За грубото отношение към чуждите деца....

• 10 052
  • 222
  •   1
Отговори
# 45
Аз затова и казах, Елена Ди, че ако всички родители по някакъв чудотворен начин се съгласят за малкото на брой, но неотменими правила за поведение в група, не само площадките, ами навсякъде ще стане рай. Защото това, че чужди неща не се пипат без позволение, е истина, валидна за всички хора и по всяко време - тя важи във всеки един момент от живота ни и няма изключение от нея. Колкото по-рано я усвои детето, толкова по-естествено ще я вложи в разбиранията си на възрастен. Също както и другата истина, че общите неща са наистина общи, тоест ако има десет деца на площадката, не е справедливо само едно да се люлее до безкрай, понеже било седнало първо и му се люлеело, а трябва да се помисли за всички. Децата не са малоумни и на три години разбират прекрасно такива простички правилца, стига да им бъдат поставени. Да насърчавам и позволявам на детето си да пипа чужди вещи, само защото на него му е интересно, е концепция, която надхвърля умствения ми капацитет.

# 46
  • София
Елена Ди, знам, че стават драми - виждам ги. Обаче на мен мисълта ми се рее към "златната" среда. Не ми харесва гледката, която е описала Касита - детето не иска да си дава играчката и реве и се тръшка, а родителското тяло се опитва със сила да я изтръгне от ръцете му и да я даде на друго дете, което е посегнало към нея. Но не ми харесва и детето да няма нищо против да я сподели (дори и да не е казало в прав текст "Ето ти моята кофичка, поиграй си с нея"), а родителското тяло със същата сила да се опитва да я изтръгне от ръцете на другото дете, защото не била негова и не бивало да се пипат чужди вещи. Толкова ли е трудно?

# 47
  • София

Въпросното "чуждото не се пипа" , що се отнася за игра на детската площадка, ми се струва абсурд.  Simple Smile

Не е абсурдно,защото има играчки,които могат да се ползват само по парковете,например колелото.
Къде има моето дете право да си кара собственото колело ,щом в парка то става общо?!

За чуждите вещи е ясно, но докосването на чужда вещ означава ли, че собственикът й има право да крещи, нагрубява и стресира детенцето, позволило си да я пипне? Все пак говорим не за дете-дете, а за възрастен човек-дете. Май ще се окаже, че едно невръстно хлапе е по-толерантно от един възрастен, без дори да знае какво означава тази дума.

Детето не е пищяло и дърпало кофичката си, напротив, щом тя докопа нейната, то взе нашата и започна да си играе.  В този момент обаче се намеси 'висшето правосъдие'.

# 48
За чуждите вещи е ясно, но докосването на чужда вещ означава ли, че собственикът й има право да крещи, нагрубява и стресира детенцето, позволило си да я пипне?

Естествено, че не означава, освен ако собственикът не е психично болен, но все пак - по твоите думи бабата е казала, че й е омръзнало всеки ден да се случва въпросното "докосване". Може би ще е добре да поясниш, в името на истината, действително ли възрастен човек е нагрубил, стресирал и окрещял детенцето, докоснало чуждата вещ един-единствен път?  Simple Smile

# 49
Аз досега не съм видяла детето да си дава играчката,а родителя да не я дава.
Ако го видя,наистина ще се учудя.
Обикновено децата плачат и не дават вещите си и ги оправдавам-негова си е,иска то да си играе с нея.
Аз в подобни ситуации напомням на сина ми,че никой няма да му вземе играчката ,а ще си поиграят с нея за кратко.Ако реши да я даде-добре,ако ли не-не.

# 50
В нашата детска градина още от мънички децата носят често нещо от вкъщи и им е обяснено, че това принадлежи на еди-кой-си и не може да се пипа по желание. Понякога няма драми, друг път има. Най-често правят размяна... Но децата са си деца, родителите и отговорниците са тези, които трябва да обясняват. Но не и някакви чужди хора... Не знам дали на някого му се струва нормално, някоя непозната да започне да крещи и възпитава чуждото дете. Мисля, че за това става дума в тази тема.

Ако имам проблем, търся родител или придружител. Бих искала и другите да се отнасят така към моите деца.

