Веганството - да споделим опит - 10

  • 53 906
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 3 989
Дао, не си сама. И аз не мога да понасям елда без значение от вида, марката, начина на проготвяне - мирише ми, гнусна ми е чак. На децата пека едни бисквити с елдено брашно и ми трябва психическа настройка всеки път, за да започна.

white flower, и аз така си викам все... явно не ми трябва.  Grinning

# 646
  • Мнения: 782
Аз също не понасях елда, но я проядох. Започнах да добавям по мъничко в ястията. Примерно пълнени чушки с 2/3 ориз и 1/3 елда.  Едва ли ще заместя целия ориз, но и това е нещо  Laughing

Най
Ще препоръчате ли някоя рецепта (солена) за елда?  Hug

Много обичам спаначена супа с елда. Морков, лук, чушка, спанак и елда. И още една вариация на Ванилка, но със сушени гъби  Simple Smile

# 647
  • Мнения: 1 725
Да, елда със спанак и на мен ми харесва много.

Поздравявам ви с една песен  Hug, която днес открих и вече слушам n-пъти:

# 648
  • София
  • Мнения: 5 347

Вери, изчетох интервюто, много ми хареса. Абстрахирах се от правиписните и технически грешки, продължаващи и в сайта.
Но цената на семинара като че е формирана от съвсем други организатори, плюха на метеното , дет` се вика.
40 лева за еднодневен семинар - не мога да го препоръчам на никого от близките си, за мое и тяхно съжаление...
Знам, знам, здравето няма цена...

# 649
  • Мнения: 5 714
Нямам представа как седят нещата и кой организира точно този семинар. Далече съм от много неща в България от известно време.
Събитието го прихванах от фейсбук, разбира се. Wink

# 650
  • София
  • Мнения: 5 246
Заслон- чудесно нещо сте хапвали на Шишман. Чакам още малко да пораснем и да опитаме да ядем по ресторанти.
За елдата- обожавам я. И зелена и печена.
За захранването имам подробен дневник от преди 4 години, когато забременях- пиша в детайли всичко и знам най-малките подборности, през които сме минали.
Купих си сироп бъзак на Живита от био магазина на Юри Венелин. Някой дали ги ползва- струват ми се добри. И за 1 път виждам. Има богат изобр от сиропи- от рози, ягоди и т.н.

# 651
  • София
  • Мнения: 921
Мигла аз вчера взех сироп от бъз и почнах да го давам от днес на малката. Нещо ми покашля доста напоследък. Мисля да давам по 1 ч.л 2-3 пъти на ден.

# 652
  • Мнения: 234
Мигла и аз давам да децата сироп от бъзак - този път успяваме май , само с хомеопатия и сиропа да отхрачим и преборим кашлицата Wink за което сме много щастливи  Hug

# 653
  • София
  • Мнения: 5 246
lux , Bunnie благодаря ви! Hug за отговорите. Понеже и моето момченце влачи една задна хрема и кашля днес му дадох от сиропа и ще му давам всеки ден! За радост го хареса много! Сигурно ще купя  още.

# 654
  • София
  • Мнения: 1 417
Момичета, благодаря, че се включихте за елдата. Аз също си мислех, че след като ми е неприятна, нямам нужда от нея. Напоследък обаче все повече хора около мен се опияняват от елдата и като бях на онова гости с пълнените чушки се почувствах много неудобно, че не успях да изям дори една цяла. (Колкото и да е смешно отстрани Simple Smile За бялата елда знам, но не съм попадала на нея в магазините, в които влизам, да си призная - не съм я и търсила. Иначе ароматът на елдата и вкусът ѝ са идентични и за мен са в силно химическия спектър, определено на нещо изкуствено ми мирише и точно както Солей каза - без значение от пакет, партида, производител и т.н. Явно ще продължа да си я избягвам.

Виждам, че сте обсъждали сиропа от бъз. Моето мамче има хубава рецепта за сок от бъз, който не се консервира, ако не забравя ще ви я дам тук, но понеже се прави с прясно набран, ще може да си го наложите следващата година май-май.

# 655
  • Мнения: 1 732
Dao ,
съвсем се обърках, честно  Blush
за бяла елда чувам от теб. ако пък не си я пробвала, как са ти идентични вкусовете й с кафявата?  Rolling Eyes
за мен разликата между видовете елда и продуктите от нея е от земята до небето
иначе, за усещането ти- няма за какво да ти е неудобно. "на вкус и цвят....", нали знаеш Wink
просто забрави за елдата Peace
ще знам ако се видим някой ден, да не те угощавам с печена елда Simple Smile

и още една чуденка: сироп от бъз и такъв от бъзак не са ли различни неща?

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 14:12 от take a smile

# 656
  • София
  • Мнения: 460
 Различни са. Втора и трета снимка са на бъзак, 4-та на черен бъз http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/06/12/proletni-bilki-ch … rska-bilka.347998. От него се прави Самбукус. Ето това съм направила за децата http://didi-mybook.blogspot.com/2010/10/blog-post_07.html. Тази година правих и сладко, но и двете рецепти ги изпълних с меласа.

# 657
  • София
  • Мнения: 1 417
Усмивчице, прочетох какво съм написала и се извинявах, ако е било объркващо. Имах предвид, че ароматът е идентичен на вкуса - химически, а не сравнявах двете елди. А тази "бялата" съм чела на други места, че така се нарича суровата елда - нея не съм я виждала, душила и вкусвала Simple Smile Иначе, дай Боже, да се видим, има 1001 вкусни неща, с които да се гощаваме  Hug Да, чела съм някога, че бъз и бъзак са две различни неща, ама разликата я забравих. Благодаря на Слънчевият ден за включването!

# 658
  • Мнения: 961
Дао, суровата елда я има в здравословните и био магазини, също и от фантастико съм я купувала. Според мен има съвсем различен вкус, много по-неутрална е, аз от нея слагам в какво ли не и в зелен боб и в грах, особено ми е вкусна в спанак. От бланшираната не бих си представила да я комбинирам в подобни гозби. Освен това и брашното от сурова елда  доста го ползвам в хляб, кекс и палачинки. Бланшираната има да го наречем твърде силно присъствие  Simple Smile. Всъщност нея я харесвам като добавка към др брашна за сладкиш и в едни уникално вкусни кюфтета на "Слънце и Луна", които още не мога да докарам.  Laughing
Но както са ти казали, вярвай на себе си, щом ти е толкова неприятна, най-вероятно нямаш нужда от нея!

# 659
  • Мнения: 6 790
Сиропът от бъз трябва ли да се разрежда? Сокът едва ли, но сиропът не е ли консервиран с доста захар?

Общи условия

Активация на акаунт