Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 30

• 68 223
  • 707
  •   1
Отговори
# 480
Така не ми се искаше да пиша тук, ама никак...
Майка ми я оперираха в петък и въпреки че очакванията ни бяха за частична мастектомия, са изрязали всичко... Докторът е видял един тумор с три разклонения и го определя като стадий 2. Все още чакаме хистологията, за да знаем какво да предприемем, а мама се държи като истински юнак - борбена, усмихната и вчера ми каза "Ооооо, още не съм за изхвърляне!". Надявам се изследванията да са добри, да има надежда... че и баща ми най-зле се чувства от цялата тази история.
Та, ще съм тук, ще следя темата, ще помагам на мама. Страхотно е, че сте си направили труд на първа страница да поместите толкова много полезна информация!

# 481
  • пловдив
Shirley-Ann , kotkata89  тук е темата, в която не се радваме на новопостъпили по разбираеми причини, но.... когато изпитанието дойде не пита  #2gunfire  Стискам палци и на двечките майките да се преборят успешно и възможно най бързо  fingerscrossed
Shirley-Ann костите болят няй много, не мисля, че аулина е решение. За съжаление не помня името на хапчетата, които изписаха на татко, но така или иначе изписва ги лекар, затова мисля, че е най добре да говорите отново с лекуващия. Имат по леки варианти от морфина на хапчета и биха могли да изпишат на майка ти. От опит знам, колко е тежка маската, която трябва да носиш, но и знам, че единствения вариант да олекне е да спреш да я възприемаш като такава и да стоиш непрекъснато със стиснати ръце.... Никой не може да промени съдбата, но от всеки от нас зависи как ще посрещне решението и! Отиди до доктора, ако трябва го ловни за гушата докато ти изпише болкоуспокояващо. След това живей и което е най важно принуди и останалите около теб да го правят! Мама, не е болна от заразна болест, която се предава с поглед  Naughty  Излизайте възможно най често навън, срещайте се с хора, канете приятели, гледайте комедии  Shocked звучи налудничаво, знам, но след като ревахме на първата комедия.... със всяка следваща усмивките идваха по лесно.   Сигурно ще си кажеш - лесно е да се каже, но като я боли как да го постигна.... Аз просто не и я питах... направо нареждах. Обличай се.... отиваме да пием кафе.... отиваме на балкан.... отиваме у леля еди коя си на гости.... Е, сега не мога да я спря .... чак на международни екскурзии се записва от клуба на инвалидите, но това е друга тема  Mr. Green 
Shirley-Ann сега най важното е възстановяването. Предстоят сериозни лечения - лъче, химио.... Следете левкоцитите.  Сокче от моркови, ябълки, червено винце, черен свински дроб алангре, пържолки..... изобщо ядене и ядене.... за фигурата, ще мислим после  Peace  Тате да не се отпуска, а да пали скарата  Peace
Предполагам още е с дренажите, затова добре изцеждайте, за да не се задържа и да не прави усложнения. Майка понеже много я е страх от всяка инжекция, тази дейност основно аз я върших / в предишния живот трябва да съм била някой сестрица в бяла полица, защото се справих не лошо  Laughing /
Хули нали те учих как да слагаш снимка .... къде ти е почерпката за добрите резултати  newsm78 

Хайде от мен да мине..... ще почерпя вместо всички с добри резултати напоследък  Joy

# 482
Мол да и помогнете. Някой превеждал ли е медицински епикризи. Коя фирма в София е най- добра за превод от бг на английски? Превежда ли ли сте в Уники или бг реводи?

# 483
Здравейте!Оперирана съм от рак на гърдата,минах химиотерапия сега провеждам лъче в онкото!Казаха ми ,че трябва да се регистрирам в диспансера в младост,много моля за малко инфо за това!Как става регистрирането,аз ли ще си избера лекуващ онколог или няма да имам такъв,и как  стават нещата там?

