При нас няма деца с физически увреждания (аз съм в малък град). Имахме преди 2 години едно момиче, което беше в инвалидна количка. Съучениците й помагаха. Тази година имах дете с много тежка операция на гръбначният стълб: пак децата й помагаха. В основното училище предполагам, че за тоалетна помагат колегите.
Имаме дете с увреждане, което не е видимо (моторика). Преди няколко месеца е започнала сама да си връзва обувките. Ако трябва да пише, трябва много повече усилия да положи. Интелектуално си е нормално дете и е при нас. Терапиите (помощ) свързани със заболяването се провеждат в къщи. На нас ни беше обяснено в какво се състои заболяването (нямаме други ученици с него), за да знаем как да й помагаме и да се съобразяваме.
Асистенти нямаме. Ние сме в тази роля.
Материалът в дадени случаи се напасва към детето: какво може и с какво темпо може да постигне дадени знания. Повтарянето на клас не е нещо ужасно. Тук има различни нива и на по-ниските повтарянето, по-лесните неща са в програмата. Децата учат занаят.
Още не ми е много ясно кои деца се водят СОП в България? Деца с кои заболявания трябва да имат асистенти?
Нали децата с аутизъм не се водят "с леко умствено изоставане"?
Според мен в България има много хора, които имат някакви заченки на аутизъм, но нямат диагноза. Дори съм убедена, че баща ми е един от тях. Затова и Светкавица сигурно е виждала повече от едно дете, но без да знае.