Това започва да става хронично - педиатрите и кърменето

• 6 353
  • 78
  •   1
Отговори
Здравейте!

Това го говорим в хиляди теми, но не издържам вече и пак ще зачекна въпроса...

С приличен кърмачески стаж и без време и възможност да премина обучение и да стана консултант по кърмене (но с дълбока признателност към всички консултанти), поначало приех следната тактика към приятелките-бъдещи и "пресни" майки, често твърде стресирани от многото нова информация относно раждането и първите дни с детето, и в частност кърменето:

Разказвам и обосновавам принципните положения: на поискване, не купувай адаптирано дори за всеки случай (винаги можеш да вземеш, ако наистина се наложи), нощно кърмене, без вода и т.н. - и добавям "за всичко останало и конкретни напътствия, потърсете консултант" Simple Smile

Как обаче винаги става така, че, колчем забравя да спомена нещо, на следващия разговор с мамчето все се оказва, че педиатърът вече й е дал съвет по въпроса, естествено, грешен! Първият път беше нощното кърмене, вторият - даването и на двете гърди - "на гърдата й трябвали 6 часа да се напълни пълноценно"...

Различни градове, различни майки, различни педиатри - все от видни по-видни, разбира се - и объркват, объркват, объркват... За един друг почти тримесечен младеж, сучещ като змей и наддаващ като такъв, таман пък започваме косвената битка с доктора относно плодовите сокове...
Писна ми вече, честно Simple Smile И благодаря, че ме "изслушахте"!

# 1
Здр, дано не ми се ядосаш, но позволявам да коментирам и аз. Аз родих секцио и то не защото така пожелах, а по лекарска преценка. Слава бога имам кърма и то благодарение на моя инат и майчин инстинкт, защото още в родилното " големите специалисти " се произнесоха, че трябва да кърмя на по три часа с 6 часова нощна пауза. Докато бях в родилното почти нямах кърма и не мисля, че беше заради секциото, а мисля, че е от стреса, на който бях подложена там, защото с това отношение на сестрите към мен и бебебо ми се стори престоят в родилния ни дом като АД. Излизайки от там имах кърма, хранех бебето когато то си поиска и нощем и сега, 5 месеца по-късно с отговорност казвам, че ако ги бях слушала ония клявки сега щеше да яде изкуствените боклуци... Педиатърката на всеки преглед ми казва да съм му давала сокчета, последния преглед пък каза, че бил обезводнен и въпреки това аз пак си знам моето и му давам само кърма. " Компетентните комшийки- майки за пример, започнали със захранване от трети месец" се възмущават, че бебето ми е на 5 месеца, а аз още само кърма му давам. Та искам да кажа на всички майки: слушайте само майчинския си  инстинкт, защото в България всеки се напъва да дава акъл, без да му се иска и се ръководете от детето си. То най-добре знае какво и кога иска. Голяма глупост е да има майката кърма и да бърза да го захранва или да реве бебето, а тя да чака да минат три часа, за да го нахрани .

# 2
Първия проблем е нечетенето от страна на бъдещите майки.
Втория е стереотипа на педиатрите, и също нежеланието им да си усъвременят знанията и реализират на практика.
И като резултат-борба с вятърни мелници от страна на консултантките, които постоянно трябва да оборват казаното от "бялата манта" на която мама Х естествено вярва на 100%......
Безумно уморително и изнервящо е! И на мен ми писна Mr. Green Мислех и аз да започна обучение, но едва ли  Tired

# 3
Девойки, няма място за отчаяние.
Аз мисля, че дори и без консултантска тапия, с опита си можете да бъдете полезни на майките около вас.
Много често нещата опират до липса на информация и подкрепа - ако около теб няма кърмещи майки, ако бабата, лелята, комшийката и шуранайката ти наливат в главата собствения си неуспешен опит, ако педиатърът е замръзнал на 1965 г. в познанията си по темата - много трудно може да стане. Като добавиш към това и бушуващите хормони и болки след раждането - и уйде коня у ряката. Дори и днес не всеки има достъп по интернет, а и да има, невинаги е лесно да откриеш истината. И в този подфорум има много глупости и неверни неща, казвам го с ръка на сърце.

Сега, друго е, ако майката е избрала чии съвети да слуша и това не са вашите.
Дет' се вика можеш и да накърмиш бебето вместо нея, но не можеш да накараш нея да кърми Simple Smile
Има една консултантска мантра "това не е моето бебе, това не е моето бебе" Simple Smile, която е съхранила доста нервни клетки;)

Що се отнася до некомпетентните и често напълно противоречиви съвети, давани от медици, със сигурност не го правят от злонамереност. Не че имат извинение за незнанието, но то реално не е имало и кой и кога да ги обучи.. НАПК от две години обучава и медицински лица, ами бавно става, и броят им е неизмеримо по-голям от това, до което някога ще стигнем дори теоретично Simple Smile

За борбата с вятърни мелници, обаче, никак не сте прави - за щастие. Проверете колко кърмени до 1 г. (поне) бебета сте познавали/чували/виждали докъм 2000-2002 година - числото клони към нула, и сравнете с числото сега, само 10 години по-късно. Ефектът е голям - и си струва да поразмахваш ръце срещу вятъра Simple Smile

MTV нещо за твоя град може да се чуе много скоро, ама шът ся...

# 4
И аз мисля, че има ефект в положителна посока и определено си струва човек да сподели опита си, пък който иска да чуе и помисли - добре, който не иска - пак добре. Параход е права, че определено броят на изключително кърмените до 6-ти месец и т. нар. дълго кърмени деца расте, въпреки "ползотворните" съвети на редица медицински и немедицински лица. Аз съм на принципа, че ако ще и на една моя приятелка да помогна - пак е нещо, дори ако ще да не е за изключително кърмене ами на смесено хранене да останат - пак е нещо. Но наистина човек понякога се обезверява и изумява от откровените глупости на медицинските лица. Да е някой от улицата мога да го приема, ама лекарите уж са запознати със спецификите на тялото и би трябвало да могат да осмислят фактите... би трябвало.  Sad

# 5
Да наистина все повече кърмени от некърмени деца има.
Аз лично разчитах основно на себе си /даже майка ми е с минимални познания/ и на бебето.
Кърмих сравнително дълго /според схващанията/, даже някой да се опита да ми се похвали колко дълго си е кърмила детето, почти винаги ахва, като кажа моя опит  Wink.
Няма майка, която да познавам и да не я убеждавам да кърми.
Педи не ми се е месила много, но и много не съм я търсила за съвети.

# 6
  • На топло...
Моето мнение е, че една майка трябва сама да си набави информацията и че лекарите трябва да се занимават с патологии. Разбира се трябва да очертаят рамката за препоръките, но не и да се намесват сериозно в храненето на кърмачето без нужда или да опровергават принципите на МЗ, СЗО-та и т.н. с доводи от рода "и вие хора сте станали, пък така сме ви хранили" Crazy.

# 7
Здравейте на всички. За първи път се включвам, защото темата ми е болна и само като прочетох заглавието се ядосах. Нану - не си права. Като раждах преди 12 години бях толкова изплашена и не в час, така ме беше страх, че няма да се справя и нямаше кой да ме успокои, че слушах докторите на 100%. В резултат - дъщеря ми сука 3 месеца и на годинка тежеше 8 килограма. Сега съм вече порядъчно одъртяла и с втора бременност - и още от сега не вярвам на никой лекар. Всичко, което ми се каже се проверява по няколко пъти и имам достъп до повече информация. Но я си представи някое младо наплашено майче, на което му пълнят главата със същите глупости, както разбирам, с които ги пълнеха и на мен преди 12 години родните педиатри. Единствения плюс днес е, че ако има интернет и се сети може да прочете нещичко - а ако няма ...?

# 8
  • На топло...
Дени, това имам предвид, да няма инвазивна намеса. Защото в момента явно много от лекарите са все още закостенели привърженици на старите методи, въпреки новите препоръки, спуснати отгоре. Е нормално ли е една майка да прави нещата според това, което "дава царят", ама "пъдарят" да я прави на маймуна и да я обезверява?
Разбира се, че трябва да очертае рамката (ама да е тази на царя Wink) и ако майката има нужда и задава въпроси, да ѝ отговаря по същество, а най-добре да се раздават съвременни брошури, да се ходи на безплатни, поети от касата, курсове и подобни. Вместо от добра душа ей така да се предписват сокчета от втория месец и подобните, щото нас така са ни порастили Peace.

# 9
И какво пречи плодовият сок на кърменето. Позната майка-кърмачка. Първото , гледано по някакви междинни форми. Второто - модерно, само на кърма, на поискване.   Запек - но не , сок не може. На 6 мес тежеше 10 кг.

# 10
  • На топло...
Е, Tрещи, какво ли пречи пък да прочетеш малко, има толкова информация в библиотеката и на този, че и на съседния (за храненето на бебета с млека за кърмачета) подфорум. Обаче е по-лесно да се спори от позицията "и вий сте станали хора". Наистина ли толкова малко ти пука?
Не само, че пречи сокченцето, ами и е вредно! Все едно да слагаш оцет на рана! Нищо полезно няма в него за един неразвит храносмилателен тракт, нищо!
На моята майка ѝ пращах статии и информация да се образова, твоята снаха или дъщеря не го ли прави? Защо се опитваш да объркваш момичетата във всички теми наред? Кеф ли ти прави?

# 11
Чудя се как ви откриха топлата вода. И защо не се замислите малко.

# 12
  • На топло...
Aз пък се чудя как на вас ви спряха кранчето за топлото и изведнъж почнахте да се мислите за свръххора със или без сокоизстисквачки Wink.

Всичко може. Може и на един крак подскачайки да ходиш, и в гардероба може да спиш, и да с*реш на челна стойка, ама дали е физиологично и адекватно е съвсем друг въпрос. Това не разбираш Peace.

# 13
Чудя се как  сте живи, като сме нанесли  такъв удар на стомахчетата ви.

# 14
  • На топло...
И аз Joy.
Факт е обаче, че човек може да оживее и въпреки, а не заради някои действия.

Аз никога няма да обвиня майка си, че ме е захранила грешно, не го е правила, не и съзнателно! Действала е по начина, смятан за най-правилен по нейно време, била е убедена, че прави най-доброто за детето си. Това е същото, което правя и аз в момента, разполагайки с информацията, до която се докосвам. И смятам, че е назадничаво да държиш напук на всичко на това, с което си свикнал, въпреки че имаш възможността и акъла да действаш според съвременните препоръки.
Човечеството хилядолетия не е разчитало на сокчета! Изведнъж след войните, в средата на миналия век, се налага да пращат жените да бачкат на мястото на мъжете и изниква въпросът какво да се прави с бебетата, които не могат вече да бъдат кърмени на поискване. Тогава се развива и бурканчената индустрия "най-доброто за бебето ви", и цялата "нова наука" за здравословното хранене на бебето, отговаряща не непременно на истинските нужди на децата и майките им.
Наистина ли мислиш, че физиологията на кърмачето е успяла да еволюира в интереса на новите потребности от работна ръка извън дома и далеч от бебето, само за 5-6 десетилетия?
И ако наистина се интересуваш, ще прочетеш до какви проблеми може да се стигне при неправилно захранване, които стоят и в основите на съвременните ни болести, а няма да се държиш като развален грамофон.

Последна редакция: чт, 12 юли 2012, 23:17 от Нану

Общи условия

Активация на акаунт