Въпрос за завръщане към кърменето

• 697
  • 4
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте,

имам бебе на 20 дни. Роди се с малко тегло - 2,450. Тъй като имам проблем с формата на зърната и поради това провалено кърмене наголямото ми дете, се подготвих доста старателно за кърменето, но отново бебчето ми направи огромни рани на зърната. Заради малкото си тегло, а от друга страна и от ужасната болка, която изпитвах, бебчето ми изсукваше по около 20 мл и заспиваше. Слабееше всеки изминал ден (имам кантар вкъщи) и  започнах да дохранвам с изцедена кърма. Зърната ми обаче се доразраниха съвсем и общо взето нямах здрава кожа по тях - всичко беше в кръв. На 12 -ия ден отбих и започнах да пия бромокриптин за спиране на кърмата.
Сега зърната ми са добре, като стисна имам още кърма и в главата ми се завъртя идеята да направим последен опит за кърмене. Имам усещането, че Димана не е забравила да суче - обръща се към зърното като я взема, отваря широко уста. Въпросът ми е колко време не трябва да пия бромокриптин, за да мога да предложа да суче?

# 1
Gloxi,
задачата не е лесна.
Но може да стане - други майки са го правили Simple Smile
Пиеш бромокриптин откога... 8 дни, по описаната сметка? И в каква дозировка?
Ще проверя колко време след края на приема е безопасно да кърмиш - но! дотогава е наложително да започнеш редовно да изцеждаш с цел увеличаване и поддържане на количеството кърма.
Предполагам, че при теб лактацията е почти спряла - при неефективно сукане на бебето и последващ дълъг прием на хормонален препарат без никаква стимулация.
Правилото е, че за да сложиш бебето на гърдата и то да има интерес към сукането, тя трябва да пуска нещо - чудесно и нормално е Димана да има инстинкт за сучене, но ако не тече мляко, тя бързо ще загуби интереса и ще откаже гърдата.
Общо взето 8-10 изцеждания на ден на двете гърди са ти нужни, за да започне процесът отново. Първите резултати може да те обезкуражат. След 7-10 дни вероятно ще има по-видим резултат. Паралелно с увеличаването на количеството можеш да сложиш бебето да суче. (Така или иначе първите дни кърмата ще трябва да я изхвърляш заради съдържанието на бромокриптин -а тя няма да е и много).
Какво е теглото на детенцето ти в момента? Доносено ли се роди, или преди термин?
Често бебетата с такова ниско тегло не могат да се оправят сами със сукането и имат нужда от  упорита и информирана майка, която да изцежда и дохранва с шише, или помощ от консултант-  а най-добре и двете. Разранените зърна обикновено са резултат от неправилна поза и/или засукване - добре е този път, когато/ако стигнеш до сукането от гърда, да викнеш човек да ти покаже как може да стане по-добре, за да избегнеш нови разранявания.
С две думи - станалото, станало, ако си готова да опиташ трудния път на релактацията, ще ти помагаме, с каквото можем.

# 2
  • Варна
Параход,
ето и отговорите на въпросите ти:
1. Пия бромокриптин от 8 дни по стандартната схема - 2x1.
2. Като стисна зърната си, се отделят капки кърма. Получава се дори и без предизвикване. Днес бях на преглед и гинекологът ми каза, че в гърдите си имам доста кърма. Това бе причината и да се замисля отново.
3. Димана в момента е 2.800 кг. Лекарите я водят хипотрофично бебе (всички органи са развити, но е с малко тегло). Ниското тегло е в резултат на 5 пъти увита пъпна връв.
4. Едното ми зърно е вдлъбнато. Ползвах няколко месеца ниплета, за да го измъкна, но пак се прибра и трудно излиза. Другото е сравнително голямо за Димана  и тя трудно го захапваше.
5. Цедя с електрическа помпа на Avent. Ужасно ме разранява. Може би това се дължи на факта, че кърмата изтича много бавно - цедях 80 мл за 1 час. Чувствах, че имам кърма, но не щеше да излиза  Sad. Пробвала съм преди да се цедя на ръка, но всеки път си докарвах запушвания и всички последици от тях.

# 3
Здравейте!

Бих искала да Ви поздравя за Вашето прекрасно бебе. Преживявате доста труден и пълен с предизвикателства период.

Може да започнете да събирате кърма 24 часа след последната таблетка бромокриптин, дори и по-рано тъй като количеството кърма, което би поело бебето не е голямо.
За засилване на количествата мляко е необходимо да цедите поне 8 пъти дневно (както Ви съветва колеьката от предния пост). От изключително значение е да има 1 нощно цедене (примерно между 12 и 3). През нощта действието на пролактина (хормона стимулиращ образуването на мляко) е най-силно. Малко повече информация за поддържане на лактацията при бебе с проблем: http://xedra.wordpress.com/2009/11/14/premie/

Споделяте проблем със зърната. Вдлъбнатите зърна са различни видове и има начини за подпомагане на кърменето. Бебето само се ориентира по зърната, то не суче от тях. Не манипулирайте зърното по никакъв начин, тоест не се опитвайте да го изтеглите.

Опитайте в следващите дни да не предлагате гърдата на бебето, а по-скоро цедете. За стимулиране потичането на млякото може да опитате преди цедене да поставите топъл компрес на гърдата, да мислите позитивно и бебето да е до вас (стреса влияе отрицателно върху рефлекса на потичане на млякото), леко масажиране отгоре надолу посока към ареолата . Необходимо е да се редуватe двете гърди при цеденето, когато от едната гърда спре да изтича мляко или то да е на капки, тогава започнете с другата, след това пак се върнете на първата, тоест на 1 цедене всяка гърда се цеди по 2 пъти с редуване. Това е така, защото млякото се намира в различни дялове на гърдата и те се изпразват един след друг. Гърдите Ви трябва да се „научат” да реагират на помпата и да "пускат" мляко. Не трябва да Ви боли. Понякога силата на вакуума може да е твърде силна и да Ви нарани. Някои майки споделят, че ръчното цедене се получава по-лесно от това с помпата. Техниката на Мармет е препоръчителна в тези случаи. http://xedra.wordpress.com/2009/05/09/handexpression/

Бих Ви препоръчала да се свържете и с консултант по кърмене от Варна, който да Ви посети у дома. Ето и координати на консултанти от НАПК от Варна:
Боряна Aлександрова Петърнишки - 0884 183 209
Веселина Атанасова - 0884 182 746
Десислава Ангелова-Жейнова - 0884 183 504
Елена Петрова - 0884 182 490
Павлина Тодорова Николова - 0884 184 654
д-р Ружа Панчева - 0899 659 873

Успех!

Последна редакция: пт, 17 авг 2012, 13:13 от Scrat7

# 4
  • София
По въпроса със зърната - моите бяха плоски (след близо 4г. кърмене вече не  Laughing), та това не пречи на кърменето, в началото и на мен ми беше трудно, но стисни гърдата при ареолата и я 'пъхни' в устата на бебето, за да засуче ареолата.

Общи условия

Активация на акаунт