Подкрепете приобщаващото образование за деца с увреждания!

• 26 725
  • 388
  •   1
Отговори
Търсим подкрепа за петицията си!

Проектозаконът за предучилищното и училищното образование предвижда децентрализация на ресурсната подкрепа за деца с увреждания, които учат в масови училища. Това е чудесно, защото с широкодостъпна ресурсна подкрепа децата ще имат повече свобода в избор на училище и ще разчитат на ресурсен учител да им помага там, където са си избрали да учат. Резултат: истинско образование за тези деца, което те в момента рядко получават.

Моля ви, дори и да не познавате деца с увреждания, подпишете петицията в подкрепа на тези законодателни промени. Промените в образованието винаги се отразяват на цялото общество.

Промените имат подкрепата на следните организации:

„НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС УСМИХНИ СЕ С МЕН – РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ“

„БЪЛГАРСКИ  ХЕЛЗИНСКИ  КОМИТЕТ“

ФОНДАЦИЯ С.Е.Г.А.

СДРУЖЕНИЕ "РАВЕН СТАРТ - 2008" – РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА ОТ АУТИСТИЧНИЯ СПЕКТЪР

„РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН“

СДРУЖЕНИЕ "СВЕТИ МИНА"- РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ, гр. Добрич

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН  ЕКИП НА "АЛИАНС УСМИХНИ СЕ С МЕН" ЗА гр. Сливен, Радка Сиренкова

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН  ЕКИП НА "АЛИАНС УСМИХНИ СЕ С МЕН" ЗА гр. Ловеч, Доротея Иванова

„АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА В Р БЪЛГАРИЯ”

„ЦЕНТЪР ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“ - Сливен

# 1
  • София
Успех Simple Smile

# 2
Имате подкрепата ми.  Peace
Успех!  bouquet

# 3
  • Бургас
Успех и от мен!
Подкрепям с цялото си сърце!

# 4
  • при късмета
Имате и моята подкрепа!
Тези деца заслужават!

# 5
Благодаря ви много!

Това не е от най-секси петициите и такива административни работи около нуждите на хората с увреждания понякога трудно се обясняват, затова много се радваме на вскяква подкрепа!

# 6
Желая ви успех,щом така виждате нещата.
Скрит текст:
познавам такива хора/вече пораснали деца/ и деца,говорили сме много с техните родители,и не всички са съгласни с масовото образование.Та то е пагубно за ,,нормалните",пък да не говорим ако  трябва нещо по специално

# 7
Подкрепям Ви!
Успех!   newsm10

# 8
Аз също ви подкрепям. Желая ви успех!  Hug
 Подписах петицията.

# 9
с широкодостъпна ресурсна подкрепа децата ще имат повече свобода в избор на училище и ще разчитат на ресурсен учител да им помага там, където са си избрали да учат. Резултат: истинско образование за тези деца, което те в момента рядко получават.
Може ли с думи прости да  го обясните и как на практика си го представяте в един клас от 28 деца?

# 10
  • Там,където се събуждам щастлива.
с широкодостъпна ресурсна подкрепа децата ще имат повече свобода в избор на училище и ще разчитат на ресурсен учител да им помага там, където са си избрали да учат. Резултат: истинско образование за тези деца, което те в момента рядко получават.
Може ли с думи прости да  го обясните и как на практика си го представяте в един клас от 28 деца?

Зависи от заболяването на детето. Аз имам ученици с аутизъм, които отлично се справят в клас с 28 деца. За някои заболявания  / степени на заболявания мисля, че е по-добре да са отделно, но за други: ок са си при нас. Имаме деца, които трудно чуват, четат и т.н.: имат си помощни средства....

# 11
  • In a surreal moment!
Hear Again - не само , че няма да подпиша, но ще обвиня всички , които седят зад изброените от теб алианси, защото благодарение на тях много почтени хора ще останат без работа, а аз се сдобих без време с диабет от стреса, който ми образува измисленият от тях и зам.министърката нов законопроект.

Дори когато не става дума за пари и нещата се маскират зад благородни каузи, скъпи ми хора, става въпрос за мнооого пари...

Има си работеща система от областни ресурсни центрове, с ресурсни учители, психолози и логопеди, с прекрасно обзаведени за 6 год.  кабинети и обновени сгради. Сега на това се слага край! Закрива се, както и да го наричат тук изброените алианси... А общинските кметове , ако преценят , че имат нужда и средства ще разкрият нови рес. центрове, ще назначават рес. учите и специалисти, ще обзавеждат кабинети и т.н. Слага се черта на 6 год.  труд и усилие и се почва отначало, само и единствено , за да бъдат пренасочени ПАРИ... Каквото и да се напише след моя пост, не вярвайте...Госпожите грачиха и оплюваха във фейса и знам на какво са способни, за да оправдаят намеренията си и злото , за което съдействаха да се напише и направи...
Другото са безкрайни, безпочвени нападки и кусури на системата и тези ,които писаха-недописаха правилата и наредбите...

Няма да влизам в конфронтация, достатъчно за един месец във фейса си разруших здравето.
Страхувам се ,че се обмисля дори гратисният период за затваряне на РЦ - 2год, че ще бъде скъсен до следващата уч. год. и за това се пръкна тази петиция сега... Жалко за управлението на ГЕРБ, поредното срамно петно... Нито аз, нито семейството ми, нито колегите ми и техните семейства няма да гласуват, а ще стягаме куфарите...край , това не се търпи...по -добре да гледам стар човек в чужбина за 700-800 евро , отколкото да съм учител в Бг...и да ме унижават и подхвърлят...

# 12
  • Пловдив
Какво се има предвид под децентрализация на ресурсната подкрепа за деца с увреждания, които учат в масови училища? Това какво означава? Какво ще се случи?

# 13

Зависи от заболяването на детето. Аз имам ученици с аутизъм, които отлично се справят в клас с 28 деца. За някои заболявания  / степени на заболявания мисля, че е по-добре да са отделно, но за други: ок са си при нас. Имаме деца, които трудно чуват, четат и т.н.: имат си помощни средства....

А с подходящия специалист до себе си, но не само за 3 учебни часа седмично, детето може да постигне много.
В момента много деца се справят повече от добре с никаква или мижава помощ, а поради липсата на адекватна подкрепа в масовите училища много от децата с увреждания се обучават в помощни такива само защото там има нужните на децата специалисти, специалисти, които биха вършили същата работа с тях в масова среда, за да получи накрая детето адекватен документ за своето образование, с който ще се реализира в живота.
Много от децата с увреждания никога не са стъпвали в училище поради липса на подкрепа.

# 14
  • In a surreal moment!
Янтра - на практика това означава, че държавната субсидия, която върви с всяко дете, няма да бъде насочвана към РЦ и училището , а към училището и гореизброените алианси, а дори някой от майките искат парите на ръка, за да изискат учители и специалисти от където си пожелаят , дори и от чужбина. И това не е най-лошото, нека да има и такава възможност, аз не съм против, но за да го постигнат искат закриването на сега съществуващите и опитващи се да огреят по всички училища и дет. градини областни РЦ. Доброто за едни не е най-доброто за други. Помощните уч-ща се закриват до 5г, РЦ до 2год. - защо е този зор, защо циклично унищожаваме и търсим нещо ново и неясно дали ще сработи, а в случая с приобщаващото образование и много, много скъпо. 

pogar - помощта в момента е мижава ,както казваш, защото , за да получи заплата от макс. 500лв един рес. уч-л трябва да обслужва група от 12-15 деца и ученици пръснати в 2 или повече учебни заведения.

Общи условия

Активация на акаунт