За частното образование

• 69 279
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Брей, ти да не сравняваш с някое изпаднало държавно училище, дето са  събрали фирата на града? Горките деца от държавните училища, направо живи да ги ожалиш - само бягат от час, пушат, пият, на нищо не ходят... Ти сериозно ли го вярваш всичко това, което го пишеш? Ясно, де, вярваш го! Но изпадаш в крайност, все едно ЧУ и в частност АК е раят на земята!  Shocked

# 571
Брей, ти да не сравняваш с някое изпаднало държавно училище, дето са  събрали фирата на града? Горките деца от държавните училища, направо живи да ги ожалиш - само бягат от час, пушат, пият, на нищо не ходят... Ти сериозно ли го вярваш всичко това, което го пишеш? Ясно, де, вярваш го! Но изпадаш в крайност, все едно ЧУ и в частност АК е раят на земята!  Shocked

Aндариел, извинявам се, но колко са ти големи децата? Ти май нямаш много контакт с тийнейджъри и нямаш идея за какво става въпрос.

# 572
  • Sofia
Aндариел, на теб всъщност какъв ти е проблема?
Моя в случая е, че вече трета страница чета неща, които не ми дават никаква нова информация относно частното образование, каквато впрочем е и темата.

# 573
  • София

Такова нещо не съм прочела да е написала.
Дава и нагледен пример жената, аз да не давам мои, от моята гимназия, че... ooooh!
До основното образование на детето има някак пряк контрол, после става една..
Пак съм имала глава на раменете, че много съученици нямаха( от подготвителни класове с бал над 5.50 за прием)

Аз нямам големи грижи( моите са още малки), но от моя си опит знам, че средата е определяща.

# 574
  • София
 Joy Joy О, хич нямам контакт с тийнове, ама хич!  Joy Само двама си имам вкъщи, че и приятелите им, че и други тийнове познавам!

Проблемът, Шантал, е този, че се слага ореол на ЧУ и се изкарва нещо като АК да е по-по-най, и се гони някакво надъхване за елитарност. На мен ми е интересна темата за ЧУ, но доколкото се говори с факти, а не се прави реклама. Ха някой е посмял да каже нещо против някое ЧУ, ха "елегантно" сте му осочили вратата! В крайна сметка темата е публична, в публичен форум!

# 575
  • София
Е, недей така. За училището в което е дребната се изказаха доста нелюбезно. Посредствено го нарекоха и не знам си какво, и то хора без лични наблюдения над него. Нищо не съм си позволила да кажа, защото това е чуждото мнение, не моето. Peace
Аз пък попрегледах останалите теми в подфорума, ми хванах се за главата от някои потребители. Rolling Eyes
За държавните училища е същото като при частните Peace Всеки си дърпа чергата към него си, само където тук можеш да получиш адекватен отговор.

# 576
И на мен са ми чужди, но за сметка на това, са универсални за разбиране и няма как някой да се направи на недочул, недовидял и недоразбрал! така поне съъм сигурна, че посланието е стигнало до получателя в най-чиста и разбираема форма. Ето, виждаш ли как бързо и безпогрешно разбра махленския израз! Аз това и целях, да съм ясна!

Възпитанието, освен ако не си го получил в първите си 7 години е въпрос на личен избор  Peace
Аз за себе си съм избрала да не прекрачвам някои граници и да уважавам хората, дори и тези които са инакомислещи и не са на моите позиции. Преценила съм, че предпочитам да не накърнявам достойнството нито в нет пространството нито наживо. Опитвала съм се и се опитвам да помогна на всеки, който се опита да ме разбере - и винаги съм се радвала като успявам. На мен са ми помагали много хора и наживо и в нет пространството.
В случаи като твоя честно казано нямам нищо против, че няма да разбереш и приемеш моята гледна точка.
Частните училища не са панацея и те не могат да дадат на детето ти това, което ти поне не си заложил в него, частните училища не могат да го направят човек, нито пък да у гарантират каквото и да било. Както е очевидно и държавните не са могли

# 577
Е, недей така. За училището в което е дребната се изказаха доста нелюбезно. Посредствено го нарекоха и не знам си какво, и то хора без лични наблюдения над него. Нищо не съм си позволила да кажа, защото това е чуждото мнение, не моето. Peace
Аз пък попрегледах останалите теми в подфорума, ми хванах се за главата от някои потребители. Rolling Eyes
За държавните училища е същото като при частните Peace Всеки си дърпа чергата към него си, само където тук можеш да получиш адекватен отговор.

Горджъс, съжалявам за посредственото. В интерес на истината, след поста ти разпитах една мама съседка, на която детенце й учи там и тя се изказа много положително. Моите впечатления са доста стари, от първите години на училището, тогава записаха децата си (и двете в две последователни години) познато семейство от първи клас и след няколко години, в седми клас доста се изложиха на изпитите, а и по английски се оплакаха, че нищо не научили. Но всяко училище търпи развитие, кое напред, кое назад. Дори препоръчах на една майка да те разпита на лични, защото я интересува училището ви. Относно нашето старо училище ЕСПА, за мен развитието е назад и честно си го казвам. В стари теми и постове съм ги защитавала като лъвица. И специално за ДГ и сега не съм недоволна. Но от училището се разочаровах и след като две години се борих да отворя очите на директорката за грешките, които допуска и които гонят родителите оттам, накрая се предадох и се преместихме. А бяхме със стипендия за успех там, което все пак не е за пренебрегване.

