За колко време ви свършва заплатата?

• 58 663
  • 765
  •   1
Отговори
# 285

Ще кажеш ли няколко думи, за Швейцария - винаги съм си мечтал един ден да живея в нея.  bouquet

Какъв е живота на средностатистическия Швейцарец при теб - примерно инженер, в къща или в апартамент живее? Какво може да си позволи и какво не, каквото ти е интересно да кажеш - на мен пак ще ми е интересно да чета. Hug

# 286
  • София
CTramell както винаги е права.

Аз бях с някакви страшни илюзии за вишуту.
Тръшках се, че ще работя по специалността си и толкоз.
Накрая обаче мирясах, хванах се продавачка и разбрах, че съвсем не е толкова лошо или просто.
Мъжът ми пък е със средно, хвана се в една фирма, изучи занаята и сега е страхотен специалист.
Както и преди съм казвала - в неговата фирма в чужбина, на неговата позиция, един мъж няма проблем да издържа семейство със заплатата си, че и да остава.

Но в БГ не е така.

Пазарът на труда в БГ е супер изкривен и извратен и не знам кога ще се оправи това.

# 287
Аз ползвам заплатата на мъжо, моята не си я пипам, така, че за никакво време не ми свършва Peace

# 288
unadaptable  bouquet

Аз съм завършила икономичиски институт - МИО е и какво от това, няма работа достатъчно, няма сделки , няма износ, та затова и спрях да работя, по -добре вкъщи. За едната мизерна заплата да бия път, задръстване , нерви, аа.....стига . Ако се подобрят нещата в България, може и да се работи и то здраво и с удоволствие.

ПП Това е мой личен избор и мога да си го разреша, но не всеки може по този начин за съжаление.

Ох, и моя син е точно МИО Confused Треска ме тресе дали ще може себе си да издържа, за 2000 лв заплата хич и не мисля Tired Реалностите тук са направо ужасни, но от Калифорния не само патката може да ти се привиди на гъска, ами и най-проскубания блойлер може да ти изглежда колкото щраус Joy

# 289
  • Boston, MA
Не всеки има пИпе за точни науки и инженерство, но не трябва да е обречен да мизерства цял живот заради това, че мозъкът му работи на други честоти.

...

Да, съгласна съм, че трябва дори и ниските заплати да са нормални. В България не са.

# 290
Не всеки има пИпе за точни науки и инженерство, но не трябва да е обречен да мизерства цял живот заради това, че мозъкът му работи на други честоти.

...

Да, съгласна съм, че трябва дори и ниските заплати да са нормални. В България не са.

Никъде не са.
Тези по-чужбина не ги гледай - сещам се за едно от бившите гаджета -  с 600-700лв, ама не доволна.
Та отиде в Мюнхен - доволна.
Но живее с още 2 момичета в една стая.
Аз това не го разбирам, как може човек с магистратура да отиде да работи в макдоналдс и да е доволен и да живеят 3ма човека в една стая...

Та за пример просто исках да ти го дам - никой не е цъфнал и вързал на минимална заплата.
В Америка примерно ще си умреш прав - и трябва да се молиш, да не се разболееш когато си на минималната заплата....и без спестявания.

Но винаги от другата страна на оградата е по-зелено.

Не оценявате вие колко хубава страна е България.

# 291
  • Boston, MA
Не става въпрос за съвсем минимална заплата. Ако работиш в МакДоналдс, докато студентстваш, ще се оправиш. Ако си възрастен, със семейство и деца, и опциите ти стигат до МакДоналдс, тогава би трябвало да има социални придобивки (детски градини, жилища и т.н.), които да нормализират дохода ти, един вид.

А ставаше въпрос за това - ясно е, че завършил психология поради предпочитание и работещ като социален работник, никога няма да взима пари колкото инженер-енергетик, примерно. Но и с едните, и с другите пари живееш ок.

# 292
Не става въпрос за съвсем минимална заплата. Ако работиш в МакДоналдс, докато студентстваш, ще се оправиш. Ако си възрастен, със семейство и деца, и опциите ти стигат до МакДоналдс, тогава би трябвало да има социални придобивки (детски градини, жилища и т.н.), които да нормализират дохода ти, един вид.

А ставаше въпрос за това - ясно е, че завършил психология поради предпочитание и работещ като социален работник, никога няма да взима пари колкото инженер-енергетик, примерно. Но и с едните, и с другите пари живееш ок.

Ами.....хм замисли ме.
Като цяло не само това е фактор дали живееш добре или зле.
А също и къде живееш -
Примерно един инженер в Калифорния - тук в силициевата долина.
Стандарта му на живот ще е доста по-нисък от на един Таксиджия в Лас Вегас - Българин примерно който изкарва 2500-3500долара месечно, нищо че първия може да изкарва 3но повече парички.
Сега ще ти обясня защо - защото има къщи за чудо и приказ по 100хиляди долара - във Вегас.
А тук един дървен апартамент 50-60кв в Маунтин Вю, Купертино и т.н
е 400-500хиляди долара.

Всичко е много сложно - така е и в България - ако изкарваш 1000лв сигурно е много по-добре да живееш във Враца отколкото в София, не е ли така?

Какво исках да ти кажа - не винаги един мениджър - би имал по-добър живот от един таксиджия - така е поне в Америка(ако мениджъра е в бей ареата или към Манхатан Ню Йорк и НЮС като цяло пък таксиджията е в Лас Вегас или Атланта или Тексъс където е евтино)

# 293
  • Boston, MA
Ясно ми е  Laughing и аз плащам детска градина колкото добър месечен доход за някои места, и живея в апартамент. Но все пак, ако се преместя в Мисури, където ще си купя пет пъти по-голяма къща, ще мога ли да си намеря също така платена работа, и т.н. и т.н.

# 294
Ясно ми е  Laughing и аз плащам детска градина колкото добър месечен доход за някои места, и живея в апартамент. Но все пак, ако се преместя в Мисури, където ще си купя пет пъти по-голяма къща, ще мога ли да си намеря също така платена работа, и т.н. и т.н.

Оуууу, извинявам се, не съм забелязал, че пишеш от Америка.   bouquet

Така е...

# 295
  • Tам през Атлантическия океан
Аз ползвам заплатата на мъжо, моята не си я пипам, така, че за никакво време не ми свършва Peace

МОЕТО СИ Е МОЕ, ЧУЖДОТО Е ОБЩО  Wink

# 296
Преди парите минаваха, като са писали, транзит. Сега вече ги застъпваме, положително съм настроена така да се задържат нещата! Сега остава и да започнем да спестяваме,ама са ни малко широки пръстите.  Whistling

# 297
  • Бургас
Преди парите минаваха, като са писали, транзит. Сега вече ги застъпваме, положително съм настроена така да се задържат нещата! Сега остава и да започнем да спестяваме,ама са ни малко широки пръстите.  Whistling
Може да са с тенденция да се постеснят ако имаш някоя неизпълнена Покупка  Laughing
И аз навремето бях идеалист и не мислих, че професията не е само да завършиш това, което те влече, което обичаш.И не стига само това да започнеш работа по специалността.Защото като крякнат двете малки слънца вкъщи всеки искайки си неговото и като им казваме постоянно :"няма пари или не мога да го купя", в миг се изпарява всякакъв идеализъм и ми иде да захвърля дипломата и да си намеря работа като продавачка и ще вземам даже 100 лева над моята заплата като психолог в социалната сфера.Явно там заплатаите скоро няма да мръднат.

# 298
13% увеличение на тока от 1.07. Това само по себе си повлича всички цени на горе.
На колко от вас са ви вдигнали заплатата в последните 12м?

# 299
На мен не са от почти 3 години, т.е. на колкото започнах, на толкова съм си. Не че и заслужавам, де  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт