Дочакахме финала на играта, ЮЛСКО бебче чука на вратата.

• 37 446
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте момичета !

Честито отново на всички нови мами !!!

Повечето от вас , вече се вълнуват от кърмене и гледане на бебетата , но аз все още съм на вълна раждане:) До този момент бях много спокойна, но вчера бях на доктор и резултата е : Утре  постъпвам в болницата и в четвъртък ще  раждам. Бебка върви голяма уж, вече била 3600, а аз искам да раждам нормално, и за да не стане още по-голяма и да не може да излезе ,ще ми предизвикат раждането с хапче. Доста се притесних, защото момента явно дойде и чак сега го разбрах с пълна сила.Искам да ви питам, вече родилите мами дали на някоя от вас са и предизвиквали раждането така ( с хапче )?

Благодаря ви предварително !

При мен раждането беше предизвикано. Причината беше малко тъпа, но докторът ми излизаше в отпуск и реши, че една седмица по-рано няма да навреди. Взе ме в болница, направи ми 2 прегледа и на третия ден ми сложи едно хапче. След един час започнаха леки контракции и след още 2 часа родих съвсем нормално. Не се безпокой, докторите си знаят работата. Simple Smile Стискам много палци и е много важно да си спокойна. УСПЕХ! Hug

# 361
  • Sofia
Здравейте, момичета!!!
Честито на новите майчета. Да са ви живи и здрави бебчетата и много радост да носят на порасналите ви семейства. smile3501 smile3525 newsm51
Снощи имах едни болезнени контракции и вече чаках развитие, но бебка си стои на топло и като си легнах снощи към 1.00ч всичко отшумя.

kamatna много истински разказ, направо го преживях с теб.  Желая ви наистина голямо щастие с Яна на всички в къщи. bowuu newsm10
Аз снощи като започнаха първите болезнени контракции заплаках, осъзнах че този момент който чакам от 9 месеца е съвсем близо, а щерката буквално подскачаше от кев, че вече ще гушне бебето. Тя е най-нетърпелива май. Легна си с мен, когато осъзна, че явно още не е настъпил точния момент и беше много разочарована.
Емабраво на малката Сияна, тя сякаш знае кога и как трябва да те щади.
pepina_79 знаех си, че всичко ще е наред с малчо и сме изцяло с теб.
Чакаме и от днес новини ...До скоро момичета.

# 362
Здравейте, момичета Hug Току що се изчипкахме, накърмихме и заспахме, а аз пия първото си безкофеиново кафе  Wink Вчера нашата педи дойде у дома и каза,че може само такова и пратих веднага мъжа ми да ме снабди за днес Laughing Иначе сме добре,гледаме се. В неделя ми изкара акъла. На обяд сменях памперса и забелязах,че пъпчето едва се държи и без да иска го бутна с крачето си и като шурна една кръв щях да припадна.Веднага го закарехме в болницата в интензивното, просто не ми се занимаваше със спешни кабинети и  т.н. ДЕжурната педиатърка го прегледа, махна му пъпа и каза,че е било някакъв стар съсирек и кръвта не е от пъпа . Та оттогава го чистя със спирт и ползвам антибиотична пудра. Crazy
Пепи, радвам се,че всичко е наред и много добре те разбирам за пъпчето Hug Hug Hug. Стискам палци всичко да е наред и занапред. Между другото вчера педиатърката каза точно това за клампите,че много са зачестили случаите с пъпна херния откакто са влезли масово в употреба в родилните отделения newsm78 Но втори ден чистя със спирт и поръсвам с пудра и да ти кажа вече раничката на пъпчето се сви  Wink Добре,че ме подсети за смрадликата и аз ще му правя промивки Wink
Павлина , Елли77, Hug
Ема, много се радвам,че вече сте у дома с малката принцеска Hug Относно развръзката  и аз ще кажа нещо- по-добре веднъж завинаги да сложиш край на нещо,което ти тежи и само ти пречи,не можеш да стоиш в постоянно очакване всеки път, дали ще си тръгне или като си тръгне, дали ще се върне, много е смешно това образно казано да заплашваш някого с "Тръгвам си"- детско е и не прилича на зрял човек. Никога няма да спираш този,който си тръгва, а и съм сигурна,че той ще съжалява, не ти, винаги съжалява този,който си тръгва! Wink А теб те усещам ,че си силна жена и че ще се справиш, не казвам,че ще се справиш САМА,защото не си сама.... имаш най-голямото богатство- твоето дете.  Hug Hug
Каматна
, много ме развълнува  Hug МНого се радвам,че всичко е минало повече от добре и сега с Яна сте у дома Hug
Ради
, наистина не остана време до онзи незабравим момент да гушнеш бебо. ПОжелавам ти всичко да мине нормално и чакането да свърши. И аз бях така цял ден ту идваха,ту отшумяваха контракциите и през нощта родих  Mr. Green Хайде да ни зарадваш тези дни Hug Hug
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ НОВИ МАЙЧЕТА, ДА СА ИМА ЖИВИ И ЗДРАВИ БЕБЕТАТА И ДА СИ ГИ ОТГЛЕДАТ С МНОГО ЛЮБОВ Heart Eyes

# 363
 Здравей те мамчета  Hug
vadi11 Честито да ти е жив и здрав и много да радва цялото семейство   bouquet
Каматна, много ме развълнува твоя разказ и едновреминно укоражи за секциото което и мин ме очаква  благодаря ти от сърце за откровеността имам чуството ,че съм заедно със теб  Hug
Пепи много се радвам за хубавата развръзка при теб и кокорчо и всичко ще мине  Hug
Ема ти си силна жена и една истинска мама  Hug
На всички мами които имат някакви малки проблеми с бебчовците бързо да отминават и да се забравят  Hug Praynig
А на мамите които са още 2в1 като мен само кураж и много търпение  Praynig
Лек ден мамчета  Hug

# 364
Здравейте момичета! Не съм писала доста отдавна защото останах без компютър и хич нямах време да го нося по ремонти .Е сега вече всичко е наред и минавам да се похваля че на 01,07 родих моето слънчице Йоана  50см 3,370 кг.  Честито на всички родили ,а на тези на които им предстои -леко раждане.

# 365
Лилит честита ти рожба и оттук, да ти е жива и здрава принцесата Йоана!  Hug
Вади 11 да ви е жив и здрав Анди, да расте умно и послушно дете!

Ради скоро идва твоя момент мила, ще се очакваме скоро хубавите новини  Hug
Тери благодаря ти мила за подкрепата  Hug
Капкатр на теб също стиснати палчета майче, всичко ще е наред и скоро ще гушкаш своето малко съкровище  Hug

# 366
  • Сливен
vadi11,  lilit , чеситито и на вас, нека малките Анди и Йоана, да бъдат едни здрави и весели деца и много да ви радват      bouquet
Аз току-що се връщам от преглед - имам 1-2см. разкритие, тоновете са добри и така остава само момента да настъпи.

# 367
  • София, св. Троица
Здравейте,
Честито на всички мами гушнали своите съкровища! Щастливо майчинство. На останалите стискам палци  Simple Smile
Първо да се отчета и аз. Термина ми беше на 07.07. На 06.07 се роди бебе Ния 3450, 50 см. Раждането мина нормално. Вече сме си вкъщи и се гледаме.
КЪМ ЛЛЛ:
Бих искала да ви помоля за помощ. Ния засука много добре веднага след раждането. Кърмя я на поискване и според мен се храни добре и получава достатъчно кърма. Предлагам едната гърда на хранене за поне 15 мин, през които тя суче и преглъща активно, а аз усещам, че гърдата ми се изпразва. Следя за броя на нааканите и мокри пелени, всичко е в норма. Освен кърма и давам рядко по няколко глътки вода след хранене или когато хълца. Кърмя я предимно легнала, защото имам болки след епизиотомията и свикнах така още от първите дни.
Проблемът е, че през деня тя спи спокойно на около 3ч. паузи и се храни на около 3 и половина часа средно, но нощем изобщо не спи, особено от 23 до 03ч. Очевидно няма никакъв проблем, пелената е чиста, нахранва се, заспива на гърдата ми, но когато я вдигна да се оригне и я сложа в кошарката, тя се разсънва и се изнервя, защото не успява да заспи отново. Докато се опитва да заспи присвива крачетата към коремчето и понякога се зачервява. Чудя се дали е възможно толкова рано да има колики. Аз внимавам как се храня, не пия кафе. Въпросите ми са следните:
1. Задължително ли е да я вдигам да се оригне след хранене, особено ако тя заспи по време на хранене? Тя рядко се оригва, а и не повръща (досега е повръщала само 2-3 пъти и то ако я прехраня).
2. Проблем ли е, че я кърмя само в поза легнала настрани? Притеснявам се да не би да пречи, че се храни в хоризонтално положение.
3. Според мен има газове, често пръцка и винаги се чува характерен звук, когато ака. От вчера започнах да и давам капки Инфакол. Дали това е грешка?
4. Какво мога да направя, за да спи повече през ноща и да е спокойна както през деня?
Благодаря ви предварително!

Здравей evu6ka,
Поздравления за бебе Ния, да ви е жива и здрава и много да ви радва.  bouquet Изглежда си добре информирана за по-важните неща свързани с кърменето и следиш бебето, което е чудесно. Hug
Много майки кърмят легнали и това не е никакъв проблем за бебето. Ако ти и тя се чувствате добре така по време на кърмене, няма нужда да променятe позата, още повече, че тази поза е много подходяща ако майката има нужда да си почине.

До колкото разбирам се притесняваш, че Ния е неспокойна предимно вечер. Не е изключено и да са колики, при някои бебета те са започват по-рано. Повечето бебета всъщност са неспокойни именно вечер. Обикновено това се дължи на натрупана умора и емоции от деня. Можеш да се опиташ да я държиш по-дълго на гърдата да суче, т.е. да я държиш по-дълго будна преди за спи, за да си спокойна че се е нахранила добре. Ако прецениш за необходимо можеш да използваш и Компресия в този случай също може да помогне на бебето да достигне до повече порции задно мляко, което е по-калорично и богато на важни храносмилателни ензими. Ето и клип на компресия . Много новородени бебенца заспиват преди да се нахранили, защото бързо се уморяват, а и самото сучене им действа успиващо. Има вариант бебето просто да иска да бъде близо до теб и сукането е един от начините да постигне това. Много майки в такава ситуация предпочитат да спят с бебетата си. Някои споделят дори, че така се чувстват по-спокойни. От друга страна, така бебето има постоянен достъп до гърдите дори ако се събуди, много лесно можеш да й предложиш отново да суче, докато се засити напълно и заспи.  
Много бебета имат газове, пръцкат и дори се напъват докато акат. За капките не мога да дам мнение, тъй като не съм специалист. Може би педиатъра на бебето ще знае по-добре.

Бебетата в този ранен период може да се променят бързо и често. Понякога са повече спокойни през деня, друг през нощта. Обикновено, когато са неспокойни, повечето майки предпочитат да предложат първо гърда – пове4ето бебета се успокояват когато засучат. Може би тази статия ще представлява интерес за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25827.0

bouquet Hug  bouquet

# 368
Привет и от нас 2в1  Hug
Първо честити бебчета на vladi11 и lilit, да са ви живи и здрави и безкрайно щастливи   bouquet
kamatna, благодаря за страхотния разказ! Сега някак съм по-спокойна малко и за моето секцио.
Пепи, гушки за теб и малчо. Браво и за доброто развитие на нещата, сигурна съм че всичко ще бъде наред Hug
На всички чакащи голямото събитие късмет и силно стиснати палчета fingerscrossed
Дано тази седмица има мноооого  newsm32 newsm32 newsm32 newsm32 newsm32

# 369
Здравейте мили момичета! Не съм ви чела и едва ли ще имам време Embarassed
Първо да поздравя всички нови майчета! Да са ви живи и здрави малките съкровища! Да растат в много любов и с късмет!
И да се похваля и аз-на 14.07. в 22,58ч. родих моето момченце Емил! 3830гр. 52см.
Родих нормално. Всичко стана много бързо в 20,30ч. усетих първите контракции. След час бяхме в болницата и докато ме регистрират, запис на тонове, преглед и....трябваше да раждам. Емо се появи след три напъна. Беше страхотно Heart Eyes-толкова много емоция и адреналин. Дадоха ми го веднага и го закърмих още на родилната маса. От днес сме в къщи и засега всичко е ОК.
При първа възможност ще опитам да ви прочета и да се включвам.
Успех и леко раждане на всички майчета в очакване Hug

# 370
Ехааааа, smile честито, мила!   bouquet
Да ти е жив и здрав малкият Емо и безкрайно щастлив!  Hug

# 371
  • Сливен
smile:))))) , честито и на теб, нека Емил расте здраво, щастливо и жизнерадостно дете   bouquet

# 372
Имам и въпрос към ЛЛЛ
Алекс се роди на 05,07.Дадоха ми го след 4 дни, поради малки здравословни проблеми.През това време е хранен с АМ.В момента, в който ми го дадоха, го сложих на гърда, но той много се уморяваше и не се хранеше, постоянно сваляхме грамажи и педиатърката ме посъветва да си му давам добавката, поне докато сме там, че да наддадем малко грамажи!Но аз междувременно със добавките, пробвах преди това да му давам да суче и ако виждам, че още е гладен да си му давам АМ-то.Наложи се да се цедя.Първия път изцедих 2 шишенца от по 125мл...до тук добре, но следващите пъти по 90-60-40...всеки път различно...и знам, че не му стига, понеже хапва около 100мл на ядене и се налага да дохранвам  Sad Има ли някакъв начин да стимулирам повече образуване на кърма?Също така при цедене виждам, че имам запушени канали, понеже само малко в началото тече от повече, после само от 1-2 ...  Sad иначе си пълним памперсите след почти всяко хранене, не спазваме режим, на поискване е...но ми се иска да е само на кърма, но виждам, че не му стига количеството  Sad Също така имахме и друг проблем със сученето...зърната ми се израниха много, мажа се с Гермастан, но една вечер малкия повърна кръв...много се оплаших, но се сетих, че ми е от зърната...според Вас нормално ли е?

Здравей, Nins87!

Поздравления за раждането на Алекс! Нека бедите вече са зад гърба ви и пред вас да има много мигове на щастие и любов!

Можеш ли да ми разкажеш как точно протичат храненията ви в момента - например дали на всяко хранене дохранваш с адаптирано мляко или само с изцедената кърма?

За да си сигурна, че бебето приема достатъчно мляко и за да се погрижиш за разранените си зърна можеш да правиш следните неща:

* Да предлагаш на бебето да суче при ранните белези за глад - докато бебко спи може би си забелязала вече, че по някое време започва да прави движения с устата все едно суче или все едно си суче езичето или устничките, дори може да се опитва да лапне ръчичка или пръстче и пак да суче.

* За бебето е важно да бъде спокойно, за да засуче гърдата. Плачещото и неспокойно бебе не иска да суче. Ако все пак бебко е неспокоен по някаква причина - можеш да се опиташ да го успокоиш и след това да му предложиш да суче. Контактът кожа-до-кожа (да го гушнеш до гърдите си като е само по памперс), да му попееш или поговориш, да го полюлееш успокояват бебетата и да му предложиш, когато вече е спокоен.

* След като вече е засукал - важно е да няма болка. Споделяш, че зърната ти са разранени и може би сега при засукване те понаболяват, но идеята е да няма интензивна болка. Интензивната болка е сигнал, че нещо не е наред и е добре бебето да се позиционира по-добре. Ако няма болка и виждаш, че Алекс пие мляко от гърдата като "отваря уста - прави пауза - преглъща - затваря - отново отваря уста", следва той да е засукал добре.

* Новородените понякога се изморяват на гърдата след известно време (ти споделяш, че се случвало при вас) и дори заспиват. Когато струята мляко започне да тече по-слабо, бебето от самото сукане се унася в сън. Има начин да направиш така, че да потече още мляко и Алекс да суче отново. Компресията е когато обхванеш гърдата си от външната страна, като палецът е отгоре (все едно на 12 часа), а останалите пръсти отдолу (на 6 часа) и са близо до гръдния кош. Когато видиш, че Алекс започне само да суче без да преглъща - можеш да притиснеш по този начин гърдата, но без да има болка, и да задържиш докато Алекс започне отново да пие мляко (т.е. да суче и преглъща). Когато спре да суче и преглъща, можеш да отпуснеш и да видиш дали ще започне на ново. Ако не - можеш отново да притиснеш, за да започне да суче. Важното е да прилагаш само тогава, когато той не преглъща. Можеш да опитваш по 2-3 пъти на едната гърда преди да му предложиш и втората, с която след като привидно е приключил - можеш и на нея да приложиш компресия. Идеята е Алекс сам да изсуче колкото се може повече от гърдата. Ето тук има клипче как се прави, надявам се да е добра илюстрация и в помощ на описанието ми.

* След като приключите с кърменето и прилагането на компресия, можеш да изцедиш гърдите и да съхраниш млякото за дохранване. Можеш да масажираш гърдите си, да прилагаш нещо топло с цел да се поотпуснат тъканите и да бъде по-лесно изцеждането, да си мислиш за приятни неща и как кърмиш чудесното си бебе, за да тече млякото. Следва да подхождаме с внимание към гърдите си, защото те са нежни и заслужават нежно отношение. Изцедените количества не са показател за произведената кърма, както и цеденето на ръка или с помпа никога не мога да бъде толкова ефективно, колкото сученето на бебето.  

* После можеш да се погрижиш за зърната си - например можеш да ги намажеш с малко от изцедената кърма или с крем, който съдържа ланолин (за предпочитане е кремът да не трябва да се отмива преди кърмене). Също така удачно е 1-2 пъти на ден, но не във време близко до времето за кърмене на бебко, да измиваш зърната със сапун и вода. Вариант е и да обсъдиш с лекаря си подходяща за случая антибиотична паста, след като има и разраняване на зърната.

* Дохранването може да става и с чашка, спринцовка, капкомер... Дори когато е с шише, може да се направи така, че бебето да прилага усилие, за да получава мляко (както прави на гърдата). Ето как може да става това: при дохранването с шишето можеш да държиш Алекс по-изправен. След това поставяш шишето почти вертикално срещу устните му, все едно държиш пръст на устата си когато казваш "шшшшт!". Когато бебето се пресегне с устни за да засуче биберона, следва да наклониш шишето хоризонтално в отворената му уста. След това можеш да го оставиш да поеме сам биберона, така че устните му да се затворят след утеснената част на биберона. Можеш да го държиш по-изправен, за да може шишето да е почти хоризонтално, когато е в устата му. Така млякото няма да тече автоматично в устата му, Алекс ще има контрол и ще прилага усилие, за да пие. Ако се дави или напряга - можеш да го наклониш малко напред заедно с шишето, за да се отече млякото.

* Колкото по-често слагаш Алекс на гърдата - толкова повече мляко ще произвеждаш за него. Въпрос на време е производството на мляко да се настрои да отговаря на нуждите му и количествата да се установят. Няма да стане като с магическа пръчка, но постепенно може би ще намалите и премахнете добавката от адаптирано мляко, след това и добавката от кърма. Всеки път когато поставяш Алекс на гърдата си - мозъкът ти получава сигнал да произвежда мляко. Затова, дори и да си мислиш, че няма мляко или че той току-що е сукал - преди да посегнеш към шишето - го постави на гърда, пък било то и за съвсем кратко време.

Надявам се да не съм била прекалено многословна. Ще се радвам да споделиш какво сте опитали, какви са наблюденията ти, как се справяте!

Поздрави за теб и Алекс!
Миряна

Последна редакция: вт, 17 юли 2012, 19:02 от Mupяна

# 373
Имам и въпросче към ЛЛЛ:
Родих нормално в 6:45 в неделя. Днес - вторник, усещам сутринта вече болка и напрежение в гърдите - явно от слизането на кърмата. Бебето го слагам често - винаги като иска и се оптвам и да го будя. Мисля си че засуква добре, чувам примляскване с ушите и мисля коластра доста успя да изяде. Чакам сутринта пак да е при мен и така през целия ден. Питането ми е - дали да се цедя и кога - преди, след кърмене? Тя суче според мен всеки ден с една дея по-добре, но все още не прекарва повече от 5-10, най-много по 15 мин на гърда. Държа я и повече но тя си почива между сукането Simple Smile

Здравей, mimimi_k!

Нека ви е честита Леда! Много слънчеви дни, усмивки и здраве за двечките ви и цялото ви семейство!

Радвам се за чудесното начало на кърменето ви! Когато новороденото прекарва колкото време иска на гърдата сучейки активно (като "отваря уста - прави пауза - преглъща - затваря уста - отново отваря уста") поне 8-12 пъти в денонощие, пълни памперсите и наблюденията на лекарите са че всичко е наред - може би няма нужда от допълнително изцеждане. Бидейки на гърдата и сучейки активно бебето стимулира производството на мляко. С ежедневното порастване на бебето ще се променят и нуждите му. Но когато е с мама, има достъп до гърдата и суче добре - млякото винаги ще бъде точно толкова от колкото то има нужда. Така че, ако не се налага раздяла на мама и бебе по някаква причина или хранене по друг начин - не следва да се цедят гърдите до изпразване след кърмене.

Ако имаш и други въпроси - знаеш къде да ни откриеш Wink

Поздрави,
Миряна

# 374
Честито и от мен на новите мами и техните рожбички! Да растат големи и послушни!
Аз да се отчета, че още сме 2 в 1, обаче днес като бях на преглед доки подбръкна малко по-надълбоко и оттогава имам червеникаво течение! Освен това от вчера коремчето ми се стяга все по-често, днес включително, но засега безболезнено! Може би нещата да са стартирали вече, особено след това бъркане от страна на докторката! То по принцип утре ми е термина, така че току виж малката принцеса се появи точно когато са й определили докторите... Simple Smile
Четох чудесни разкази на мами за секцио и естествено раждане - благодаря ви, мами, че ни споделяте такива хубави емоции, защото имаме нужда от тях!
Бързо възстановяване на мамите, които имат нужда от това, а на все още чакащите - търпение и спокойствие! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт