За колко време ви свършва заплатата?

• 58 373
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
CTramell да, това е робовладелския или може би по-то4но крепостния сценарий, който оба4е няма да проработи, защото ако някой ме спре и ми каже да не напускам заради някакви глупости, като единствената ни релация е моето притежаване на нещо в България ... аз ли4но ще му кажа да си го прибира това не9о и да си го прави каквото си иска. Ако една 4аст от милионите българи зад граница го направи това, то доста ще им се обърка сценария!
Не е така лесно да държиш хората с електронен нашийник ... освен ако те сами не искат да си го носят!
И като се има в предвид , 4е хората постъпват по определен на4ин, докато им прекипи и станат непредвидими ... то нека си всяват паники с "имотите" .
Нека не говорим само за тези в 4ужбина, нека погледнем положението в страната: за да се осъществи твоя сценарий, то трябва поне да се поддържа трудоспособно населението? и как при това застаряване, нсика раждаемост и заболеваемост? Масово в гадовете са засегнати от стрес, лош въздух, обездвижване, лоша храна , лошо здравеопазване, алкохолни проблеми, пътнотранспортни произшествия, емиграция  ... как при тези темпове ще им работи някой с необходимата продължителност?

Последна редакция: вт, 10 юли 2012, 11:52 от Severina_

# 586
Отговора ти на моя въпрос беше ужасно троснат и затова и аз отговорих така. Въпроса ми беше , защото ми направиха впе4атление мнения като тези. И не се заяждах, а попитах. Забележи , моля те!   
... половината ми заплата отива спестена в банковата ми сметка...

И при нас така. Но ние спестяваме в момента. Simple Smile Иначе може би ще харчим 2/3 от доходите и 1/3 за "черни дни". Wink

P.S.: Всъщност е половината НИ. Сега забелязах какво точно си написала.

Лично за себе си не спомням да съм казвала, че от нещо се лишаваме, за да спестяваме. През повечето време "спестяваме" е равно на остават ни. Едва ли някой с ниски доходи може да отдели половината си заплата така лесно всеки месец. А, някой недоумяваше за какво пък не вземем да си харчим всичко до последно (не лично за мен, а по принцип) и че животът бил кратък и т.н. Съгласна съм до някъде, но и за хубавите неща пак трябва първо да се спести. Wink Примерно за една хубава 2-седмична почивка в чужбинско.

# 587
Аз пък се чудя тези , дето им свършва заплатата , после как я карат ? Thinking
Защото за да ти стигне нещо , то трябва да ти остане , иначе си на червено ?

# 588
  • България-Швейцария
На заеми до следваща заплата/ аванс от близки приятели или роднини, масово.
Но то и това е до време, като подкараш така всеки месец и усещаш как като наближи съответната дата набедените благодетели спират да ти вдигат телефона, особено ако си завлачил предишни суми.
Ужасна ситуация и за двете страни.

Другия вариант са заложните къщи и фирмите за бързи кредити, както виждате процъфтяват и двата типа организации в последните години.

# 589
  • Другата България
Нека не говорим само за тези в 4ужбина, нека погледнем положението в страната: за да се осъществи твоя сценарий, то трябва поне да се поддържа трудоспособно населението? и как при това застаряване, нсика раждаемост и заболеваемост? Масово в гадовете са засегнати от стрес, лош въздух, обездвижване, лоша храна , лошо здравеопазване, алкохолни проблеми, пътнотранспортни произшествия, емиграция  ... как при тези темпове ще им работи някой с необходимата продължителност?
Аз бих казала-нека погледнем положението в другите градЧета на България, не само големите,  в които е съсредоточена 50% от работещата нация....продължителността няма значение при НЕналичието на работни места и тотално обедняване на хората.Като ви чета за какви цифри говорите чак ми е плашещо да си помисля за доходите на работещите в моя североЗападнал край.......селата няма да коментирам, защото не останаха такива Sad средната заплата е 400-500 лв. и е късмет ако работят и двамата в семейството.
Аз пък се чудя тези , дето им свършва заплатата , после как я карат ? Thinking
Защото за да ти стигне нещо , то трябва да ти остане , иначе си на червено ?
Не знам да ти кажа, и аз съм си задавала многократно този въпрос и не съм намирала отговор.С цената на огромни лишения предполагам и производство на основните продукти за храна-или самостоятелно, или на село... Ние работим и двамата за около 900 лв.на месец, имам син студент който също поработва и си помага финансово, и въпреки това сме с два заема /стари / и все повече....леки лишения Thinking заплатата ми не е мръднала от 4 години, а оттогава колко пъти скочи всичко....и недай боже някой непредвидено да се разболее и да трябват повече средства и ....Mr. Green Mr. Green в такива моменти разбираш колко е добре наистина да имаш заделен някой лев настрана. Confused

# 590
ние , като нация , имаме култ към жилището ,
познавам немалко хора , които си купуват по още едно жилище , без въобще да им трябва ( няма на кого да го оставят ) , пестят за целта и се лишават всекидневно , но трябва да се купува до краен предел .

Не е само нашата нация. И в другите е така.
За второто жилище, нормално е, като остареят наемът ще им е един постоянен доход, защото на пенсия няма как да се разчита.

... Няма и кой да ги купи...

Има, стига да решат да ги продават.

Аз не съм убедена, че ако си пусна апартамента в идеалния център за продаване някой ще се навие да го купи, освен ( м/у нас казано), ако не е много тъп и го гонят някакви комплекси да е 'на центъра', като обичат да казват новите столичани. Стара кооперация, шум, трафик и мръсотия, високи разходи, несеизмично строено, няма асансьор, от  преди хиляда години, няма къде да паркираш, всичко е платено ....
В нашата кооперация, която е на фона много добре ( санирана наскоро) само в моя вход има май 2-3 (от Sunglasses апартамента празни. Тук таме наематели, останалото възрастни хора. Къде да продават, на кого, къде да се местят..
Приятелите ни се опитват да продадат апартамент  на Солунска неуспешно вече  много месеци.
Единствената ценност ( освен сантиментална) за мен е земята, сигурно земята има цена, та един ден да има някаква файда.

# 591
В центъра купуват за офиси, разни студиа, за даване под наем, отделно си има хора, най-вече без деца, които държат да живеят там Simple Smile
Търсене има достатъчно, само цената да е нормална за момента, но повечето хора си живеят с цифрите от преди 3 г.  Simple Smile

# 592
  • България-Швейцария
10 c's, и аз за един апартамент в нашата кооперация смятах, че ще отвиси, хем не сме баш в идеалния център, а в района на Театър София (Човечето я знае).
Продаде се за няма и 3 месеца, 90 х. (евро), гаражът отделно + апартаментът веднага се изтърбуши за основен ремонт по мои груби сметки за още поне 50-60 х. лева, може и повече. Както се казва, за всеки влак си има пътници.
Отделно по сградата има доста неща да се облагородяват, въпреки че е относително нова, събираме пари вече 10 години, за да ги направим.

# 593
Колко е голям?

Онзиден във ФБ гледах линк към статия в някакъв щатски вестник ( голям, нещо от сорта на НЙ таймс, не помня точно) към имоти в целия свят. И какво да видя, една вила до Варна, верно, хубава, ама все пак съм запозната с района- 2 млн долара  Laughing На това му се вика позитивно мислене.

# 594
построиха се много бизнес-сгради , които поеха офисите и много от тях се преместиха там - по-нисък наем , ново , просторно , специално се целта - с телефонните линии и т.н. , места за паркиране ...
и забелязвам как разни апартаменти , в които се помещаваха фирми си седят празни и няма кой да ги наеме и на половината цена на предишния наем .

# 595
  • България-Швейцария
Около 100 кв., дневна, 2 спални (по моите представи маломерни), 2 сервизни.
За семейство с едно дете - чуден, но ако децата са 2 вече става тясно, нищо необичайно с 2 думи.

# 596
У нас май има доволно начини да се принудят хората да си продадът имотите, няма нужда да ги обедняват чак толкова. Могат просто да ти отчуждят имота и щеш не щеш ще го продадеш на държавата. Не всяка държава допуска принудително отчуждаване на частни имоти за държавни нужди!!!  Naughty

Освен това (не съм 100% сигурна), но ако жилището е единствено, държавата не може да ти го вземе, без значение колко години не си плащал данъци, сметки и разни такива. Т.е. може да се вземат (чрез съдия-изпълнител) само допълнителни имоти на хората.  Peace

# 597
  • Boston, MA
Никога не бих купила друго освен стара кооперация в център. Нека да е снобско. Не искам кола, не ми трябва да има място за паркиране.

# 598
  • France
Не знам как оцеляват хората с по 1000 на месец..... това е най-оптимистичния вариянт за провинцията.
Имам приятели, които дават по 400/мес на сина си-студент в Сф. Вече е 2 курс и не издържат. Искат да започне работа... Споделяли са ми, че са преминали на предплатени мобилни карти, защото вече не могат да плащат абонамент. Пестят от всичко.
Аз не знам от къде идват тези пари за вили за по 2 млн. и т.н.

# 599
  • Бургас
Не знам как оцеляват хората с по 1000 на месец..... това е най-оптимистичния вариянт за провинцията.
Имам приятели, които дават по 400/мес на сина си-студент в Сф. Вече е 2 курс и не издържат. Искат да започне работа... Споделяли са ми, че са преминали на предплатени мобилни карти, защото вече не могат да плащат абонамент. Пестят от всичко.
Аз не знам от къде идват тези пари за вили за по 2 млн. и т.н.
Ами как, трудно разбира се.Ние с моя мъж вземаме в няколкостотин по-малко на месец.Ограничаваме се от доста неща.Месо се купува един-два пъти в месеца и се правят едни малки порцийки, колкото да има вътре в сготвеното.Не се купуват дрехи сезонни.Всеки кара с каквото има и като се скъса нещо си, чакаш отнякъде пари, за да си вземеш ново.Почивка някъде, дори и за дена-два е блян далечен.Купуват се евтини консумативи за чистене и пране и т.н., има още много, но няма да изреждам.

Последна редакция: ср, 11 юли 2012, 07:37 от Шоколадово бонбонче

Общи условия

Активация на акаунт