Да преправим старите мебели - 15

• 101 950
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Маслото не цапа, след като изсъхне добре /поне 48 часа/, а също така и импрегнира идеално дървото. Моята трапезарна маса, която беше буквално цялата на кръгчета от чаши, сега стои идеално и равномерно кафява, въпреки двата звяра, които разливат и капят като за световното по поливане и капане. Просто забърсвам след хранене с влажна кърпа и всичко е о.к. Това е може би най-уникалното качество на маслото - не остават лекета при разливане на течности, олио и други, нито пък остават кръгчета от влажни чаши.
Поолющен лак на външна пейка не бих се старала много да махам. Само леко остъргване с твърда четка, за да паднат подкожушените люспи, а след това - Осмо за външна употреба. Ще стане на интересни петна заради стария лак, а оголялото дърво ще бъде защитено и оцветено в желания нюанс. Догодина - нов слой за освежаване и толкоз.
Честно да ви кажа, пробвала съм и други масла, не на Осмо - за тик, за външно, за вътрешно, но по-добро от Осмото не съм срещала. Да не звучи като реклама, ама наистина си заслужава. Вече стотен път давам за пример моя съсед, който си омасли дюшемето в хола. Все пак е морска къща, влизат и с пясъци, и с мокри крака, и едри кучета се моткат вътре, абе - агресивна експлоатация отвсякъде. Но за пет години не е мръднал ни цвят, нито са се появили петна. Сигурно на фона на по-евтини подобни продукти или в сравнение с разни лакове, тези масла изглеждат много скъпи, но вярвайте ми, всяка капка от тях си заслужава левчето. Дори и с времето да поизбелее цветът, то обновяването е свързано единствено с нанасяне на нов слой масло - без циклене, шкурене или каквито и да е ремонтни и мърляви процеси. Да не говорим за това, че реновацията може да се случи и на парче - ако някоя зона е поизсветляла или просто е механично издрана, може само там да се нанесе масло и заспива.
Като се разговорихме днес за маслото, се ентусиазирах и омазах една дървена кутия /не знам за какво ще я ползвам, ама е красивичка/. Сега я чакам да изсъхне и ще монтирам панти на капака, а после ще покажа. Много го обичам това Осмо!

# 286

Тъъй! И аз намацотих сега за сефте с Осмо. Ама то много трудно!!!  Crazy
Аз съвсем друг опит имах до сега с друго масло - то беше като олио - мажеш, забърсваш, готово.
Сега действах според съветите на baibibi, твърда четка (тя си се беше втвърдила от предния път  Mr. Green ), пестеливо, пъргаво размазване. Сега разбирам и защо и хваща върху лак, просто това е съвсем друга бира, може би защото са им смесени с вакса...
Та присъединявам се към въпроса
Момичета, бърз въпрос -  направих проба с масло Осмо. Как почиствате четка след това и в какво я съхранявате?
LaValetta и аз взех същия цвят Simple Smile
И тъй като определено ще нанасям и втори слой, искам да питам между двата шкури ли се и втория по същата технология ли да го правя?

Ема, добре дошла!

# 287
Да не звучи като реклама, ама наистина си заслужава. Вече стотен път давам за пример моя съсед, който си омасли дюшемето в хола. Все пак е морска къща, влизат и с пясъци, и с мокри крака, и едри кучета се моткат вътре, абе - агресивна експлоатация отвсякъде. Но за пет години не е мръднал ни цвят, нито са се появили петна.

извинявам се за въпроса , но какво точно масло  слага съседът ?
доколкото разбирам - осмо за външна употреба ?

# 288
  • София
А таман сте повече на линия да ви искам акъл. В новото ни жилище кухнята е от ПДЧ имитация на дървесен фладер в...не знам какъв, но светлокафяв цвят. "Боде" не, а направо си ми БОДЕ очите. Давайте акъли как да я потъмня, като запазя въпросния "фладер"?

VD,

Не искам  да те обезкуражавам, но от четенето в темата до сега (а аз я следя от много отдавна) знам, че при ПДЧ, момичетата първо слагат контактен грунд и после боя. Т.е. варианта фладера да се вижда ми се струва невъзможен. От друга страна би могла да процедираш по гореспоменатия от мен начин и да боядисаш с четка и да минеш отгоре с този инструмент. Надявам се да съм ти дала поне някаква насока Peace

# 289
  • Sofia
Ема, специално моят стол е първо шкурен, после боядисан с полугланц и накрая само ръбовете лакирани. Не съм спец и нямам идея дали върху лак ще стане боядисването.
Оттук гледах различни техники, но четох двеста пъти и пак не съм сигурна за някои неща....

Много готини неща сте пускали в последните дни, закачалчицата беше особено нежна! Simple Smile

# 290
Еййй, момичета каква тема се е отворила за маслата !   Hug  Много съм доволна и благодаря за мненията и съветите. Значи за сега гардеробите остават натурални докато измисля какво да ги правя.

# 291
  • Варна.
От къде във Варна мога да купя масло Осмо. Каква му е цената?
Ще пробвам с пейката, тъкмо да се науча, а после да съм задобряла в техниката, че и масата за хранене да оправя. Благодаря Heart Eyes

# 292
А таман сте повече на линия да ви искам акъл. В новото ни жилище кухнята е от ПДЧ имитация на дървесен фладер в...не знам какъв, но светлокафяв цвят. "Боде" не, а направо си ми БОДЕ очите. Давайте акъли как да я потъмня, като запазя въпросния "фладер"?

VD,

Не искам  да те обезкуражавам, но от четенето в темата до сега (а аз я следя от много отдавна) знам, че при ПДЧ, момичетата първо слагат контактен грунд и после боя. Т.е. варианта фладера да се вижда ми се струва невъзможен. От друга страна би могла да процедираш по гореспоменатия от мен начин и да боядисаш с четка и да минеш отгоре с този инструмент. Надявам се да съм ти дала поне някаква насока Peace

А ако боята е силно разредена ? Thinking
Ох, не знам, ама не ги трая. Ето ги и тях. След тях да покажа,не особено сполучливата ми проба за напукване на боя

https://picasaweb.google.com/103756488488347349953/042012

# 293
Ана Каренина, ми моят съсед си омасли дюшемето, естествено, с масло за вътрешна употреба. Аз също действам с такова масло, защото дори и външните ми мебели са под навес и не са изложени на пряко влияние на атмосферните условия. Маслото за вътрешно съдържа  компоненти, които не са подходящи ако примерно слънце пряко нагрява, вятър вее, дъжд мокри и т.н. В маслото за външна употреба тези компоненти липсват.
Четката си чистя като я отърквам /все едно мажа с нея/ по някаква повърхност. На вилата ми е много лесно, защото дървения външна има бол. Като опада маслото от космите, завивам четката в едно найлонче. Вече от година си ползвам една четка, станала е доста твърда и това я прави още по-удобна за работа и по-ценна.

# 294
  • Варна
От къде във Варна мога да купя масло Осмо. Каква му е цената?
Ще пробвам с пейката, тъкмо да се науча, а после да съм задобряла в техниката, че и масата за хранене да оправя. Благодаря Heart Eyes
Във Варна има на Васил Друмев едно магазинче, обаче тегава работа, два пъти не го нацелих момчето да си е в магазина, третия път нямаше почти никакъв избор на цветове и трябваше да поръчам и да чакам да пристигне. Цена на 125 гр. беше 28 лева. Свързах се директно с фирмата в София, хората бяха много любезни и компетентни, отговориха ми на всички въпроси, изпратиха ми и ценоразпис, правят доставка с куриер, цената при тях за 125 гр. беше 19.90, така че въпрос на избор.

Последна редакция: сб, 04 авг 2012, 11:18 от Doris

# 295

Благодаря ти, Шантаbouquet

# 296
  • Варна.
Благодаря Дорис!
Ще се свържа с фирмата.

# 297
Здравейте, момичета!
Най - после и аз започнах да преправям чамовите мебели, които в никакъв случай не са стари, но искам да ги уеднаквя заедно с едно шкафче за обувки. Та, купих си грунд и алкидна боя. Започнах грундирането направо върху лаковата повърхност, която преди това избърсах с мокър парцал и оставих да изсъхне. Въпросът ми е за грунда - леко розов е на цвят, мирише доста силно, мазен /така поне изглежда/  и доста течен. Така ли трябва да е? Започнах да се притеснявам да не съм купила не каквото трябва? Засега само една етажерка съм намазала с него, да не би да съм объркала?!

# 298
Според мен ако ще ползваш алкидна боя няма смисъл от грунд.

# 299
dt, а такива ли са характеристиките на грунда?

Общи условия

Активация на акаунт