За правата на децата ни! - тема 6

• 90 539
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Здравейте,знаете ли дали  когато дете с   ТЕЛК  с чужда помощ  е записано в масова детска градина ,можели родителя да го придружава без да е соц асистент.Питам защото днес прочетох статията от 5 октомври ,че директорка на детска градина казва на майката на болно от диабет детенце да  го придружава  в градината.
Понеже сърбам попарата - не, не може майката да го придружава в градината. Синът ми не е с диабет де. Ходих до ТЕЛК да поискам писмено разяснение за директорката на термина - с чужда помощ, където докторът се ядоса и каза, ако директорката има някакъв проблем, да му се обади. В ТЕЛК решението изрично пише - детето да посещава масова ДГ. След обяснения на висок тон мисля, че се разбрахме с госпожата, че ми писна вече.

# 346
Решението на директорката явно е индивидуално, според конкретния случай.
Страхуват се много, когато приемат деца с диабет. Има си риск, не може да се отрече. При една хипогликемия се изисква адекватна реакция от медицинско лице, а ако мед. сестрата в детската градина не е подготвена и няма опит, кой би могъл да реагира по-адекватно от самата майка?!
Моят син е на 12, но давам подробни обяснения, когато го записвам в училище (че вече сменихме няколко).

# 347
  • София
Добре де, в училище ОК. В детската градина има постоянно сестра. както се казва - не са ли го учили какво се прави. Сори за лаишкото изказване Embarassed В групата на сина ми се изплашиха от дете с фибрилни гърчове...Тези деца цял живот ли трябва да са в изолация ?!?
За училище на този етап не искам да мисля, че се плаша.

# 348
Не само личните ми наблюдения в ДГ и в училища, но и решението на тази директорка ме убеждава, че в много голям процент мед. сестрите в детски градини и училища не са достатъчно подготвени и компетентни за такива ситуации. За съжаление.
Повечето от тях просто са там евентуално за аналгинче или бусколизинче... и до там...

# 349
  • Sofia
Не само личните ми наблюдения в ДГ и в училища, но и решението на тази директорка ме убеждава, че в много голям процент мед. сестрите в детски градини и училища не са достатъчно подготвени и компетентни за такива ситуации. За съжаление.
Повечето от тях просто са там евентуално за аналгинче или бусколизинче... и до там...
Свекьрва ми работи в сьщата детска градина вьпросната  28 ОДЗ  и сме го обсьждали проблема и каза че кьдето и да иде директорката е в правото си да не го приеме при наличие че все пак има и градина за деца с такав проблем.В масова градина няма как да не стане фал при тези деца е много важно хранителния режим а там е общ с достатьчно захари и хлебни единици.
И все пак ги разбирам ами ако не дай боже стане нещо после кой ще е виновен една госпожа която има в групата си 25 деца а едно или две са все пак с една идея по голямо внимание....но разбирам и майката и аз вероятно ще се сбльскам с този проблем другата година като трьгнем да се записваме макар да сме с астма но пьк ще сме в друга градина.

# 350
Хранителният режим и спазването му не са трудни за едно медицинско лице.
При хипогликемичен припадък пък е нужно поставянето на инжекция.
Аз лично не виждам нещо страшно за една медицинска сестра в изпълнението на тези неща.
В болничните отделения точно на мед. сестрите им се налага непрекъснато да се грижат за пациенти, при това с различни заболявания - натоварването е прекалено голямо, но не отказват прием на такъв или онакъв пациент.
Това е мое лично мнение, все пак. Не искам да обиждам никого. Но мисля, че ако има малко повече човещина и разбиране - ще има и желание за справяне с такъв проблем.

# 351
  • Sofia
Миличка то няма да е настанено в група с медцинска сестра тя е една за цялата градина само в яслата си имат отделни сестри знаем.На сьщото това детенце за сьжаление трябва да му се бие по 4 пьти инсулин и все пак се поставям и от двете страни.
Нали се сещаш че няма кой отделно да му готви ОК  те ще си носят храната примерно(може и да са предложили нямам идея точно за това) но вьпреки всико г-жа Танева не се е сьгласила.Тук говорим и за човечност и за отговорност.В сьщата градина има дете с бьбречни специални проблеми с астми и дори хипер активно с ресурсен уител понякога.Няма дискриминация поне аз така мисля.

# 352
 Нуждая се от съдействие,момичета-как стои въпросът със стипендиите за ученици с ТЕЛК? Преди време се коментираше, но не мога да открия сега. Имат ли право на стипендия ,ако ТЕЛК-а е под 50%? В гимназията не са запознати с наредбата и ме пращат в РИО.

# 353
  • в полите на Балкана
И мен ме интересува това. Синът ми вече е на 16г и с ТЕЛК над 90%. Ще следя с интерес отговорите.

# 354
Нуждая се от съдействие,момичета-как стои въпросът със стипендиите за ученици с ТЕЛК? Преди време се коментираше, но не мога да открия сега. Имат ли право на стипендия ,ако ТЕЛК-а е под 50%? В гимназията не са запознати с наредбата и ме пращат в РИО.

Няколко страници назад е разискван въпроса  Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=664371.302

# 355
Благодаря за съдействието! Още не сме изяснили ситуацията. В гимназията четат Наредбата от 2008г.Там пише ,че стипендия получават ученици със СОП. Те не са запознати дали диагноза-хемофилия отговаря на условието . И пак към РИО ме пращат, експеритите да кажели.Там пък имат приемен ден...изобщо!!! 

# 356
 Peace Вили, срокът за подаване на документи е до края на месеца, така че нямаш време.
Аз бях писала няколко стр по-назад и даже линк към някакви документи дадох, виж, ако ти се рови.
А на РИО защо не пробваш да пишеш по мейла и утре да се обадиш по тел, все пак да ти кажат...макар, че и тези от у-ще би трябвало да се задействат, да поровят и вероятно ще открият отговорите, които ги интересуват Wink

... не зная дали 50% не са малко  newsm78 все пак не пречи да се пробва Wink

Hug

# 357
  • в полите на Балкана
Предстои ми да подавам документи в социалните, тъй като синът ми е с нов ТЕЛК. Та въпроса ми е: за да получава добавката за лекарства и храна какво ми трябва? Той пие няколко вида лекарства за  сърдечният мускул, витамини  и хранителни добавки на протеинова основа. Тъй като лекарствата не са по ЗК личната отказва да ми издаде документ. Всъщност къде да попитам има ли право и как да му се изписват по ЗК ? Доколкото знам на децата с нашата диагноза едни ЛЛ изписват тези лекарства, по здравна каса, други не.

# 358
Раче, нащта рецептурна книжка ни я издаде личната , заверена от здравна каса.Щом пие лекарства ако те са включени в списъците по здравна каса защо да не ви издаде?.Но наистина без нея няма да ви издаде удостоверение.Знам че не е правилно но кой го интересува че се дават купища пари за лекарства.

# 359
  • София
А каква сума ви отпускат за лекарства?
Понеже с тези 13 лв за обучение, аз лично нищо не покривам...

Общи условия

Активация на акаунт