# 484
  • София
milla.v, скоро минах по тази пътечка - диспансера. Отиваш на регистратурата, там ти правят картон, носи си лична карта, епикризата от операцията и изследванията, които са ти правили за ХЕР2 и др. Дават ти час за един от кабинетите /304 на мен/, там лекарката ти обяснява, че трябва да  те докладва на онкокомисия за определяне на лекарството, като тя след това ще ти обясни схемата, по която ще го приемаш.  Ще ти каже да си направиш рецептурна книжка, попълнена от JP, в която общопрактикуващия да напише операцията ти и след това, като минеш комисия отиваш при същата лекарка, която ти дава протокол за лекарството. Аз съм стигнала до тук. Докторката ми обясни, че ще трябва да отида до Здравната каса, за да ми заверят книжката и протокола и т.н. Това е пътят, както виждаш, нищо особено. Само да ти кажа, че работното време на Диспансера е от 8.00 до 15.00 часа.
Успех!

А този ТЕЛК, и той е едно размотаване - 20 дни след като подадох молбата ходих да проверя /както те ми казаха/ какво става. От Иларион Макариополски ми казаха, че документите ми са изпратени в ТЕЛК в болница "Св.Иван Рилски". В болницата ми обясниха, че още не са писали писма, да си почакам кротко у дома да получа писмо с датата, на която трябва да се явя и документите, които трябва да подготвя.
Това го написах за онези, които предстои да правят поредното упражнение.

В момента не правя нищо - не се лекувам, и се чувствам като гол охлюв! И като нямам какво да правя   animal085  animal085Затова се чудя къде да отида и да попитам за излседване на бял дроб и черен дроб /само това не съм правила от таблицата за първите 6 месеца/ ще ми дадат ли направление, или да си платя в Диспансера и да си ги направя??!! Banghead

Да бях отишла на едно море поне...
Пожелавам на всички спокойствие, добри резултати и хубаво лято!  grinning039  car003 photo

# 485
  • София
Заре, доФторката ми от самия Диспансер ме изпрати БЕЗПЛАТНО там на място за бял дроб и коремни органи. Приятно се изненадах, защото ми спести време да взимам талони и да търся съответните специалисти, както миналата година.
Прегледът на ехографа бе за секунди. На въпрос за откритите кистички в единия бъбрек, ми бе отговорено почти дословно: Ако искаш отговор и да си приказвате - ще те пратя при друг доктор срещу заплащане  #Crazy Shocked Mr. Green

# 486
Зара,нали затова трябва да се регистрирам там за да не плащам за всички изследвания?Иначе за какво е?А аз ли трябва да си избера онколог?

# 487
  • София
milla.v, нищо не избрах. Просто ми казаха отиди в 304 каб. и там попаднах на една д-р-ка, ако не се лъжа за името Кръстева.
мама Меца, благодаря за информацията. Утре в 10,30 ч. съм там и ще поговоря с докторката. Жената ми се видя свястна, смятам че ще ми отдели малко време.
Напоследък малко съм се пуснала по течението...

# 488
Зара,а веднага ли ти дават час или трябва да ходиш повторно?Искам и да ви попитам за косата,почти цял месец от последната ми химия,коса ми се появи преди последната,но си седи съвсем рядка,през няколко мм по косъм!Кога започва да расте нормална коса и вежди?

