Тийнейджър и компютри -проблем

• 9 402
  • 71
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Точно, проблемът с компютрите е като с храната - ако детето преяжда системно, няма как да му спреш храната, че да решиш въпроса из корен, както се прави с алкохола и дрогите! Трудно ми е да си представя в днешно, че и в бъдещо време нормален, образован човек да не се докосва до компютър заради пристрастяване в миналото. Какво ще работи, патките ли ще пасе?
Според мен ще е лесно да се откъсне ако родителите му предоставят заместител, който да го зариби повече поне за известно време.  Например XBox, Wii или друга конзола, за която всяко момче мечтае и с която ще си прекарва времето далеч от рс-то и по здравословно. Досега не съм видяла някой зомбирал се по тв-игри, защото игрите са друг тип. Барабани, китара, ако е музикално и проявява интерес към някакъв стил музика. Ако е технически ориентирано, може да му се купи роботски комплект, lego mindstorm - хем ще конструира, хем лесно може да се програмира дори от четвъртокласник. Това са все неща, на които детето трудно може да устои. Не съм сигурна дали ще работят идеите, но ако се стигне дотам бих ги опитала. С прибиране на кабели и спиране на рутера не бих опитала. По-добре с добро и най-добре е самото дете да разбере, че има по-интересни неща от играта по която е полудяло.

# 46
  • София
Проблемът с тези игри е, че се играят в група, образуват се общности, и се зарибяват един-друг. И ужас ме хваща като си помисля, че много деца играят по разни сървери с непознати хора, и свалят личната защита, надушват се, групират се с тези непознати и нещата могат да излязат от контрол. Според мен, ако ще е заместител на конкретна игра от този тип, трябва да е нещо, което пак се играе или прави в група. Мисля, че с този вид игри децата задоволяват нуждата от това да са в глутница, особено момчетата. Доста примитивно звучи, но мисля, че е точно - момчетата искат йерархия и да правят някакви неща с други момчета. Сега се сещам за моя син - когато времето е хубаво и има с кого да рита в двора или в някой парк, по-малко стои пред компютъра, а със същите приятели като е кофти времето играят в мрежа някоя игра, всеки пред компа. Ние в момента сме решили въпроса с непознатите като сме забранили да играят с други хора, освен с обичайната групичка приятели, които познавам лично.

# 47
  • sofia
 SadНе знаех за тази тема, и току що описах същата картина в друга подобна. Андариел,при нас е същата история едно,към едно.

# 48
  • София

maybe June споменаваш, че синът ти е бил много отговорен. Ако скоро е сменил училището, да не е попаднал в нова среда и приятели , които да му влияят? Или вече да има по-малко извънкласни занимания и запълва времето с игра? Само компютърната игра ли, според теб, е причината да изгуби интерес към  училищните занимания?

# 49
През конструкторите минахме Simple Smile, вече не ги `признава`. Остава колелото, скейбордът и ритането на топка, но това при хубаво време. През зимата става по-сложно. Rolling Eyes Сега в у-ще имат някакъв клуб/извънкласна форма/, нещо като кръжоците едно време, веднъж седмично, та да видим. Simple Smile

# 50
  • София
Много ми е сложно и на мен това с алтернативните занимания. Синът ми, слава богу, след явно навременната ми намеса миналата година, спря да се зомбира. Пуска компютъра вечер от 7 до 9 след като сме се видяли, вечеряли, поговорили. Има голямо желание да излиза с приятели в парка да карат ролери или само да се шляят, или да идат на боулинг, или да карат колела, обаче удря на камък - децата просто не искат да излизат  Tired Всички са си у дома на компютрите, във фейса и на скайпа и това е. Колко пъти са се уговаряли я за кино, я за шляене по Славейков и накрая всички се отказват, защото не им се става от компа. Ужас някакъв, мъка ми е да го гледам детето как се разстройва всеки път.
Дала съм му Киндъла сега, насваляли сме книги и чете, ама то човещинка, с деца му се излиза.

# 51
Психологът е мой роднина и познава добре детето ми.Той е хиперактивно хлапе,което винаги е в движение,обича да е в група и да е лидер.Поради тази причина психологът реши,че играта ще му стане скучна в най-скоро време и той ще се върне към приятелите.Само,че синът ми си намери нови приятели в играта,заигра с тях в съюз,въодушеви се,че непознатите големи батковци и какички го третират като равен,играе и печели рамо до рамо с тях и всички ние,които го обичаме,но не го разбираме останахме изолирани.Сега след като вече е без компютър отново рита футбол с приятели,организираха си клуб по бридж,отново започна да чете книги...Убедена съм,че ще се справим с този проблем  Laughing

# 52
  • sofia
Така се надявам да се развали лаптопа, доста време няма да го оправя. Simple Smile

# 53
Така се надявам да се развали лаптопа, доста време няма да го оправя. Simple Smile

Снощи бе `драма` : като се изчерпа батерията на лаптопа, а пък кабелът бе скрит.  Whistling Laughing

# 54
  • sofia
 Simple Smileи аз съм го пробвала това с кабела, после ми дожаля и в крайна сметка гледам да го контролирам до колкото мога, но не и изцяло да го спирам

# 55
Simple Smileи аз съм го пробвала това с кабела, после ми дожаля и в крайна сметка гледам да го контролирам до колкото мога, но не и изцяло да го спирам

Ами това измислих, иначе нямаше да вечеря. Simple Smile

# 56
При нас компютрите и телевизията са само в дневната зона, в спалнята и в детската няма.
Винаги ми се е струвало по-лесно да не го изкушавам, вместо да напълня стаята му с техника и после да го дебна и да се чудя как да го ограничавам.
Вечер си ляга с книжка, от най-ранна възраст (въпреки че сега, в 7-ми клас, понякога му се налага да си легне с учебник), 2 пъти седмично е на език, на спорт, отделно на някакъв кръжок в училище, това му запълва по 3 часа дневно от времето след училище, та за компютри не остава, особено, когато и ритат след училище.

Лятната ваканция имаше някакви забежки - в точен час се курдисваше пред компа да играят в група, май футбол беше, с непознати, опита се да продължи  и през учебната година, че иначе щели да го изключат от отбора.
Трябвало всяка вечер точно в 20 ч, ами как ще стане, ние не всяка вечер сме си вкъщи, срещаме се семейно с приятели, ходим на кино, на театър....та не му се получи, още е в отбора (то да не е само той с лошите родители  Wink ), но играят от дъжд на вятър.

Е, знам, че цялата ми концепция може да се сгромоляса в пубертета, но всеки най-добре си познава детето, и как да се опитва да му въздейства.
ПП. На мен също ми е интересно какъв резултат се е очаквало да постигне онзи метод, на психолога?

# 57
При нас компютрите и телевизията са само в дневната зона, в спалнята и в детската няма.
....

И при нас е така- само във всекидневната, по една бройка. Мога и в баните да сложа, ма няма смисъл после да ходя и да се чудя кое да изключвам по- напред.

# 58
....

И при нас е така- само във всекидневната, по една бройка. Мога и в баните да сложа, ма няма смисъл после да ходя и да се чудя кое да изключвам по- напред.

Laughing

Ама остава въпросът с преносимите. Wink

# 59
Дали едно дете ще има приносим или неприносим, дали, кога и как ще ги ползва- това го решават все пак родителите му.  Laughing
Последно ми бе леко и меко казано странно едно изказване на позната, която сама купи едно такова чудо и после се оплаква, как щерката все пред и с него била. Все едно, че въпросната щерка е възрастен индивид, който сам си пазарува, плаща си нета и си определя житието.

Общи условия

Активация на акаунт