За колко време ви свършва заплатата?

• 58 685
  • 765
  •   1
Отговори
# 255
Много зависи и от компанията.
Брат ми като е и Engineer и какво - в HP получава под 2500 бруто.

Ти правиш ли разлика между инженер и IT?

HP не съм чувал да имат ижененингово нещо аутсорснато - имат IT аутсорснато.
Инженеринга на HP както и на Апъл е тук при мен.
Аз съм инженер, не съм IT

IT всеки може да стане, не всеки може инженер да стане.

Те и в България - си спомням - и джависчетата - дето половината бяха от Софийския другата половина нямаха образование или нов Български или нещо подобно - демек без образование - та тези са ITта не инженери.

ITтата са по-добре платени в България от инженерите, както и в Силициевата долина инженерите са бих казал по-хубаво платени от IT-ата.

В България в момента не е задължително условия да си инженер, за да заемаш длъжност нещо си инженеринг.

Ти разсъждаваш правилно, така е, но в България не е точно така  Laughing

HP в Бълагрия имат инженеринг. Въпросния съпорт център, който преместиха от Австрия тук.

Чакай сега нещо не разбирам - съпорт център е IT за мен не е инженеринг.
Да ти обясня - Инженер примерно и защо не може някой си от Софийския да работи като инженер или без образование.
Защото първо не знае какво е leaking voltage на RF chip дето го дизайнва или да пише
Matlab алгоритъм за Ретина дисплей на Апъл.

Такова нещо в София и около София се броят на пръстите - инженеринговите центрове и нещо свързано с инженеринг - за пример това са Melexis, EPIQ имаха дизайн център, Johnson controls до някъде - в по-голямата си част. Въпреки че имаше и доста от Софийския там, но като цяло повечето са инженери.

Та мисълта ми е - АйТи-то е по-добре платено в България това е.
HP в България - не съм запознат да имат инженерингов офис там. Той е тук - в силициевата долина.

# 256
Да, така е. Но в България малко не е точно така  Joy
В съпорт центъра почти всеки е инженер  Laughing

Истината е, че меката на инженерството в ИТ- то е при теб.

Както й да е мн се отклонихме от темата.

# 257
Да, така е. Но в България малко не е точно така  Joy
В съпорт центъра почти всеки е инженер  Laughing

Истината е, че меката на инженерството в ИТ- то е при теб.

Както й да е мн се отклонихме от темата.

Мисълта ми беше - откъдето почнахме - не е толкова трудно да се преквалифицира на IT жената - дали ще е съпорт, QA или администратор - както казах, не трябват повече от няколко месеца, една SQL книжка, една Linux книжка и огромно желание за борба в живота.
И ще постигне един хубав доход от сорта на 1500-2000лв с които да си изхранва семейството и децата - тази жена, това ми беше идеята.
Дано е помогнало това на някои.

# 258
6м чете и още 1 година опит- бих добавила. Но в момента е малко трудничко да започне с летящ старт. В София по-може, но в провинцията- не. Там всеки си е хванал мястото и не пуска, предвид, че няма чак толкова мн бизнес.

# 259
Хайде стига сте говорили само за програмисти и др. от сорта и заплати от порядък, който единствено в София се получава за такива длъжности.
Държавата не е само София и хора живеят навсякъде.
И масово не получават по 2-3-5хил. лв.
Тази тенденция масово да се изкарват хората некадърни и какви ли не други, защото не получават Хзаплата винаги ми е било отвратително грозно.

# 260
Така е. Кофти е когато си харесваш професията и я работиш с удоволствие, но тя не е толкова комерсиална и получаваш примерно 500-700 лв, които са за никъде, особено в един по-голям град и да не е София пак е малка, ако издържаш семейство.

Поправете ме, ако греша, но последни тия дни гледах, че средната заплата е около 790 лв. Ако се оповаваме на статистиката, че на едно семейство му трябват мин. 2 и колко хиляди беше, значи средно-статистическия българин е под този праг.

# 261
EliMery, тя средната може и да е толкова, но колко хора я получават? Особено в по-малките населени места. Където масово се работи за минималната.

# 262
EliMery, тя средната може и да е толкова, но колко хора я получават? Особено в по-малките населени места. Където масово се работи за минималната.

Да, това пък още по-зле. Не знам каква е статистиката колко % са под средната.

То няма й как точно да се каже колко е истинската средна, защото 70% от бизнеса е в сивия сектор по отношение на заплатите. Колко от вас получават заплата по тд?

# 263
EliMery, и моята и на съпруга ми са по ТД с пълни осигуровки. Работя и по граждански договори и от там още допълнително осигуровки плащам.

# 264
Хайде стига сте говорили само за програмисти и др. от сорта и заплати от порядък, който единствено в София се получава за такива длъжности.
Държавата не е само София и хора живеят навсякъде.
И масово не получават по 2-3-5хил. лв.
Тази тенденция масово да се изкарват хората некадърни и какви ли не други, защото не получават Хзаплата винаги ми е било отвратително грозно.

Ами ще се преместиш тогава в името на по-добрия живот, на мен ми е много трудно да осъзная как щом като е толкова трудно в провинцията или в който град си, в името на децата и по-добрия живот не се преместите в София примерно, ако там заплатите ще са по 2-3-5хиляди лева?
И никой не говори за програмисти тук.
QA а в болшинството не е програмист - това е някой дето тества - клика с мишката, инсталира сървъри и ги тества после и подобни неща. В което няма нищичко сложно.

Сами си поставяте бариерите не е хубаво това.

# 265
EliMery, и моята и на съпруга ми са по ТД с пълни осигуровки. Работя и по граждански договори и от там още допълнително осигуровки плащам.

Добре, но аз питам в национален план? По мои наблюдения в провинцията повечето са в сивия сектор. Освен, ако не работиш на държавна, общинска служба или за чужда компания. От бг мн са малко тези, които плащат на ТД.

# 266
И мъж ми и мен ни осигуряват на ТД на пълни заплати. Имам и ГД, където пак си има осигуровки..
Много искам да ги нямам или да ме осигуряват на МЗ понякога .. Crossing Arms

# 267
И мъж ми и мен ни осигуряват на ТД на пълни заплати. Имам и ГД, където пак си има осигуровки..
Много искам да ги нямам или да ме осигуряват на МЗ понякога .. Crossing Arms

Браво - а някой друг да плаща за хубава инфраструктура - хубави пътища, хубави градинки за децата, за по-хубави пенсии, за социални грижи, за да има хубави докторски заплати.......и всичко свързано с нормалния начин на живот.....ох нямам думи.
Дойде ми в повече нещо.   bouquet
Хубавия начин на живот - приятния, спокойния идва с големите данъци. Трябва да искаш да плащаш по-големи данъци.   bouquet

# 268
  • Boston, MA
Без анкета как ще се прецени тази тема?

В световен мащаб специалностите на точните науки и инженерство стават все по-търсени и съответно по-добре платени. Всичко живо завършва психология и социология и други хуманитарни, с които пари не се изкарват.

По темата за дълговете и преди съм се изказвала - тя сметката е много проста, ако можеш да си ги обслужваш и си преценил, че стойността на това, което ще купиш, ще е по-висока от бъдещата стойност на парите ти, лошо няма. А и лихвите са най-разнообразни (аз имам студентски заем, закован до живот на под 2%, на тая цена бих взела още няколко милиона, ама няма кой да ми даде).

# 269
  • София
Божеееееееее, божеее, колко простотии са се изляли в тая тема, божееее  ooooh!
Момченце, вземи се спри малко, че толкова простотии на едно място отдавна не бях чела  ooooh!

Ако някой работодател назначи на висока заплата някой с образование "една SQL книжка, една Linux книжка ", аз лично ще му връча жълтата книжка и заявлението за обявяване на фалит  ooooh!

Няма ли някои други места, където да се изживяваш като месия? Може би в тийнпроблем повече ще ти вържат, там няма хора в реалния бизнес и със сигурност ще ги шашнеш с познания и вносни думички. Може и някое гадже да закачиш. Макар че високомерния ти менторски тон надали ще мине и там.
Ние тук сме маааааалко по-интелигентни и маааааалко по-наясно с бизнеса в БГ.

Общи условия

Активация на акаунт