Отговори
  • София
Това е въпросът ми. В нашата група две майки са се запънали, че не искат да дадат втората вноска от сумата, която сме гласували по време на родителската среща в началото на учебната година, и която е в размер на 80 лв. (тоест иде реч за половината - 40 лв.). Предтекстът на едната дама е смехотворен - детето й често боледувало, затова не иска да даде втората вноска. И другите деца боледуват, но според мен въпросът е принципен. Останалите чинно сме си дали парите.

# 1
  • Ку-куландия
Нищо не може да им направите, защото това са доброволно събирани пари. В моя случай аз също отказах да дам цялата сума от 100 лв, а дадох само половината, но изрично поисках отказът ми да бъде вписан в протокола от РС, защото част от парите нямаше да отидат за материали, учебници и играчки за децата, а за нови столчета и нова миялна машина, че разбираш ли старата е еди каква си. Къде дрема директорката цяло лято, та не направи инвентаризация на бройката столове, масички, гардеробчета, легла и пр и проверка на техническото състояние на ел.уредите та чака род.среща да иска пари за закупуването на тези неща от родителите?!

# 2
  • София
Тъй де, отказала си на самата родителска среща. А при нас всички са гласували "ЗА".  Wink

# 3
  • Ку-куландия
Тъй де, отказала си на самата родителска среща. А при нас всички са гласували "ЗА".  Wink
  Чрез досаждане. Има вероятност в един момент да им стане неудобно!

# 4
Това е въпросът ми. В нашата група две майки са се запънали, че не искат да дадат втората вноска от сумата, която сме гласували по време на родителската среща в началото на учебната година, и която е в размер на 80 лв. (тоест иде реч за половината - 40 лв.). Предтекстът на едната дама е смехотворен - детето й често боледувало, затова не иска да даде втората вноска. И другите деца боледуват, но според мен въпросът е принципен. Останалите чинно сме си дали парите.

Честно казано, това не е нещо, което има задължителен характер. Нито гласуването на родителска среща е нещо, което поражда задължение. Събирането на средства за ДГ е с доброволен характер и в този смисъл тези майки имат правото да дадат или да не дадат сумата. Ако дадените от тях суми до момента не покриват разходите за техните деца за помагала и материали (което е ангажимент на родителя), просто им давате списък с това, което трябва да осигурят на собственото си дете допълнително.

Но по мои спомени 40 лв. стигат за помагала и материали.

# 5
  • София
Но по мои спомени 40 лв. стигат за помагала и материали.
А водата, тоалетната хартия, носни кърпи, салфетки, отделно големи салфетки за след миене на ръцете, течен сапун, играчки? За 1 юни децата получиха малки подаръчета пак от общата каса. Въпросните майки не са ги върнали, доколкото ми е известно. Ако са притеснени финансово, от началото на годината, досега, можеха да съберат по 7-8 лв на месец и да се издължат.  Rolling Eyes Къде с извинение, къде не, но много циганска е тая история.

# 6
Тези майки нямат задължение към групата. Никакво. Задълженията на родителите са: да плащат такса, да спазват правилника за вътрешния ред и да осигурят помагала и материали за работа на децата. Всичко останало е по желание. При някои родители го има, при други - не. Детската градина осигурява базисните неща и някои родители не смятат за необходимо да осигуряват допълнителни. Със сигурност от детската градина няма да ги оставят децата без вода, сапун или тоалетна хартия.

Когато имате родители, които не са съгласни да се кооперират по някаква причина, е трудно да се финансират общи мероприятия и не би следвало да се правят такива. Т.е. ако не сте искали тези деца да получат подаръци за 1 юни, платени от общи пари, не е трябвало да им ги давате.

# 7
това е голяма тъпотия Crossing Arms и честно казано се учудвам на такива родители, че не изпитват неудобство дори от другите; при нас имаше такива, които видимо не бяха много притеснени финансово- това за мен е цигания; и кой може да обясни на едно дете, че само то не е получило подарък за 1 юни в групата, защото майка му не иска да даде пари- е тази майка как може да причини това на детето си Naughty да, събирането на тези пари е по желание, но в крайна сметка таксата е толкова смешно ниска, че незная дали някой мисли че стига за всичко и при условие, че детето ми ще бъде 4 години в тази стая аз лично нямам нищо против и да се дават пари за облагородяване на помещението, например; предполагам на въпросните майки им е приятно децата им да прекарват деня си в чисто, хубаво помещение с нови играчки

# 8
  • София
Ами за съжаление се получават и такива неща. Явно нямат възможност или нямат доверие за какво се изразходва сумата. Ами в такъв случай им предложете следващия път те да събират пари.
Аз пък съм обратния случай - искаха ми последно преди 2 месеца 30 лв за вода и за театър, т.е. 10лв вода разбрах, че се събират и по 4 за театър. Останалите 16лв незнам какво ще се случи с тях, а ние отписахме сина ми от градината вече. Живи и здрави да си ги оползотворят за нещо, не ми се занимава да си ги искам, тъй като синът ми вече няма да посещава тази градина.

# 9
Аз не давам пари в общата каса и няма да давам. Дадох за материали за малкия ми син, като изрично подчертах, че не желая да спонсорирам градината с шкаф и държа от моите пари да не се отделят пари за шкаф, не се съобразиха и си прибрах парите обратно. За големия отдавна купувам всичко отделно. Казала съм, че ако се наложи да се купи още нещо, ще го купя, включително и подарък за някой празник.

Освен това закупуването на мебел за градината е доброволно и е дарение. За него ми се приспада от годишния данък. Ако нещо се закупи с общи пари и се издаде документ за дарение на касиера на групата, аз как ще се възползвам от облекчението, при положение, че съм дала пари, а документ не ми е издаден?

# 10
  • София
На мен облекчения и документи не ми трябват. Важен е комфортът на детето ми, което може да се каже, че живее в градината 5 дни в седмицата. Затова ми е непонятно какво е това криене като мишоци от страна на онези, които не искат да дадат пари. Да си го заявят открито на родителската среща, а не после да се правят на ударени. Но явно не им изнася да го изкажат гласно и пред всички. А на мен пък не ми е приятно един вид да издържам и децата на онези, които не дават пари, тъй като тези деца се облагодетелстват от нещата, които ние, другите родители, сме закупили с лични средства.
Ясно е, че на следващата родителска среща ще помоля родителите, които нямат намерение да дават пари, да го заявят още в началото, за да можем да си правим по-добре сметката.
П.П. Децата не са виновни, разбира се.  Peace Но хубаво е тези родители малко да си напрегнат мозъка. И когато децата им си мият ръцете, когато си бършат дупетата да им пукне в главите, че за хигиенните материали сме се бръкнали от нашите джобове. Грозно е!

# 11
Ами виж сега, всеки си преценява - ако никой не занесе хартия, от детската градина ще я купят, сещаш ли се? Бюджетите на градините не са на база посещаващи деца, а на база записани деца. Колко деца са записани и колко е средната посещаемост?

# 12
  • София
Средната посещаемост е нещо доста относително. Зависи от сезона. Да речем, че е 16-17 деца. Моето дете зимата почти не е ходило, но това не ми е аргумент да не давам пари. Иначе групата е от 29 деца. В момента, юни месец, са заявени да ходят 23.
Хартия не носим, тези неща се доставят на място, и се плащат от парите в касата ни. Няма начин да откажем да даваме пари, че да видим дали ще купят хигиенни материали от градината. Просто няма как да се стигне до там, а и не искаме.  Peace Може би трябва да ги "преглътнем" тия две майки и да дишаме спокойно.

# 13
  • у дома
Давам пари винаги, когато ми поискат, за всичко. Имам доверие на майките, които ги разходваха. Включително в първа група ремонтирахме сградата и дадохме по 100 лв. на дете. Бюджета на ДГ може да си види в сайта на нашата община - мизерен...
Аз бих говорила с тях за тия подаръци поне тях да платят. В противен случай бих лишила децата следващия път.

# 14
Ани, останалите родители си разпределяме парите на тези, които не са дали.

Общи условия

Активация на акаунт