Частни детски градини и ясли - София (5)

• 123 298
  • 766
  •   1
Отговори
# 270
Привет! Пиша, защото видях преид няколко страници доста негативен пост за ДГ Дима. Естествено, това е впечатление на авторката, но аз имам желание да споделя и моето впечатление. Дъщеря ми е от една година в тази ДГ. Собственичката (г-жа Димова) е педагог с повече от 35 годишен стаж (е, не се хващайте сега за думата - около 35 годишен). Вярно е, че синът й работи в тази ДГ - има и др работа, но често помааг в градината, като посреща децата, съблича ги, облича ги на изпращане, проветрява, почиства, купува храна за зайчето, което децата отглеждат в градината и т.н. За децата от яслена група (те са 2 групи) се грижат 3 жени. Една от тях е медицинска сестра, която дълги години е работила като мед сестра в държавни детски градини. Не знам останалите жени с какво образование са (не сме били на ясла при тях). За моята дъщеря, която беше първа група, се грижеше госпожа, която е завършила художествено училище в Трявна, има и специалност начална педагогика. Всеки ден изработваха невероятни неща от различни материали - пластелин, камъни, клечки за зъби, есенни листа, хартия-фишу и т.н. и т.н. Има допълнително английски, музика, карате, йога, за които не се доплаща. Има и плуване, за което си се заплаща според цените на басейна - последната година бяха в басей на комплекс Бокар. Храната е от детска кухня. Детето ми, което е доста злоядо, се храни добре там, често ми повтаря, че не готвя толкова вкусно, което ме вбесява. Имат малък двор, който обаче не гледа към улицата, а е от върешната стран и според мен е напълно достатъчен за деца (спомнете си колко голям ви изглеждаше светът като бяхте малки). На първия етаж приемат децата в помещение, отделено от другите с 2-3 стъпала, т.е. студ или мръсотия вътре не влизат докато приемат децата. Има си гардеробчета и т.н. Следват просторна кухня и 2 големи стаи-зали за игра. Има и покрита тераса, която гледа към вътерешния двор. Наричат я "зимна градина" (май не съм забелязвала цветя) и тази зима често изкарваха там децата, когато вън беше много студено (облечени, естествено). През миналото лято изкарваха басейнче на двора и децата от яслената група минаваха през него - едновременно слънчеви, въздушни и водни бани - едната госпожа ги събличаше, а другата ги обличаше от другата страна - това видях когато записвах там дъщеря си. Тази година басейн не съм видяла, защото 2 месеца лятото не бяхме в Сф. За съжаление в момента правят все още ремонт на Бъкстон и точно пред градината е голяма мизерия, но се надявам да завърши до края на октомври. Казвам това, защото родителите ще се повлияят от начина, по който стоят нещата в момента, но скоро това ще бъде почистено (надявам се). Рожденни дни се празнуват заедно, винаги когато някой има РД (и има желание да почерпи) се носи подарък (символичен) и се казват пожелания, има парти и т.н. Четат им приказки (почти всеки ден), игаят им театър и т.н. Има и втори етаж, на който са спалните, които редовно се проветряват (леглата НЕ са в стаите за игра). Има и трети етаж, където има резервни спални и зала за театър, танци и т.н. (както се изрази директорката, зимата, като им доскучае съвсем само ги разхождям из стаите - тук за театър, долу за приказка, горе за игри и т.н.). По-големите групи са при директорката, която е страхотен и с много опит педагог. ТВ не се пуска (дори мисля, че няма)...На 01.03 отидох случайно да взема детето си по-рано от ДГ и заварих шумно тържество, Баба Марта дошла, всички с мартеници, пеят, танцуват и се веселят. на 08.03 получих грамота за най-добрата майка. Всеки ден изнасят това, което са работили различните групи в предверието, където са гардеробчетата. Има и лист-меню за седмицата (поне знам кой ден какво да готвя...). Когато ми се е разболявала ми се обаждат. Понякога са ми трябвали 1-2 часа, докато стигна до там. Детето ми стои отделено с друга стая, а някоя от госпожите стои с нея, слага и компреси на челото и т.н. (защото вдига много високи Т). Иначе дъщеря ми боледува много, но тя просто си боледува от малка. Не мога да кажа дали пускат болни деца, защото моето дете не съм го пускала болно и не съм "пробвала". ..какво друго...ако се сетя, ще пиша. Да, има стъпала естествено, ДГ е къща, огромна къща на 3 етажа. Светла е, не мирише на мухъл или нещо такова, чисто е , зимата е топло. И в моята държавна ДГ преди 30 години имаше стъпала - щом комунизЪмът е позволявал...Имам и забележки, естествено, но те са свързани основно с летния период, месец август, когато все пак учителите трябва да излязат в отпуска...само припомням че всички държавни ДГ са затворени през лятото, а и много от частните -Слънчогледи, Увекинд и т.н. Другите ми "забележки" са, че в сравнение с яслата, тук научи много по-малко песни, но това е субективно, защото в яслата имаха една "какичка"., която нон-стоп им пееше. Освено това дъщеря ми е доста музикална и аз просто обръщам повече внимание на това. Иначе и в Дима имат музика, дори госпожата по музика ме извика лично да говори с мен, за да ми каже, че имам много музикално дете и ако имам желание мог да го насоча към хор, пиано и т.н. Така че това основно ми липсва - в предната ясла постоянно пееше, а от Дима не начи много песни..но по-скоро в яслата нещата бяха надути на макс : ) Но пък дъщеря ми не обичаше изобщо да пише, не хващаше молив, а откакто е в ДИма, защото учителката й е, както казах, завърила художествено училище, се справя много добре с рисуване, оцветяване, фина моторика и т.н. Често се оплаква, че като имали карате не можела да стои на един крак : ))) впрочем на нея това й е най-големия проблем в ДГ, че не може да стои на 1 крак : ) та мисля тази година ако е пак така да помоля учителките да не стои на 1 крак докато имат карат : ))
А сещате ли се за ДГ, която връща част от парите, когато детето е болно? Да, в Дма връщат (поне засега), ако предствиш бележка, естествено...Успех!

