Консултации с адвокат

• 132 352
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 1 065
до настъпване на основание за изменение или прекратяване на дължимата издръжка.
точно де  Laughing
Bongo, въпросът е точно дали промяната на минималната работна заплата и увеличението и е основание. Този въпрос е спорен и според едни адвокати не е основание, според други е...
Моля да се включат компетентните адвокати в темата Praynig
Според мен самият факт на увеличение на МРЗ е досатъчно основание да се поиска и изменение на издръжката. Преди няколко поста съм писала и защо това е така. Според мен няма съд, който да откаже увеличение при тези обстоятелства. В противен случай ще стигне до хипотеза на издръжка под законовия минимум, което е недопустимо. Според мен дори не е необходимо да се обосновава някаква кой знае каква разлика в нуждите на детето. Законодателят е преценил, че основните потребности на детето могат да се задоволят с минимум 1/4 от МРЗ. Когато се присъжда този размер съдът не се интересува от възможностите на родителя да заплаща издръжка, нито пък от евентуалните възможности на детето само да си осигурява такава (напр. чрез наем на недвижим имот, продарен на детето от баба и дядо, от доходи от личен труд за лицата над 16 г., а при определени хипотези и под тази възраст).
В този смисъл издръжка в размер 1/4 от МРЗ се дължи безусловно.
Тук някой беше писал за ПМС от 1985 г. Моля да не се включват некомпетентни съфорумци, чули-недочули, защото така само заблуждават родителите, които търсят тук помощ.

# 1 066
  • Deutschland
Здравейте. Мой приятел е висш държавен служител и има секретарка, която в момента е в платен отпуск, след изтичане на майчинство. Той й няма доверие, не желае тя да се връща на работа по ред причини, които никак не са малко и не са за пренебрегване.  Тя обаче твърдо е решила да се връща на работа. Какви варианти има пред него- съкращаване на щата или? Той е съгласен на всичко, само и само тя да се махне от там. Знае, че закона е на нейна страна, но се надява, че вратичка някаква все пак има. Благодаря

# 1 067
  • Пловдив
Не разбирам какъв му е проблемът. Ако жената наистина не се справя, извършва нарушения или злоупотребява с доверието на службата, има основания да бъде уволнена. Не знам дали тя е държавен служител, но и държавен служител може да бъде уволнен дисциплинарно или дори при ниска атестация, по спомен, че не ми се търси.
Ако пък случаят не е такъв - ми и тя може да не иска той да продължи да работи там, и какво?  Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 14:20 от Оранжева мандаринка

# 1 068
  • Deutschland
Тя злоупотребява с доверието на шефовете си, изнася служебна информация навън и т.н.т и това е доказано. Тя е държавен служител да, за да я уволнят обаче, трябва разрешение от Инспекцията по труда, поне така са му казали. Затова той иска да съкрати щата, но искаше да знае дали има и други варианти, защото се нуждае от секретарка, а съкрати ли щата.....

# 1 069
здравейте,чувствам се малко неловко да споделям проблемите си с толкова много хора,но не зная към кой да се обърна  Cry Раэведена съм от 7 години,от брака си имам син на 10години и половина.Преди година и половина се запознах с човек,който прие детето ми и правехме планове эа бъдещето си,аз забременях и когато бях в 5-ти месец той реши да работи в чужбина.Не се върна за раждането,нито даде името си на детето (да ми е жива и эдрава малката принцеска,вече е почти на 4 месеца),но си мисля че никой няма право да си играе така с живота на другите.Мога ли да му потърся издръжка?

# 1 070
  • В градината...
здравейте,чувствам се малко неловко да споделям проблемите си с толкова много хора,но не зная към кой да се обърна  Cry Раэведена съм от 7 години,от брака си имам син на 10години и половина.Преди година и половина се запознах с човек,който прие детето ми и правехме планове эа бъдещето си,аз забременях и когато бях в 5-ти месец той реши да работи в чужбина.Не се върна за раждането,нито даде името си на детето (да ми е жива и эдрава малката принцеска,вече е почти на 4 месеца),но си мисля че никой няма право да си играе така с живота на другите.Мога ли да му потърся издръжка?
Трябва  да предявите иск за установяване на бащинство - в тригодишен срок от раждането на детето или от детето до три години от навършване на пълнолетието.

# 1 071
Трябва  да предявите иск за установяване на бащинство - в тригодишен срок от раждането на детето или от детето до три години от навършване на пълнолетието.
Благодаря!

# 1 072
Здравейте,
Надявам се, че тези въпроси не са обсъждани, извинявам се, ако е обратното, и се извинявам, че питам "от другата страна".
Питам от името на баща, срещу когото е заведено дело за неплатени издръжки (делото се води явно от държавата, по жалби на майката) - той научава късно, не е бил намерен от призовкарите на предишните си адреси, принципно редовно поддържа връзка с децата и с майката, доколкото е възможно, но не е бил известен, че се води дело. Въпросите ми са:
1. с какви документи (и евентуално свидетелски показания) той може да докаже, че е давал пари, макар и не в размера на всички издръжки и не редовно, за да бъде намалена сумата, която в момента дължи? (на някои от разпитите майката е посочила отделни суми и те са приспаднати, но той е сигурен и за още такива, за част от които има и бележки от нея)?
2. следващото заседание е насрочено за след няколко месеца; ако междувременно те постигнат някакво извънсъдебно споразумение, как може, и дали изобщо може, да се прекрати делото?
3. Изобщо има ли той някакъв "полезен ход" - при положение, че иска да се грижи за децата (но  предпочита на тях лично да дава суми, над 12 години са и двете) и има ли някаква "давност" за неплатените издръжки - те са за няколко години назад?
Благодаря предварително!

# 1 073
Здравейте,
бих искала да попитам следното: когато се разведат двама души и при това дело няма разделение на имуществото придобито по време на брака / апартамент, кола, имущество в дома и др. / има ли някакъв срок за предявяване на иск за такова?
Примерно, ако до година-две ако не се заведе дело за подялба, да минава някаква давност и след това да не няма "това мое - това твое".

Благодаря предварително

# 1 074
Добър ден ! Искам да задам въпросите си, тъй като не можах да ги открия в други сходни казуси:
 Имам декларация за напускане на страната от бащата на детето ми(срочна).
1.)  Може ли той да се откаже от тази декларация?
2.)  Как може да се откаже?

Благодаря !

# 1 075
  • В градината...
Здравейте,
Надявам се, че тези въпроси не са обсъждани, извинявам се, ако е обратното, и се извинявам, че питам
1. с какви документи (и евентуално свидетелски показания) той може да докаже, че е давал пари, макар и не в размера на всички издръжки и не редовно, за да бъде намалена сумата, която в момента дължи? (на някои от разпитите майката е посочила отделни суми и те са приспаднати, но той е сигурен и за още такива, за част от които има и бележки от нея)?
Да представи бележките и да поиска разпит на свидетели, които да потвърдят плащания. /за в бъдеще да плаща всичко само по банков път или с пощенски запис  Naughty/.
2. следващото заседание е насрочено за след няколко месеца; ако междувременно те постигнат някакво извънсъдебно споразумение, как може, и дали изобщо може, да се прекрати делото?
Деецът не се наказва, ако преди постановяване на присъдата от първата инстанция изпълни задължението си и не са настъпили други вредни последици за пострадалия.
3. Изобщо има ли той някакъв "полезен ход" - при положение, че иска да се грижи за децата (но  предпочита на тях лично да дава суми, над 12 години са и двете)
Не. издръжката се дава ЧРЕЗ родителя.
4. и има ли някаква "давност" за неплатените издръжки - те са за няколко години назад?
Не.

# 1 076
  • В градината...
Добър ден ! Искам да задам въпросите си, тъй като не можах да ги открия в други сходни казуси:
 Имам декларация за напускане на страната от бащата на детето ми(срочна).
1.)  Може ли той да се откаже от тази декларация?
Да.
2.)  Как може да се откаже?
Оттегля се при нотариус. после уведомява и граничните власти.

# 1 077
  • В градината...
Здравейте,
бих искала да попитам следното: когато се разведат двама души и при това дело няма разделение на имуществото придобито по време на брака / апартамент, кола, имущество в дома и др. / има ли някакъв срок за предявяване на иск за такова?
Примерно, ако до година-две ако не се заведе дело за подялба, да минава някаква давност и след това да не няма "това мое - това твое".

Благодаря предварително
Няма такъв срок.

# 1 078
Благодаря за отговора, тъй като по разни теми чета че има ЕДНА година такъв срок.
Т.е. ако не е минало разделяне на имущество още с бракоразводното дело, и се сетят до една година да заведе някоя страна такова - ОК, но след този период имало някаква давност и си оставят кой както си е?

Разяснение - "Х" заминава за чужбина след развода, "Y" остава да си живее в къщата, да си ползва автомобила, да се разполага с всичкото им общо имущество. Минава време и "Х" се връща - има ли право да заведе дело да делят всичко дето е било придобито по време на брака ?

------------------------
Цитирам и какво прочетох в семейния кодекс:
"Чл. 31. Исковете по чл. 29, ал. 3 и чл. 30 могат да се предявяват в срок до една година от прекратяването на брака или на съпружеската имуществена общност, а по чл. 29, ал. 1 и 2 - до една година от влизането в сила на решението за упражняване на родителските права."

-------------------------

МЕРСИ

Последна редакция: сб, 29 мар 2014, 21:40 от smehulka

# 1 079
  • В градината...
Прочетете 29, ал.3 и чл.30.

Общи условия

Активация на акаунт