Тийнейджър и компютри -проблем

• 9 399
  • 71
  •   1
Отговори
Извинявам се , ако е коментирана друг път темата, но в момента съм толкова ядосана , че не ми се занимава да търся .
Как се справяте с зомбираните от компютри тийнейджъри ?  Имам син на 15 - обсебен е от компютъра и най-вече от една игра . Започна да получава ниски оценки в училище , а учи в елитна гимназия , развали си зрението , но нищо  от това не е в състояние да го откаже от висенето с часове пред монитора. Наказанията не вършат работа – играе на мобилния и през цялото време е супер крив да не кажа зъл , отказва да сяда с нас на масата , не говори.
Опитваме се да говорим с него ,  като с голям човек –  имало е случаи по 1 час се разправяме по този въпрос . Обяснявам му , че играта си е игра , но след като е влязъл в такова училище – той сам си го избра , следва да бъде по-отговорен . Отговорите , които получавам са :
Ами то  почти никой не учи ,  не е вярно , че стоя толкова време пред компютъра , ти какво искаш да получавам само 6- ци ли .
И така се въртим в един омагьосан кръг от който не знам кога ще излезем.
А аз  яхвам метлата в момента , в  който се върне от училище и сяда с онзи стъклен поглед пред компютъра .Понякога толкова ме е яд , че имам чувството че съм в състояние да го метна през прозореца  - компютъра де , не детето #Cussing out  .
Моля , споделете , ако сте се сблъсквали с подобно нещо , че вече съм пред  истерия с този компютър.  Питам приятелки , отговорите са , ами те всички са такива , ще мине , да ама аз не ща да чакам – по-зле става . От нормалните 3-4 часа пред компа се стигна до ужасните 10 часа събота и неделя . В един момент реших да го оставя да играе колкото иска  , ако не му се скарам не става от компютъра , може и по 12-14 часа да откара -не му омръзва .  Не мога да спра интернета - ползваме го всички в къщи , а и имаме 4 компютъра не мога да наслагам на всички пароли . Освен това виждам , че като го наказвам няма особен ефект. Искам сам да го накарам да се осъзнае .  Сблъсквали ли ли сте се с такова нещо , моля  дайте идеи как да се справя !
Обърках се и пуснах темата първо на друго място ..дано не е проблем !

Последна редакция: пт, 15 юни 2012, 13:10 от June_July

# 1
Щом човешките разговори не помагат, аз бих взела по-драстични мерки.
Парола на компютъра задължително, програма за ограничаване на потреблението на Интернет /на първо време се сещам за Child Defender/. Като не спирам с разговорите и убежденията. Бих организирала семейни игри или разходки. Изобщо всичко, което би могло да откъсне тийна от компютъра.  Peace
Спор няма, че няма да е лесно, но се бори.  Peace
Успех!  bouquet

# 2
  • волно калдъръмче
От кога компа е в стаята му? Първото, което ще направя, е да извадя компа от детската. После ще му мисля  Confused

# 3
Явно хлапето е пристрастено, но това не е изненадващо. Аз мисля, че всяко 3-то дете в днешно време е така. Но страничните ефекти като нервност, превъзбуда, липса на интерес към каквото и да е друго, наред със занижаване на успеха...

Аз какво бих направила. Махам компютъра от детската стая. Давам телефон, който изобщо няма опция за какъвто и да е интернет и игри. Естествено ще има бунтове, войни и революции, но ситуацията вече е крайна, и след като детето не си дава сметка, че си вреди, ти като родител правиш каквото трябва и понасяш новите реакции, пасиви, фасони и т.н. Баща му на какво мнение е по въпроса и как се отнася към това "зомбиране"?

В кое училище учи синът ти? Ако компютърът е нужен за подготовка за училище - просто контролиран достъп. Други интереси освен играта има ли? Излиза ли навън, среща ли се с хлапета на неговата възраст?

# 4
  • София
В случая става въпрос за пристрастяване към определена игра, а не за нищоправене пред компа. Вие никога ли не сте се пристрастявали към игра? Или кръстолсловици, судоку или нещо подобно? Мислите само за това и всяка свободна минута прекарвате тренирайки, за да станете по-добри и да спечелите. Според мен такъв период е нормален, даже говори добре за детето - има интереси, цел и действа упорито, за да стане по-добър и да спечели. Тези страсти преминават, скоро ще му стане скучна и ще я зареже. Недей да дърпаш шалтера, това само ще влоши нещата! Представи си, че тръгне да играе по клубове (незнам има ли ги още...)

Бих те посъветвала да опиташ да разбереш на какво точно играе. Интересувай се от развитието му в играта Simple Smile Дай му да разбере, че разбираш страстта му, че в това няма нищо лошо, но трябва да изпълнява и задълженията си. И както пише Пипи, някаква програма за контрол на времето пред компа би била полезна.