П.С. И тъй като аз пък съм лекар, само ще припомня, че за съжаление човек много пъти е зарАзен ПРЕДи да са започнали симптомите - т.е. моето дете преди да вдигне Т е зарАзна, контагиозна и заразява другите деца без НИКОЙ да знае и без НИКОЙ да е виновен за това. Тя вдига например 40 за около час, нали преди този час е контактувала с др деца...естествено, че вирусите се разпространяват много по-бързо, когато човек кашля, например...но и преди това, при близкия контакт между децата, е невъзможно да се избегне заболяване...какво значи да не си водиш болно детето. Сигурно има и такива, но аз не вярвам някой да си заведе детенцето с Т и силна кашлица. И още нещо, много често СЛЕД като си преболедувал и вече НЕ си зарАзен, имаш остатъчна кашлица, което е ефект от разранена лигавица, а вече нямаш микроорганизми в секретите. Така че едно дете, което 1 седмица е държано в къщи при една банална седмица, това, че на 8-я ден се прокашля, не значи, че е зарАзно...може и да е нова инфекция, но най-често е просто остатъчна кашлица. Моята дъщеря е с астматични пристъпи...засега сме закрепили положението, но си има доказани алергични епизоди с определен дразнител, отоци около очи и устни, обриви, високи еозинофили и т.н. Не сме правили скарификации и т.н., защото още е малка, но си има пристъпна жестока кашлица...още в началото съм предоставила всички документи (те си ми и бяха изискани) на медицинската сестра в градината. И така...Не е заразна, всеки случай : )
Ето ащо аз пък много държа на храната и на спането, на извеждането на открито. Образованието - да, аз много я занимавам, но някак си това не ми е ОСНОВЕН приоритет за ДГ...Не можем да очакваме от тези хора да ни заместят на макс, докато ни няма. Пропуснах да кажа, че ДГ си има бус, с който децата са посеюавали дендрариума, центъра на града, някои музеи, ботаническата градина...
Има и ски-лагери, но не съм се интересувала от тях, защото дъщеричката ми си е слабичка, може би тази година.
Успех отново!!!

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 16:02 от el_bozhko

# 271
А някой има ли мнение за ДГ Слънчогледи? Или къд емога да намеря мнение за там? Опитах с търсачка в Google но не намерих много...

# 272
  • София
  Аз съм чувала суперлативи за "Слънчогледи". За съжаление таксата е доста висока. Ако бях само с едно ергенче  Simple Smile можеше да се получи, но за две деца е към 1700 месечно. Ще се радвам ако някой сподели дали има промяна в цените /надолу  Laughing/.

# 273
  • София
El_bozhko Благодаря, за изчерпателния пост. На мен лично ми беше много полезен  Hug

# 274
  • София
А някой има ли мнение за ДГ Слънчогледи? Или къд емога да намеря мнение за там? Опитах с търсачка в Google но не намерих много...
Само хубави неща съм чувала за Слънчогледи, не съм ходила лично, защото ми е ужасно далеч, но досега не съм попадала на негативен отзив сред познати и приятели.

# 275
Малкият ми син е в "Слънчогледи". Съжалявам, че не съм ви видяла постовете, но рядко влизам тук.
Днес отговарях накратко на една майчица на ЛС и затова се сетих да надникна какво си говорите и в тази тема.

Таксата ни е 700 лв. Все си е такава от няколко години. В нея влиза всичко - без транспорт и ски. Т.е. обучение, храна, всякакви занимания - плуване, танци, музика, езици... В блоговете си доста често разказвам какво се е случило, какви тържества е имало или какво ми е изработило детето и ми го е подарило. Дори през учебно време пускам почти всяка седмица някаква информацийка, защото правя нещо като класация за частните училища и градини и споделям какво става и при малкия, и при големия.

Тук можете да видите публикации в новия ми сайт:
http://www.danybon.com/index.php/private-education/chastni-detsk … ini/250-sunflower

И в стария ми блог:
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/search/label/%D1%87%D0%B4%D0 … D0%B5%D0%B4%D0%B8

Имам качени и видеоклипчета в YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=wL6qUXLYvn8&list=UUD_f6BVEp3N … &feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=Gi7Ah-QrkL8&list=UUD_f6BVEp3N … &feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=Y3lf_NX_i1g&list=UUD_f6BVEp3N … &feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=eaDkBc8WrCA&list=UUD_f6BVEp3N … &feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=aZhnp6FHZjI&list=UUD_f6BVEp3N … &feature=plcp

Много линкове станаха, но, мисля, че картинката говори доста.

Въобще много се гордея и с детската на малкия ми син, и с училището на големия ми.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 23:29 от Danybon

# 276
И също таак съм наясно че ако на работи работа в която не може да си вземе чантата и да си тръгне...няма как да го направи.
Аз пък никак не съм наясно каква ще е тази сила, която ще ме задържи в работата при положение, че на детето ми не му е добре  Stop Ама всеки си има приоритети  Peace И не, не се заяждам Hug
Т

И аз разсъждавам така:)ОБАЧЕ........моето дете беше  болно с 39,5 цяла вечер.Сутринта исках да остана при нея, защото можеше да вдигне пак и т.н.
Как да остана,като  моята заплата храни къщата,примерно, а в България да си намериш нова работа, може и година да търсиш и то без успех.
Повярвай ми има такава сила.Сърцето ми  туптеше от притеснение, но знаех, че безработна няма да съм полезна на детето си.
Наистина си тръгнах  малко по - рано  през работно време, за да закарам детенце в Пирогов, но имах пари  за да платя на корумпираните лекари,а те идват именно от работата.

Много е относително и индивидуално:) Hug

# 277
Докато не са ни пернали през ръце за спам:) да се включа и аз.
Преди детето ми да тръгне на градина на 3 год, често се ядосвах, че болните деца, които не ги водят на градина, ги водят да играят в кварталните градинки, защото вкъщи "побеснявали". И какво избягвам аз като си пазя детето? Оказа се, че в градината е "по-безопасно" (това на шега, разбира се).
В нашата градина не съм виждала очевидно болно дете. Дори са ми правили забележка заради кашлица (а ние се лекуваме с хомеопатия и кашлицата си я провлачваме доста след заразния период).
Но пък има сополиви деца и ми отне доста време да свикна с тази гледка. За мен дете със запушен нос няма да се чувства добре да ходи на градина...

# 278
  • София
Здравейте,
Записвам се в темата, тъй като и аз съм в процес на проучване на ЧДГ. Опитвам се да намеря мнения за ЧДГ "Слънчева Усмивка" но не успявам. Ще съм благодарна ако някой има - да сподели Simple Smile
Благодаря!

