На море в Гърция - 9

• 114 906
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
Сигурно изглежда егоистично, но и аз разбирам логиката да не се разпространява така открито информацията, защото в този форум четат не само регистрираните, а и хиляди други хора и става една...
Давам пример с нещо, което не е за пътуване, но е много добър пример - поръчките от Ла Редут - получи се такова масово пазаруване, а и не малко злоупотреби, че накрая отрязаха всички български потребители, в смисъл че наложиха безумни условия и накрая цялата работа отиде на кино.
Аз, например, когато си избирах хотел в Гърция, търсех сама. Харесвала съм си някои хотели от линковете, които са давани тук, но моята логика да не ги избера беше, че още мноооого хора са ги харесали и са се насочили натам.

# 361
Моля запазете спокойния тон , поохладете страстите и помислете.
Темата е за взаимопомощ и информация, и не виждам къде отричам полезността и .
Многократно сме писали какво ни харесва в Гърция и винаги на първо място са споменавани спокойните  и уединени плажове. Повечето  от нас  избягахме от бълг.курорти  заради пренаселеността и замърсените плажове. Достатъчно е да погледнете няколко страници напред ,където момичетата писаха, и ще видите „какво става” ако нямате лични впечатления /което не ми се вярва/ от ефекта  на популяризирането. Магията и очарованието се губят като отидеш  отново на някой плаж след две-три  години и не можеш да го познаеш – пълен с хора и последствията от престоя им. При мен така се получи на Тасос след няколко посещения  и вече 4 години се въздържам от почивка там, а коментарите  в съответната тема  са достатъчно показателни.
Убедена съм ,че увеличаването на посещаемостта на един курорт  е в обратнопропорционална връзка с качеството на почивката там .
Оставям всеки да прецени за себе си дали иска това
Цитат
„Сега в горичката са опънати палатки,биваци,каравани,барем на 1 км разстояние. Тонове мръсотия и боклук! Аз не съм много по къмпингуването,та не ми е ясно каква е технологията на правене на тоалетна на такова място и може ли така където пожелаеш да си обзаведеш отходно място. Но в тази разкошна горичка видях множество такива, оградени с одеала,картони,чрашафи. Наоколо-смрад и ужас. „ и друг

„Много жалко, иначе това плажче беше много приятно. Това потвърждава усещането ми,че Касандра супер много се пренасели”
Изненадана съм от казаното от Белинда,защото изпратих карти с плажове, координати и др.подробности.
П.С.Шани, не съм свикнала някой да се държи неуважително с мен и не го допускам и  в реалния живот. Нямам никакво желание да споря с който и да било, още по-малко с хора, които си позволяват да нагрубяват пишещите в този подфорум.    Stop

# 362
  Параход, когато пишеш следващата тема,сложи и линк за темата за Санторини,моля. Много ми беше полезна миналата година. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=603965.0

# 363
Момичета,
на мен също ми идва малко в повече параноята в този спор Simple Smile

Аз също на моменти изпитвах лека вина, че от години дудна за популяризирането на разни места в Гърция. За мен тя също е променена, споделих ви в началото на това лято. После си дадох сметка, че едва ли съм "завела" много хора, които не бих искала да видя там. Още по-малко бг-мама се чете от сърби, македонци, румънци и т.н.
Като изключим станалата вече прословута Филоксения, на местата и в датите, които ходим, българите са единици. Даже дъщеря ми би искала да са повече, сигурна съм (вече е достатъчно голяма да мрънка, че другите деца говорели на различни езици).
Северна Гърция не е първото място, чиято комерсиализация наблюдавам в продължение на години. Да, виждали сме го на българското море, но сме го виждали и в европейски градове като Прага и Лисабон, където допреди 10-15 години почти никой не ходеше на туризъм. И за там ли са виновни българите?

Ами, не бих казала. Просто твърде многото хора и търговски отношения "изнасилват" мястото и то спира да е конкретно твоето място. Не бих казала, че е приоритет на балканците. Дестинациите, където се изсипват пакетно британските туристи, са в пъти по-зле.
Северна Гърция не беше популярна туристическа дестинация, преди да я залеят източноевропейците. Тасос и още няколко места бяха посещавани от германци, Касандра също, но като цяло тия градове и селца, за които си говорим най-често, се развиха в зависимост от търсенето през последните години.
Оня ден си говорихме с една от вас, че в района на Аспровалта-Ставрос-Олимпиада въобще пък никога не са посрещали други туристи освен балканските...
Няма смисъл да сравняваме едно почти девствено място, едва-що дебютиращо в туризма и търговията, със семеен бизнес и атмосфера, с утъпкано трасе, откъдето минават тълпи на десет смени годишно и отношенията са вече изцяло меркантилни. Не е лично, проста икономическа схема Simple Smile
Процесът се ускорява допълнително от това, че местата са достъпни - на късо разстояние са - за хиляди, ако трябваше да се пътува със самолет, щеше да е в пъти по-бавна промяната.
Но нека ви кажа - пак щеше да се случи.
Виждала съм снимки и разкази от Гърция в началото на 70-те - село, затънтено село с магарета и забрадени баби! После Онасис и Джаки идват с яхтата си на Миконос, и останалото е история.

Та.. не съжалявайте за промените Simple Smile Те ще се случат и без да ги регистрираме. По-добре да си продължим сладката приказка.

# 364
Много хубав постинг на Параход! Искам да попитам Александруполис и околности стават ли за почивка на море. Имам в предвид - чистота на море, плаж (не пренаселен, аз съм от Бургас) и прилично настаняване?

# 365

Но нека ви кажа - пак щеше да се случи.
Виждала съм снимки и разкази от Гърция в началото на 70-те - село, затънтено село с магарета и забрадени баби! После Онасис и Джаки идват с яхтата си на Миконос, и останалото е история.

Та.. не съжалявайте за промените Simple Smile Те ще се случат и без да ги регистрираме. По-добре да си продължим сладката приказка.

newsm10 newsm74

# 366
Параход  Peace

# 367
  • София
Изненадана съм от казаното от Белинда,защото изпратих карти с плажове, координати и др.подробности.
Което е самата истина и за което съм много благодарна Hug Съвсем съзнателно бях много премерена в изказа си по темата, защото уважавам и харесвам и теб, и migeo. И също така написах в каква степен разбирам аргументацията ви. Но това не променя мнението ми, че във форумите за пътешествия най-полезното и най-очарователното е личната нотка. За това и споделям впечатленията си публично. И затова избирам места, за които съм чела лични отзиви. Не упреквам теб, че не го правиш - както вече казах, не се наемам да определям правилно-неправилно, само споделям моето виждане за нещата.
И честно казано си мисля, че при толкова много сайтове, от които може да се набави инфо, надали ще спасим кое да е хубаво място от популяризация. То като си е хубаво, рано или късно става много посещавано. Не знам дали това може да се избегне Rolling Eyes А препоръката на конкретно студио по-скоро може да направи услуга на собствениците в тази криза. Аз в Гърция два пъти съм била в такива места за настаняване, и двата пъти ме помолиха да пиша отзиви в интернет.
Кари, с най-добри чувства  bouquet Не ми се сърди, че имам мнение, различно от твоето.

# 368
  • София
Напълно подкрепям Параход
С нас и без нас нещата се променят и ще продължат да се променят.
Все повече българи бягат от нашето мръсно Черноморие и къде другаде освен на най-близките възможни места - Турция и Гърция. За съжаление с доста от тях пътува и простотията, а това ми се струва, че е необратим процес. Сърбите и македонците също все повече пътуват и са добре приети туристи в Гърция по моето скромно мнение, защото повечето от тях наемат и за по-дълъг период - поне 15 дни.
Та и да се крием и да не се крием, ще се побутваме на гръцките плажове и с по-шумни нашенци, със сърби и македонци, които ще викат, крякат, цапат и така. Кофти, но това е положението.

