Веганството - да споделим опит - 10

• 53 831
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Lovelly, ти ни изненада, тук не е на почит яденето на цветя  Joy
И като казвам да семейството, че са ядливи, не щат!
Моля кажи какво е третото цвете, не го разбирам.
Много вкусно изглежда!

ооопс  Simple Smile  сори за изненадата ЗаСлон , ако не е приятна  Simple Smile  аз всъщност съм фен на идеята да се яде това, което си е в сезона и в околността и от там татък тръгнах и в посоката на ядливите цвета. Започнах с цветовете на глухарчето. Като се знае, че цялото растение на глухарчето е ядливо, то наистина според мене цвета му е най-приятен.

Трертото цвете, за което ме питаш се казва Wiesen-Schaumkraut, което в превод означва билка. Та...как да не го слагам в салатите си  Wink

take a smile
   Simple Smile   до момента не съм готвила цветя. Само съм ги слагала към салати. Чувала съм за супа от глухарче и мед от глухарче, ама...аз съм с идеята да си ги консумирам сурови  Simple Smile  толкова са вкусни така  Simple Smile

Тези дни бера цвят от дървесен бъз и го слагам да съхне за чай през зимата, но чух междувременно следната рецепта:
прави се смеска като за палачинки, но да е малко по-гъста и след това целите цветове от бъза се топят в сместа с цветчетата надолу и дръжката на цвета нагоре. След това се слагат в тигана с мазнината и всъщност се доприготвят както палачинките. Сервират се с мед. Добър апетит!
  bouquet

# 76
Чувала съм за тези листчета с желания  Simple Smile
take a smile, после какво правим с листчето?
Благодаря ви момичета, а бихте ли ме посъветвали за добър специалист, който мога да посетя.
Благодаря!

# 77
И аз страдам от главоболие, Като ме хване, обикновено за три дни не ме пуска. Много витамин Ц и вода облекчават. Също веднъж ми мина като по чудо с половин часово тесане, а беше непоносимо силно. При мен често тръгва от стрес, който се събира във врата и оттам се качва по главата до челото. Затова и масаж на врата също ме облекчава.
Слагала съм и аз колелца картофи, но не действат.

Мая, добре дошла!  За съжаление не мога да помогна.
Лавли, много вкусно!

# 78
  • София
Lovelly, приятна е ! Ти къде живееш?  В България наистина не съм виждала някой да яде цветя, това имах предвид, че не е на почит. От детството ми помня в списание Бурда как слагаха в салатите всякакви цветя....

Предполагам, че помните дискусията за ненамеса във вътрешните работи на другите, вкл. носенето на чанта от крокодилска кожа и всичко останало....
Но вчера стана нещо импулсивно от моя страна и майката на 3 годишното момченце прибра плика с изкуствени  неща и ме попита - Вие какво давате на вашето дете?
Аз помислих, че се заяжда на свой ред, но невъзмутимо извадих бурканче с овесени ядки , мед и тахан. Тя като ме заразпитва как, колко , откъде.... После извадих и кутия със сурови ядки- пак дълъг разпит. Момченцето й пък като се лепна за нас Simple Smile

Имате ли рецепта за много лесен течен шоколад ?
 Ние правим със смляни орехи, накиснати бадеми, сурово какао, мед и сусамов тахан. Напълвам го в купешко бурканче и се изяжда за секунди върху хляб. Ако Вери прочете   Joy

# 79
Предложете  моля, нещо изпитано за главоболие. Сърцето ми се свива като гледам как се мъчи, а понякога от преумора или от силно слънце моят мъж страда от силно главоболие. Cry

Преди време бях чела една дъъълга статия за главоболието, в нея пишеше нещо от сорта, че първото нещо, което трябва да помислиш, е дали си изпил поне литър и половина вода (не сок, бира, чай или т.н, а вода). И че недостатъчното количество вода води до задържане на токсини в организма и т.н....

# 80
да,Димков също казва 6-8 чаши вода ....обаче зависи от източника!-трябва да се научим да слушаме и разбираме тялото...сигурна съм,че всеки може да си е сам доктор-откриеш ли причината,все ще се намери естествен начин за лечение...Simple Smile

# 81
да,Димков също казва 6-8 чаши вода ....обаче зависи от източника!-трябва да се научим да слушаме и разбираме тялото...сигурна съм,че всеки може да си е сам доктор-откриеш ли причината,все ще се намери естествен начин за лечение...Simple Smile
Така де, ама ако търсенето на причината продължава с години?   Simple Smile
Мен ме мъчеше главоболие от дете още....по-лесно ще ми е да кажа какво не съм опитвала като лечение.Но никой , никога не ми каза, да спра месото например, за седмица-две и да видя резултата.
Не знам дали в тази тема съм го писала (писах в друга, за главоболието), но откакто спрях месото, спря и главоболието ми.
Преди всеки ден започвах с Беналгин.
От януари месец насам ме е боляла глава не повече от 3-4 пъти,обикновено около цикъла.
Та, за мен, поне засега , разковничето се оказа месото.Ама ми трябваха 30 години мъки, за да стигна до него...    Grinning

# 82
Рових се за веганство при децата и попаднах на тази статия:
http://www.estestveni-idei.com/prod/polezno-1/parenting/veganstvo.html

# 83
Мен също ме мъчеше главоболие от дете и честите атаки спрях с пречиствания на плодове. Сигурна съм, че тогава главоболието се е дължало на токсините и на нечисто дебело черво. Сега обаче със стреса е друга работа. Чувствам почти материално как се събира във врата ми и след това как се качва към челото. Но все пак ме боли по-рядко, отколкото като дете.

Усмивке, какви водорасли слагаш в кюфтетата, които могат да се пекат?

# 84
момичета, моля ви кажете добър специалист, с който да се консултирам преди започване на веганството.
Благодаря!

# 85
Сърдечно благодаря на всички , отзовали се на въпроса ми за главоболието.   bouquet
Действително, понякога отнема  години, докато се разбере причината за някое неразположение. Все още се чудя точно кое провокира тези мигрени.  Rolling Eyes Ще следя съпруга ми да пие чиста вода редовно. По принцип той пие повече от мен. От както сме заедно реално той е вегетарианец, с редки изключения, когато е навън или на гости. Но обикновено вече и тогава предпочита веге-храната.

mayamom, не знам къде и кого  да ти препоръчам. Може би има и он- лайн възможности за консултация, но нямам опит.  Съжалявам.

Soleil* , правя кюфтета с араме и/или уакаме.
с уакаме правя и сурова салата, но арамето винаги го готвя топлинно.

Lovelly , много интересна рецепта за палачинките. Simple Smile
Дървесен бъз това ли е? От него ли правят Holunderblütensirup?
Gergana_K ,
благодаря за линка. Интересна ми беше статията, въпреки, че някои неща лично на мен не ми допаднаха. Simple Smile
ЗаСлон , никога не съм правила течен шоколад.

# 86
  • София
момичета, моля ви кажете добър специалист, с който да се консултирам преди започване на веганството.
Благодаря!

Аз мисля, че това са специалистите , които са лекари и познават лечебното гладуване и други системи за пречистване. Самите те трябва да са минимум вегетарианци. В противен случай .... не става.
Аз познавам само Гайдурков лично и него препоръчвам. Преди много години той ни лекуваше с лечебно гладуване. Сега - с хранителен режим.

Има в Пловдив някакъв център и лекар , от който много се хвалят познати, докторът лично им "готвел"  Laughing

Във Варна в центъра на Емилова има също лекар(и?) с голям стаж, аз познавам , но не съм консултирана  от  д-р Хачикян.

Моля за извинение, аз не съм веган, а давам съвети !

mayamom  , ти и без това ще го правиш плавно, защо се притесняваш? през това време ще четеш, нали?

# 87
ЗаСлон, ние го правим шоколада по-простичко, но винаги е уникално вкусен.
Обикновено слагам белени бадеми, фурми и рожков/какао. Добавям и оризово мляко или пък бадемово. Всичко се пасира, става уникално! Ако искам пък да е твърдо - какаово масло и в хладилника.

Мая, и аз не мога да помогна. Не познавам специалисти-лекари, които да вървят в тази насока. Сигурно си прочела за Гайдурков, може би той може да ти бъде полезен в някои отношения. Чувала съм, че хората, които навлизат в този тип хранене, го намират за полезен.

За главоболие съм чувала много за тези две неща - много вода и някакво гладуване/пречистване. Обаче само общи насоки. Да чукна на дърво, аз никога не съм имала този проблем.