# 279
  • София
  Днес, докато се разхождах с децата, отново посетих ЧДГ "Азбукарче". Отвори ми към 50 годишна намусена жена, която не се представи, но останах с впечатление, че е "някой". Отвори, изгледа децата ми като търговец, който преценява финансовите възможности на клиента, без какъвто и да е израз на друго внимание и най-малък опит за благоразположение. Не китайски, староеврейски да учат, втори път няма да ми стъпи кракът там. Close

Последна редакция: чт, 13 сеп 2012, 15:26 от Слънчев ден

# 280
  • Sofia
 Днес, докато се разхождах с децата, отново посетих ЧДГ "Азбукарче". Отвори ми към 50 годишна намусена жена, която не се представи, но останах с впечатление, че е "някой". Отвори, изгледа децата ми като търговец, който преценява финансовите възможности на клиента, без какъвто и да е израз на друго внимание и най-малък опит за благоразположение. Не китайски, староеврейски да учат, втори път няма да ми стъпи кракът там. Close

аз мислех да ходя до там, но сега след тези отново негативни отзиви не бих, някак си не че искам да плащам 600, ама 300 лева ми се струват много малко за която и да е ЧДГ

# 281
Слънчев ден ,много ми хареса поста ти. JoyЕ, на теб сигурно не ти е било до смях. Но, когато човек държи на авторитета си, не би допуснал такъв прием на Клиент! Жалко.

# 282

аз мислех да ходя до там, но сега след тези отново негативни отзиви не бих, някак си не че искам да плащам 600, ама 300 лева ми се струват много малко за която и да е ЧДГ

Здравейте! Моите деца посещават АЗБУКАРЧЕ и както съм писала по-горе все още съм много доволна от всичко в градината. Не пиша това за да накарам някой да ходи да си записва децата там, напротив - за мен, колкото по-малко са децата, толкова по-добре е за моите, които ще получат повече внимание. Предполагам, че ако сте били там преди 14,00 ч. не е била директорката, защото тя обикновено идва след обяд, освен ако няма уговорка. Мой съвет е ако ходите в която и да било градина - да си уговаряте среща с точен час лично с директорката, иначе е малко несериозно да обвинявате някой (по описанието мисля, че е лелката), който Ви е изгледал като търговец. Може в момента жената, която Ви е отворила да е била заета с нещо. Странно е че не е била учтива, а сте сигурна че е директорката, защото тя е един много ведър човек. Затова смятам, че сте попаднали на друг. Таксата там е 350 лв., а не 300 лв. , и не знам за авторитет, но е въпрос на възпитание, да си уговаряш среща, когато отиваш там, където гледат, обгрижват и възпитават деца. Това не е бакалия - влизаш през вратата, зарязват децата и започват да Ви обръщат внимание, замислете се. И от опит ще Ви кажа, че не винаги първото впечатление е най-правилно. Където и да съм ходила по детски градини винаги съм се обаждала по телефона и съм си уреждала час, не съм минавала от там като през кварталното кафене. Когато става въпрос за децата ни не е сериозно, не ми се сърдете че Ви го казвам. Желая лек ден на всички!

# 283
  • София
Цитат
въпрос на възпитание, да си уговаряш среща, когато отиваш там, където гледат, обгрижват и възпитават деца. Това не е бакалия - влизаш през вратата, зарязват децата и започват да Ви обръщат внимание,
  Чели сте между редовете - с тази цел отидох, а деца нямаше.

# 284

п.п Днес ходих до "Азбукарче" - пълно мъртвило, няма и следа от човешко присъствие.

Днес, докато се разхождах с децата, отново посетих ЧДГ "Азбукарче".

Не мисля, че чета между редовете - всеки път се разхождате, минавате покрай... Вие изобщо по телефона обаждала ли сте се за да си направите уговорка? Ако е нямало деца - били са навън. А ако е било във вторник, знам, че сутринта водиха децата в зоологическата градина. Когато става въпрос за място, където ще гледат децата му, според мен, пак се повтарям, разумното е човек да си направи уговорка за да може да му отделят необходимото време за да го запознаят с всички условности, да може спокойно да си зададе всички въпроси, които го вълнуват и пр. Затова написах отговор, защото не е коректно да се дава мнение за каквото и когото и да било, в случая е детска градина, без дори да си влизал вътре. Извинете ме ако греша и сте били вътре и сте разговаряли с директорката. Приемете това като съвет, а не като укор.

Общи условия

Активация на акаунт