Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 37

• 97 657
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
# 181
Добре дошли на всички нови съфорумци  bouquet  bouquet  bouquet
Здравейте ! Имам два въпроса ще се радвам да ми отговорите
1) Искам да попитам автора на поста за шейховете по онова време, какво по-точно трябваше да забележим.Че Валиде Айше Хафса умира в една и съща година с Ибн Кемал и след 30 години, пак година завършваща на 4 умира следващи шейх.Какво учудващо има в това ? Дори в сериала се спомена, че Ибрахим паша отива при шейха, защото последния се чувствал неразположен.Може скоро да имаме и смърт на шейх, макар че само ще я споменат няма да е нещо кой знае какво.
2) Знаете, великолепният век са в почивка, днес или утре ще видим и последния епизод, преведен на БГ и ще чакаме 3 месеца за нещо ново.За това - знаете ли някой филм, свързан с Османската империя или сериал, преведени на български.Има ли някъде преведена руската версия на Роксолана ? Видях, че има преведени епизоди, но не докрай.
Някой от вас знае ли други филми свързани с Османската империя (независимо дали е за началото или за края на държавата).Гледах този за Махпейкер ама ми се стори ниско качество , ако не знаех историята нищо нямаше да разбера.
Горещо препоръчвам "Сезона на лалетата" -действието се развива по време на Ахмед 3,  1718-1730 година.Интересен филм ,но за сега не е преведен .Ако някой от турско говорящите се заеме с превода би било чудесно .За сега има 13 епизода /1 сезон/Филма не е така изпипан като" Великолепният век",но си заслужава да се види Peace
На турски-Bir Zamanlar Osmanli Kiyam
 Peace

И АЗ БИХ ИСКАЛА ДА ГЛЕДАМ ТОЗИ СЕРИАЛ ПРЕЗ ЛЯТОТО. И ОЩЕ.... ДАЙ БОЖЕ И БЪЛГАРИТЕ ДА НАПРАВИМ ПОДОБНИ СЕРИАЛИ ЗАЩОТО НАШАТА ИСТОРИЯ Е МНОГО ПО-СТАРА ОТ ОСМАНСКАТА И МАТРИАЛ  Joy КОЛКОТО ИСКАШ. Така и хората ще разберат коя е България и какво е нейното значение в световната история..... ехххххх, мъко мъко....

# 182
Много се радвам да чета постове на историци, благодаря ви, момичета, на мен лично ми беше много интересно.  newsm51

А как и кога умира Роксолана според историческите извори?
Според книгата "Харем", която ти препоръчвам да прочетеш, Хюррем умира преди султана. След като разбира, че ще умре тя премахва всички задръжки и му казва, че никога не го е обичала истински, а иска да му отмъсти за родителите си. Султанът от мъка, от това самопризнание се разболява и умира...

# 183
  • София
МНОГО МНОГО БЛАГОДАРЯ И НИСЪК ПОКЛОН НА МОМИЧЕТАТА,КОИТО СЕ ГРИЖИХА ЗА НАШЕТО УДОВОЛСТВИЕ ДА ГЛЕДАМЕ ПРЕВЕДЕН СЕРИАЛА!  newsm20 newsm20 newsm20

МИЛИ ПЧЕЛИЧКИ,
ПОЖЕЛАВАМ ВИ МНОГО ПАРИЧКИ В ТГОЛЕМИ ТОРБИЧКИ!
ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ
И ВСИЧКО ДА ВИ Е НАРЕД Hug

Приятно почивка Simple Smile

# 184

Признателна съм на целия екип по организацията, превода и техническата част
 и на последния, 63 еп., и на всички епизоди от втория сезон!  Hug Hug Hug

Приятна и слънчева ваканция и дано септември дойде по-бързо...
  Peace

# 185
А как и кога умира Роксалана според историческите извори?
Тя умира осем години преди султана.След нейната смърт Сюлейман провел активна дейност в нейна чест, в цялата империя били построени много сгради, посветени на Роксолана. Разказват, че Сюлейман не повикал в покоите си нито една жена след смъртта на неговата любима съпруга. Наложниците му били обидени и разочаровани, но Сюлейман не пожелал да види нито една от тях в своята постеля.
   Тялото на падишаха (без сърцето му и вътрешностите му) закарали в Истамбул и погребали редом с това на Роксалана. Това било неговото желание - да бъде погребан в общ мавзолей с любимата жена.

Наистина има версия,че Роксалана го е мразела,заради убийството на синовете й,известно като братоубийство в ОИ.

Павло Загребелни "Роксолана":
Цитат
"...А Роксолана, макар и да чувствуваше присъствието му, беше толкова безсилна, че не можеше дори да каже на султана за омразата си към него. Радваше се най-сетне, че между тях настанаха отношения, неподвластни на никакво насилие. Освобождаваше се от робството, най-сетне ще бъде свободна, най-сетне!..."
 Тази версия е описана в художествен роман,а по-любопитните могат да го намерят в онлайн библиотеки.В нея тя умира съкрушена от убийството на най-малкия Баязидов син,мразейки султана.Тази жена се е раздирала от страсти и едва ли майчиното сърце е допуснало гибелта на децата си в името на трона,без да бъде наранено.
  Но по-интересен е факта,за смъртта на Селим II-синът на Хюрем и Сюлейман.Умира през зимата на 1574,като неговата жена Нурбану Султан,крие неговата смърт в продължение на 12 дни,а тялото му е поставено в леден блок,докато чака синът им Мурад,да се завърне от Маниса.

# 186
  • Русе, у дома
Според книгата "Харем", която ти препоръчвам да прочетеш, Хюррем умира преди султана. След като разбира, че ще умре тя премахва всички задръжки и му казва, че никога не го е обичала истински, а иска да му отмъсти за родителите си. Султанът от мъка, от това самопризнание се разболява и умира...
Аз пък препоръчвам "Роксолана" пред "Харем", защото има мноооого по-голяма художествена стойност. Харем е все едно булеварден роман, базиран на известната случка от историята на Османската империя, толкова е плитък, че чак се ядосах, че изобщо я прочетох. Тук момичетата ме подсетиха и за - "От името на мъртвата принцеса" на Кенизе Мурад - също много хубава книга.

# 187

Като се заговори за Хюрем, струва ми се,
че Мерием доста се е разхубавила напоследък. bowuu
На какво ли се дължи?  newsm78 newsm78

# 188
Разкошна серия! Достоен финал на сезона с цялата му пищност!
И  какво излезе - Искендер е НВ newsm78  ок,но...все пак си оставям  1 процент, и над него да има друг Mr. Green  Thinking
Още преди старта на сериала Мерал Окай сподели,че Паргалъ е любимия й образ-   тя наистина вложи всичко то себе си да го развие  да ни го ни представи толкова реалистично с всичките му  възходи и падения ,с грешките и човешки слабости...
Много силни моменти- бащините заръки към Мустафа; подкрепата на султана към Ибрахим в борбата му с враговете... този разговор с очи,които проведоха...монолозите на Ибрахим и Хюррем,драмата в семейните отношения между Хатдже и Ибрахим...
ще го гледам отново,че снощи беше много шумно у нас с тия мачове и не можах да се насладя на спокойствие Joy

Романа"Росколана" Peace    http://chitanka.info/text/3516-roksolana

линка е слаган вече в темата,но ако някой от новите попълнения има желане да чете Grinning Hug

На всички вас пожелавам синьо ,влюбено, богато на незабравими емоции лято Grinning

# 189
Сърдечни благодарности за директният линк. newsm20 newsm20 newsm20

# 190
 newsm20
Благодаря Ви момичета, за всичко!

Ще ви чакаме отново наесен! Живи и здрави! Two Hearts

# 191
Благодаря!  bouquet

# 192
С огромна благодарност към Невин, Мистик, Завер ханъм и Ани! Благодаря за професионализма, снизходителността към нетърпеливите фенове,щедростта на раздаването Ви. Дано положеният Ви труд бъде възнаграден многократно.С известно съжаление ще отбележа, че последната серия малко ме разочарова. Изгуби се многопластовостта на героите и известната неяснота и и многовариантност при разрешаването на дадена интрига. Изведнъж като че ли със скалпел Хюрем спечели... Добре ами сега по холивудски сценарий ли ще действат?! Черно и бяло..., а къде са другите цветове.
До този момент сериалът ми харесваше защото нямаше добри и лоши герои, в онзи първосигналния смисъл, а от сега какво ще последва?! Победосен поход на Хасеки-то... и докъде ще стигне... до убийството на враговете й и нейните деца... И в крайна сметка кой ще спечели, кой ще се смее последен. Дали ще наблюдаваме неясни развръзки подобни на изчезването на принцеса Изабела, или НП?! Дано да греша!
На целия екип превеждащ този красив сериал и всичките му фенове желая още по-красиво и емоционално лято Hug

# 193
  • Атлантис, Галактика Пегас
Мога ли да попитам защо винаги се твърди че Роксолана - Хюррем е убила децата си????
Дати на живота на Хюрем 1506-15 April 1558
Децата:
Shahzade Mehmed (1523–1543) доколкото е известно е починал от болест.
Mihrimah Sultana (1524–1578)
Selim II (1525–1574)
Shahzade Bayezid (1527–1561) екзекутиран след като майка му вече е мъртва.
Shahzade Cihangir (1535–1553) умира от мъка по Мустафа (такива са версии). А може и да му е дошло да си почине, все пак е бил болен.
Кого от децата си Хюррем е пратила на ешафода??  newsm78 кого е заповядала да уморят??? newsm78

# 194
 Лошо  т.е. непълно се изразих... Имах предвид, че тя е била свидетел и е продължила да живее с човека убил децата й (си)... Като се замисля имала ли е някакъв избор?! Едва ли!
В следващия сезон би трябвало да наблюдаваме доста нелицеприятни моменти от историята на тази династия. Интересно какво ще предложат сценаристите?! Дали ще успеем да запазим симпатиите си към СВ и Х. Дано!

Общи условия

Активация на акаунт