Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 30

• 68 024
  • 707
  •   1
Отговори
# 660
Скъпи момичета , утре ми е последната химия  newsm44 и днес вися цял предиобед в онкото за разни изследвания - всичко ми е на  шест - черен дроб  , бял дроб , мамография и на двете гърди  , кръвни изследвания .Утре ще излезе и ту маркер. newsm68.Много съм доволна и се усмихвам непрекъснато.
Имам и една питанка - никой не можа да ми даде адекватен отговор за реда при издаването на протокола за Золадекс и за изписването му после .Един вика , трябва ти рецептурна книжка сега , другия казва , че после ще ми трябва , абе какафония пълна .Та много моля , който е минал по пътя , да сподели ooooh!

# 661
  • В царството на игрите:)
Всички тези изследвания ги носиш при този лекар, който е ангажиран с протоколите и ти го изготвят. После го носиш в здравната каса, където издават разрешението за лечението.Ще ти трябва  и рецептурна книжка, която после заверяваш в РЗК. И схемата всеки месец е - джипи - рецепта - аптека с протокола и рецептата - получаваш лекарство! Не е много страшно. Свиква се!
Поздравления за хубавите резултати. Мога да си представя колко добре се чувстваш. Дано винаги е така Hug Laughing

# 662
  • София
леле,Abigail,ти имаш повече въпроси и от мен преди няколко месеца  Laughing шегичка
та за хер-а  всички го правят сега в Дървеница,защото доц.Христова е отпуска август,иначе много ясно,че МА е най-добре.Ако нямаш доверие на имунохистология в Онкото винаги можеш да отскочиш до морето ( Варна) или Плевен,а Стоян Алексиев не съм го чувала
Относно последователността на леченията може и да има различни схеми-моята е химио и после лъче,а след ХТ започвам и хормоните
Протокол за перука и гърда пише старшата в Торакална клиника-носиш си лична карта и епикриза-няма как да ти откаже ,пък и всички сестри там са много мили
а пък за сцинтиграфията мисля,че мястото е Дървеница щом сте от София
Е дано малко да съм ти била полезна и ви желая късмет

# 663
  • София
Зари благодаря ти мила!
Аbigail първо трябва да се занесат блокчетата за изследване на HER, ER и PR. Добър вариант е в МА, ако естествено се съгласят да го направят, защото там е много натоварено. Колко и каква химиотерапия ще направят, ще реши онкокомитета в онкодиспенсера по местоживеене, но след като излезе резултата от изследването. Това същото изследване ще определи дали ще има или не хормонотерапия, но не в зависимост от резултата на  HER, а на ER и PR. Лъчетерапията се назначава при абсолютно минала рана от операцията. Не зная как е в провинцията, но тук в онкологията си има кабинет в който ти определят лекаря и вече същия ти записва датата и броя на процедурите. Този същия лекар те наблюдава и по време на лъчетерапията. Едва ли някоя от нас би могла да ти каже кога се прави лъчето и кога химията, тъй като има най-различни случаи. Накои започват с лъче, други започват с химия, прекъсват, правят лъче и след това продължават пак с химия. Има и момичета които първо са правили химия и след това лъче. Протоколи няма да ти откажат, защото в онкото в Дървеница ги изготвя гл.сестра. Но дори и да беше доктора,, няма право да ти откаже! Всичко останало за което си писала - ЯМР и пет-скенер недоумявам защо трябва да се прави, ако изрично не е предписано от доктор. Но като гледам резултата от епикризата - едва ли. Не знам също и кой е препоръчал скенер на майка ти. Много пъти в темата сме писали, че лечението е много индивидуално и задължително трябва да има лекуващ лекар. Избора е личен!!!

# 664
Таничкааааа, толкова много се радвам за теб!!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Вярвам колко много се радваш ,нали за това се мъчихме толкова много. Надявам се след месец и аз да ви се похваля така, след като мина и лъчето и мина изследванията.. Дано ти мине леко последната химия,че те чакат големи емоции  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

Аз другата седмица тръгвам по кабинетите,че ще се боря  с ТЕЛКа.. Чудя се още дали да си вадя протокол за инвалидност  newsm78 И как ще я карам докато ми издадат болничния без пари не знам..ох, много главоболия и не знам за кое първо да мисля..  Crazy

# 665
Може ли малко помощ, момичета и момчета? Praynig Дайте ми координати откъде може да се наеме частна линейка, за транспортиране на пациент до Германия.
Попитай на регистратурата на ИСУЛ, пък и друга някоя голяма болница. Те имат връзка с частните линейки.

Благодаря ти!
Нормално ли е лекарите да си прехвърлят топката един на друг и да не ни казват как е най- добре да бъде транспортиран болен до Германия- по въздух, или по земя? Изумена съм как лесно се отписват хората. Питано е поне 5 пъти и отговор няма. Става дума за човек в много тежко състояние, който е на легло. Това ли е начинът да ти кажат да се подготвиш за края- като не ти казват нищо?
Съжалявам, че развалих хубавото настроение в темата, но съм объркана, ядосана и много натъжена.

