Мигрена или друго при 9. г момиченце?

• 20 383
  • 100
  •   1
Отговори
# 60
Ох, все едно описваш нас, само че дъщеря ми е на 11г.
Проблемът при нас е, че тя е с постоянно главоболие вече 25 дни. Не минава от никакви аналгетици - даже стигнах до аулин и пак - нищо.
Започнахме търченето по доктори от очите (леко увеличение на диоптъра, което не може да е причина за главоболието), ошипяване на врата вкл.дискова херния (няма), чисти уши, нос и гърло, кръвна картина - като слънце...
Невроложката ни изписа тиреодазин. Като прочетох, че е за лечения на шизофрения - полудях. отгоре на всичко - щяло да подейства след месец  #Cussing out Развиках се, че не може цял месец да изтрае с галвоболие белким лекарството подейства и тогава ни насочиха към ЯМР.
Там - друга греда  Shocked Намериха лезия в бялото мозъчно вещество, която била неопределима. На всичкото отгоре има разширение 2мм на лява мозъчна артерия - т.е. подозират аневризма. Невроложката каза, че и двете не са повод за главоболие и почти ни съпроводи да си ходим. Та пак се наложи да 'яхвам метлата'.
Получихме направление за болница, днес й направиха 3Д реконструкция на главата, мозъка и кръвоносните съдове на СТ скенер с контрастно вещество. Утре ще излезе разчитането.
Междудругото в болницата ми казаха, че ЯМР не е най-доброто изследване, ако има съмнение за мозъчните съдове. По-скоро ни било изписано за да "се разкарам от главата на докторката", а разчитането на ЯМР било още по-несигурно, защото било написано на медицински език еквивалент на "виждам нищо".
Свързах се с психолог - има вече две посещения. Психоложката смята, че главоболието е психосоматично - напрежение от 5клас комбинирано с избухналите хормони на пубертета. След като прочетох ЯМР-то, само се моля наистина да е права, защото ми се струва, че ще можем да го преодолеем. Иначе не ми се мисли, ако излезе аневризма или някаква лезия в мозъка  Praynig
Успоредно - докато решим какво да правим - се консултирах и с хомеопат. Изписа ми шуслерови соли 5 и 7 в комбинация, но трябва да се взимат поне три седмици. Все си мисля, че ще навредят по-малко от тиоредазина, затова почнах курса.
И не знам какво да мисля - понякога дъщеря ми танцува, пее си, смее се жизнерадостно, в други моменти се тръшва на леглото и проплаква "искам да ми мине главата, направи нещо". Казва, че постоянно я боли, но вечер вече не издържала и затова вечер е най-тежко. Мислела съм си, че го прави нарочно за да ни държи на тръни, обаче резултата от ЯМР ме стресна, а и най-много в детството си съм мразела майка ми да не ми вярва...
Не знам, накрая аз ще се запътя към психиатрията... само се моля реконструкцията да покаже здрав мозък и артерии..

# 61
Астигматизъм?
Аз бях със зверско главоболие с повръщане 6 месеца. Всеки ден. Гледа ме кой ли не, ЯМР ми правиха, имаха съмнение за Множествена склероза или Алцхаймер. Гледали са ме поне 5 броя светила-офталмолози. Никой от тях не видя астигматизма. Накрая една възрастна лекарка го видя, написа ми рецепта за очила и забравих що е то главоболие.

# 62
  • софия
Включвам се макар че ни предстоят още няколко изследвания вклщчително ново ЯМР. Дано не пропусна нещо, но мисля че спазвам точн хронологията на събитията.

Пооследното нещо което споделих тук еше че след резултата на 1-то ямр се оказа "емпти села" за която мноооого много четох и не се оставих на "нищо и няма".
Не зная дали да се впускам толкова подробно в обясненията, но ще пиша, пък който иска нека попрескача и чете по диагонал.
 "Емпти села" е термин за мястото където се намира хипофизната жлеза. Понякога тя обаче или се разширява или бива сплескана и реално почти не се вижда и затова се нарича -емпти - празна!.

Това може да се дължи на тумор - вътре в хипофизата или извън нея , а може и да се дължи на твърде много събиране на ликворна течност в черепа, което я сплеска. Това пък от своя страна води до ненормалното и функциониране. Тя като главна жлеза поддава най-важните хормони и съответно задава задачките на другите жлези и изобщо на целия организъм.