# 369
  • с/у ОколоМръсТното
Гърция е не-знам-си-ти колко-хиляди км. плажна ивица.
Все ще се намери място за всеки, решил да се усамотява.
Но споделяйки едно-друго, хората добиват представа от "реални" посетители в този форум. Казва се кое е положителното и кое отрицателното и всеки сам определя на къде ще поеме.
Да пуснеш мухата/линковете и после да настояваш да бъдат премахнати, че видиш ли ще стане пренаселено с нашенци е простете, твърде малоумно.  Rolling Eyes
Колкото и хора да четат.. за всеки има място под (гръцкото) слънце, уверявам ви. Тесногръдието е лош порок.
И няма нужда от чак такава консипрация. Уверявам всеки в този форум, нещата никога не са били анонимни или неконтролируеми.
Форумът е сила, която ЛИЧНО аз съм изпитала. Но не си играйте с нея Simple Smile Само я уважавайте...

# 370
   Свет ът е друг,не е това,което беше преди 10 години. Колкото и да се ласкаем,че сме фактор, момичета, нещата щяха да се променят и без бг-мама. Много ми е болно,че някои гръцки курорти се прецакаха и в места,които съм обичала от цяло сърце,сега не ща и да стъпя. Говорили сме си,че българите имаме голям принос в това,но вече се убеждавам,че вина има и гръцката държава. Споменах за съсипията на фантастичен плаж на Пефкохори. То бива див туризъм,ама чак толкова не бива. Ако имат желание, местните власти точно за два дни ще разтурят катуна. Но не би. Трета година било така.
   Относно споделянето на информация..Кари, може би си права. И на мен ми е минавало през ума. Но когато нещо ми хареса,не мога да не го споделя. Нещо повече, много се терзая ако почивката на някой, на когото съм препоръчала нещо, не се получи.

# 371
Sesses,
стават. В самия Александруполи не, разбира се, че е голямо пристанище, но от Макри на изток, та чак до Керамоти има чудесни широки плажове.
Местата за настаняване обаче са сравнително малко, тъй като доскоро районът е бил един от най-слабо развитите в Гърция. Аз бях тази пролет във Фанари, има доста студиа, но малко заведения, един-единствен минимаркет и почти никъде интернет.

Сега някой ще ме набие, обаче пък на Порто Лагос има също и зли комари  Sick

# 372
  Параход,  bouquet
  Шани Peace
  belinda  Heart Eyes
Аз смятам,че форумът е много полезен за мен и много други,които го ползват и не бива да скриваме  информация ,която е интересна и актуална.Животът е толкова кратък ,а има толкова много места по света /и Гърция /,които искам да посетя,че никога не бих повторила,колкото и да ми е харесало някое място.Затова не бих се притеснявала,че някой друг ще открие "моето място",напротив -ще се радвам.А за следващата си почивка ще разчитам на ,тези които са били вече там-да ми помогнат.Затова ,на всички които откровено споделят и помагат-  bouquet

# 373
Много благодаря, Параход! За настаняване аз гледам в booking.com, може би не е достатъчно само там да проверявам.

Относно комарите тук вечер в морската е ужас, а пръскат уж редовно. А зад нашата тераса е пълно с оси, към които съм алергична, така че не мога лесно да се уплаша от насекоми Simple Smile)) Живяла съм 3 години в София. Там наистина няма такива твари, нито влага, нито вятър, нито такива жеги като тук в Бургас. Може би затова на много хора комарите и осите им се виждат ужасно много гръцкото крайбрежие.

# 374
Цитат
Много благодаря, Параход! За настаняване аз гледам в booking.com, може би не е достатъчно само там да проверявам.

Относно комарите тук вечер в морската е ужас, а пръскат уж редовно. А зад нашата тераса е пълно с оси, към които съм алергична, така че не мога лесно да се уплаша от насекоми )) Живяла съм 3 години в София. Там наистина няма такива твари, нито влага, нито вятър, нито такива жеги като тук в Бургас. Може би затова на много хора комарите и осите им се виждат ужасно много гръцкото крайбрежие.

sesses, нали и аз съм бургазлийка, сигурно все затова повтарям, че няма нищо драматично в Гърция по отношение на летящите твари.  Joy

Вие как мислите да пътувате от Бс до Александропули и околностите? Ние ще тръгнем оттам тази година, а не както обикновено от София и се чудим откъде да минем за по-напряко?

Общи условия

Активация на акаунт