# 578
  • София
Точно де,  както е в държавните, така е и в частните! Дори за най-доброто училище се чува какво ли не, все има недоволни! В общи линии с интерес съм събирала инфо и впечатления от ЧУ, защото винаги има вероятност да рееша да се възползвам от услугите им. Парите са си пари, не могат да се пренебрегнат, но добавената стойност трябва да е от реални знания и умения вповече от държавните такива, иначе не си заслужава да плащам скъпо и прескъпо за добре боядисани стаи, кетъринг, транспорт и СИП чужд език. Доколкото имам отзиви от трети лица относно частните гимназии, те има още много хляб да ядат, докато настигнат най-желаните в момента държавни гимназии. Дори в АК вече лесно се влиза, стига да си готов да заплатиш по-голяма част от сумата и да преглътнеш малката или липсата на отстъпка, дето й викат финансова помощ. Явно и тях ги е хванала кризата, та не им се изпускат бройки. Нито искам, нито ми се занимава да се дрънкам с някого тук, но не мога да отрека, че не само съм подозрителна, но и се дразня от суперлативите и идеализирането, все едно се опитват да ми пробутат наасила някоя стока.

Лени, ако обичаш, не ми пробутвай номерата с възпитанието, че са много изтъркани и не ми минават! Ако ще серитаме по кокалчетата,  поне да е с нови номера!

# 579
Joy Joy О, хич нямам контакт с тийнове, ама хич!  Joy Само двама си имам вкъщи, че и приятелите им, че и други тийнове познавам!

Проблемът, Шантал, е този, че се слага ореол на ЧУ и се изкарва нещо като АК да е по-по-най, и се гони някакво надъхване за елитарност. На мен ми е интересна темата за ЧУ, но доколкото се говори с факти, а не се прави реклама. Ха някой е посмял да каже нещо против някое ЧУ, ха "елегантно" сте му осочили вратата! В крайна сметка темата е публична, в публичен форум!

Ами, реално темата е "за частното образование" Simple Smile Можеш да пуснеш, ако искаш друга "против" Simple Smile Шегичка, разбира се. Но щом имаш тийнове, би трябвало да знаеш, че масово се пие и пуши, опитва се лека дрога (и за жалост, не само), бяга се от час и тн. Някои почват да крадат на тази възраст... Единственото спасение е здравата семейна среда и ангажираността с позитивни занимания - дали ще е спорт, дали ще са някакви хобита, образование или изкуство... И това се случва по-лесно в ЧУ. Не само и не задължително, но по-лесно и по-често.
А относно влизането в АК - да, факт, че не е като по времето на моя син, когато се бореха по 20 деца за място. Ноооо. едно е да влезеш, а друго е да го завършиш. Simple Smile Критериите им не са се снижили. Все още се учи там и все още се държи на успеха, на присъствията, на дисциплината, на клубовете и тн. За мен е номер едно това училище, на този етап поне. Не че няма още няколко добри гимназии, както държавни, така и частни.

# 580
  • София
Не мога да разбера какви са тези крайни мнения за и против ЧУ и защо трябва да се абсолютизира така. Имам лични впечетления от 2 държавни и две ЧУ, в момента едната ми дъщеря е в държавно, а другата в ЧУ. Харесвам и двете училища и не съжалявам за избора ни. И не деля училищата на ЧУ и ДУ, а на подходящи и удачни за конкретното дете.
Andariel, никой не иска да нарита никой от темата, но е странно да изразяваш толкова крайни мнения при положение, че нямаш лични впечетления от ЧУ (или поне създаваш такова впечетление)

# 581
  • София
Stella Maria, а, няма проблеми. Hug
Аз поне живо се интересувах, до 2008-ма не са имали кой знае какви постижения.
Факт е, че после са в страхотен подем и е редно, все пак съществува от 20 години.
Аз за дребната и нейното едномесечно пребиваване не мога да дам тотално заключение, но ми харесва училището и стилът им на работа.
По-категорични впечатления имам от племенницата и пак са добри.