# 51
Много странни случки сте споделили, а може би ние нямаме още много опит  newsm78

Събираме се 6 майки с децата,  но в парка се познаваме задочно поне с още толкова. На бебешките люлки всеки си чака реда. Никой не се люлее безкрайно, освен ако наистина няма чакащи. Обикновено си приказвам с люлеещата до мен баба/майка и до сега не съм видяла разправии и драми (дано не се случва).
За играчките - носим си един набор играчки, които са за навън. Споделяме ги с другите дечица от компанията, че понякога и с такива извън нея. До сега не съм се смутила от това, че някое друго дете пипа лопатката или кофичката на моето. Малко странно ми се вижда да извадя нашите играчки, за да си играе само моето дете с тях...то голяма игра ще падне, докато аз строго наблюдавам да не би случайно някое чуждо детенце е решило да пипне 'златните' ни играчки или пък моето е дръзнало да се заиграе с чужда такава...

# 52
  • София
'В името на истината', пояснявам. Всеки ден децата си играят в пясъчника с всички кофички, лопатки, гребълца и прочие играчки, които са разпръснати. Не само техните и не само нашите са там. Аз не следя строго дали някое дете е взело кофата на моето или пък моето пълни с пясък нечия формичка. Но явно тя следи и е забелязала, че не за първи път моята дъщеря пипа въпросната 'златна' кофичка. Едва ли само моето дете е докосвало техните играчки,  защото децата са много, но само моето дете го отнесе. Оттам идва това 'всеки ден'.

# 53
Орхид, ясно е, че бабката е слънчасала...Обаче да се развика на детенцето...Аз нямаше да й остана длъжна  Naughty

На мен една възрастна дама с бастун ми направи ужасно гадна забележка на светофара преди няколко дена. Когато светна зелено, една кола наби рязко спирачки и даже върна назад, защото шофьорът й не беше преценил, че няма да успее да премине и аз изчаках докато се намести, за да тръгна с количката. В този момент, бабката направо ми изсъска 'Айде бе, момичеее, няма ли да пресичаш  ooooh!" Можеше да ме заобиколи...все пак тротоара е доста широк. Обърнах се и я попитах как не я е срам да ми говори така и не вижда ли, че съм с количка  ooooh!

# 54
Дали момиченцето е пипнало веднъж чуждата кофичка или няколко пъти, няма никакво значение спрямо неадекватната реакция, която е получило.   
Ако децата си играят спокойно и самите те не правят драма, че А пълни формичката на Б, а Б рови с лопатката на А, изобщо пък не виждам причина за намеса, камо ли по този начин. Виж, ако другото дете се е оплаквало, тогава бабата просто е трябвало да го каже човешки.

Аз  насърчавам дъщеря ми да услужва с играчките си, не виждам нищо зловредно в това. Разбира се, не я натискам да угажда непременно на другите деца, нито и взимам от ръцете занимавката, която е хванала, но има случаи, в които точно в момента тя не се занимава с част от играчките, а някой друг е поискал да ги види, например. Или пък другото дете е било доведено без играчки, както и на нас се е случвало на площадка с пясъчник, защото  първоначално не сме имали намерение  да минем оттам. Винаги се съобразявам, че тя не е длъжна да даде, ако не иска. Но и не намирам за чак толкова възпитателно мълчаливо да я подкрепям, да трепери като квачка над играчките си, сакън да не припари друг до тях, вместо да ги сподели с някой (когато този някой попита или прояви желание да играе, а не просто бута и  дърпа).   

# 55
Малко странно ми се вижда да извадя нашите играчки, за да си играе само моето дете с тях...то голяма игра ще падне, докато аз строго наблюдавам да не би случайно някое чуждо детенце е решило да пипне 'златните' ни играчки или пък моето е дръзнало да се заиграе с чужда такава...

Именно. Децата трябва да се научат да споделят. Това е урок първи на детската площадка.
Силно се надявам това лято да нямам случки подобни на авторката или като в онази тема на Дорис за кучетата. Praynig