Гергана, точно преди малко четох тази статия.  Hug
Обаче си мисля, че когато човек пише, трябва да пише за неща, за които има опитност, свой собствен проверен материал, да си минал през тези неща и т.н., а не просто ей така общи приказки и да има за какво да се разписваме и да трупаме материали зад гърба си. Авторът на материала /всъщност не знам кой е авторът, тъй като горе пише едно, а отдолу на статията пише Източник: Vegan cookinc/ не е минал през тези толкова специфични периоди в живота на една жена - бременност, раждане, кърмене, хранене на дете, и затова за мене е неразбираемо да създава материал на такава тема, тоест за мене не такива материали са източник на информация.

# 88
mayamom, на първа страница от темата има линк, водещ към сайт, където всеки може да се включи в 21 дневен период на веганска диета. Медицински лица изпращат съвети и рецепти. Аз не съм го правила, но си запазвах рецептите.
Иначе сега се сещам и за д-р Гайдурков, който ми се стори доста веган-ориентиран в последното си интервю, макар да имах друга представа за него  Thinking Той изготвя хранителни режими. Уточнявам обаче, че както има доволни от него, така има разочаровани ...

take a smile, благодаря за подсещането и уточнението, желанията са написани вече  Hug

Докато публикувам и ЗаСлон ме изпревари  Simple Smile. Всъщност сега се сетих и за онези момчета от Лечебен Център Vita Mores - св. Влас, където уж щяхме да ходим с някои от вас на почивка  Wink

Щастливата, и моите мисли така протекоха във връзка със статията за веганството и децата. От известно време насам през доста цедки преминава прочетеното/чутото от мен. Много нещо изчетох и в един момент дори се обърках и не знаех кое да приема за моя истина. Смея да твърдя, че благодарение на споделеното и от вас  Hug се уча да отсявам и да не вярвам на 100% на всичко написано в интернет.

Последна редакция: ср, 20 юни 2012, 20:47 от Palia

# 89
Гергана, точно преди малко четох тази статия.  Hug
Обаче си мисля, че когато човек пише, трябва да пише за неща, за които има опитност, свой собствен проверен материал, да си минал през тези неща и т.н., а не просто ей така общи приказки и да има за какво да се разписваме и да трупаме материали зад гърба си. Авторът на материала /всъщност не знам кой е авторът, тъй като горе пише едно, а отдолу на статията пише Източник: Vegan cookinc/ не е минал през тези толкова специфични периоди в живота на една жена - бременност, раждане, кърмене, хранене на дете, и затова за мене е неразбираемо да създава материал на такава тема, тоест за мене не такива материали са източник на информация.
Честно, исках друг да го напише това горното.
Така че, благодаря, Щастливата.

Аз си позволих преди ден-два да се обадя, отново, "там" в големия клюкарник, но общо взето бях наритана така да се каже. Мислите ми бяха в този дух. Е, признавам, сигурно съм била остра, рязка...
Не можах да оставя коментар точно под статията в сайта, но пък писах на 2 места във фейса. Едното е на естетствени идеи; общо взето не стана кой знае каква дискусия и нямам оплаквания/забележки.  Laughing

Истината е, че като не пееш в общия хор и не се прехласваш по вся и всьо, си негативен иии да не изброявам всичко. Сега и без това пак там се върти едно клипче: как да се отървем от негативните хора. Wink Като го гледам "гуруто" на него и  Sick
Та така да не задълбавам...

Авторът на превода е Ваня Иванова с вметки на нейни мисли (така прочетох).
Vegan cookinc - такова нещо не можах да намеря в нета.

Извинявам се за намесата.

ПП: ето линка, където реших да си раздвижа пръстите:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=174464349350826&set= … ype=3&theater
Първоначално бе сложен линк към Vegan cookinc. На мен ми стана по-скоро смешно, че мигновено се разпространява нещо си и то на всяка цена щом става дума за веганство. И затова първият ми коментар беше: това го четох по-рано на друго място. Но естествено, пак не се разбрахме.

И там споменавам, че е много ценен обективния опит. Не само личен такъв. Ама дълга тема, пък за такива няма време.
За надъхване има, де.

Последна редакция: ср, 20 юни 2012, 21:08 от Вери

Общи условия

Активация на акаунт