Как да пращам пари до България (София)?

• 17 301
  • 47
  •   1
Отговори
Може би темата се повтаря, съжалявам за което, но ми трябва актуална информация.
Гледах през пощенска банка, вижда се само чрез Уестърн Юнион, на които комисионните са ужасни  Close
На сайтове на други разни банки не видях, или поне не се ориентирах, за от чужбина за БГ и комисонните съответно.
Ако някой праща и има актуално инфо, за банка и тарифи (искам да го направя да се тегли автоматично на определена дата всеки месец, не аз да пускам превода), ще бъда много благодарна  Blush

# 1
  • Там,където се събуждам щастлива.
Честно казано не знам, но и мен ме интересува. Наскоро правих едно дарение чрез paypal и се оказа, че таксата е минимална: 1 евро (за дарението даже не взимат такса). За 3 минути изпратих сумата чрез Интернет и веднага беше в сметката в България.
Мислех така да пращам, но още не съм открила как точно се открива сметката в БЪлгария.

Дали няма възможност да е дебитна карта с аванс и на дадено число да освобождава сума, която си опредил и да може тя да се използва????

Не съм от голяма помощ..... Rolling Eyes

# 2
Може да е заради късния час, но не разбрах съвсем какво точно искаш.  newsm78

Искаш от чужбинската ти сметка всеки месец да се праща дадена сума в някоя българска сметка ли?

Иначе аз не съм пращала чак толкова често пари в България, но когато се е случвало, не ми е правило впечатление таксите да са чак толкова високи? Говоря за обикновен банков превод от чужбинска сметка към българска такава.

# 3
аз сьм използвала moneygram . Намерих сайта им и тук може да си проверите колко струва трансфера.  https://www.moneygram.com/wps/portal/moneygramonline/home/estima … or?countryCode=CA

Таксите са по-ниски и сьщо получателя може да си избере от коя банка да си вземе пари.

# 4
Искай в банката 2 карти на 1 сметка,прати едната карта в БГ на този който ще тегли и готово.Така е най -малка комисионната.Проблем е само,ако банкомат глътне картата,че само ти можеш да я получиш.За това се сещам,аз така процедирах Peace

# 5
Искаш от чужбинската ти сметка всеки месец да се праща дадена сума в някоя българска сметка ли?

Да. Но доколкото знам и тамошната сметка трябва да е в евро, нали? Когато е само в лева не може  Thinking
Таксите на Юнион кредит например са: за 50е преведени, те взимат 13, ужасно много е  Crossing Arms

Линден, мерси за лика, ще разгледам  Simple Smile

# 6

Да. Но доколкото знам и тамошната сметка трябва да е в евро, нали? Когато е само в лева не може  Thinking
Таксите на Юнион кредит например са: за 50е преведени, те взимат 13, ужасно много е  Crossing Arms

Линден, мерси за лика, ще разгледам  Simple Smile

Не, аз съм пращала в сметка с български лева. Каквато и валута да пратиш, се обръща по курса за деня в лева и пристига в лева в българската сметка. Моята банка удържа 30 крони (8 лева) на транзакция, от българска страна не знам колко е.

# 7
Аха, ясно, благодаря ти.  Hug Ще се обадя утре в Пощенска банка да разпитам.

Линкът го погледнах, но комисионните са същите като при Юнион банк.  Confused

# 8
И аз не разбрах питането,когато вчера погледнах темата. Peace
Но след като ми стана ясно ,да споделя и моя опит.
Превод от моята сметка в бг сметка,независимо каква е,правя чрез интернетбанкиране.
Имам сметки в две банки (НЛ) и таксите за превод са ми различни,т.е. в едната са по-скъпи,в другата/може би защото,когато я откривах споменах,че ще ми се налагат междунаводни трансфери/ е много по-евтино.
Забелязала съм опция при правенето на плащане,че може да се маркира съответното плащане да се извършва периодично,на определена дата. Peace
Както и се отбелязва трансферните такси за чия сметка да са,на изпращача или получателя.Това трябва да се предвиди при определяне на сумата.Има значение дали се използва стандарно банково плащане,или системата SEPA,разликата е в таксата и скоростта на превода.Но мисля,че повечето банки използват SEPA.В това не съм 100% сигурна.
За бг банките,правила съм преводи и директни плащания/на данъци и такси/ към 3 банки-ОББ,Сосиете Женерал,Райфайзен.И трите банки си взимат комисионна от получателя в размер на около 5-10 лева. #Cussing out
Или с 2 думи-няма проблем периодично,на определена дата да се прави превод от една сметка в друга,важно е да се проверят таксите(и на двете банки),за да е максимално изгодно. Peace
Сама ще се убедиш,че банковия трансфер,независимо,че също има такси е в пъти по-евтин от другите варианти.

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 13:18 от kate.t

# 9
Тук банките не удържат нищо при международни преводи в ЕС. В БГ обаче го правят, но доколкото знам е незаконно, т.е. нямат право. Удобни банки са ми Райфайзен и Пощенска. Специално за Райфайзен ме дразни това, че задържат (или поне го правеха) доста време парите, преди да ги освободят.

# 10
Специално за Райфайзен ме дразни това, че задържат (или поне го правеха) доста време парите, преди да ги освободят.

Да,и моя опит е такъв.Пристигали са и са теглени в един и същи ден и се е случвало да ги задържат и 5 дни. Rolling Eyes
Ако ти е важно превода да е на точно определена дата,прави го 3-4 дни по-рано.

P.S
Понеже много ви завидях на безплатните преводи в Белгия,реших да проверя дали банката ми,която я има и в Белгия,прави преводите безплатно.
Ами не прочетох подобно нещо на сайта им.
Но изрично е упоменато това:
De kosten van de betaling moeten gelijk verdeeld zijn over beide partijen. Т.е. таксите се поделят по равно между двете страни .

От тук:  http://www.ing.be/private/showdoc3.jsp?docid=463885_NL
Сигурна ли си,че са безплатни?Коя е банката,ако може?

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 13:41 от kate.t

# 11
  • Там,където се събуждам щастлива.
Аз мислех да отворя дебитна сметка, да сложа пари и всички сметки (които са доста голямо финансово перо) да се плащат автоматично всеки месец. Така парите, които са отивали за тези сметки, ще отиват за други неща.
Или сметка, която да управлявам от тук, чрез интернет банкиране.

Ако отворя холандска с две карти, трябва да се плащат такси + при всяко теглене на пари в България взимат по 5 лв (това законно ли е? В никоя друга страна от ЕС не взимат пари, а у нас е нормално явление.... Rolling Eyes)

# 12
И в моята банка разходите се поделят (не пише дали е поравно) между подател и получател. Щом на мен ми удържат 8 лева, няма да се учудя, ако и в България е горе-долу толкова удръжката.
Има опция само ти да поемеш всички разходи или само получателя, но изрично е написано, че е много по-скъп вариант.

# 13
Кейт, безплатно е, сигурна съм. Преди бяхме във Фортис (BNP Paribas), сега сме с ING и Дойчебанк. Никоя не удържа.  Peace

Калинке, не е законно, само се чудя докога ще продължава  ooooh!

8лв е приемлива сума  Simple Smile

# 14
Аз бих направила така. Откриват се 2 сметки/в бг лева/в една и съща банка. Едната твоята, а другата на човека на който ще се превежда. Превеждам еднократно голяма сума пари/спестявам си таксите/ или я нося със себе си, предполагам се прибираш в България поне 1 път. Не помня каква е разрешената сума 5 или 10 000 евро. И след това упълномощавам банката да превежда месечно определена сума по тази и тази с/ка. Така ми се струва финансово най-изгодно. Ако размислиш и решиш ти да превеждаш сумата еднократно месечно, най-добре интернет банкиране, epay.

Общи условия

Активация на акаунт