Това започва да става хронично - педиатрите и кърменето

• 6 359
  • 78
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Размислите на Трещи ще ги подмина щото тя по дефолт си е винаги ''анти'' в която и тема да се подвизава - просто си има хора на този свят, които винаги са криви и са против всичко...

А за педиатрите - определено смятам, че болшинството за заспали някъде около 1970-та година и от тогава нова инфо във връзка с кърменето старателно се избягва щото си е по-лесно човек да си бае онова, което си знае..а че вече е морално остаряло - не е техен проблем, явно  Wink Затова се опитвам да давам съвети на майчета около мен, пък и дори само една да се навие да кърми по-дълго - пак си е победа  Simple Smile

Иначе когато аз самата избирах педиатър бях много по-внимателна, отколкото когато избирах количка, легло и т.н. - исках да е човек за когото имам сигурна инфо че е ''за'' късното захранване, и не бута адаптираното мляко на всяка среща.
И съм много доволна - захраних на 8 месеца по негова препоръка, тъй като дъщеря ми е недоносена и с него коментирахме много пъти как трябва да се захранва изключително бавно и внимателно точно заради риска с алергиите.

За справка - аз не съм кърмена, имам 1000 алергии, родителите ми са кърмени дълго - нямат нито една  Rolling Eyes
И да, детето ми на две годинки тежи 9 килца, а ако и бях давала силното и хранително адапте сигурно сега щеше да е доста по-напомпана...но на мен и през акъла не ми е минавало, че за нея и нейното състояние има нещо по-добро от моята кърма. Засега е абсолютно здрава, и усилено продължава да си иска ''титите''  Simple Smile

# 46
Аз не съм кърмила, децата ми бяха много по-здрави от на приятелка, която ги кърми след годинка. нямат никакви алергии, като в момента са над 20. Изключително кърменото ми съседче на 6м тежеше 10 кг.

# 47
Кърменето не е панацея и определено освен него, зависи много с какво, как и после какво консумира детето...щото масовото е "еко"- захранване, и след годинката ма'ане мощно на зрънчо, степчета, кренвирши и други тем подобни "питателни" и "здравословни" храни Crazy

А ето и една "новост":

http://dete.bg/n/otkriha-lekarstva-v-bebeshki-mleka-i-pyureta.6596.html

# 48
  • София
Трещи, трябваше да започнеш с това, че не си кърмила - сега ми се изясняват нещата  Wink
Майка ми, която също не е кърмила, ги реди подобни прелестни нападки срещу кърмачките и днешната луда ''мода''.
А, и според нея също тази мания по кърменето, или назад към пещерата по нейни думи, идва от Америка-та. А както знаем всички, от тази страна и този народ (народ??) нищо хубаво не може да произлезе щот са тъпи, ограничени, дебели и жестоко им куца географията - нали не могат със затворени очи да боднат БГ на картата на света  hahaha

Бтв, нейните жестоки и апокалиптични прогнози за това как, ако на едно бебе не се дава вода води до бавна и мъчителна смърт - в най-лошия случай, или поне до трайно нежелание за приемане на такава в една по-късна възраст, не се оправдаха ама хич - детето оживя, а сега пие вода като жаба...

MTV, мнооого си права за храненето въобще, както и че кърменето не е някаква панацея срещу болести. Около мен на детските площадки масово се набиват солети/Зрънчо/кроасани от мънички дечица, понякога почти бебета и аз лично се ужасявам от подобни родители, независимо дали майките им кърмят или не.
А после се чудят хората защо децата ни имат всякакви здравословни проблеми от най-ранна възраст. Китайците май го бяха казали: Аз съм това, което ям.   chef

# 49
Нали си говорихме, че и вие с плодовите сокове сте оцеляли. Не съм против кърмачките , а против глупостта - Ам = болести, алергии; кърма = здраве без алергии. Та като си говорим за педиатрите - доста наднормени бебета има с това кърмене, но педиатрите не смеят нищо да кажат.

# 50
  • До хладилника, който обичам
Просто има разлика как се образува това наднормено тегло, и по-точно мастните клетки как се формират. Обикновено пухкавите кърмачета престават да бъдат пухкави около година (повечето) до 2-3 (останалите), в общия случай, разбира се с уговорката, че междувременно са хранени нормално - не с някакви супер-менюта, а просто с нормална здравословна храна.
Има достатъчно проучвания, потвърждаващи, че е рядкост кърмено дете да е възрастен със свръхтегло - не като гаранция, разбира се, защото хората имат таланти да пре-правят всичко. Но в нормалния случай е така.

# 51
И на мен ми писна... Аз водя косвена война с педиатърката на 1 мес бебе на моя приятелка. Досега детето е само на кърма, но от вчера се дохранва.На майката и било дошло, значи кърмата и щяла да спре и детето не е акало от 24 часа, значи кърмата не му стига. Също по съвет на педиатъра, майката е почнала да дава овесена вода за разхлабване на 1 месечното си бебе #2gunfireДори не ми се коментира...

# 52
Абсолютно същата глупост изтърсих и аз, какъв беше потресът ми, като разбрах, че имала глутен.  С две ръце се кръстя как сте оцелели.

# 53
  • До хладилника, който обичам
Целиакията е сравнително рядко срещан проблем, за щастие. И в овесът се съдържа ниско количество глутен. При бебе на такава възраст за мен лично по-големият проблем би идвал по-скоро от зрелостта на червата на бебето и възможността им да се справят с непривични храни и вещества, различни от нормалното за тях, майчиното мляко.

"Отлагането на захранването дава възможност на храносмилателната система да съзрее
Ако твърдата храна се започне преди системата на бебето да е готова за това, то тя се усвоява слабо и може да предизвика неприятни реакции (храносмилателни разтройства, газове, запек и др.) Усвояването на протеините в бебешкия период е непълно. Стомашната киселина и пепсина се секретират в малки количества при раждането и количеството им се увеличава до нормалните за възрастните стойности през следващите 3-4 месеца. Панкреатичният ензим амилаза не достига до адекватни нива, нужни за усвояване на скорбялата, някъде до преди 6 месец. А въглехидратните ензими като малтаза, изомалтаза и сукраза не достигат до нивата на възрастните до преди 7 месец. Бебетата също така имат ниски нива на липаза и жлъчни соли, така че и усвояването на мазнините не е добро преди 6-9 месец.

Отлагането на захранването намалява риска от хранителни алергии
Много източници сочат, че в резилтат по-дългото изключително кърмене намаляват случаите на хранителни алергии (виж Allergy References и Risks of Artificial Feeding). От раждането си някъде до 4-6 месец, бебето има т.н. „отворени черва”:

Това означава, че разстоянията между клетките на тънките черва свободно пропускат цели макромолекули, включително цели протеини и патогени, да преминат директно в кръвообращението на бебето. Това е страхотно за кърменото бебе, защото позволява на полезните антитела от кърмата да преминат по-директно в кръвообращението, но също така означава, че и големите протеини от другите храни (които предразполагат към алергии) и болестотворните патогени могат да преминат също така директно. През първите 4-6 месеца, докато червата са все още „отворени”, антителата (sIgA) от кърмата покриват храносмилателният тракт на бебето и така осигуряват пасивен имунитет като намаляват вероятността от болест и алерг. реакция преди „затварянето”. Бебето започва да произвежда такива антитела самостоятелно около 6 месец когато едновременно с това червата се „затварят”. За повече по този въпрос виж Как кърмата защитава новородените деца."

от тук.

# 54
Искам и аз да се включапо темата с педиатрите.

Майка ми е педиатър и то доста добър, мисля. Когато родих преди 1г.и 4 м. тя ми беше голяма подкрепа, за да си кърмя бебнцето. Постоянно сме говорели колко е важна кърмата, какво удоволствие и прави да гледа кърмещи майки, колко е естествено, красиво, здравословно и тн.

Тя ме е кърмила мен 5 месеца, защото тогава е завършвала медицина и трябвало да ме остави на баба ми за по една седмица. Кърми брат ми само 10 дни по здравословни причини.Цялживот е съжалявала, че малко ни е кърмила.

В 30 годишната си практика на педиатър каза, че тя не се чувства подготвена да консултира за кърмене, никой не ги е учил, а традицията я заем каква е, кърмене под час, рано захранване и тн.
Сега покрай мен и подкрепата, която получих от консултантите, тя научи толкова много, раздава листовки от ла лече лига на пациентките си, преснема си ги и си ги пази...Дори се съгласи, че водата не е нужна за изключително кърмено бебе, това беше голяма битка за мен,

Та искам да кажа, че има и такива педиатри, които се учат,па макар и късно. Повечето не са наясно с нещата, но може би ако им се даде новата информация, бързо ще я приемат.

# 55
  • София
И аз тука.
Но битката ми е не с педиатъра, а с моят личен лекар.
Уж е някъде мой набор, а такива глупости ръси всеки път като го посетя, че вече гледам да го отбягвам.
Кърмата вече не била хранителна. Защо не съм го отбиела /юли месец, в жегите/.

По отношение на АМ и болести - около мен всички деца, хранени с АМ имат проблеми със здравето /разни чести настинки, грипове и т.н./.
Обаче пък ние с малкия се борим с един жесток дерматит, въпреки кърменето и късното захранване.

