Консултация с логопед - тема 4

• 237 867
  • 860
  •   2
Отговори
# 180
 Лого5ка,пропусна да споменеш и Sophia L 
Или съм се заблудила и тя не е логопед?

# 181
  • София
Did@na_87, логопед съм, но работя в София, а
Лого5ка визираше логопеди, работещи в Бургас,
в отговор на запитването на  ledenotomomiche.

# 182
Did@na_87, логопед съм, но работя в София, а
Лого5ка визираше логопеди, работещи в Бургас,
в отговор на запитването на  ledenotomomiche.

О,дааа.Извиням  се!!!

# 183
Simple Smile

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 15:57 от Rocky

# 184
  • София
здравейте и от мен, имам дъщеря която е на точно 3.5 години и като бебе беше изложена на 5 езика,

Здравей. От това, което описваш, за мен е нормално детето да не може да построи правилно изречение на български. С тези няколко езика, които ежедневно се смесват. То при възрастните е трудно, какво да кажем за току-що проговорило дете. За Р не се притеснявай, още е малка, а и допълнително френския, където Р е поставен по съвсем различен начин.
За кърменето - всеки си решава докога, това едва ли е проблем.
Има нужда от още много обучение, само не разбрах ти искаш обучение на БГ, на френски или на друг? Какъв е основният език на страната където сте? За мен е по-добре да наблегнете на него. Вкъщи- допълнителни занимания. За тази възраст има много подходящи и адаптирани материали в нета.  Hug

# 185
  • Варна
Здравейте, разгледах списъка с логопеди, но тъй като никое име не ми говори нищо, бих искала да помоля за препоръка за логопед във Варна, които е внимателен, мил и търпелив с децата, че моето е притеснително.

Става въпрос за дъщеря ми на 3,10 години, която все още заменя К с Т и Г с Д. Шипящите звуци невинаги ги казва, както и Р, но за сега това не ме притеснява. Дано не сме закъснели, защото миналата година се консултирах със специалист (за жалост само по телефона), който ми каза, че е за този проблем трябвало да се изчака до 4 години, но нямаме промяна (обаче междувременно започна да произнася други звуци, които преди не можеше като В и Л).

# 186
 Hug

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 15:58 от Rocky

# 187
  • София
Rocky, препоръчвам ти да си намериш
книгата на Barbara Abdelilah-Bauer

Le défi des enfants bilingues, Grandir et vivre en parlant plusieurs langues.

В момента я чета, много е интересна и
би могла да даде отговори на много въпроси
на родителите на би/мултилингвистичните деца.
Написана е достъпно и увлекателно.

# 188
София благодаря още веднъж за оказаното съдействие. Книгата вчера си я взех от библиотеката ще я разгледам. Само не разбрах до каква възраст да изчакаме преди да потърсим логопедична помощ, какви са признаците или симптомите, че точно такава е необходима? Поздрави Simple Smile

# 189
  • София
Shahrukh Khan, ти си изтрила поста си,
в който беше описала ситуацията при твоето
дете и не мога пак да прочета, но винаги при
притеснения от твоя страна би могла да го
заведеш на консултация.

Днес е Европейският ден на логопеда. Искам
да поздравя всички колеги и да им пожелая
да продължават да работят все така с енергия,
устрем и желание да помагат.
Наша колежка е изготвила това закачливо
клипче, което вярвам, че освен че ще ви
накара да се усмихнете, ще ви убеди колко
важен е логопедът.   Simple Smile
Честит празник, колеги!

">#t=9s[/video]

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 22:14 от Sophia L.

# 190

Днес е Европейският ден на логопеда. Искам
да поздравя всички колеги и да им пожелая
да продължават да работят все така с енергия,
устрем и желание да помагат.
Наша колежка е изготвила това закачливо
клипче, което вярвам, че освен че ще ви
накара да се усмихнете, ще ви убеди колко
важен е логопедът.   Simple Smile
Честит празник, колеги!

newsm51 smile3525
Честит празник и от мен на всички логопеди.Много е важна и отговорна работата Ви.Успех и признание за всички Вас.

# 191
  • София
Здравейте!

Имам чувството, че детето има нужда от логопед, но не съм уверена. Тази тема ми е доста неясна и имам нужда от ориентир.
 Синът ми е на 5г. и говори уникално бавно. понякога речта му е бавна, прави големи паузи между думите или дори прави дълга пауза в средата на някоя дума. Понякога след дълга пауза между думите, повтаря последната сричка от последната дума, сякаш за да свърже изречението. Понякога в изречението се намесват "ъъъ", "ммм" и др. от сорта.
 Баща му понякога го обвинява, че започва да говори, а след това решава какво ще каже и го кара първо да реши какво да каже, тогава да започне. И очаквано за мен, няма никаква промяна. Аз съм уверена, че той знае какво иска да каже, просто... сякаш му тече бавно мисълта или се разсейва с асоциации и обмисля и тях.
 Има и друг момент - изреченията, независимо накъсани или не, са изключително дълги и обстоятелствени.
 Ето как изглежда обичайно говоренето му:
"Мамо..., ти знаеш ли, че когато... ние... сме... вкъщи.."
"Мамо... мо, ти знаеш ли... ли че когато... то сме си вкъщи..."
"Ма... мо... ти зна...еш ли че кога... то..."
 "Мамо ъъъ ти знаеш ли мммм, че ааа..."
 Като обаче смесва различните "проблеми" и в различните случай се откроява някое или няколко от тях.
А обстоятелствените изречения са най-изнервящи. не стига, че ги изговаря бавно, с повторения ( и ако го прекъсне някой, почва от начало), ами и ползва наистина огромно количество обяснения:" Мамо, ти знаеш ли, че когато сме си вкъщи, а тате е на работа и сме си сами аз и ти и Никола или не сме сами, а баба е при нас, тогава... или вуйчо е при нас, може и Маги, и тате е на работа и го няма вкъщи, аз искам той да си е при нас, а ти да работиш, защото с него искам да се забавляваме".

Та дали това е проблем, който е за логопед или може би друг специалист? А че е проблем, проблем е и то голям. Вече продължава твърде дълго и комуникацията с него става изключително трудна. Развалихме си и взаимоотношенията, защото често не издържаме да му слушаме километричните плеади, които могат да следват една след друга цял ден.

Благодаря!

# 192
  • София
 Та дали това е проблем, който е за логопед или може би друг специалист?

skrech, да, това е проблем, с който се занимава логопедът.
Нарушенията на темпа на речта - забързан темп /тахилалия/
и забавен темп /брадилалия/ се коригират от логопед.
Моят съвет е да направите логопедична консултация без да
чакате повече, а ако логопедът прецени, ще препоръча
консултация и с други специалисти.

liana_2
, благодаря!

# 193
Здравейте, моята дъщеря е на 8г - 1ви клас.... с епилепсия от 3 годишна.
Вчера посетихме логопед, понеже има говорни проблеми, но не им отдавахме толкова голямо значение преди да разберем, че те ще пречат на четенето и писането й.
Има проблем с фонетичния слух и не чувайки ясно звуците в думичките, тя няма как да ги напише правилно, при диктовка. Rolling Eyes  Чудех се дали пък няма някакви видео-уроци за да видя как аз да мога да й помагам вкъщи, че да преодолеем този проблем по-бързо... защото месечната такса за логопеда не е никак малка... и колкото по-малко месеци/години плащаме, толкова по-добре.  Rolling Eyes  Лошото е, че и лекарствата, които пие още повече забавят процеса на усвояване и ми се ще ако има начин да помагаме  и ние вкъщи за по-бързото и лесно усвояване на уч. материал и на упражненията при логопеда- да го направим.

# 194

Най-добре е да влизаш с нея в кабинета при логопеда,за да виждаш какво правят и да го повтаряш вкъщи.Попитай самия логопед какво и как да правиш вкъщи.
Не бързай толкова-хубавите неща стават бавно!

Общи условия

Активация на акаунт