Диагнозата " Винаги прав*а "

• 12 425
  • 120
  •   1
Отговори
# 90
  • София
То да смяташ, че си прав в това, което изказваш в дадена ситуация или за действията си е нормално. То остава и да мислиш, че грешиш ама да вървиш напред ( не че няма и такива де  Mr. Green ).
Да се смяташ за всезнайко по всички въпроси, никога да не търсиш истината, ами да смяташ,че тя просто блика от теб и се чувстваш длъжен да осветлиш останалия свят вече е диагноза.  Laughing
Да, това е досадник, а не винаги прав. Винаги правите са по определението на Дона, но рядко съм срещала такива. Повече са досадниците, но всеки може да стане досадник в даден момент, особено ако е застаряващ или в някаква криза.
Неведнъж съм благодарила на онзи, който иска от мен съвет, когато се чувствам зле, защото ми позволява да го доминирам, т.е. да се почувствам по- добре. Mr. Green Laughing

# 91

Да се смяташ за всезнайко по всички въпроси, никога да не търсиш истината, ами да смяташ,че тя просто блика от теб и се чувстваш длъжен да осветлиш останалия свят вече е диагноза.  Laughing

Моите наблюдения са, че човек колкото по-малко знае, колкото по-малко информация има за света, толкова е по-категоричен и със самочувствието на здрав селски капацитет по всичко. По-напред го споменах - категорията на арогантните тъпаци. Сега си представете ситуация, в която "винаги правият" застава срещу арогантния тъпак и се опитва да го убеди в нещо - защото има повече информация, интересувал се е, подготвил се е, следи процесите и т.н. Арогантният тъпак обаче се дуе и казва "Е нема па ти да ми каеш на мене, я си знам, къв си па ти бе". И ето го основния лайтмотив в темата - той може да е прав, ама аз пък няма да му обръщам внимание и ще му правя напук, щото така! С което, разбира се, не искам да кажа, че пишещите са арогантни тъпаци  Laughing, просто тоя начин на отвоюване на територия и идентичност ми се струва пуберски.

# 92
Ами правилният подход според мен е да не се опитваш да го убеждаваш в своята правота,защото почти съм убедена,той си мисли същото за теб.За мен казват,че съм "винаги права",но аз не съм съгласна.Това,че не позволявам някой да ми налага мнението си,не ме прави винаги права.Мисля си така-ОК,говори си,не ми пречиш-всеки си има мнение,но не е нужно да ми го налагаш.А защо ли хората остават с грешно впечатление  newsm78 ?Защото не съм направила нещо по техния начин?

# 93
  • София
Ами правилният подход според мен е да не се опитваш да го убеждаваш в своята правота,защото почти съм убедена,той си мисли същото за теб.За мен казват,че съм "винаги права",но аз не съм съгласна.Това,че не позволявам някой да ми нала мнението си не ме прави винаги права.Мисля си така-ОК,говори си,не ми пречиш-всеки си има мнение,но не е нужно да ми го налагаш.А защо ли хората остават с грешно впечатление  newsm78 ?
Това е и моето предположение. Ефектът на Дънинг- Крюгер руллз.
http://e-vestnik.bg/11810
http://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

# 94
Значи на арогантния тъпак му се викало Дънинг-Крюгер  Simple Smile
Мидичка, можеш да не убеждаваш никого, ок, но ако става дума за съвместен проект, работен или семеен, и знаеш, че от това зависи неговият успех или провал - можеш ли да си позволиш да бъдеш ларж и да не се налагаш?

# 95
Мидичка, можеш да не убеждаваш никого, ок, но ако става дума за съвместен проект, работен или семеен, и знаеш, че от това зависи неговият успех или провал - можеш ли да си позволиш да бъдеш ларж и да не се налагаш?

Не ми се е случвало.Ако е съвместен проект-няма начин-и двамата ще сме винаги прави  Laughing ,защото ще се опитваме да се убедим един друг.А когато някой в семейството е на различно мнение,просто споделям моето,излагам арументи и го оставям сам да си реши,защото знам,че не зависи от мен как ще постъпи,не мога да накарам някой да върши нещо насила.

# 96
  • София

Не ми се е случвало.Ако е съвместен проект-няма начин-и двамата ще сме винаги прави  Laughing ,защото ще се опитваме да се убедим един друг.А когато някой в семейството е на различно мнение,просто споделям моето,излагам арументи и го оставям сам да си реши,защото знам,че не зависи от мен как ще постъпи,не мога да накарам някой да върши нещо насила.
Дънинг- Крюгер-а няма нужда да бъде убеждаван, а и това е невъзможно. Достатъчно е да му подскажеш, че това е негова идея, невероятна, гениална идея, която ти е споделил преди време и всичко ще е ок. Те не помнят всички пъти, в които са били прави, но в никакъв случай не се отмятат от правотата си в миналото.

# 97
Мидичка, и двамата могат да бъдат прави, ако става въпрос за някакви принципни гледни точки и лични вкусове (например почивка на море или планина е по-хубава). В такъв спор вече въпросът е не кой е прав, а кой ще се наложи  Simple Smile За други неща обаче няма как и двамата да са прави (например трябва ли алергичен оток да се налага с оцет - аз казвам Не, защото съм питала лекарката в спешното, питала съм личния лекар и съм търсила информация в нета; мъжът ми казва Да, защото някога си бил чувал нещо си за оток и оцет.)  В такива случаи не мога да не настоявам и да бъда ларж.
Бояна  Joy

# 98
  • В Космоса
Ей това съм забелязала аз, че важи в пълна сила:"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят." Бъртранд Ръсел

# 99
Сега въпросът е да решим дали сме красиви, умни, преуспели, богати, секси, ухажвани и супермайки, или само умни  Laughing

# 100
  • София
Сега въпросът е да решим дали сме красиви, умни, преуспели, богати, секси, ухажвани и супермайки, или само умни  Laughing
Важното е да сме щастливи, останалото са подробности.
В тази връзка, от доста време се питам дали по- глупавите и по- неинформираните са по- щастливи или това е заблуда на депресивните, които наричат депресивността си интелигентност?

# 101
Ми аз депресивен овчар не познавам (не че познавам много овчари, де). Мисля, че по-глупавите са по-щастливи, да. Което не означава, че щастливите хора са глупави.

# 102
Депресията е за средната класа. Овчарите трябва да стават рано сутрин, нямат време за депресия  Joy 

# 103
.

Последна редакция: сб, 30 юни 2012, 15:14 от Лурдес

# 104
  • София
Ми аз депресивен овчар не познавам (не че познавам много овчари, де). Мисля, че по-глупавите са по-щастливи, да. Което не означава, че щастливите хора са глупави.

защото едва ли си виждала на живо повече от един овчар. Депресивните, включително такива овчари, здраво прегръщат бутилката и пият. И депресивните лекари пият, и адвокатите, и зарзаватчиите. Някак отвисоко гледаш на хората.

Общи условия

Активация на акаунт