Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 37

• 97 645
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Цитат
Кого от децата си Хюррем е пратила на ешафода??  newsm78 кого е заповядала да уморят??? newsm78
Е, най-вероятно никое!  Нали тя е "вещица", "Магьосница" и т.н!? Предполагам този образ както и че е детеубийца   създаден от нейните врагове  и се е разпространявал като "градски легенди"!
 А по отношение на НП,то беше ясно още от миналата серия,че пращат Ибрахим за "зелен хайвер" в онзи дворец.  А пък в тази мисля,че нас ни пратиха за  такъв! При толкова криене на НП изведнъж -Искендер  и  след едно обръщение към него с НП и хайде той е!

# 196
Лошо  т.е. непълно се изразих... Имах предвид, че тя е била свидетел и е продължила да живее с човека убил децата й (си)... Като се замисля имала ли е някакъв избор?! Едва ли!

Всъщност в "Роксолана" Хюррем мрази султана или поне не питае такава любов, каквато ни показват в сериала. Аз още не вярвам в нейната любов и чакам обрата, в който истината ще излезе наяве. Може би при смъртта на децата й... newsm78

# 197
Цитат
Кого от децата си Хюррем е пратила на ешафода??  newsm78 кого е заповядала да уморят??? newsm78
Е, най-вероятно никое!  Нали тя е "вещица", "Магьосница" и т.н!? Предполагам този образ както и че е детеубийца   създаден от нейните врагове  и се е разпространявал като "градски легенди"!
 А по отношение на НП,то беше ясно още от миналата серия,че пращат Ибрахим за "зелен хайвер" в онзи дворец.  А пък в тази мисля,че нас ни пратиха за  такъв! При толкова криене на НП изведнъж -Искендер  и  след едно обръщение към него с НП и хайде той е!

Не мисля, че е вещица... и т.н. Просто тя е изключително интелигентна, красива и властна жена. Въпросът е дали всички удари, които понася и нанася по пътя към "короната" ще я направят щастлива.
Що се отнася до НП и Изабела ... засега е издънка на сценаристите. Има време да се поправят...

# 198
  • Атлантис, Галактика Пегас
Лошо  т.е. непълно се изразих... Имах предвид, че тя е била свидетел и е продължила да живее с човека убил децата й (си)... Като се замисля имала ли е някакъв избор?! Едва ли!

Всъщност в "Роксолана" Хюррем мрази султана или поне не питае такава любов, каквато ни показват в сериала. Аз още не вярвам в нейната любов и чакам обрата, в който истината ще излезе наяве. Може би при смъртта на децата й... newsm78
Тук в една от темите Мистик беше цитирала речта на Сулейман пред Дивана, след нейна смърт. Едва ли ако тя го е мразила и му го показала дори за секунда някога, той би произнесъл такава реч и то пред Дивана. Едва ли ако я нямало тази любов би я почитал и след смъртта и. Склонна съм да му вярвам на него. Макар че знае ли човек, може ли да чете в душата на другия???  newsm78

# 199
Лошо  т.е. непълно се изразих... Имах предвид, че тя е била свидетел и е продължила да живее с човека убил децата й (си)... Като се замисля имала ли е някакъв избор?! Едва ли!

Тук в една от темите Мистик беше цитирала речта на Сулейман пред Дивана, след нейна смърт. Едва ли ако тя го е мразила и му го показала дори за секунда някога, той би произнесъл такава реч и то пред Дивана. Едва ли ако я нямало тази любов би я почитал и след смъртта и. Склонна съм да му вярвам на него. Макар че знае ли човек, може ли да чете в душата на другия???  newsm78
Важното е красивата приказка да продължи... Дано се запази и многоцветието в характеристиката на персонажите..  А каква е била историческата истина?! Кой може да каже?! Нали знаете за тайната и явната история на Прокопий... Е така се е писала, пише и дълго време ще се пише историята... За съжаление. Но когато от контекстта на историческите събития се извежда на първо място една любовна история, то мисля, че трябва да бъде разказана наистина омайно... Справили са се ...засега...да видим 3 -ти сезон дали ще има фалшиви акорди? Wink

# 200
Благодаря на Смелите Ханъми за преводите и темата през Целия Сезон !  Hug  

Пожелавам на всички Синьо Лято ! Hug     bouquet

# 201
  • somewhere near the sea
А аз на Хатидже не мога да се начудя. Тя е от династията, възпитана е консервативно, статуквото към момента е султаните, пашите да имат наложници, деца от тях. В началото беше примирена със съдбата си, не смееше да изкаже мнение, желание. Но явно претърпява развитие и "скоква" в 21-ви век- не прощава изневярата.
Изобщо- интересно ми е изневярата как се е съотнасяла към мъжкото население по онова време.

# 202
Цитат
Не мисля, че е вещица... и т.н. Просто тя е изключително интелигентна, красива и властна жена.
newsm78  Дали наистина не ме разбра или не дочете  поста ми! Говоря за образа на Хюррем, който й е бил създаден от враговете й, а не че тя те такава! Никой не оспорва качествата, които си изредила. За да оцелее в този свят на интриги,да се спаси и победи ясно е че е  имала и много други качества,които може би не са достатъчно изтъкнати във филма!

# 203
Току що прочетох във ФБ, че Халит е бил в Ню Йорк  Laughing Струва ми се странно, но кой знае  newsm78

# 204
Току що прочетох във ФБ, че Халит е бил в Ню Йорк  Laughing Струва ми се странно, но кой знае  newsm78
АНИ Hug  излез да се поразходиш- може вече да е долетял и до Чикаго bowuu hahaha Heart Eyes

# 205

Ани, а защо ти не отлетиш за Ню Йорк? newsm78 newsm78
Може да имаш късмет... Praynig Peace
Tell him we adore him! Heart Eyes Heart Eyes

# 206
АНИ Hug  излез да се поразходиш- може вече да е долетял и до Чикаго bowuu hahaha Heart Eyes

Next to Halit, there is Inanc Cilek - I found him on Twitter. I contacted him and he told me that Halit was with Bergüzar... That it 444 Madison Ave if you want to know the name of street.

There are few more pics with Bergüzar and Ali (they told so on Halit Ergenç FB page) but we shouldn't post it because we know Berg's reaction.

Greetings from Sultan's team from Croatia!

Следваща Halit е Inanc Cilek - Намерих го на Twitter. Аз с него и той ми каза, че Halit с Bergüzar ... Това 444 Madison Ave, ако искате да знаете името на улицата.Има още няколко снимки с Bergüzar и Али (те казаха така нататък Halit Ergenç FB страница), но ние не трябва да го пускат, защото знаем, реакцията на Берг.Поздрави от екипа на султана от Хърватия!

# 207
А аз на Хатидже не мога да се начудя. Тя е от династията, възпитана е консервативно, статуквото към момента е султаните, пашите да имат наложници, деца от тях. В началото беше примирена със съдбата си, не смееше да изкаже мнение, желание. Но явно претърпява развитие и "скоква" в 21-ви век- не прощава изневярата.
Изобщо- интересно ми е изневярата как се е съотнасяла към мъжкото население по онова време.

Марсия, има разлика между мъжкото население и дамадите.