# 56
Да, доста е горещо тия дни. Явно се отразява първо на по-възрастните.

Колкото до мои-твои играчки и кой и защо може или не може да ги пипа, аз си имам мое мнение и не мисля, че съм крива. Децата ми дават играчките си, дори и да не им се иска много-много на други деца, с които са приятели. На 2-3 годишни деца е трудно да обясниш що е то приятелство, ама постепенно се научават. Обикновено става дума за дребосъци на сходна възраст, с които са ежедневно навън.
Аз имах уникалния шанс да срещна в кварталната градинка майки, които са на моето мнение по много въпроси. Бяхме голяма тайфа - 10-15 родителки с наборчета и още толкова с деца малко по-големи или по-малки. Между нас, родителите имаше пълен синхрон по отношение на потушаване на конфликти, размяна на играчки, почерпки и т.н. Няколко пъти се е случвало съвсем непознати деца да налитат на играчка на моите. Отроците ми са гламави, рядко се заинатяваха, та да не дадат. Дават - а пък после или никой не им връща нещото, или го намираме захвърлено в другия край на градинката, или пък ни се връща счупено. Затова реших, че е най-справедливо да не раздават благините си на всеки срещнат.
Честно казано, и аз не обичам да си давам вещите /макар и на заем и за кратко/ на напълно непознати минувачи.

# 57
Само дано детето не се е стресирало , и да си мисли , че е лошо , защото тази жена му се скарала. Защото тук прочетох за деца , които не искат да доближават пързалката , пожеже някой ненормален му забранявал.

Скрит текст:
Бях на 5-6 години , играем на една площадка с други деца , майките ни са до нас в съседното кафене.
Както си стоях , едно дете по-малко от мен тичаше към пясъчника , както тичаше и самО падна по лице и се разплака.   Майка му чу , че реве , видях как скочи от стола и тръгна към нас ,   изобщо не очаквах момента в който - помня го ясно -  застана над мен и ми отвъртя един шамар.  Дойде ми като гръм , онемях , след няколко секунди осмислих  , че може би аз бях най близо до детето когато то падна , та тя решила че съм го блъснала ,  но беше късно , тя вече си мъкнеше отрочето нанякъде. А аз бях с пламнала буза и полу-разревана от унижение , не можах да попитам дори "защо?"
Отидох при моята майка в същото това кафе , и и казах - Мамо , тази жена ме удари , не бях направила нищо" , и тя само каза : "Да , знам , видях"
И това е то. Видяла. Толкоз. Разплаках се от обида.
Помня го ясно защото ми е травма , а го разказвам просто така , защото ми изникна в духа на темата.

# 58
  • Под липата
От прочетеното до тук, вече въобще не съжалявам, че избягвам площадките и  местата с много деца.
 Детето ми е на 2 години. Когато сме на вън, винаги му обяснявам, че не трябва да пипа чужди вещи и до сега не се е случвало да го прави. Гледа, обикаля, но не пипа, така че, с това проблем нямам. Единственото, което ме е отблъсквало от тези ДП са именно сбирщината ''квачки'', които като орлици са готови да едва ли не да избутат чуждото дете от пясъчника, при най малкия повод.
 Абе, пейки няма ли за майките и бащите - да седнат, да си почиват и да оставят децата да играят? Не мога да разбера, толкова голям кеф ли получават да се вторачат в някакъв гумен или пластмасов боклук и да следят и водят статистика, кой колко пъти го е пипнал? Изнесли  една топка, една кофа, лопатка и вече...голямото съкровище пазят и отстояват.  Мен ако питат , децата трябва да се оставят да играят, да се опознават, да се учат едно от друго. Че едното ревнало, защото другото му взело лопатката, голяма работа! Може и да се скарат,  ама след пет минути пак ще играят и всичко ще е забравено, но ако родителите се намесят ''компетентно''...отиде, та се не видя! Някой ще вдигне кръвно, друг три дена няма да спи,  трети ще направи фасон и няма да стъпи повече на ДП, а децата, току виж , заживели с чувство на вина, че са нещо криви.
 Какво лошо има да оставим децата сами да се оправят  при тези наивни, детски конфликти? Разбира се, ако нещата излязат извън контрол -  разумната и премерена реакция на родителя е наложителна, но без крясъци, обиди и детинско държание. Да не забравяме - и чуждото, все пак, е дете  Wink

# 59
Вярно, че сме Форумът, но няма ли някое дете, което пипа чужди играчки. При нас всичко беше общо и се намесваме, само ако децата не могат да разрешат сами конфликта.  
Забелязала съм една сигуация - Пешко си е зарязал топката, но когато Гошко се приближи и я пипне, Пешко тича и си я взима. Не бих насърчавала такова отношение.

Последна редакция: чт, 14 юни 2012, 06:26 от Трещерица

Общи условия

Активация на акаунт