Наддаване и връщане на кърма

• 765
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте мами, имам нужда то малко помощ. Бебето ми е на месец и 7 дена. Кърмим се от месец. Роди се доста едра- 4300 гр. Проблемът е, че не наддава добре. Според педиатърката сме на долната граница на нормите за наддаване. Кърмим се на поискване, напоследък даже много често. Имам кърма, обаче малката връща много кърма след хранене. Имам чувството, че каквото е изяла след това го връща. Държим я изправена след хранене, оригваме я и пак връща, не на фонтан, не е повръщане, от време на време млякото, което връща е пресечено, но не винаги. Като казвам, че връща доста имам предвид, че предния път например върна на моята тениска от рамото до долу, след това същото на тениската на мъжа ми и след това като я сложих легнала направи локвичка ама направо главата й беше половината в кърма. Това не е винаги, понякога връща и по- малко. Иначе броя мокри памперси за денонощие е в нормата.
И другия проблем са коликите, знам, че трябва да си ги изживее, но плаче нон стоп. След кърмене заспива на гърдата и след 5 минути пак плаче. Знам, че е добре да я слагам на гърда за успокоение, ама не мога да я слагам 5 минути след като е приключила да яде. Посъветвайте ме какво да правя   newsm78 Разнасяме я, дундуркаме я, но пак заплаква в момента, в който я сложим в леглото.

# 1
Здравей,
В доста тежък период сте в момента  Sad
Виж  дали тези статии няма да ти дадат някои отговори:
http://www.podkrepazakarmene.com/колики-рефлукс-и-кърмене-123.html
http://xedra.wordpress.com/articles/livingwithbaby/ger_or_colic/
Иначе бих ти препоръчала още повече да се предадеш на потребността на бебка да е постоянно гушкана. Знам колко е трудно, как понякога не можеш да идеш дори до тоалетната или пък да си вземеш душ или да хапнеш, но периодът е такъв. Няма по-добър лек за коликите от физическия контакт. Опитай да я носиш в слинг, да я кърмиш кожа до кожа, да спиш заедно с нея. Откажи се временно от идеята да си спи в креватчето - и това време ще дойде. Опитай да я успокояваш с музика, да танцуваш, докато я гушкаш, да й пускаш бял шум (сешоар например). Разбира се, можеш да се консултираш с лекар за някакви капки за колики и за пробиотик, но не очаквай да свършат чудеса.  Hug

# 2
curly_sue, благодаря ти  Hug Hug
Наистина открихме, че бебка се успокоява при звук от пералня или прахосмукачка, също и в люлка и като я разнасяме из стаята- в момента в който седнем и пак "включва алармата"  Grinning, обаче като че ли с горните методи започна и по малко да връща.  Peace

# 3
Много е неприятно това и ние минахме през същото. Коликите прдължиха 2-3 месеца, като през това време ако спеше по 2-3 часа на денонощие беше добре. Имаше засилен рефлукс и до към 6-7месец си връщаше често, след това намали. Всичко минава, то трябва време  Peace
А като казваш, че малко наддава, би ли споделила колко? А колко често пълни памперса?

# 4
А като казваш, че малко наддава, би ли споделила колко? А колко често пълни памперса?
Памперси сменям в нормата- 6-7-8-9 на денонощие, но наддаването е така:
при раждане 4300 гр, първи преглед 17 дена след раждане- 4000 гр, втори преглед 2 седмици след първия- 4200- и точно тук педиатърката каза, че сме на долната граница на наддаването, т.е. по около 100 гр. на седмица, и това ме притесни. И след това каза да се храним на всеки 3 часа, дори и през нощта, а малкото слънчице си спи здраво през нощта- по 6-7, че дори и 8 часа и сърце не ми дава да я събудя. Пък и после ако я хванат коликите трябва да я успокоявам буквално до следващото хранене, лошо няма ама и аз имам нужда малко да дремна (не че това педиатърката много я вълнува де  Crazy) Та открих, че ако я храня на всеки 2-2,5 часа през деня, тя не се нахвърля така лакомо (понеже е доста лакома), хапва по- често по- малко и не връща, а през нощта продължава да си поспива доста  Laughing. Следващият ни преглед е в събота и се надявам да е поне 4500- 4600 гр.
Иначе като гледам тази таблица http://www.svatbata.org/forum/index.php?topic=15259.0 сме си идеално в нормата, но лекарката сравнява с родилното тегло и затова предполагам.  Thinking

# 5
Страхотно е ,че сама си открила, че по-честото хранене с по-малки порции ще намали проблема с връщането. Реално кърмата се обработва от бебешкото стомахче за около час и половина, така че хранене приблизително на два часа е оптимално за него. Честото кърмене (10-12 пъти за денонощие) е и най-добрият начин да поддъжаш добро количество кърма. Не знам дали правилно съм разбрала - бебето се е родило 4,300, а на 1 месец е било със 100 г под рожденото си тегло? А с какво тегло беше, като ви изписаха от болницата?
Случва се някои бебета да не наддадат добре през първия месец по редица причини, но е изключително важно те да бъдат открити и да се вземат необходимите мерки, за да може през втория и третия месец да се навакса.
Доколкото разбирам, напишканите ви памперси са доста. А как стои въпросът с нааканите? Предлагаш ли нещо друго освен кърма - вода, чай против колики...? Как усещаш гърдите си както през целия ден, така и след 6-7 часовата пауза?
Педиатърката ви е права, че нощното кърмене е изключително важно за увеличаването и поддържането на лактацията. Тогава нивата на хормона пролактин, отговарящ за производството на мляко е най-високо и затова препоръките са да има поне 1-2 нощни кърмения. Голямата пауза (по-голяма от 3 часа) също влияе зле на лактацията. Доста майки с "добре спящи"  бебета като твоето си навиват часовниците за нощни хранения точно по тази причина. А бебетата чудесно се справят да сучат дори в просъница и не е нужно да се будят задължително. Можеш да опиташ да включиш едно такова хранене, за да намалиш тази голяма 6-7 часова пауза. Разбирам, че не ти е лесно и че имаш нужда да отпочинеш, но дали не е възможно да компенсираш нощното будене с някоя дневна дрямка в часовете, когато малката е по-спокойна и спи?

Общи условия

Активация на акаунт