Действително има много хора по света които са със емпти села, и това не им пречи по никакъв начин. Повечетоот случаите са открити покрай други изследвания. В този случай всичко е тип топ- тоест организма действа нормално.
В останалите случаи обаче се налага допълнително обглеждане на целия механизъм за да се разбере- има ли вреда, няма ли. Тоест не може да се заключи че има или няма страшно без ислдевания.

Аз и затова не се спрях, когато първата ендоркиноложка която прегледа дъщеря ми (и ни изгърмя направлението) заяви- "нищо и няма, няма да се влгеждаме много много. Така като я гледам добре се развива" Признавам че се успокоих, но точно след ден и поредното голямо главоболие вече беснеех. Какво значи "така като я гледам!".

не знаех накъде да поемам. Но както често става - случайно въпросния ден бяхме на зъболекар ( и зъбите задействахме защото може и те да са причина) и се заговорихме.Нашата зъболекарка (прекасна е ) ме свърза с един възрастен професор ендокринолог. Даде ми телефона да си говоря директно с него и човека като ме изслуша (забележете- изслуша ме подробно) ми зададе най-нормални уточняващи въпроси, които се чудех и аз как така пък никой не ме пита до сега. Просто си пролича класата. Каза нещата които ях чела вече за "емпти села" както и каза че няма как да се заключи без да се изследват някой важни хормони. Насочи ме към негов колега- специализиран е детска ендокринология.

Професор- Александър Куртев. Отдели ми час и половина. Разгледа абсолютно всички документи внимателно. Говори си с детето, пускаше по някоя друга шега. Беше ВНИМАТЕЛЕН  и за моетопсихическо състояние и ми ОБЯСНЯВАШЕ  съвсем подробно - кое какво защо се налага. Кой хормно какво ще ни покаже. ДА  пубертета си казва думата. но точно това е момента в който се разбира дали хипофизата работи нормално или не- защото един вид нейната още по-сериозна задача започва сега по времето на пубертета. Настоя да направя нов разчет консултация на ЯМР-то при Андрей Иванов (дано не бъркам името, но да не отварям шкафа че малката заспа). Ако той не беше съгласен ми даде координати на друг- вече пенсионирам професор , който щеше да се срещне с мен пред входа на блока си, но все пак да погледне за какво става дума. Написа собственоръчно бележки с текст МОЛБа към колегите си и аккаво защо как го съмнява.
Преупреди ме че може и да  не се съгласят защото е специфично всяко образно изследване и всеки предпочита сам да си настройва машината на какъв ъгъл разрез и т.н. а направи снимката, и като цяло всеки си има тертип на работа. Грубото критикуване на се практикува - не е въпроса да олюят предния а просто техния метод да е различен- кой какво вижда- това ги прави различни в работата им.

Другата задачка която имахме от него беше да направим периметрия на очите, Изненада се че никой до сега не ни е назначил такова изследване. побясни ми че понякога периметрията е начина за хващане на нещата. Защото има ситуации в които очните дъна фа реагират в много последния момент и да не покажат развитието на (недай си боже) тумор. Периметрията е всъщнпст имзмерване на периферното зрение. Малката много се забавляваше, защото то е като игра с един  джийстик да клика коагто види някъде точка, различна от тази в която трява да гледа.

Такаааааааа. Тръгнахме си и дойде момента да треперя дали професора Иванов от Военна болница ще ни приеме. Човека като чу, ме прие. Най накрая някой с мен седнал на столче до мен, на светлинното табло с лупа нда гледа и да обяснява какво виждаме на снимките.  Много добро впечелтение ми направи професионалното му и етично отношение. Не си оплюколегата направил разчета. Каза аз не знам какво му е в главата, но това което ни е предоставил като снимки говори за това това това и това. Именно той ЗАБЕЛЯЗА задържането на ликвор в главата. На директния ми въпрос трябва ли да правим ново ямр (аз все съм с идеята че просто някойй иска да ме използва като касичка но се съгласявам, нямам избор) той категорично каза, че това е решения на ендокринолога. И не е самоцелно , а е свързано с хормоналните резултати както и периметрията на очите. Предложих да запишем датата, зашщото съм почти сигруна, отговора беше- не бързайте, абсолщтно не се налага спешно второ ямр, така че ако професора реши ще имате време да реагирате и по касата. Дори според него е по-добре да мине месец още за да може да имаме нов образ от разлика 5 месеца- достатъчно ако има някакъв разстеж на туморно образование за да се хване и проследи. Хубавото е че новото ямр ще бъде насочено конкретно към хипофизата. ще се гледа точно тази зона и ще може да се види дали има разлика с предното притискане (тоест дали е още по-сплескана).ПОКАЗА ми много други снимки на други пациенти за да придобия представа какво ми рисува на листчето и какво точно е различното при моята дъшеря! (с една дума вече съм минала някой друг семестръ Wink )