Сюлейман прави стандартна черта на своето управление длъжността велик везир да се изпълнява от дамад. Трима от неговите велики везири – Ибрахим, Лютфи и Кара Ахмед са женени за неговите сестри Хадидже, Шах и Фатма. Рустем, великият везир, който доминира през втората част на управлението на Сюлейман е удостоен с ръката на Михримах, единствената султанска дъщеря доживяла до зряла възраст. Последните двама велики везири на Сюлейман са женени за две негови внучки – Семиз Али за Хюмашах Айше, дъщеря на Михримах и Рустем, и Соколу Мехмед за Исмишах, дъщеря на принц Селим. От деветимата велики везири на Сюлейман само трима не са дамади: Пири паша, наследен от предишното управление – бил е стар и от турски произход; Аяс, също наследен и известен с огромният си сексуален апетит и неприлично големия си харем; и Хадъм Сюлейман – евнух.
Групата на дамадите - везири се е попълвала чрез бракове на трите нива, които са възможни за династията – султанските сестри, дъщери и внучки. Поучителен е примерът за браковете договорени от  Сюлейман за неговите внучки. Съществуващите доказателства, или по-скоро липсата на доказателства предполага, че дъщерите на двамата сина на Сюлейман, умрели в немилост – Мустафа и Баязид, не са омъжени за привилегировани държавници. Точно обратното става с дъщерите на Селим, принцът който в последствие ще го наследи – за тях се договарят силни съюзи: Исмихан е омъжена за Соколу Мехмед, Гевхерхан - за адмирал Пияле, а Шах – за главният соколар Хасан Ага. И тримата дамати са или стават по-късно везири. Но тези бракове не са станали преди 1562 – година след като Баязид, единственият останал жив брат на Селим, е екзекутиран защото е вдигнал бунт. Тогава вече е ясно, че Селим ще наследи баща си. Очевидно султанът не е искал да прави за синовете си силни съюзи, които могат да се обърнат срещу него, в подкрепа на принц, нетърпелив да управлява и/или бързащ да елиминира братята си. От друга страна, бързината, с която се образуват няколко дамадски съюза в подкрепа на Селим предполага, че застаряващият Сюлейман изгражда солидна политическа основа за наследника си. За Хума, единствената дъщеря на любимият син на Сюлейман и Хюррем – Мехмед, умрял от естествена смърт година след поемане на управлението на провинция, също е договорен добър брак – тя е омъжена за Ферхад паша, трети везир. 
Властовата връзка създадена чрез съюза принцеса-везир е подсилвана от факта, че принцесата може да се ожени повече от веднъж през живота си. Омъжвана в ранна възраст, тя много често надживява съпруга си, а понякога и няколко съпрузи. Много често нейният съпруг е значително по-стар от нея, а риска от смъртта идва от 4 страни – битки, политически екзекуции, естествена или от обида към царствената съпруга, водеща до осакатяващ кариерата развод. Втори брак на принцесата е атрактивен вариант за всички заинтересовани страни и има доказателства, че след края на 15 в. е бил редовна практика. Великите везири на Сюлейман – Ибрахим и Кара Ахмед вероятно са били втори съпрузи на принцесите Хадидже и Фатма. (Хадидже, като една от трите дъщери на Хафса, е почти сигурно, че е по-стара от Сюлейман. Малко вероятно е, да не е била омъжвана преди 1524 г , когато е била на около 30 г. Може да е била омъжена за Искендер паша екзекутиран през 1515г.) Някои овдовяли или разведени принцеси, например Шах, сестрата на Сюлейман, и неговата дъщеря Михримах избират да не се омъжват пак и се връщат в султанският дворец, обичайна резиденция на принцесата след разтрогване на брака й. В много редки случаи принцесата може да се привърже към новото си семейство повече отколкото към родното си. Бейхан, сестра на Сюлейман и съпруга на Ферхад паша, се отчуждава от брат си след екзекуцията на съпруга си през 1524 г., отказва да се омъжи пак и си налага самозаточение извън Истанбул. Ферхад е помилван след първите си прегрешения, благодарение на намесата на Бейхан и майката на Сюлейман, но продължава да провокира оплаквания от подопечните си и султанът нарежда да го екзекутират.

От друга страна, да станеш дамад на султана не винаги е безусловна благословия за отоманския държавник. Принцесите са скъпоструващи съпруги, а съпругът им се задължава да се разведе с другите си жени, ако има такива. След смъртта на великият везир Соколу Мехмед паша, първият избор за нов съпруг на Исмихан султан не се заинтересувал от възможността. Следващият й избор бил управителят на Буда и той се съгласил. Когато дошла заповедта да се разведе, мъката на жена му била толкова голяма, че предивикала бунт в града.

# 208
veramutafchieva.net/pdf/222.pdf
Ей тук намерих нещо за това къде сме ние по времето на Сюлейман. (четивото обхваща и други султани)

# 209
veramutafchieva.net/pdf/222.pdf
Ей тук намерих нещо за това къде сме ние по времето на Сюлейман. (четивото обхваща и други султани)

Много интересно четиво.

"1520-1530 - Българското население в Османската империя достига 1 650 000 души(съгласно джизие - регистрите)"

В нашата история пише, че в този период населението на София се увеличава 3 пъти.

Общи условия

Активация на акаунт