# 582
Тиха вечер, есенен бриз - малко италианско ресторантче ...
Хората са седнали около масичките, наслаждават се на лекото Кианти, на непринудените приказките с приятели, хапват паста, пица, ньоки ....
Изведнъж вратата се отваря с шут и връхлита персона, която се провиква :
- Абе вие луди ли сте та сте седнали в този ресторант, какво ми се правите тук на велики, снобареете се с това гадно вино и с тези пици - я вижте Китайския отсреща или Индонезийския или Пакистанския ... там можете да се нахраните и повече и по-евтино и на финала просто тук не е хубаво, защото аз така казвам. Чувала съм, че италианската кухня е много противна  Laughing
Какво да кажат хората - те са дошли тук, за да се насладят на избора си, някои от тях защото просто обичат италианска кухня, други защото са решили да опитат,  е може и да не повторят, но пък всеки има право да опита.
Та така ..... аз не бих влязла в Китайския ресторант, за да им обяснявам какви са нещастници, че не харесват Италианска кухня или какви са сноби, щото се правят на много интересни
 Wink Wink Wink Wink
Щом са решили, че тази вечер това е техният избор, аз го уважавам, а дали ще съвпадне с моя това няма никакво значение, моя си е мой и той не се влияе от това какво съм чула за Италианскта кухня

Притчата беше предназначена за сина ми по друг повод и леко я перефразирах, но той ме разбра.
Всеки има право на СВОЯ избор, и не виждам защо се налага да се обяснява като ученик хванат с цигара преди 10.11 защо?! Ами защото така е решил.

Никой не може да накара някого насила да си заведе децата, в което и да било училище, било то частно или държавно ....

Лени, ако обичаш, не ми пробутвай номерата с възпитанието, че са много изтъркани и не ми минават! Ако ще серитаме по кокалчетата,  поне да е с нови номера!

А на въпроса с кокалчетата - няколко пъти ти зададоха въпроси, на които ти не отговори - дали е случайно?!  Wink

Andariel, никой не иска да нарита никой от темата, но е странно да изразяваш толкова крайни мнения при положение, че нямаш лични впечетления от ЧУ (или поне създаваш такова впечетление)

Aндариел, на теб всъщност какъв ти е проблема?
Моя в случая е, че вече трета страница чета неща, които не ми дават никаква нова информация относно частното образование, каквато впрочем е и темата.

И т.н ... проблема е именно Шантал и такива като нея, те идват тук защото са направили някакво проучване имат някаква насока и нагласа или може би просто искат да опитат малко Италианска кухня ....
В целия подфорум има безброй теми, в които да се пише, а само тази е за Частните училища в цялост и може би наистина е редно да има повече място за хора като Шантал, които надали са хванати от гората или пък толкова наивни, че да не проверят информацията и лично или да не се допитат поне до 2-3 -10 човека, преди да преценят дали искат детето им да попадне в ЧУ. Вместо това са принудени да слушат как се наслагва измислена елитарност, как хората, които си дават децата в ЧУ са едни тъпи сноби и само гледат да парадират с парите, които дават и т.н. и т.н. и как видиш ли от всяко едно ЧУ има поне 10 по-добри държавни ..... дори и да  е така, нека им дадем шанса да получат информацията, която търсят и им гласуваме доверието да преценят сами - големи хора са все пак!

# 583
  • София
.... все едно ЧУ и в частност АК е раят на земята!
Ако не бъркам целта на темата не е да се търсят кусури на държавни или частни училища. Много е лесно да се говори/пише негативно, но това не помага на никого да направи по-рационален избор за децата си.
Цитирам последното само, за да ти кажа че въпросното средно училище не е рай. Това, за да се съглася с теб. Конкретно моето голямо дете избра да учи там и повярвай ми учи много по-здраво отколкото учеше в най-елитната държавна прогимназия, където можеше да продължи и в гимназиален курс. Ако трябва да съм честна там не се озорваше никак и не можеше да повярва, че "на учителите не им пука". Свободни часове, бира, цигари и не знам още какво на 10 метра от входа на училището са обстоятелства, за които забравих. Аз лично нямам огромен проблем с бирата и цигарите в гимназиален курс, но не смятам, че експериментите с тях е допустимо да се случват под прозорците на директорския кабинет от 7.15, та до късна доба...
Конкретно за началното образование, което е по-обсъжданата област тук и моят избор два пъти за децата ми е бил най-близкото добро основно училище. Не смятам, че това е навредило на подготовката на децата ми и като обучителен процес и като социални умения. Знаела съм от какво е имат нужда и са го получавали. Това не е повод да подмятам непроверени определения към платеното обучение в начален курс. И аз имам мнение и наблюдение за доста места, но доколкото те се базират на познати, приятели и техните деца, не считам че са мнение от първа ръка и ги задържам за себе си или поне не ги ръся в публичното пространство.

# 584
.... все едно ЧУ и в частност АК е раят на земята!
Ако не бъркам целта на темата не е да се търсят кусури на държавни или частни училища. Много е лесно да се говори/пише негативно, но това не помага на никого да направи по-рационален избор за децата си.
...

Не е нужно да се търсят кусури на държавните и изобщо на общото ни образование. Те са тъй крещящи и натрапващи се, че търсенето е напълно излишно. Общите резултати са унищожаващи.
Та нека видим позитивите и негативите на частните /в тази тема/, т.к. те са непознати за широката общественост у нас, информирана основно от повърхностни четива, а ако някой реши да си нахвали държавното- да отвори тема за него. Има  вече такива.

Общи условия

Активация на акаунт