# 5
Ще се опитам да  отговоря на въпросите ви . Има личен компютър отдавна може би от първи клас , сега е осми . Не знам дали ще мога да го махна от стаята му .В смисъл не знам дали ще има ефект , защото освен неговия имаме още 1 компютър и 2 лаптопа . Ще го махна от неговата стая и като ни няма по цял ден ще ползва другите .Ще трябва да наслагам пароли навсякъде . Това не е кой знае колко трудно , но определено мъжа ми ще бъде против. И с него имам известни проблеми , защото той не се нерви толкова и определено  е на позицията , че това ще отмине . Той като много се изнервя ми казва "Абе нали виждаш , че всички са такива" .Имаме приятели ,на които децата им са горе -долу същата възраст и те играят по  много часове - според тях не е голям проблем . Понякога си мисля , че може би и аз се вживявам прекалено много , но дълбоко в себе си знам , че съм права . Но когато 10 човека ти казват - не бе проблем няма , всички са такива почвам да се съмнявам, дали е така .   При мъжа ми е малко на моменти , като донесе някоя ниска оценка или когато наистина се отнесе с повече часове - тогава се ядосва и започва да му се кара и да се разправяме .
Иначе излиза навън , рита футбол с приятели - даже днес като , че ли за да ме опровергае  Mr. Greenбеше навън повече от 5-6 часа.
Не е лошо хлапе , макар и с чепат характер - помага вкъщи , ходи на уроци без да мрънка , не съм го хванала да ме лъже за оценки - дори и за двете двойки , които донесе . Не отказва да идва с нас - по почивки , на вилата - и там помага ако има работа .
Благодаря за съветите .

# 6
Осми клас - във вихъра на пубертета. Скоро вероятно ще започнат любовните трепети и ще заместят манията по компютъра. Хубавото е, че вероятно ще има период на доказване пред обекта на желанието и може да се стегне в училище. Wink

# 7
А коя е играта на която се е "зарибил" ?

# 8
Аз бих го дала по-спокойно. Всякакви драстични мерки, предложени от майки на малки деца, са направо абсурдни, без извинение. Понякога имам чувството, че някои се изживяват като диктатори, само дето не им е до главата.
Авторката сама казва, че детето е добро, помага вкъщи, ходи с тях без да мрънка.
Бих се старала да организирам повече семейни мероприятия и прекарване на времето заедно.

# 9
Спорт, фитнес, занимания с някакво изкуство (например уроци по музика, театър), хоби някакво... Има един куп занимания, които биха могли да запълнят част от времето на един тийнейджър и по напълно естествен начин да ограничат престоя му пред компютъра.
Някои от игрите могат да се играят и на живо - ЛАРП.

# 10
Аз бих го дала по-спокойно. Всякакви драстични мерки, предложени от майки на малки деца, са направо абсурдни, без извинение. Понякога имам чувството, че някои се изживяват като диктатори, само дето не им е до главата.
Авторката сама казва, че детето е добро, помага вкъщи, ходи с тях без да мрънка.
Бих се старала да организирам повече семейни мероприятия и прекарване на времето заедно.

Ти мнение ли влезе да изкажеш по темата или и мнение за на другите мнението?! Thinking
Нещо на сериозно се вземаш! Давай го по-кротко!
И...без извинение.

# 11

Ти мнение ли влезе да изкажеш по темата или и мнение за на другите мнението?! Thinking
Нещо на сериозно се вземаш! Давай го по-кротко!
И...без извинение.

Я, по-кротко  Laughing като нямаш какво да кажеш, то гузен негонен бяга.
Май не аз се вземам на сериозно  Laughing
Случайно да имаш тийн у дома  newsm78

# 12
 Уффффф, мъка, мъка... smile3560

# 13
Играта е World of warcraft . От доста време играе на нея - може би 2 години .  Зарибен е отвсякъде . Заглеждала съм се в монитора - изглежда ми супер безинтересно .
Спомних си едно интервю с Фънки , беше казал , че толкова се е зарибил с подобна игра , че са стигнали почти до развод с жена си  . Ужас . Shocked

# 14
  • волно калдъръмче
Доколкото схващам, всички те връщат в изходна позиция и те съветват да не се притесняваш и че всичко ще отмине. Само дето докато отмине, не е ясно какви ще са последиците за детето ти от това /както ти сама го нарече/ зомбиране. В подфорум "татковци" Бърди е писала нещо /за мен/ стойностно. Може и да ти помогне. Ако ти харесва да си караш по старому - нищо му няма, те всички са така, какво ли толкова може да се случи, просто се върни и си прочети първия пост.

Общи условия

Активация на акаунт