Периметрията я направихме в клиника Вижън- едно от изброените места къде ни насочи професора- от няколкото споменати като добри ние там си избрахме. Хораааааа, има надежда за бг задравеопазването. То етикет, то отношение, обноски.......УНИКАЛНО впечетлена бях. Не стига че отидохме без записан час (наистина си мислих че е някаква малка клиничица с поредното плащане в брой) ами ни напрваиха сизледването два пъти за да е сигутна докторката в показанията, като платихме само едното си посещение там. Посреща те лично сестрата, отвежда те при докторката след като си обуеш калцуни. Те помежду си си говорят на вие мило и любезно, без бързане (въпреки че им пращяха вратите от работа). Накрая те изпращат до рецепцията и подавата лично те документите на служителите там. За "нахалници" като нас доброто поведение и обслужване не бяха спестени!

Преди седмица беше втората ни среща с ендокринолога. Както и очаквах ново ямр. Обаче ни написа бележка с която да ни задвижат документите и да не се бавим- защото според него може и повече време да отнеме. Хормоните които не са в норма не го притизниха но го притесни появата на нови симптоми. Между дргугото световъртежа и болката ВЪВ директно във очите не му харесват.Освен това нея си я болят ставите, така че имаме нови няколко параметра на кръвта- извън стандартаната кръвна картина.

Може всичко да се окаже просто пубертет- започнала е малката да съзрява. И всичко както е дошло така и да си отиде. Но пък може и В "просто пубертета" да се обърка последващото нормално развитие на детето....Изобщо пътчеки много, но се чуствам спокойна с проф. Куртев до мен.

Професора е възрастен. Извинява ми се че протаква нещата. НО казва "искам да съм сигурен." Да не се окаже че нещо сме пропуснали. Което много ми хареса - измежду другото ни насочи за болките и в краката- понеже тя е с плоско стъпало.

И елементарното УНГ ни чака- пак от него съвет. Може казва просто синуит да е, нищо че така изглежда сякаш гадаем.

истината е че аз гадая, той има идея но не казва. Иска и си чака изследванията. Както сам казва- "като нищо и няма зашо я боли- длъжни сме да търсим, пък дано е било напразно! Дечица са това, как да ги боли, как да ги оставиш. Не че големите хора не са важни, но дете........това е невинно човече, целият свят в него събран!!!!"

та така....... Сега щеоследваме конкректно подробно- ще търсим дали има или няма (дай Боже) някоя малка точица вътре в хипофизата, защото това е най-страшната изненада която не искаме да ни се случва. В следствие от ямр-то ще се прецени дали се налага наистина излседване на налягането на ликвора....Тоест тук вече говорим за хидроцефалия и ще тряват онези тръбички там за отвеждане на ликвора....ма това ми е тъмна индия и мисля че няма да ни се случи!

Извинете за мноооогото писане.
И извинете че се заавих с отговора!
Хубава вечер, пожелавам ви безпроблемни детски главички и сладки сънища!

Последна редакция: вт, 23 окт 2012, 23:13 от Амели

# 63
  • софия
samata.taina, жалко че ти се е наложило да се разпишеш в тази тема!

Ние тук всички търсим и гадаем, но аз лично смятам че това е правилния начин.

Бо4ко, какво става с вас!

изобщо всички как се справят децата ви с новата учебна година. На мен ми настръхваха косите от новия старт, защото насвичкото отгоре тази година сме и в ново училище и се притеснявах как ще и се отрази. Слава Богу много си хареса училището, госпожата, класа. Даже се влюбихме Heart Eyes

Главата я боли все още, но далеч не така зверски както преди месец. Засега от началото на у1. гоина само на 2-3 пъти се наложи да дам нурофен. Обаче световъртежа и болките в очите......ни разказват играта. Почти всяка седмица търча да я прибирам заради световъртежа.

Не преиграва. знам и атаките и ги отбивам, почти винаги казвам "ще мине мамо" и я залисвам, обаче понякога не минава.... и си трябва нурофена.

# 64
При нас нещата са все така -главоболие след главоболие.Напоследък са все сутрин след събуждане.Не знам дали не се повтарям ,но ни откриха астигматизъм и сега носим очила.
Амели пиши какво откриват при вас.Възхищавам се на упоритостта ти и последователността в търсене на причината .Дано я откриете и ликвидирате.
samata.taina къде правихте ЯМР-то и кой доктор го разчете?Къде я боли главата твоята дъщеря-в определено място или цялата?

# 65
ЯМР правихме във Сити клиник във Варна. Томографията и 3Д реконструкцията показват, че няма патологични отклонения  Simple Smile.
Първата ми мисъл след като видях резултата от реконструкцията беше да отида и да му целна на оня от ЯМР-то един между очите, но невроложката ми обясни, че той си е свършил добре работата - след като е видял сянка на апарата - трябва да я напише. Просто ЯМР без контраст давал някакви насоки, но за прецизна диагностика - трябва контраст и томограф.

Bo4ko2002, боли я цялата глава. Казва, че започва от челото и обхваща всичко назад все едно я стяга като тясна шапка. Боли я денонощно (или поне така твърди тя).
Според психоложката това е точно психосоматично, защото тя задържа емоциите в себе си когато е навън и реагира само вкъщи. Това водело до напрежение, което се натрупва в момента на случката, а я се освободи после, я - не. Та ще работят в посока на незадържане на емоциите и мислите.

# 66
  • Linz
Искрено ви съчувствам. При мен от дете е същото положение. Обяснението беше, че се случва преди пубертета. После- нормално е през пубертета. И така до сега- на почти 38 г.
Оплакванията са 1:1. Световъртежа с годините намаля, силните мигренозни кризи- също, а от известно време и зрителните смущения. Напоследък най-много ме мъчи болката в очите.
Направила съм всички възможни изследвания, опитала съм всички възможни лечения. Обиколих маса невролози, очни лекари, че и психиатри. И продължавам да пия болкоуспокояващи. Нурофен не ми помага.
Сърдечно ви желая да разрешите проблема!

# 67
Моят син също продължава с главоболията, а след всичко което сте изписали аз се чудя от къде да започна. И засега съм се насочила към детски невролог - д-р Литвинено към си избрала пък да видим какво ще стане. Иначе, ние направихме няколко курса с Аулин, от който главоболието добре се повлиява. И при моят син главоболието в по цялат аглава - слепоочията, сякаш двете полукълба.

# 68
  • Linz
Аз бих потърсила друго обезболяващо- Аулина е много вреден и е забранен в много държави.

Темата ме интересува, защото и моите момичета са се оплаквали от главоболие... моля се да не са наследили моя проблем. Но ако се наложи, ще търсим алтернативно лечение- хомеопатия или нещо друго... Моят опит с традиционната медицина е печален.

# 69
Здравейте  Hug

Мислех само да изчета темата, но не можах да не се включа с мнение относно пиенето на кока кола. Няколко пъти прочетох това изречение и препоръката да се пие повече за да се уверя, че не бъркам. Също и за честотата на главоболията.

Миналата година се наложи да посетя специалист заради подобни главоболия. Човека много спокойно ме изслуша и веднага каза "мигрена". Изписа ми два вида лекарство от които едното е Algilasca Dipirona (което май си е Аналгин), а другото е успокоително (основна съставка е Metocarbamol). В първия момент си помислих, че се шегува, но се оказа сериозен.
Диетата която ми препоръча беше пълна липса на кофеин и изрично подчерта да спра с кОлата, шоколада и кафето. Отделно да намаля до минимум млечните продукти и газирани напитки, чипсове и подобни нездравословни храни. Препоръча да намаля стреса и да не стоя до късно (пред ТВ и/или компютър) за да се намали напрежението на очите. Хубаво било и да се спортува. Също както и при вас ме посъветва да си записвам кога имам главоболия и кога съм взимала лекарство. За честотата каза, че ако е повече от няколко пъти в месеца (забравих точно колко) не е на добре и се налага пак да ходя на преглед.
Изследвания имам на синусите - ренген на лицевите и отделно ми гледаха мозъка. Очите, зъбите и кръвна картина също бяха проверени.

Дъщеря ми от време на време се оплаква, че я боли глава и се чудех дали е възможно да е мигрена, но ето че с тази тема ме уверихте, че би могло. За сега не давам лекарства и се надявам да не се наложи. Предпочитам да И правя масаж на главата, врата и раменете. Не разрешавам да гледа много ТВ и през седмицата си ляга рано, не по-късно от 9 вечерта. Съответно не пие газирани напитки освен в рядки случаи когато има празник и винаги предупреждавам да избягва кОла.

Пожелавам ви успех с лечението  Peace

# 70
  • софия
здравей Киара!

благодаря ти за включването Simple Smile
Относно колата и аз се чудя на акъла си как така се вързах на лекарката тогава. Факт е че пи кола няколко дни, след което все пак разсъдъка ми се обади и спрях. Беше глупаво от моя страна да и давам - и двете ми момичета не знаят що е това кола и що е това газирано изобщо. Дори по празници и гостита не пият газирано- ще предпочетат вода! Но когато лекар ти каже толкова сигурен- мигрена, и то с лекота, като- няма страшно с малко кола ще мине......Връзваш се! после започва ума ти да тиктака и се сефиросваш за свои решения.

Хуав ден момичета!

# 71
Надявам се не си приела поста ми като упрек.  Confused
Само исках да споеделя какво ми е казано и съответно ми е помогнало почти да забравя какво е това мигрена.
Оная вечер се наложи да пия хапче и когато отворих да запиша датата се оказа, че от миналата година не ми се е налагало да прибягвам до химии. 
Отделно забелязах, но още не съм потвърдила, че се иска малко занимавка, че като цяло  мигрените се появяват преди цикъл. Също си дадох и сметка, че наистина се преуморявам и това е начин на организма да си каже думата и да настоява за почивка  Grinning

# 72
Здравейте! Включвам се в темата, понеже страдам от главоболие от малка. Учудвам се колко лесно и безотговорно българските лекари поставят диагнозата "мигрена". Това е абсурд. Стягащо, постоянно главоболие и сърцебиене НЕ СА мигрена, а по-вероятно тензионно главоболие, което наистина се получава в следствие на психическо напрежение. Мигрената се разграничава от останалите видове главоболие толкова лесно само по симптоми - най-често много силна болка в едната половина на главата, дразнене от шум и светлина, гадене, продължава от няколко часа до няколко дни. Някои имат и предшестващи визуални индикации - т.н. аура.
Виждам, че повечето от вас са направили почти всякакви изследвания. Правихте ли рентгенова снимка на врата? При мен се оказа, че проблемът идва точно от там. Един от прешлените е леко деформиран, което вероятно се е получило при раждането ми, той притиска постоянно някой нерв, което ми докарва главоболието.

# 73
  • Linz
happypond, какво е лечението в твоя случай? Какъв специалист откри проблема при теб?
Аз си правих такава снимка за да се види дали нямам шипове, но не знаех, че причината може да е в деформиран прешлен.
Мигрената не винаги се разпознава лесно. На мен не могат да ми кажат дали съм с мигрена или тензионно главоболие. Майка ми пък е с доказана такава, или по-скоро беше, защото от доста години не е получавала кризи. Често симптомите с времето търпят промени.
Аура получавам, но не изглежда да има връзка с главоболието (макар че все става въпрос за съдови спазми). Заради това ме изпратиха на ЯМР и като се видяха и лезии, ми поставиха диагноза множествена склероза (поредната ми измислена диагноза).

# 74
happypond, нали и аз заради това помислих, че лекаря се шегува. Мигрената е сериозно нещо.
Тази деформация за която споменаваш как се вижда? Как се лекува?

Общи условия

Активация на акаунт