# 489
Ехоооо...За съжаление не мога да бъда полезна на питащите с мнение, но с пък с подкрепа- HugМоите два дни минават бавно-бавно. Утре е химията в ИСУЛ и в четвъртък се прибирам и съм пълна с планове...да видим.
Милички, знам, че въпросът ми не е за тук, но все пак да попитам,у може да имате познати с подобен проблем. Операцията ми зараства добре и нямам никакви оплаквания. Имам обаче незатворен жлъчен канал, който лекарите казаха ,че ще се затвори по-бавно, защото кистите бяха огромни.Точно до пъпа ми е и сега го превързвам с много стегната превръзка. Целия теч представлява леко подмокряне на превръзката сега, а преди направо шуртеше. Само че нищо не намирам в нет-а, което леко ме притесни-значи не е толкова нормално. Та-дали нещо сте чували...при ваши познати, просто ей така-случайно? Не знам дали писах-махнали са ми и жлъчката.
 Вече усещам и позитивите-преди имах страшно "сериозен" стомах-постоянно се запичаше, нередовен, влияеше се от храна-напр.банан, ориз...от обездвижване, абе голяма грижа ми беше. Сега е като часовниче-всяка сутрин Embarassed, имало някаква връзка с премахването на жлъчката и жлъчните сокове-доволна съм.

# 490
  • София
Лудетино, на братовчедката близо година след като и премахнаха жлъчката /уж безкръвно/ не и се затвори "дупката" и постоянно секретираше. Не мисля, че беше нормално, но явно се случва.
При теб е мисля, раничко да се притесняваш.
Зара, всичките изследвания от първата страница ти се полагат от диспансера. Отиваш при доФтора, дето те наблюдава и си изискваш необходимите направления.
Имаш право на шест месеца - биохимия, ТУмаркер, ехография на коремни органи. На една година сцинтиграфия и рентген на бял дроб. Всичкото това е БЕЗПЛАТНО.
В поликлиниките НЕ СЕ ЗАПЛАЩА потребителската такса при НИКОЙ.
При зъбарите също не се заплаща потребителска такса.

Последна редакция: вт, 24 юли 2012, 16:38 от Хули

# 491
  • София
От Диспансера съм доволна единствено, че ТМ е безплатен и спестявам 20 лв  Grinning
Няма мамологичен преглед. Докторките са като администраторки - пишат на 6 мес. протокола, следят за изследванията и това е. Поне в моя случай е така...

Мила, на регистратурата сутрин дават номера - но се въоръжи с търпение за чакането пред съответния кабинет. Зара ти е описала пътя.

Кръвните изследвания и в другите лаборатории за безплатни, защото сме освободени от потребителската такса като онкоболни. Но ТМ там се заплаща!

# 492
Ахааа, просто исках да знам, че има и други като мен-нищо не открих в нета и се притесних, никой не пише за такъв теч и реших ,че добричките доктори ме омайват със сладки приказки. Сега съм по-спокойна  bouquet.
 Значи, след година, когато си реконструирам гърдата, ще мога да си сложа и обица на затворената дупка до пъпа smile3534,пък тогава ме питайте пак за нещо по-младичко.
 Тази сутрин, докато си правех пенсионерската разходка в парка, се огледах за някой по-засукан дядо, ама  всички бяха заети с едни наточени баби...После си викам-какъв дядо, кви 5лв, и с него да обикалям по болници. Та така-ще чакам за нещо по-младичко...ей, по плажове ми се обикаля, не по болници Simple Smile
 Шегувам се разбира се за реконструкцията-хич и не ми е до това. но ми направи впечатление, че още от първия преглед в ИСУЛ темата за реконструкция-незабавна или последваща, върви паралелно с обсъжданото лечение, което ми допадна като грижа за пациентките.Някаква бяла надежда те обладава, щом лекарите мислят година напред, а не като мен преди три месеца Embarassed.

Последна редакция: вт, 24 юли 2012, 16:58 от Луди Пеперуди

# 493
Мерси мама меца,ще се чака!а коса кога пораства?

# 494
От моя опит-тя не спира да расте. По време на червената химия ми беше една такава смешна-сещаш ли се малките маймунки как имат смешни рехави косъмчета... Минахме веднъж с машинката у дома. И тогава почна бялата-след две вливки бяла химия, сега имам коса 1.5-2см, все едно съм с много къса подстрижка, с нормална гъстота.За съжаление от утре ми предстоят две вливки червена, и отново ще мятам перуката.

Общи условия

Активация на акаунт