Ваканцията на Седми за осми

• 61 296
  • 765
  •   1
Отговори
# 705
  • Там, където ме обичат
Понеже сме все на квартири ... да кажа за адреса Simple Smile
Бележката са постоянен адрес се издава от общината както знаете ... Обикновено при раждането за детето се записва за постоянен адреса от лк на майката, с която е регистрирана в родилния дом. Ние при смяната на последната квартира се оказа, че мъжа не можа да дойде и се регистрирах само аз, като жената от общината ме подсети да допълня и децата в молбата за регистрация Simple Smile Сега, като вадихме международен паспорт се изискваше тази бележка ... Питах като стане на 14 да нося ли и за лк бележката от общината - казаха ми - НЕ -  тъй като имат всички данни ... Даже казаха, че може да не я снимат, защото снимката се пази в досието и може да е с нея Simple Smile Дано да съм помогнала ...
Разбрах, не знам защо не се сетих, че може да сте от друг град.  Peace

# 706
A как разбрахте, че детето няма постоянен адрес. Нещо не ми е ясно. newsm78
От паспортната служба ни казаха

# 707
Края на април правихме на щерката картата.Нито снимки искаха нито бележката за постоянен адрес WinkСнимат на място.

# 708
  • София
Инфо за зайчетата на 91 НЕГ. Не че базата е нещо решаващо, най-важни са средата и обучението в гимназията (поне за мен),  но не е лошо  и тя да е добра, нали така?Е, ще получат морковчета в обновена сграда. Преди малко разбрах от моята девойка, че училището е спечелило някакъв проект за енергийна ефективност, със средствата от който ще бъде реализиран голям ремонт -  поставяне на външна топлоизолация, подмяна на дограмата,  монтиране на отоплителна и вентилационна техника, монтаж на енергоспестявщо осветление и др. Grinning

Темата естествено е позамряла. Героите и техните родители заслужено почиват след изморителния маратон. В началото на септември ще тръгне пак с бързи темпове писането тук. Grinning

# 709
  • Там, където ме обичат
Инфо за зайчетата на 91 НЕГ. Не че базата е нещо решаващо, най-важни са средата и обучението в гимназията (поне за мен),  но не е лошо  и тя да е добра, нали така?Е, ще получат морковчета в обновена сграда. Преди малко разбрах от моята девойка, че училището е спечелило някакъв проект за енергийна ефективност, със средствата от който ще бъде реализиран голям ремонт -  поставяне на външна топлоизолация, подмяна на дограмата,  монтиране на отоплителна и вентилационна техника, монтаж на енергоспестявщо осветление и др. Grinning

Темата естествено е позамряла. Героите и техните родители заслужено почиват след изморителния маратон. В началото на септември ще тръгне пак с бързи темпове писането тук. Grinning
Блазе на 91-во. Направо им завиждам. Толкова ли е трудно това да се направи за всички училища. И децата няма да мръзнат, и учителите естествено, да не споменавам колко средства ще се спестят.

# 710
 newsm78 Не е ли обичайна практика. В Габрово за няколко години по тези проекти бяха обновени всички училища, детски градини и ясли. Тази година ударно се правят последните.Защо и в столицата не е така. Мислех си, че е едва ли не държавна политика. Като гледам и в други градове го правят.

# 711
  • София
Ами явно за столицата не е обичайна практика..За жалост. Поне що се отнася до гимназиите. При някои ОУ положението си е добро откъм база.Стана ми любопитно и се разтърсих в  нета. Още на 13 декември 2010 г. между Столична община и Министерство на регионалното развитие и благоустройството е сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Регионално развитие ” за проект „Реализация на инвестиционни дейности за намаляване на консумацията на енергия" в девет столични училища. Срокът на изпълнението му е 24 месеца, а стойността му е общо над 8 милиона лева.
 Според този договор при успешна реализация на дейностите по санирането ще се намалят разходите за енергия (с около 53% общо за проекта), ще се намалят и емисиите от CO2 с около 1140 тона, което ще има и значителен принос за опазването на околната среда. Grinning
Другите 8 училища са: 74 СОУ, 55 СОУ, 156 СОУ, 138 СОУ, 45 ОУ, 108 СОУ, 19 СОУ, 170 СОУ.

Дано поетапно се обхванат и останалите. Peace

# 712
  • София по рождение

Много хубаво ми дойде тази новина! Направо се чудех защо още това училище не беше реновирано. Сега остава да се молим, да им стигне времето и да приключат с ремонтните дейности до 15 септември!

П.П. Енергоспестяващото осветление хич не го харесвам като светлина...

П.П. Сега синът ми съвсем няма основание да мрънка, че не е записал 2 АЕГ /близо е до нас и както се досещате е ново и модерно откъм база/. Ето, вече и ние ще сме нови. bowuu

# 713
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
newsm78 Не е ли обичайна практика. В Габрово за няколко години по тези проекти бяха обновени всички училища, детски градини и ясли. Тази година ударно се правят последните.Защо и в столицата не е така. Мислех си, че е едва ли не държавна политика. Като гледам и в други градове го правят.
Ами не е практика в София, за съжаление Sad Но като си ходя от време на време при мама във Враца ... гледам и там всичко е подновено в ДГ и у-щата ... А и по други малки населени градчета е така ... Явно действат хората по Евро проектите Simple Smile Браво на тях! Нужно е!

# 714
  • София
Дами, ако едно училище чака само на подаяния от МОН, забравете.. Има много проекти, по които може да кандидатства, за да се обнови. И в интерес на истината, обстановката, в която децата прекарват половината от деня си е важна.

# 715
Дами, ако едно училище чака само на подаяния от МОН, забравете.. Има много проекти, по които може да кандидатства, за да се обнови. И в интерес на истината, обстановката, в която децата прекарват половината от деня си е важна.

Напълно съм съгласна! А по този проект санирането е външно, което има отношение само към отоплението  през зимата. Не се подобряват условията и обстановката вътре в  сградата. Ние  излязохме от 138 СОУ което е едно от спечелилите стипендия в проекта, но вътре децата учат в класни стаи където чиновете им са боядисани в черно, паркета е надут от течове, стените се лющят. В края на зимата, когато започна топенето на снеговете покрива на училището протече и на последния етаж децата учеха сред локвите в класните стаи, беше се намокрила и ел. инсталацията, но г-жа директорката не сметна за необходимо да премести децата от класната стая в друга.

# 716

Добре,че сега има проекти,преди пет,а може и повечко години що пари за дограма,щори,нови тоалетни,чинове......по родителски срещи съм раздала... Simple Smile

# 717
  • София

Напълно съм съгласна! А по този проект санирането е външно, което има отношение само към отоплението  през зимата. Не се подобряват условията и обстановката вътре в  сградата. Ние  излязохме от 138 СОУ което е едно от спечелилите стипендия в проекта, но вътре децата учат в класни стаи където чиновете им са боядисани в черно, паркета е надут от течове, стените се лющят. В края на зимата, когато започна топенето на снеговете покрива на училището протече и на последния етаж децата учеха сред локвите в класните стаи, беше се намокрила и ел. инсталацията, но г-жа директорката не сметна за необходимо да премести децата от класната стая в друга.
Това не е вярно. Peace Първо защото  ремонтът не касае само  отоплението през зимата. Изрично е написано, че ще се монтира  отоплителна и вентилационна техника, а тя улеснява ученето и през топлите летни дни в края на учебната година.  Второ  при нужда е казано, че ще се ремонтират и покриви, и подове, и инсталации. Трето кой е казал, че има голяма нужда  от подобрение на базата на конкретното училище вътре? Тоалетните на повечето етажи са вече в   много добро състояние в резултат на усвояване на средства от други проекти. Има мултимедийни кабинети по физика и химия, има лаборатория по химия , много от кабинетите са   оборудвани с  нови  чинове за  трима, въртящи се столове и т.н. Важното е, че има активност. Да не забравяме, че и немският отдел  помага. Peace На снимка в нета от последните дни се вижда, че в момента се боядисват и коридорите. Wink

За 138-мо не знам дали въобще  е стартирал ремонтът. В договора пише, че ремонтните дейности имат 24 месеца срок за изпълнение. В 91 НЕГ конкретно са започнали след края на учебната година.

Ганис, не става дума за никакво подаяние от страна на МОМН. Министерството няма нищо общо с проекта. Средствата ( над 8 милиона) са отпуснати комбинирано  от Европейския фонд за регионално развитие (близо 5 милиона) и от Столична община (близо 3,5 милиона). Ако условно приемем, че средствата се разпределят относително по равно,  можем да пресметнем  бързо и лесно по колко се пада на всяко едно от деветте училища. Такава сума от над 900 000 лева аз лично не бих нарекла подаяние от където и да го погледна. За мен инициативата си е добра и се надявам да обхване повече училища. Не бива да омаловажаваме направеното.

http://www.sofia.bg/RIDNKEU.asp

Последна редакция: пн, 30 юли 2012, 02:11 от eine in Rente gegangene Nixe

# 718
  • София по рождение

Е, нека все пак да уточним, че конкретно 91 НЕГ е доста добре отвътре! Но след обновяване на дограма, саниране ще е чудесна и отвън. За климатиците вече завиждам! С две думи съм благодарна, че са издействали средства и най-вече, че действат експедитивно. Браво!

# 719

Ех ,госпожо Ganis- не пропуснахте пак да нападнете този, който Ви храни: МОН. Те "милите" са толкова натоварени в разработването на нови стандарти в образованието, та ако щете в "откриването" на нови "по демократични формули за оценяване на учениците" за  да изпълняват основната си роля- образование, възпитание.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile Нямат отношение към ремонтите.
Училищата се наричат общински не спучайно. Това ясно показва, че собственик е общината на чиято територия е дадено у-ще. Т.е. сградата е нейна. Съгласно ЗУТ: ВЪЗЛОЖИТЕЛ на всякакви строително-ремонтни дейности на една сграда е единствено собственика.
Ремонтите по тези програми стават много тромаво, защото са по FIDIC.

Общи условия

Активация на акаунт