Отговори
# 135
Като научиш, ще разбереш, че директорката е онази, от която зависи ще ли има или не тоалетна хартия и сапун в доволни количества, неизискващи събиране на средства от страна на родителите. Накратко- парите за сапуна и тоалетната хартия се икономисват, едва ли обаче в полза на децата.

# 136
Ето го списъка с детските градини и училищата, които са на делегиран бюджет: http://www.sofia-obrazovanie.bg/index.php?load=viewnews&nid=324

За София само.

# 137
  • Sofia
Няма такова животно като "мнозинство" на родителите в детската градина и "решение на мнозинството". Всеки човек си има своите ИНДИВИДУАЛНИ права и отговорности и това, че си е записал детето в детска градина, не означава че някой има правото да ги нарушава. Дори и един родител да е против едно решение, то останалите нямат абсолютно никакво право да му го налагат. По никаква нормативна уредба.

От юридическа гледна точка си напълно права, но тези взаимоотношения са повече въпрос на етика и морал.
Защото всички сме членове на социума и щом като сме записали децата си на място, където се отглеждат още 25-30 деца трябва да проявим известна солидарност.
Получава се нещо като "етажната собственост" (макар че там все пак има нормативна основа) където оправия няма.
Да не говорим, че в повечето случаи, при които родителите отказват да плащат го правят точно "напук" и на принципа "няма кой да ме задължи".

# 138
Градината, в която ще бъде дреб от септември я няма в списъка. Но на родителската среща изрично казаха, че консумативите са си задължение на общината.  Peace

# 139
petiaivanov, не се пали, но ми е трудно да повярвам, че са закупени дивани, без предварително да е обсъден толкова голям харч.  Peace

Изчела съм темата, не искам да се обяснявам в момента, но tonkabonka, повярвай ми, че пари от касата на групата се харчат без дума да се каже. Просто се казва на касиерката, че трябва да плати нещо си и тя плаща без знанието на родителите. Разбира се, това са единични харчове, далече от нуждите на децата, но и това го има по белият свят  Simple Smile

# 140
От юридическа гледна точка си напълно права, но тези взаимоотношения са повече въпрос на етика и морал.

Въпрос на етика и морал е дали ще нарушавам правото на мнение на друг човек и ще налагам моето. Поне аз така го разбирам. Децата влизат в колектив, родителите не са длъжни дори да се познават, а още по-малко да мислят по един и същи начин.

В интерес на истината, за четири години, не съм имала проблем с разбирателството с останалите родители. Въпреки че на всяка родителска среща обяснявам кое е доброволно, кое задължително, че всеки може и сам да се организира и т.н. До сега нямам случай на някой, който да не е дал пари за задължителните неща. Даже има и хора, които дават по повече, за да имало повече средства в касата на групата. И не ги дават тези пари конкретно за своето дете.

Пари, събирани от групата никога не са се харчили за неща, за които има и най-малко съмнение, че не попадат в категорията на приемливите покупки. Но пък и от самото начало условията бяха ясни - нищо не се купува ако не е предварително съгласувано с родителите. И госпожите винаги са се съобразявали с това. Точно никога няма да се случи да ми донесат играчки за рождените дни, без да сме обсъдили и взели решение за тяхното купуване. Нали панаир ще стане. Или да купят диван  #Crazy. Това вече съвсем не ми го побира акъла.

Когато не съм била сигурна за даден разход, че е приемлив за всички, пускам инфо между родителите и ако има хора, които не са очаровани, значи разходът не би следвало да се финансира от общата каса. Ако е нещо важно винаги се намират по няколко човека, които го финансират с допълнителни дарения. А ако не се намерят и тези няколко човека, значи не е било важно.

# 141
  • София
Ето го списъка с детските градини и училищата, които са на делегиран бюджет: http://www.sofia-obrazovanie.bg/index.php?load=viewnews&nid=324
За София само.

От този списък става ясно, че нашата градина не е на делегиран бюджет!

# 142
tonkabonbonka, извинявай ако съм била по-рязка, но не се почувствах особено добре след поста ти, в който ме цитираш  bouquet
До гуша ми е дошло от тази детска градина, наистина. Иначе винаги съм давала пари за почерпка на децата след тържество, сама съм приготвяла сладки бисквитки да ги почерпя и т. н. Имам възможност и съвсем доброволно съм носила хартия, лепила, изобщо канцеларски материали. Правила съм им сама картинки за оцветяване, съобразени с възрастта на децата... Всичко си има граници, все пак не живеем в лесни времена и детските градини да не се държат като "бездънни ями". Те май така са си свикнали. Wink
И пак като лош промер за изнудване на родителите в нашето ОДЗ беше в съседната група, където събраха пари да санират групата, доброЗОРНО!!!
Хигиенните материали са си калкулирани в таксата за градина, а и когато тя се увеличава, Столична община винаги се мотовира, че това е с цел "повишаване качеството на услугата".
И искам да кажа на онези, които споменаха, че някои родители се циганели за 10 лева, че има много семейства, които с тези пари живеят няколко дни. Всичко, което е извън таксата, може да бъде давано и събирано само на доброволни начала. Heart Eyes

# 143
  • Варна
Все се намира за какво да се събират пари. Община Варна осигурява безплатни помагала за всички градински групи, вода се доставя също по договор, консумативите се осигуряват от градината. Реално задължение на родителите е да закупят материалите за работа- пластелин, моливи и т.н. Въпреки това вече трета година по-малко от 50 лв за учебна година не сме събирали - купуват се играчки, столчета, матраци и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт