Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 5

• 89 639
  • 737
  •   1
Отговори
# 30
Kath - мисля, че говорим едни и същи неща с различни думи...  Grinning Peace

Може би си права, аз така или иначе нямах за цел да споря, а просто да разясня. Както и да е, важното е всички да успеем с целите си  Hug

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 20:53 от Kath

# 31
Нека и аз да се намеся  Laughing Принципно има значение дали са 200 кал. от шоколад или от месо или плод, но тва не значи, че с баница и шоколад не се отслабва - аз съм пример за това. И не, нямам целулит ( все още  Laughing ) . Друг е въпросът, че осъзнавам колко е нездравословно и затова се старая да пазя нещо като 90-дневна (заради принципа с ядене на сладко веднъж на 4 дена). Иначе съм на мнение, че най-дебелите жени са най-склонни да бягат в крайностите на перфектното хранене и после да се натъпкват. Има и някои изключения във фитнес залата, но дори там спазват голям баланс.
Истината е в баланса.
Да, отслабва се с шоколад и баница. Не, не е здравословно. Но всеки сам си избира и това му е хубавото да избереш качеството  Twisted Evil

П.с. Маями е мъж.

# 32
(Иначе съм на мнение, че най-дебелите жени са най-склонни да бягат в крайностите на перфектното хранене и после да се натъпкват.
Абсолютният пример съм за това и за съжаление освен по такива форуми, никъде не се обръща внимание на този феномен - ту на диета, ту на преяждане, а това си е доста страшничко и вредно...  Rolling Eyes
Между другото защо този калкулатор го няма на първа страничка? Аз лично ползвам него, защото освен, че има достатъчно много храни, отдолу показва и съотношението между П-М-ВХ както в грамове така и в проценти.

# 33
  • 1st floor
Нека и аз да се намеся  Laughing Принципно има значение дали са 200 кал. от шоколад или от месо или плод, но тва не значи, че с баница и шоколад не се отслабва - аз съм пример за това. И не, нямам целулит ( все още  Laughing ) . Друг е въпросът, че осъзнавам колко е нездравословно ....

Да, отслабва се с шоколад и баница. Не, не е здравословно. Но всеки сам си избира и това му е хубавото да избереш качеството  Twisted Evil

П.с. Маями е мъж.

Това все едно аз съм го писала!!! Заставам зад всяка дума!!!  Peace С последния ред също!!!  Mr. Green

Между другото защо този калкулатор го няма на първа страничка? Аз лично ползвам него, защото освен, че има достатъчно много храни, отдолу показва и съотношението между П-М-ВХ както в грамове така и в проценти. [/b]
И аз ползвам него, ама май Маями не го одбрява... Wink

# 34
Уоу..! Извинявам се на Маями, но почти не съм срещала мъже в този форум, за това съм свикнала да се обръщам към всички "по женски"  Grinning
Радвам се, че има и мъже.
jenny чак нездравословно не е - всичко е въпрос в дозата. Жалко, аз не мога да отслабна с баници и шоколади  Cry  Laughing
just.do.it калкулаторът е добър, но аз лично почти никой от конкретните търсени продукти не откривам  Laughing днес даже установих, че го няма и доброто старо, съвсем обикновено, натурално какао (но пък има Нескуик?!?!) newsm78
Няма известни продукти, като "Верея", "Боженци" и хиляди други. За обща информация на хранителните стойности го бива, но ако става въпрос за конкретни продукти...базата им е много бедна. А наскоро установих, че например, разликата между 2 кисели млека с еднакъв процент масленост и грамаж, на различни фирми, може да варира от 1-2-5, до 50-100 ккал  Shocked

# 35
  • София
Да се запиша и аз в новата тема Simple Smile Вчера мислех да се запиша, но щеше да е само запис, а днес колко интересни дискусии...

Маями, много ми харесва оформлението. Аз се влюбих в захаросаната усмивка Simple Smile

Ние бяхме на планина,  лежах около басейна високо в планината Рила и играех на игрички с детето. Гледах да не ям много, но виждам, че съм била около 1500 калории. Утре ще трябва да се ограничавам. Детето ми направи доста снимки, след малко ще ги анализирам. Аз нещо нямам представа за себе си (или се харесвам всякак) и само снимките и размера на дрехите ми показват как съм.

И като се сетих за размера на дрехите, вече влизам в размер 44 по немската номерация, но се чудех дали моите дрехи не са леко разтегнати и днес минахме покрай H&M и се сдобих с нови къси панталони размер 44 немски, доволна съм. Е, все пак това са най-големите къси панталони, предвидени в масовите магазини, но е нещо.  Да подкрепя и новите, да не решат, че тук пишат само поправени хора. Simple Smile

НеПоКоРнА, поздравления за резултатите! Може ли на лични телефоните на този кабинет. На мен ми е рано да се меря при професионалисти, но да ги имам Simple Smile

(не)Обикновена, и аз се възхитих на промяната ти! Поздравления!!! А ти колко време беше на най-тежкото ти тегло? Дали за малко след раждането или е било няколко години?

За грамовете протеините, според мен е важна тази наредба на МЗ- http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … amp;articleid=549, в нея пише ме трябва да се яде 0,95 грама на килограм тегло. Наредбата съм я сравнявала с американските източници и при тях е подобно. При разграждането на протеините се отделя амоняк и не е хубаво да е много над нормата за дълго. Щото трябва да сме умни и на старини. Simple Smile

Маями, http://calories.bg/prepro.php ползва американската база. А за ястията, които не са от там си пише от къде са.

За сладките неща аз мисля, че в малки количества и в подходяща комбинация може, например след обяд кис. мляко с нещо сладко. Човек като почне да брой разбира, че сладкото трябва да е около 20-30 грама иначе няма място за другите неща.

Калории на ястията има в последното ми откритие книгата "Диетичното хранене", купена от антиквар за 6 лв. Има интересни неща. Не съм сигурна, но май в рецуптурника на общественото хранене имаше калориите.

Извинете за дългият пост. Лека нощ и успешна седмица      bouquet

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 23:22 от TanyaMG

# 36
Уоу..! Извинявам се на Маями, но почти не съм срещала мъже в този форум, за това съм свикнала да се обръщам към всички "по женски"  Grinning
Радвам се, че има и мъже.
jenny чак нездравословно не е - всичко е въпрос в дозата. Жалко, аз не мога да отслабна с баници и шоколади  Cry  Laughing
just.do.it калкулаторът е добър, но аз лично почти никой от конкретните търсени продукти не откривам  Laughing днес даже установих, че го няма и доброто старо, съвсем обикновено, натурално какао (но пък има Нескуик?!?!) newsm78
Няма известни продукти, като "Верея", "Боженци" и хиляди други. За обща информация на хранителните стойности го бива, но ако става въпрос за конкретни продукти...базата им е много бедна. А наскоро установих, че например, разликата между 2 кисели млека с еднакъв процент масленост и грамаж, на различни фирми, може да варира от 1-2-5, до 50-100 ккал  Shocked
"Верея"-та я има - поне има вариантите от 0.1% и 3%, другите - не. Какаото и аз забелязах, че го няма и доста се учудих... а има ли някой по-пълен калориен калкулатор, че не ми се занимава да изчислявам самичка.  Embarassed Не ми се карайте, като имате предвид, че съм Дюканка и това с пресмятането на калории и съотношения е за лична информация, а не е основният ми режим.  Grinning
Между другото в сайта 1001recepti.com има след всяка рецепта броя калории, но нямам наблюдения дали там има достатъчно диетични рецепти.

# 37
  • София
Между другото в сайта 1001recepti.com има след всяка рецепта броя калории, но нямам наблюдения дали там има достатъчно диетични рецепти.[/b]

Да ти кажа доста е сложно с калориите в сайтовете - на много малко места пише от къде са източниците, а и откровенно неверни неща има. Аз гледах в един друг сайт сладкиш, написано 200 калории за порция, прегледах за колко порции е, и откровенно сметката беше "на око".
Като понаучиш калориите става сравнително лесно да си преценяваш. Иначе ми се струва много трудоемко да се направи база данни на всички БГ продукти, без помощта на производителите, а мисля, че е полезно хем и ситните етикети не мога да чета. Ето тук има такава идея - http://calories.bg/info.php?info=30

# 38
  • В Балкана
... а има ли някой по-пълен калориен калкулатор, че не ми се занимава да изчислявам самичка.  Embarassed

Препоръчвам на Маями екселският калкулатор.  Mr. Green

Освен, че смята (калории, грамове, проценти),  дава възможност и да си добавяш храни.
Така по-лесно виждаш кое кисело мляко е най-добре да хапваш, примерно.

# 39
... а има ли някой по-пълен калориен калкулатор, че не ми се занимава да изчислявам самичка.  Embarassed

Препоръчвам на Маями екселският калкулатор.  Mr. Green

Освен, че смята (калории, грамове, проценти),  дава възможност и да си добавяш храни.
Така по-лесно виждаш кое кисело мляко е най-добре да хапваш, примерно.

Мнооого се извинявам, но предвид късният час и вродената ми разсеяност, не мога да открия друга екселска таблица освен тази за процентите мазнини...  Embarassed
Между другото - наистина ли под 25 е приемливо?  Shocked Аз съм към 22-23 процента според въпросният калкулатор, тежа повече килограми, отколкото изглеждам, а не изглеждам никак добре... не ми се вярва да съм в някакви норми точно с мазнините. Може би съм сметнала грешно?  Rolling Eyes

# 40
  • В Балкана
Ето я - http://abidos.rbcmail.ru/Kalorii/Kalorii.xls

Вярвам Маями няма нищо против.  Peace

И инструкциите за работа с нея.

Скрит текст:
Да дам малко инфо и инструкции..... Настроена е с 1 примерно меню с начало = 11.05.2012 и  обхваща 2-та месеца до 11.07.2012 (че и малко след това - за всеки случай  Peace ). Датите от началото на м. май са дадени за пълнота.... Вашето меню може да е и по-различно и разнообразно всеки ден, естествено. За всеки ден има отделна формичка, но последователните дни са свързани, за да се смята атоматично средна стойност на калориите за ден и др. такива. Цялата табличка е съобразена за ЖЕНИ (нормите...) и съм използвал примерни цифри за 70 кг човек с необх. калории за запазване на теглото = 1700 и целеви калории = 1300 за ден. Т.е. -400 ккал от необх. за ден!!! Това е записано под всяка дневна табличка като лозунг за мотивация --> "-400 ккал = -45 гр.мас!" и ще ви е ВСЕКИ ДЕН пред очите за да успявате! Можете после да си го промените с вашите си цифри.... Гледайте сега формичката за 11.05..... На маркираните в колонка Е клетки с розово - си записвате вашите КГ сега, целевите калории и калориите необх. за запазване на теглото ви СЕГА... Последните си ги пресмятате от първия линк от първата група от тази моя страничка с линкове относно намалението на КГ тук: http://abidos.rbcmail.ru/Kalorii/Links.htm - писал съм и преди за това, а също как да си пресметнете целевита калории. Закръглявате цифрата НАДОЛУ до кръгло 100 и записвате. Това ще ви свърши работа за ЦЕЛИЯ период от 2 месеца. Евентуално, като хвърлите през рамо 5 кг, може да изчислите пак дали е много по-различна НОВАТА стойност и да смятата с нея. В дневната табличка мисля, че е ясно какво има - продукти, грамове (или бройки), калоричност, Е е енергията в ккал, и накрая Б,М,В. Добрата новина е, че трябва да пишете САМО продукта и грамовете!!! Другото се изчислява от ЕКСЕЛ-а.... Другата добра новина е, че може да работите с бройки... Например, не да смятате 150 гр. ябълки, а САМО 1 ябълка - бр. Това е заложено и го считам за по-удобно все пак! Simple Smile Измерванията на тегло на различните неща на бройки съм ги правил аз или са смятани като N-части от 1 опаковка с Х грама пакетирана фабрично... В повечето случай има големи съвпадения по тегло, а ако вашата ябълка, която хапвате е доста по-малка, напимер 100 гр. - може да си сметнете 0.7 ябълка - бр. и готово.  Peace  ВАЖНО - когато смятате на 1 ред с бройки, то трябва да копирате на този ред в колонки D и E формулките, така че в колонка Е да е с червена цифра, а ако работите с нещо на грамаж - пак копирате на този ред в колонки D и E формулките, така че в колонка Е да е с черна цифра! Ако НЕ го направите - в колонка D ще излязат едни странни цифри (които нямат значение за по-нататък, де), но в колонка Е сметката ще е верна! Т.е. от естетическа гледна точка е важно.... Simple Smile Най-долу нещата се сумират като калории и Б,М,В, а по-долу излизат и % за деня и общи % от началото на смятането - ще видите, че има 1 клетка, която нараства 1,2,3 - дни от началото....  Peace Пак там отдолу се пресмятат "изгорената" мазнина от вас за деня (благодарение на по-ниското ниво калории от необх. ви) и се сумират с времето. Ще видите, обаче, че ще сваляте по доста повече КГ, отколкото тази сума за теоритично изгорени мазнини!  Flutter Всички продукти са "вързани" със списъка в листа "DB" - трябва да пише продуктите в дневната табличка ТОЧНО така както са в листа DB... Иначе табличката няма да работи! Sad Най-лесно е на copy-paste...  bowuu Може да си добавяте нови продукти - между продуктите и "СПОРТ" има място, а ако трябва - вмъквате нови редове. И пак - не е нужно да пишете всичко, а само ИМЕТО на продукта (трябва да е различно от всички останали), енергийността и Б,М,В по етикет на продукта.... формулите вдясно от тези данни "вършат" 1 осредняване на Е, защото далеч НЕ винаги данните от етикета за Б,М,В съответстват на Е.... Ако искате да си направите ваш продукт на бройки - вижте как са смятани другите такива и ОК - става! Simple Smile Сигурно сте видели, че на ред 11 на всяка дневна табличка има "Нищо"....  Laughing Това действително е 1 голямо нищо и представлява резерв за вас за калориите за деня! Ако тръгнете деня БЕЗ него - много лесно ще изпуснете бройката, защото ще пийнете 2 кафенца от машина, вместо примерно даденото 1, ще хапнете 28 гр. шоколад, вместо заложените 8 гр. (2 малки квадратчета) и т.н. Таааа.... увеличавате си честно това, което сте хапнали в повече и по някое време изтривате това НИЩО и хоп - влизате мигом с почти 200 ккал надолу! Готино, а?!  Party Естествено, НИЩО-то фигурира в листа DB и така може да работи за вас! Simple Smile Такааа.... Разкрих си всички хватки (почти, де)!  Twisted Evil Все пак вие черпите мотивация и ентусиазъм от мене (и други. де), а аз като "гонех" бройките калории - от кой да вземам мотивация?? Пак от същото място - мене си - измислям си туй-онуй, което ме мотивира и "работи" в правилната посока!  Peace Накрая - има и друго хубаво в табличката - като си мърдате цифрата за грама/бройки - виждате директно и ВЕДНАГА ефекта върху ккал ви за деня ииии.... си правите сметката кое, какво, що и по колко! Няма значение кога - дали е сутрин или вечер - щом е между 0:00:00 и 23:59:59 ч. на съответната дата - значи: пишете го там и толкова! 18 позиции стигат за 1 доооооста разнообразно меню Тези които отпадат (не ги хапвате в този ден) - пишете 0 или празно за грамаж и готово - изчезват от сметката! След края на деня - може да си ги сгъстите редчетата, да не стоят така празни-пълни, като швейцарско сирене Simple Smile Ноооо... ВАЖНО - местите данните за ЦЕЛИЯ РЕД без номера отпред - вкл. и Б,М,В. Не пипайте въобще листа Week... освен, ако не искате дните от седмицата понеделник, вторник,,,,, да ви излизат на някакъв друг език ИЛИ въобще да не ви излизат Wink Има листове с данни за разни храни, но за да се вкл. в данните за ползване - трябва да ги запишете в листа DB изрично, обясних вече как.... Ще забележите, че бира и др.алкохол са на нула по Б,М,В - това е то "кухи" калории... Може да си добавите и други спиртни, но внимавайте - вижте, че те се смятат по-различно още в листа DB! По-добре не добавяйте! Основните ги има ииии - най-добре, само за вкус ги вземайте тия напитки!  Party Относно спорта - той се въвежда в DB като данни за 10 мин. спорт. После си пишете ПОД дневната табличка вида спорт и реалните минути и готово!  jump running  Написал съм основните спортове за 70 кг човек, а другите ИЛИ за други кг - вземете от втория линк от първата група на мойта страничка с линкове (виж по-горе).... Не си бройте за спорт по-малко от 5 км/ч и по-малко от 10 минути. Да си призная - писал съм си 17 мин. ходене, ама разделено на 10 и 7.... Писал съм си и само 8 мин., амааа - не е правилно!  Blush Не правете като мене!  Twisted Evil То "смъква" автоматично калориите за деня - вързано е!  Sunglasses Последно - на листа СУПИ - има доста линкове.... вкл. към всички темички за броене на калории... Не ме питайте "Що там?" - Там имах място!  Rolling Eyes

P.S.: Sorry,  че стана малко дълго, ама това беше кратката версия на обесненията  Laughing Peace

# 41
Rain - разбира се, че нямам против! Даже се чудех как да вмъкна линк към табличката, но трябваше и към обесненията за полълване! Тенкю, че ги пускаш ти!   bouquet

just.do.it - Да го сложа тоя линк, ама форума НЕ ми дава да редактирам първия постинг... Не знам защо - сигурно има някаква давност!?  newsm78

PS: По-лесно ми е да ги сложа тия нови линкове в моите Links тук - http://abidos.rbcmail.ru/Kalorii/Links.htm - има го публикувано на 1-ва страничка, пък и без това са събрани полезни неща вътре! Simple Smile Нооо... ще стане утре Wink

# 42
Мнооого се извинявам, но предвид късният час и вродената ми разсеяност, не мога да открия друга екселска таблица освен тази за процентите мазнини...  Embarassed
Между другото - наистина ли под 25 е приемливо?  Shocked Аз съм към 22-23 процента според въпросният калкулатор, тежа повече килограми, отколкото изглеждам, а не изглеждам никак добре... не ми се вярва да съм в някакви норми точно с мазнините. Може би съм сметнала грешно?  Rolling Eyes

Да не бъркаш Индекса на телесна маса (ИТМ) с % мазнини? Тва 25 е праг за здравословност за ИТМ.... за % мазнини в тялото не съм чувал да има праг, но очевидно колкото е по-малък - толкова по-добре! Доколкото знам към 18-19 % е спортна натура вече... По-малък % е много спортно... а по-малък от 10% е супер-спортно тяло!  Peace

# 43
Мнооого се извинявам, но предвид късният час и вродената ми разсеяност, не мога да открия друга екселска таблица освен тази за процентите мазнини...  Embarassed
Между другото - наистина ли под 25 е приемливо?  Shocked Аз съм към 22-23 процента според въпросният калкулатор, тежа повече килограми, отколкото изглеждам, а не изглеждам никак добре... не ми се вярва да съм в някакви норми точно с мазнините. Може би съм сметнала грешно?  Rolling Eyes

Да не бъркаш Индекса на телесна маса (ИТМ) с % мазнини? Тва 25 е праг за здравословност за ИТМ.... за % мазнини в тялото не съм чувал да има праг, но очевидно колкото е по-малък - толкова по-добре! Доколкото знам към 18-19 % е спортна натура вече... По-малък % е много спортно... а по-малък от 10% е супер-спортно тяло!  Peace
Бях го чела някъде това, но не си го записах откъде... на английски беше инфото и беше употребено "the average woman", т.е. не че е някаква норма, но средностатистическата жена има такъв процент... или средностатистическата жена е дебелка, или аз не съм разбрала нещо.  Laughing

# 44
(не)Обикновена, и аз се възхитих на промяната ти! Поздравления!!! А ти колко време беше на най-тежкото ти тегло? Дали за малко след раждането или е било няколко години?
Благодаря! Blush
А сега за теглото ми. Никога не съм била слаба. Whistling Сега съм на килограмите с които завърших гимназията! Peace
Като студентка бях около 75 кг. При първата бременност качих почти до 100. Whistling След това свалих, ама не чак толкова. Движех се около 80-80 и нещо. Втората бременност (след 4-ри години), стартирах от 84 кг. И подминах стотака! ooooh! Направо бях като буре. Сега си плащам, разбира се - остана ми прекалено много кожа на корема, която очевидно няма да мога да прибера нито с упражнения, нито с мазила, ама к`во да се прави - ще си я запасвам у гащите! Mr. Green
Та, след голямото ядене - последва и голямото мъкнене на излишните килограми. Мисля, че се движех пак около 85 кила. Ходейки нагоре-надолу по скалата на кантара, докато накрая не стигнах до 92 и буквално се потресох от себе си. Започнах Дюкан в края на 2010 година, а преди седмица реших, че официално влизам в Четвъртата му фаза и, че ще броя калории, защото съм си лакомия и прекалявам дори с режимните (за моя режим) неща, а така не става.
Това е в общи линии. Peace

Общи условия

Активация на акаунт