Съвременната жена- домакиня?

• 29 570
  • 539
  •   1
Отговори
# 285
  • София
и какви са ползите от детските градини, че не разбрах?
Ще ти кажа кратко и ясно - ползата от градината при нас е едно щастливо дете. Иска цял ден да е с приятелчетата си в градината - там е! Аз не мога да й осигуря целодневно компания на други деца, освен, ако не народя още 5-6.  Peace

Аз пък мога да попитам каква е ползата детето да е залепено цял ден за полата на майка си и прави ли му се услуга по този начин. Но не питам.

Не е услуга, защо гледаш крайностите? Каза се, че не е полезно детето да стои по 10 часа в градината, а не че е полезно да стои залепено за майка си. Написахме по- горе, че половин ден е полезно. И честно казано, ако ми се налагаше щях да давам детето и по 10 часа, това не стои като въпрос, нали това дете има и други нужди, които трябва да се обезпечат с някакви пари. Но пак практиката остава вредна, не разбирам защо се сърдиш, като това нито съм го измислила аз, нито го казвам, за да виня родителите, които работят. Никой от  нас няма възможност да гледа детето си по съвършен начин, а не е и нужно, но това не отменя фактите за това кое е полезно и кое не.

# 286
Ами то не е срамно, Тонче, аз и на свекърва ми съм й го казвала неведнъж, толкова търпение да го учи това дете има, че и на сина ми помага понякога. Бивша учителка  Grinning
Мъжът ми и той много спокойно обяснява, показва, може с дребното половин ден да садят трева за котката в сакцийка на терасата. Ей богу, не го умея аз това, да съм я оставила на 10-тата минута да си рови пръстта, пък аз да съм отворила книга, седнала до нея  Mr. Green
Много обичам да си се занимавам с децата, но и майка ми ми го е казвала - най-съм добра с пеленачетата, като имат нужда най-вече от гушкане и папкане  Laughing

Аз с моите деца също бях така. Сега с внучката съм много по-спокойна и търпелива. Но ги нямам всички други грижи по нея.

# 287
  • София
Не съм за домакиня с деца аз - просто тази роля, неизвестно как, изкарва най-големия звяр у мен!
Направо съсипвам децата от викане.
А по принцип съм кротък и разбран човек.
Само да дойде септември! Praynig
Отиват на училище и ясла - просто няма други опции. То добре, че и това има.

# 288
  • София
Бояна, защо ми е да се сърдя, след като детето ми оборва позицията ти.   Laughing

От кого е изчислено, че половин ден престой е полезен, а 8 часа са вредни?

Всъщност все ми е тая. Всеки да си гледа детето, както прецени. За себе си мога да кажа, че когато малката е на градина, се чувствам напълно спокойна за нея.  Peace

# 289
  • София
абе, хора, за какъв подход говорите! Става въпрос за отношения между майката и детето, които както с всички други хора, се изграждат постепенно - ден след ден. Няма как да се разбереш с някого, ако не прекарваш достатъчно много време с него. Значи, можете да положите усилия да се опознаете и разберете с колеги, комшии, приятели и др., а със собствените си деца се плашите и отказвате! Учителките са учителки - те вървят по една програма и толкова! Не са майки на децата. Ако човек иска, може да научи тонове стихчета и песнички, поне в днешно време ги има достъпни на всякакви носители. А ако нямахте под ръка свекърви и градини какво щяхте да правите? Щяхте да си оставите децата ненаучени ли? Не зная какво се е случило, но по някакъв начин, някой ви е внушил, че учителките в градините са по-добри от вас относно децата ви, или че бабите са също по-добри от родната макй, или че бавачката е по-добра. Не ви критикувам, просто обръщам внимание на някои подробности. Peace

# 290
  • София
Анди, за какво говорехме, че се обърках. Първо ставаше въпрос, че детето не е добре да ходи на градина, сега пък, отгоре на всичко, освен това майката да е непременно тази, която да го гледа вкъщи.
Няма как да стане. И тук съвсем естествено ще направя преход към съществото на темата - няма начин да се изживявам като домакиня. Тази работа не е за мен. На вас като си ви харесва, дерзайте!

# 291
Да вземем и на училище да не ги пращаме? Все мога да се справя с материала.

# 292
Уф бе, добре, че не съм домакиня Laughing
Иначе на автора и само аз ще съм му достатъчна да си изповръща червата
Детето ми ходеше на градина четири поредни години, като всяка сутрин пътуваше по десет километра, а вечер естествено обратно.Първата година ревеше всяка сутрин,
а аз тогава дори не ходех на работа.Иде ми да се самобичувам, линчувам и каквото друго гадно се сетите .Но е далеч по-забавно да предоставя тази възможност на добрите майки

# 293
  • София
То хубаво - отношенията се изграждат всеки ден, ама като съм по 16 часа с децата /8 часа слагам сън/, ми идва малко множко.
Предпочитам да са 8 часа работа, 8 с децата и 8 сън.
Много пъти сме казвали, че и майката трябва да се чувства човек, за да се отнася човешки с децата.
А не някаква полудяла гледачка-домакиня.

# 294
  • София
Бояна, защо ми е да се сърдя, след като детето ми оборва позицията ти.   Laughing

От кого е изчислено, че половин ден престой е полезен, а 8 часа са вредни?

Всъщност все ми е тая. Всеки да си гледа детето, както прецени. За себе си мога да кажа, че когато малката е на градина, се чувствам напълно спокойна за нея.  Peace
Тонка, не бих искала да обсъждам детето ти в никакъв случай, искрено казах, че се радвам, че е щастливо, много деца са. Децата са адаптивни и умеят да са щастливи, нужна е крайност, за да са нещастни. Те са щастливи и като ядат кренвирш, но това не го прави полезен.
А престоя в ДГ и  много други аспекти на отглеждането на деца са обсъждани в много трудове на социолози, психолози и лекари. Има ги налични в библиотеките към университетите. Много от тях не ми изнасят ина мен, защото, както казах, никой не може да постигне съвършенство в отглеждането, но това не пречи да знам. Да знаеш нещо не означава да го превръщаш в чувство за вина. Всеки родител прави най- доброто, на което е способен за децата си и не може да бъде иначе, така ни е устроила природата. Тук си говорим принципно, не се съревноваваме, не мисля, че и тази година ще дават приз Майка на годината. Wink

Да вземем и на училище да не ги пращаме? Все мога да се справя с материала.
Бих се борила, за да не пращам детето целодневно на училище, да, същото е като с детската градина, но там има и още аргументи в полза на ученето половин ден.

# 295
Отдавна не чета трудове, защото през не чак толкова дългия ми живот, се смениха всички - от едната крайност в другата. Но трябва да призная, че има различни деца, на тонка може да е щастливо, друго да е много нещастно в градината.

# 296
  • София
О, Анди  Laughing Laughing

# 297
  • София
Отдавна не чета трудове, защото през не чак толкова дългия ми живот, се смениха всички - от едната крайност в другата. Но трябва да призная, че има различни деца, на тонка може да е щастливо, друго да е много нещастно в градината.
В популярната психология и педагогика предназначена за пропаганда може и да са се сменили, в науката не са, уверявам те.

# 298
  • София
абе, хора, за какъв подход говорите! Става въпрос за отношения между майката и детето, които както с всички други хора, се изграждат постепенно - ден след ден. Няма как да се разбереш с някого, ако не прекарваш достатъчно много време с него. Значи, можете да положите усилия да се опознаете и разберете с колеги, комшии, приятели и др., а със собствените си деца се плашите и отказвате! Учителките са учителки - те вървят по една програма и толкова! Не са майки на децата. Ако човек иска, може да научи тонове стихчета и песнички, поне в днешно време ги има достъпни на всякакви носители. А ако нямахте под ръка свекърви и градини какво щяхте да правите? Щяхте да си оставите децата ненаучени ли? Не зная какво се е случило, но по някакъв начин, някой ви е внушил, че учителките в градините са по-добри от вас относно децата ви, или че бабите са също по-добри от родната макй, или че бавачката е по-добра. Не ви критикувам, просто обръщам внимание на някои подробности. Peace

Аз знам и песни, и танци, и стихчета, ама моето не вдява и нямам нерви да го уча бааааааааааааааааавно и постепенно, нямам тази нагласа, какво да направя. Напоследък не пея, пускам песни в youtube, aко иска да слуша- слуша, ако не- не. Баби няма, за мен остава вариант детегледачка, на която повече й се удават тези неща по научването...щото на градина няма да го приемат никога, каквото и да дрънкат по ТВ-то. Ако аз остана у дома, ще си докарам депресия и алкохолизъм , ще изнервя и детето, а от това полза няма никой.

Цитат
То хубаво - отношенията се изграждат всеки ден, ама като съм по 16 часа с децата /8 часа слагам сън/, ми идва малко множко.
Предпочитам да са 8 часа работа, 8 с децата и 8 сън.
Много пъти сме казвали, че и майката трябва да се чувства човек, за да се отнася човешки с децата.
А не някаква полудяла гледачка-домакиня.

Познавам жени, за които подобно ежедневие е много приятно и обогатяващо, хората са различни...но аз ще се побъркам.

# 299
  • София
И различни майки има - едни може да са щастливи и благи като домакини и домашни учителки, други - нещастни и зли.

Общи условия

Активация на акаунт