# 666
  • София
Благодаря ви, момичета.
Тези въпроси ги имам, защото се притерснявам да не изпуснем нещо. Преди имаше по-знаещи от мен жени и ние ходехме след тях като кученца - каквото правят те, го правехме и ние, но сега са по-неориентирани и от мен.
За да имаме два резултата от HER и т.н. да ги дадем ли в Онкото в Дървеница и после да чакаме за творо мнение Христова от МА?
А за лъчетерапията в коя болница? В Онкото все се разваляше преди, сега какво е положението? Някои говорят за ИСУЛ, други за Токуда... знам ли накъде да ходим.
За ПЕТ-скана ... ами ще ми се сме сигурни, че никъде другаде няма злокачествени клетки, но дали може свободно да идем във Варна и колко струва? Иначе четох, че в МА и в Пирогов имало от скоро такива уреди, но пак с препоръка ли се отива или може и ако си платиш, защото на доктора не му се дават направления.
Всяка се е зправяла пред въпроса дали не й спестяват част от лечението, защото няма пари за нея и ако тя си го плати ще е по-добре.

Пожелавам ви последни химии и повече никога да не ви се налагат.

tanch: не знам за какво става дума, но една линейка ще се движи до там часове наред. Вероятно със самолет ще е доста по-скъпо, но също и вероятно ще е по-сигурно за пациента, вместо да се друса 22 часа поне в линейката. Токуда и Торакс не предлагат ли?

# 667
  • Варна
Здравейте,
margi4, Честита ти рожденичка. Да сте живи-здрави дълги години и да се радвате на щастливи и слънчеви дни.
Малко късно, но затова пък от сърце  Hug
При мен бачкането е мноооого, ама и купоните също. Ех, лято ! Не искам да свършваш !
 smile3535

# 668
Abigail, пиша в обратен ред на въпросите ти, първо за проблема на мама,
инфото ми за пет- скенера в МА е, че всеки петък комисия одобрява за безплатно изследване. Трябва да са занесени копия от всички епикризи от лечението на РМЖ, резултатите от изследвания и направление от лекуващия или личния лекар- нааи- обикновеното медицинско направление от преди мн. години, то е една готова бланка със зелен щрифт и данните в нея се попълват ръчно от лекаря.
Относно лъчетерапията, още при получаване на епикризата след операцията, д-р Марков всички от стаята ни насочи към кабинета по лъчелечение в Онкологията, на 1-я етаж е.  /newsm78 - 102 к-т/
Защото ни каза, че каквито и да са резултатите от имунохистохимичното изследване /ХЕР-2 и рецепторите/, нагревките за задължителни за РМЖ. И понеже там след регистрацията много се чака за ред, през това време-  1. стават готови резултатите от ИмХХИ,  2. регистрацията в онкодиспансера с епикризата и хистологията и  3. решението на онкокомисията за последователността и вида на леченията.

Написаното стана много дълго  Praynig

П.П. В Онкологията лъчето е на Терабалт /не се поврежда често/ или Линеенен ускорител /по- нов уред, на него правят само когато е цяла гърда и то, лява/; в ИСУЛ правят само на Терабалт /по- старичък е, но също си работи/ и в Токуда е Л. ускорител- там не се поема /поне така беше мин. година/ от Здр. каса и струва около 3 000лв.

# 669
  • София
Аби, скъпа !
На всичките въпроси, които ни поставяш имаш отговор, просто си забравила пътя, който извървя заради майка си.
Промяна оттогава и сега няма. Спомни си и го следвай.
Разбира се, че ако има нещо ново ще ти съдействаме с мнение, то друго май не можем...
Вероятно става  дума за същия доктор, който оперира майка ти. Нормално е поведението му, винаги е бил такъв.
Успокой се, ти си бойно момиче  Peace
Ще видиш как ще тръгне всичко, както го искаш.

# 670
Здравейте момичета ,Таничка babydust7 чудесни резултати поздравления.Аз със едно питане, някой може ли да ме запознае малко по подробно какви са химиите с Таксани?

# 671
  • В царството на игрите:)
Привет и от мен!
desert rosee, В какъв смисъл какви са химиите с таксани. При РМЖ те са два вида - таксол или таксотер. Сигурно има и други, но поне аз не ги знам, а и не искам Mr. Green
Страничните им действия нямат нищо общо с ФЕК. Всеки ги поняся различно. Аз съм имала и ФЕК, и таксол и таксотер ooooh! Таксаните определено са ми били по - леки от ФЕКа Rolling Eyes

# 672
Аз мога да кажа тези,които се проявиха при мен при таксотера... Пфууу, като си помисля как всеки път имаше различни Simple Smile Сега разбирам защо е такъв чаршаф листовката към таксотера Simple Smile

# 673
Мерси Миленка,  имах предвид страничните действия какви са.Аз след 4 ФЕК сега ми предстои 4 с Таксол така пише по епикриза.На въпроса ми онколога отговори че след  фека това е"песен", то е сигурно че при всеки са различни страничните ефекти ама ми се искаше горе долу да знам какво да очаквам newsm78.Каролка аз ли трябва да си искам листовка към определеното лекарство което ще ми сложат?

# 674
Ами не знам, мила, аз имам  листовка към моето, защото аз си го купувах и си го носех за всяка вливка.. Ама сигурно може да се намери листовката на таксола в интернет.. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт