Как да пращам пари до България (София)?

• 17 302
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
Поделянето на разноски означава, че изпращачът поема разноските на своята банка, а получателят на неговата. Не 50/50.
Не мисля, че някой може да отговори на така зададения въпрос адекватно, има хиляди различни тарифи и условия, от които зависи цената на превода и времето за което ще пристиигне/ще може да се ползва от получателя.
Ако не става дума за голяма сума аз лично бих направила месечен депозит на свое име в българска банка за една година примерно, като всеки месец нужната сума се превежда в дебитната карта или по сметката на човека, който ще ги ползва.
Така хем ще се платят най малко такси за превод, ако изобщо се платят, хем ще има някаква лихва ( която е висока в България), хем човекът няма да плаща никакви такси ( при варианта с дебитна карта).
Други варианти са пълномощно или дебитна карта с лимит към ваша сметка.
Ако се избере класическия вариант- превод от чуждестранната сметка директно към сметката на получателя в България първо бих проверила банките,  които оперират и в двете страни- прим.Райфайзен, след това - всички останали. Традиционно ниски такси за ритейл операции имат ПИБ и ДСК.

# 31
А, защо не правите преводите от ING щом нямат такса? Уестерн Юнион и прочие са кожодери.

Налагало ми се е да правя на няколко пъти превод от НЛ към сметки в лв. в различни БГ банки. Правила съм го чрез интернет банкиране, СЕПА, което си избирам като опция за превода. (има още няколко) Не съм плащала такси, а и бг получателя също. Опита НЛ-Белгия е подобен.
Става въпрос за АБН Амро. Не съм наясно дали всички банки са така. Има и опция за автоматичен превод. 
От бг преди няколко години, обаче, ДСК ми взе 20 евро такса за превода към НЛ. Докато ползвахме услугите на Фортис имах неприятната изненада да ми удържат неприлична такса за превода до същата банка в Белгия, но вече нямам спомени чрез какъв точно метод съм го направила. Явно е добре да се проучат условията на избраните от вас банки. 

# 32

От бг преди няколко години, обаче, ДСК ми взе 20 евро такса за превода към НЛ.
По него време ( преди повече от 2-3г) всички преводи бяха по SWIFT и освен таксата за изпращане на превод в % имаше и отделна такса за SWIFT, твърда сума. В общи линии най малкото, което можеше да платиш беше около 17-18 евро общо, и после нарастваше минимално с нарастване на сумата, около 0.1%.Сега вече със СЕПА такса за SWIFT няма ( почти съм сигурна, че точно това идват/ха таксите за получен превод ).

# 33
Аз ползвам https://www.moneybookers.com/, ако пращам пари до България. Таксите им са ниски и забавянето между изпращането и получаването на парите е поносимо.

# 34
Блонди- аз изпращам редовно, всеки месец до Бг. Моята сметка е в постбанк и ми  удържат 10 евро такса,това е за суми до 1000е, над тази не съм пращала.

# 35
  • In my tropical dream
Вчера си направих експеримент, изпратих си 25лв от норвежката банкова сметка в българската (Пощенска банка) и пристигнаха 7лв  Rolling Eyes
Трябваше да наредя в каква валута ги пращам, нямаше опция BGN и избрах евро, защо ли не оставих норвежки крони, сигурно от това превалутиране съм загубила допълнително.

# 36
Прокредит банк нямат входяща такса Peace
От тук пращам с СЕПА интернет банкиране без такса.. в евро...там получават в лева...и разликата е само при ченджа Евро- Лев Peace

# 37
Не разбрах, къде е проблема с PayPal, до България не съм пращала но в Китай, парите бяха на другия ден. Толкова ли е трудно да се върже номера на сметката в БГ с един имейл. Продават се и анонимни карти по вестникарските будки, когато става въпрос за анонимни трансфери и финансиране на терористи и нелегални дейности.

# 38
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Може би темата се повтаря, съжалявам за което, но ми трябва актуална информация.
Гледах през пощенска банка, вижда се само чрез Уестърн Юнион, на които комисионните са ужасни  Close
На сайтове на други разни банки не видях, или поне не се ориентирах, за от чужбина за БГ и комисонните съответно.
Ако някой праща и има актуално инфо, за банка и тарифи (искам да го направя да се тегли автоматично на определена дата всеки месец, не аз да пускам превода), ще бъда много благодарна  Blush

не е точно това, което питаш  Blush 
пощенска банка има вариант "периодично плащане" - от сметката в тяхната банка, на посочена от теб дата правят превод на определената от теб сума към сметка в която и да е банка. проверено е - работи  Hug
сметка "мега" е без такси за обслужване и със сравнително по-висок лихвен процент

# 39
Извинявайте, че повдигам стара тема, но имам един въпрос. Онзи ден преведох едни 130€ до една българска сметка на пощенска банка. Днес са пристигнали 227лв, което според моите изчисления са повече от 25лв минус. Знаете ли дали е нормално това? Търсих ценоразпис на "услугите" им, но не намерих нищо, а ми се вижда голямо кожодерство newsm78 аз очаквах, че ще си приберат нещо българите, но не знам защо си мислех, че ще е към десетина лв Embarassed

# 40
Biba Sparrow
това е тарифата на банката.
http://www.postbank.bg/repository/files/TARIFF/TARIFF_BG_individ … al_04_02_2013.pdf
или иначе казано : 130 - 10 евро такса входящ междубанков превод - 3% Обработка, броене и размяна на банкноти = 116.10 евро * 1.9599 /курс продава евро/ е равно на 227.54 лева.
Мисля, че сметката е точна.Друг е въпроса, че са много.

Последна редакция: ср, 27 фев 2013, 22:41 от milimi

# 41
според мен това идва от смяната на валутата, плюс таксите на двете банки

# 42
Milimi, благодаря за разяснението  bouquet
ама защо навсякъде са писали 0.3% , 0.2% и т.н.? Аз с тях смятах и затова не ми излизаха сметките...

А на всички банки ли са такива таксите или аз случих на по-скъпичка?

според мен това идва от смяната на валутата, плюс таксите на двете банки
Моята банка няма такси, от няколко години преводите из Европа са безплатни, всичко си е прибрала българската банка, Close да им преседнат дано, бяха за лекарства...

# 43
Пише 0.1% от сумата, но минимум 10 евро.За другите банки незнам, но всяка си има тарифа която е публикувана и може да се смята.

# 44
Аз съм се регистрирала в ипей, сложила съм пари в една българска сметка, която гледам един-два пъти годишно да зареждам с голяма сума. Оттам по интернет си плащам сметки, правя преводи до хора в България, плащам данък сгради, зареждам предплатен мобилен, зареждам за мобилен интернет и каквото имам още да плащам в България. Става светкавично. Досега не съм имала издънки.

Общи условия

Активация на акаунт