Как да пращам пари до България (София)?

• 17 307
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
  • Там,където се събуждам щастлива.
И в моята банка разходите се поделят (не пише дали е поравно) между подател и получател. Щом на мен ми удържат 8 лева, няма да се учудя, ако и в България е горе-долу толкова удръжката.

Обаче, поне при мен не е така. Аз плащам много по-малка сума, отколкото майка ми в нейната банка (при поделени такси). Опитах се да разбера защо е така, но адекватен отговор в нейната банка не получих.

Да споделя и за още един БГ абсурд. Ако си проверяваш от банкомат колко пари имаш в сметката, взимат такса.  ooooh! Паднах, като гледах разпечатката на майка ми миналата година. Тя, че е наивна ми е ясно, ама такова обирджийство е направо подсъдно. А, да...И ако теглиш от банкомат, който не е от твойта банка, пак плащаш....Няма ли европейски банкови закони, че нашите си правят, каквото искат?  Rolling Eyes

# 16
Кейт, безплатно е, сигурна съм. Преди бяхме във Фортис (BNP Paribas), сега сме с ING и Дойчебанк. Никоя не удържа.  Peace

Е,добре ,аз нали този цитат от сайта на ING Белгия, съм го прочела и сложила.

De kosten van de betaling moeten gelijk verdeeld zijn over beide partijen. Т.е. таксите се поделят по равно между двете страни .

От тук:  http://www.ing.be/private/showdoc3.jsp?docid=463885_NL
[/quote]

От къде може да идва разминаването в твърдението ти и това,което пише на сайта на ING newsm78

# 17
Калинка, ако теглиш от банкомат от твоята банка има такса/в случая с майка ти/, а ако е от банкомат на друга банка такстата е още по-висока.

# 18
Кейт, холандски изобщо не разбирам и не мога да прочета какво си ми приложила  Laughing Казвам ти как стоят нещата при нас и че не удържат нищо.

# 19
Калинка, ако теглиш от банкомат от твоята банка има такса/в случая с майка ти/, а ако е от банкомат на друга банка такстата е още по-висока.

Тоест, тя ако си тегли от нейната банка, има такса?  ooooh! ooooh! ooooh! Май, и това го бях открила (стремя се да забравям негативните неща  Wink) и направихме влога пенсионерски (или нешо такова) и такса не взимаха....Ама, не им вярвам и сигурно от миналият август до сега е променено.

# 20
Казвам ти как стоят нещата при нас и че не удържат нищо.

Обаче, това не е ли, когато сметката е в евро и е в страна, където еврото е паричната единица?

# 21
  • Ispania
 При нас Thinking:
В моята банка ми взимат 3.50 евро такса (ако преведената сума е под 600 евро).В Бьлгария 10 евро Shocked .Едната сметка кьм която сьм превеждала в БГ е в Райфайзен, за три дни някьде стигат парите.Парите в БГ са в лева, според курса на деня.
Ако тегля в Бьлгария с дебитна карта(испанска), не ми взимат комисионна, ако тегля с кредитна,ми взимат ,но не от Бьлгария ами от моята си банка.
С Уестерн УНион(до 300 евро някьде), таксата е кьм 10 евро, и я плащам аз.Определено с тях на мен ми излиза по изгодно, но за сьжаление много пьти нямам време да тьрся техни офиси и пак до банките стигам.

# 22
Блонди, пращала ли си пари в българска сметка от ING и си видяла, че не ти удържат нищо?  Thinking

Ако да, да не би всички разходи по превода да са били поети от българската банка и да са дошли по-малко пари по този начин?

# 23
Калинке, да, за Франция основно говоря, но и за Германия е било същото. До Швейцария, Канада и Китай сме плащали, също не са ни удържали, нито от служебните, нито от личните сметки.

В БГ плаща мъжа ми в някаква БГ сметка, да, на нас не ни удържат, но в БГ - да.

На сайта на Уестърн Юнион пише, че за сума 50-100е комисионната е 13е.

# 24
Както и да е ,явно всички останали плащаме   Laughing
На сайта на банките си има тарифи и такси. Peace
Щом не плащаш такси и имаш толкова богат опит с международни плащания,съвсем не разбирам за какво е тази тема  и какво общо имат скъпите агенции  Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 16:14 от kate.t

# 25
Кейт, нищо не оспорвам. Казвам ти, че нашата банка не ни удържа абсолютно нищо за преводи в чужбина и не знам как по друг начин да ти го кажа. И няма как да не са лични твърдения, като го знам от съвсем личен опит. Какво пише в сайта им не знам, не споря, не оспорвам, нито имам намерение. Просто казвам - не ни удържат нищо.
Всеки месец плащаме във Франция (от служебната сметка) преводи за по над 40 000е) и нито цент не са удържали за тези преводи.
Може би има значение вида сметка, не съм запозната подробно.
От личните ни сметки също сме плащали в доста страни и също не са удържали. Това е, повече няма да го повтарям, че става смешно  Crazy

# 26
  • Nederland
ING банк няма такса за превод в рамките на ЕС. Такса евентуално може да си удържи банката на получателя.

Kate.t, това устройва ли те като информация:

Geen kosten Europese Overschrijving
Voor een Europese Overschrijving berekent de ING u geen kosten. Wel berekent de bank waarnaar u geld overmaakt soms kosten. Deze kosten betaalt de ontvanger. Of een bank geld in rekening brengt en hoeveel verschilt per bank en land.

http://www.ing.nl/particulier/betalen/buitenland/buitenland-beta … e-betalingen.aspx

Иначе говоря от личен опит - изпращах преди няколко дни чрез интернет банкиране и нямаше такса!

# 27
Kate.t, това устройва ли те като информация:

Всичко ме устройва  Laughing,
таксите са винаги за моя сметка при преводи и ми се начисляват в месечното отчитане,а не в момента на плащането.Както си цитирала,това се предполага от други банки.А българските имат такси.
Както и когато имам банкови трансфери таксата за обслужване на сметката е по-високa.
Задължително,обаче ще си променя кондициите на сметката,ако от това зависи  Wink

# 28
Аз имам информация, че преводите от Correspondent Accounts of First Investment Bank към Първа инвестиционна банка са безплатни. Тук са описани всички кореспондентни банки: http://www.fibank.bg/bg/page/1288/tab/1296
Открили сме сметка в българската банка, но все още не ни се е налагало да превеждаме пари. Познати са правили превод от Commerzbank към Първа инвестиционна банка и споделиха, че всичко е било безплатно.

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 20:05 от Йойо

# 29
  • На остров
Още един глас за банков превод чрез Интернет банкиране. От местна валута към лева съм правила превод. Струваше ми 10 крони, което да кажем около 3 лв. Преведох към сметка в Райфазен. Изрично беше подчертано в моята банка, че разходите се поделят когато се прави превод в ЕС.

Забравих да кажа и тук има опция за превеждане на сума автоматично всеки месец към избрана сметка.

Общи условия

Активация на акаунт