# 56
  • София
Здравейте мами! Изключително са ми интересни кърмаческите форуми. Искам и аз да пиша.
Трещи, аз имам бебенце на два месеца. Ако следвам старите схеми на захранване, трябва да я захране от днес със сокчета. Еми хубаво, ама Вики има такива страшни колики, че тази мисъл даже и през ум не ми минава. Соковете са с високо киселинно съдържание и не се отразяват добре на все още незрялата храносмилателна система. Тъй като не си кърмила, тогава няма как да знаеш, че първите дни след раждането се отделя коластра, която е като течен диамант за бебковците (това ми беше набивано в главата още в родилното от акушерките и детските лекари ) след няколко дни идва преходното мляко, което помага на бебчето да се хидратира и едва след това започва да тече зрялото мляко, което задоволява глада на бебето. А когато бебето започне да суче, гърдите отделят т.нар. предно мляко, което е бедно на мазнини. То задоволява жаждата на бебето. Ето защо не е нужно на кърмачето да се дава вода. След това постепенно започва да тече задното мляко, богато на мазнини. Трещи, помисли си: ти какво предпочиташ да ядеш: плодове и зеленчуци изкуствено отгледани или по естествен начин? Месо от измъчвани животни или отгледани и хранени по правилен начин? Мисля, че има разлика. По същия начин е с бебето. Кърмата е неговата естествена храна, която да! развива имунитета и предпазва от алергии. До 6 м, а защо не и по-късно може да си кара само на кърма. Едва след този период храносмилателният тракт е достатъчно развит, за да се справи с новата храна. И в заключение на дългия ми пост искам да добавя, че това, което правят консултантите е много хубаво, благодарение на тях за мен кърменето е удоволствие! Така че нека младите мами слушат консултантите, няма да сбъркат! Нашата педиатърка, която е и мой личен лекар е за късното захранване, а от 30 год упражнява професията си. Тя ми каза, че Вики може и без вода, тъй като кърмата съдържа почти 90 % вода. Това е от мен за сега. Пак ще пиша.

# 57
Айде и аз да се намеся - много ми е смешно някой като ми каже - "Аз не съм по тия новите моди - без вода, само на кърмене - то тва е някаква американска мода". Това не е мода - по-скоро завръщане към стария начин на гледане на бебета, на нашите прадеди. Не си ги представям как са изварявали вода и са давали да се пие.  Crazy По-скоро си представям бебета да са били точно изключително кърмени. И любима реплика имам и друга "Ти без вода как ще издържиш, тя си е важна водата". Важна е и затова я има в кърмата. Ако наливаш с бебето с още вода има опастност да му нарушиш електролитния баланс  - нещо подобно става и с нас, ако изпием големи количества вода примерно в топъл ден. Затова спортистите пият спортни напитки, а не чиста вода  Peace

Досега не съм се сблъсквала с педиатър, който да не се радва на кърменето - сигурно има време и затова де Thinking. В болницата също ни подкрепяха много за кърменето. Последно на прегледа контролния, на 1 месец - лекарката ми каза - "Продължавайте с кърменето и никакви изкушения за Адаптирано мляко през втория месец."

Бебето е само на кърма и мога да твърдя, че има прекрасен цвят на кожата и тургор, пикае си редовно по много - а колко ака, няма да коментирам - едвам смогвам да сменям памперси  Joy Joy Joy

# 58
Кърменето не е мода, а най-естественото нещо. Това трябва повече майки и лекари да го разберат. Имам късмета педиатърката на детето да подкрепя кърменето и късното захранване. Само за водата си баеше, но детето като не иска. Дори и сега след годинката: има свободен достъп до чашата си с вода, но рядко я ползва, предпочита да си цокне. И съвсем наскоро започна да проявява някакъв интерес към фрешове, но той се изразява в няколко глътки от моя, по-скоро е любопитство.

# 59
  • София
Всички по интелигентни майки по край мен кърмят, и първо са се информирали после просто си затварят ушите за някои съвети и толкова.Така правя и аз следвам интуицията си - всички бебета са различни - моето си спи по цяла нощ от много време сам реши много е лаком и се презапасява преди лягане - при други майки не става така не може при всички да важат едни правила. Едно е ясно кърмата е най доброто, водата само отмива и малкото полезни соли и минерали и е за хора които хапват твърда храна съвсем логично е.
Аз се опитвам да информирам всички когато стане на въпрос, дори и да не им предстои нищо такова не се знае някои ден - може да им остане нещо в главата и да им помогне.
Едно време просто е липсвала подкрепа и информация - баба ми е убедена, че млякото си спира когато то си реши при всеки си имало лимит.А не е загубена жената - преподава дълги години доцентска степен , приятелите ми се смеят като им кажа че си пращаме мейли и си пишем по скайп - има си интернет има информация, но няма спорене с нея.

П.С тази сутрин си направих ябълково сокче с хубави непръскани ябълки от село, не знаех че не трябва на гладно и след 10 минути го избълвах като направих диря докато стигна до банята. Представям си какво би направило на бебето ми - а моя стомах изобщо не е чувствителен.

Общи условия

Активация на акаунт