
Къдраво зеле:
http://www.bonduelle.bg/kadravo-zele

Търси повече инфо по ботаническото му название - Brassica oleracea. Има няколко вида къдраво зеле. Благоприятно е за отглеждане в България, издържа на ниски Т, затова го има и на север. Тук се отглежда и като украса по градинките наред с цвеклото.
Доколкото знам, в България не е чак толкова разпространено, тепърва почва да се отглежда...но не съм много сигурна как седи въпроса.
В сурово състояние най-често на сок и чипс. Някои правят салати с него като е хубаво предварително да се осоли леко, да се намачка и да се изчака, за да омекне.
В готвено - в плънки на баници, в манджи, супи + други зеленчуци.

Относно закуската:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=652886.msg21898676#msg21898676
В посочения линк съм нахвърляла менюто ни за 6 дена.

# 481
  • София
  • Мнения: 5 245
Изключително изчерпателен отговор, както винаги! Благодаря!   bouquet

Т.е. стигам до заключението, че на закуска хапвате плодове. Да видим дали ще озрея до там.  

В примерното меню, което си споделила, видях, че похапвате чипс от това зеле. Къде го намери? Или си го правиш?

Прочетох и за някакви "киноа" и "аматрант"... Леле колко имам, докато ви догоня.  ooooh!

Огромни благодарности, на всички, които споделят.   bouquet

# 482
  • Мнения: 5 714
Аз не съм в България и си го правим най-редовно. Тук е много евтино в свежо състояние. Simple Smile
Иначе го продават и готов чипса, но на супер надути цени.

Киноа и амарант се смятат за екзотика, така че можеш и без тях. Simple Smile По принцип са безглутенови зърнени, даже някои ги водят псевдо зърнени.
Все още не се гледат в БГ, но има благоприятни условия и за тях, по принцип....

"на закуска хапвате плодове"
Да, горе-долу може да се каже така. Не винаги, в общия случай.

"Да видим дали ще озрея до там"
Следвай единствено и само себе си. Не гледай другите какво правят.

# 483
  • София
  • Мнения: 5 245
Благодаря много!  Hug

# 484
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 354
На закуска хапвам домат със сухар,или краставица, когато и е сезонът, понякога плод със сухар или с кълнове от каквото там съм накиснала-соя или жито,от днес започва подготовката за житния режим, та съм накиснала пшеница и ми допада много.Когато отказах млечните храни, и на мен ми беше трудно да се нагодя, но после започнах да си измислям разни специалитети  chef
Зимата си приготвям сурови сладкиши, торти с моркови, ябълки има толкова много идеи тук и по други сайтове! Hug

# 485
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Четохте ли тази статия за съдържанието на арсеник в ориза?

# 486
  • София
  • Мнения: 1 417
аз съм скептична защото голяма част от информацията реално не се споменава, по-точно:
1. произход на ориза, който са тествали
2. процес на производство на тествания ориз - място на отглеждане, тип почва, тип отглеждане, изпозлвани препарати, органик/не органик, ако е органик от колко време- почвта преди колко години последно е била третирана с препарати и т.н.
3. всички казват високи нива, няма конкретна цифра, какво значи високо? посочена ли е референтна доза преди която арсеникът е лекарство и след която е отрова?

и т.н. и т.н., много ми напомня едно друго изследване, което четох наскоро, пак някакви именити учени от щатите провели разследване и открили, че био храните не били по-хранителни и се чудех на акъла, кой ахмак им дава пари на тези глупаци? много ясно, че в 100 гр чушка нивата на вещества ще са близки, независимио дали е органик или не, хората си купуват био храна, за да избегнат другите екстри като останки от токсини, пестициди, инсектициди и всякакви други "циди" (убийци), а не защото очакват че една био чушка е равна на три обикновени по хранителна стойност

# 487
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Единственото което ме притеснява е естественото съдържание на арсеник в почвата и способнастта на ориза да го конценрира, а това че не се задават пределни стойности е наистина объркнащо.

# 488
  • София
  • Мнения: 1 417
подобни статии са като "жълтите" статии за новините, само че на тема здравословно хранене; от всякъде ни бомбардират с лоши/заплашителни резултати от изследвания на едно или друго - ще се окаже, че всичко е отрова; ако добавите постоянната информация как има вероятност животът на земята да изчезне поради една или друга причина (например тази сутрин ми попадна статия за смяната на магнитното поле), добавете и ежедневния стрес от лоши перспективи за икономиката и политиката в световен план - ето идеалното лекарство за преждевременно гътване - животът в страх

# 489
  • Мнения: 687
Здравейте,

следя вашата тема и ми е много интересна и полезна. Преглеждам постепенно и старите теми и събирам информация и пробвам нови неща. Признавам, че не съм веган, дори и вегетарианец не съм. Като цяло избягвам преработени храни и всякакъв джънк. Надявам се да не приемете включването ми в темата като натрапване, просто малко се отчаях и се опитвам да събера информация, а тук има страшно много знаещи хора. Впечатлена съм от досега прочетеното.

Малко за мен, за да обясня, какъв е проблемът и за какво питам Simple Smile Промяната в храненето (преди се храних основно с джънк) и начина ми на живот(включване на спорт, различни техники като ТЕС и т.н.) преди няколко години коренно промени нещата - от непрекъснато боледуваща, станах здрава и енергична. В момента обаче съм бременна и някак с бременността сякаш тялото ми реши да ме предаде - имунитетът падна, започнах да боледувам и т.н. Не съм фен на непрекъснатото тъпкане с хапчета, затова търся алтернативи чрез храна. Ще се радвам на съвети.

Това, което започнах през последните дни е:
- Кълнове - досега от люцерна само, а днес накиснах и някакъв микс на Даверт. Четох, че Вери не препоръчва миксове, тъй като различните семена покълват за различно време, но тази смеска я бях купила преди това. Вече ще взимам само самостоятелни.
- Смляно ленено семе
- Смлян сусам
За последните две искам да питам дали трябва да се накисват. По принцип почти винаги кисна ядки, заради инхибиторите, доколкото знам и със семена се прави така, но ме притеснява, че лененото семе ще стане съвсем лигаво, тъй като се желира... Преди или след мелене се кисне?
- Ям доста авокадо напоследък. Това не знам дали е полезно по някакъв начин за имунната система, но ми се яде често, въпреки, че преди не ми беше редовно в менюто. Споменавам го, в случай, че има някакъв смисъл.
- Имам у дома и чия, но честно казано не съм измислила как да я консумирам...
- Взех и червено цвекло, заради хемоглобина. Ще се радвам на идеи за приготвяне.

Иначе като цяло храненето ми е по-скоро интуитивно. Не смея да пиша детайли, защото не се вписват във веганската тематика и не искам да засегна някой.
Изключително много ще се радвам на съвети и помощ. Още веднъж се извинявам, че се натрапвам в темата, така. Embarassed
Още веднъж ви поздравявам за многото събрана полезна информация  bouquet

# 490
  • Мнения: 5 714
ada_smiles,

за смеските за покълване - помня, че бях анализирала едни защо не покълват. Иначе аз имам 2-3, които са добре подбрани и не съм имала досега проблеми с покълването. Та зависи в твоята смеска какво са сложили.

смлян сусам - ако искаш да накисваш преди да го мелиш, трябва да го оставиш да се изсуши (ако ще ползваш кафемелачката). Ако ще го слагаш в блендер с други неща, няма нужда от сушене. От известно време накисвам големи количества сусам и после суша в дехидратора, за да ми е мирна главата.

смлян лен - дали ще го накиснеш цял или смлян, все ще се желира. Ако искаш да накисваш заради инхибиторите, разбира се че цял. Но за да предотвратиш желирането, е хубаво след накисването да го оставиш върху марля. По принцип процедурата при покълване на желиращите е (има и други - чиа, кресон, синап) като се позлва марля или пръст. Досега не съм се занимавала точно с тях да ги накисвам и покълвам по този начин.

авокадо - засилила си консумацията му, защото има малко връзка с бременността ти. Първо че наподобява формата на матката. Wink Богато е на вит. А и Е и е полезно за лигавицата. Богато е на омега-6, така че от тази гл.т. гледай да си набавяш омега-3. Казваш, че дори не си вегетарианка, предполагам ядеш риба...Ако не, аз бих наблегнала на чиа и коноп.

чиа - писала съм много за нея. Simple Smile

Чиа слагам в кремове най-вече, в крекери - солени и сладки, в бонбони и блатове за торти (смляна или цяла), може да се поръси салата с нея, в зърнени закуски на децата.
Лена можеш да замениш с чиа.

цвекло - настъргано сурово с моркови, сол, лимон, зехтин, магданоз; варено и после с някакъв сос - тип "млечен"; много върви с хрян, но точно с него е хубаво да се внимава по време на бременност; да го свариш, нарежеш на парчета и в един буркан мариноваш с копър, магданоз, сол, малко оцет, мазнина; на салата с други зеленчуци; на сок, но ако ще го правиш така, бих го разредила с вода или нещо зелено; много често се пие в комбинация на ябълка и морков - избягвам я, а и самият сок от цвекло има силничко пречистващо действие; слагала съм го също в разни крекери и блатове за сурова пица.

"Иначе като цяло храненето ми е по-скоро интуитивно."
Това е добре. Simple Smile Внимавай с нововъведенията, ако има такива, точно по време на бременност.

# 491
  • Мнения: 687
Вери, много ти благодаря за подробното мнение!   bouquet Нямам думи, надмина всичките ми очаквания Simple Smile

За смеските - така беше, но тъй като ми беше сложно да помня кои семена как покълват, та си опростих нещата дотам, че по-скоро ще си купувам отделни и ще ги слагам в отделни бурканчета, и тогава ще проверявам на място кое как трябва да се гледа.

Колко време след изкисването и изсушаването на сусама, може да се съхрани?

За авокадото - беше ми убегнало, че е богато на омега 6. Ще гледам да наваксам с омега 3-то значи. Ям риба, както и конопено семе. И двете само от време на време, но ще гледам да ги включа по-редовно в менюто си.

За чията - благодаря за идеите. Ще прочета в темите назад за още.

Ще се възползвам и от идеите за цвекло. Досега съм хапвала само настъргано без нищо. Харесва ми, но малко ми омръзва.

Още веднъж благодаря много!   bouquet

# 492
  • Мнения: 5 714
Колко време след изкисването и изсушаването на сусама, може да се съхрани?
Много време, ако е добре изсушено.
Така процедирам и със слънчогледа; ядките - бадем, кашу, лешници, орех.

# 493
  • София
  • Мнения: 5 245
Колко време след изкисването и изсушаването на сусама, може да се съхрани?
Много време, ако е добре изсушено.
Така процедирам и със слънчогледа; ядките - бадем, кашу, лешници, орех.
Цедиш ядки? Ще ми обясниш ли защо?  Rolling Eyes

# 494
  • Мнения: 5 714
Накисвам ядки. Simple Smile
Заради инхибиторите и по-доброто усвояване.

Общи условия

Активация на акаунт