Да преправим старите мебели - 15

• 101 778
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
labrex , да ти кажа не съм боядисвала никелирани повърхности, ама що не зашкуриш малко все пак и да пробваш с протекта?
В краен случай ще се обели... newsm78
Ауу, излъгах!
Боядисвала съм - на едни лампи железата и решетки за парното. С боя на спрей - ацетонова. но пък тези повърхности не са подложени на усилено ползване, та не знам дали ще е подходящо за теб. newsm78

И аз така си помислих - най-много да се обели! Половинката предлага със спрей, аз с Протекта, ще го измислим, едно от двете ще е. Масичката е пъхната между стена и диван и не е подложена много на външни въздействия, едни вестници се слагат и вземат. Каквото стане, пък като се обели, както казваш - сначале. Grinning  bouquet

И хич не се оплаквай от 70-те/50 км, я какви възможности предлагат! Laughing

# 631
labrex , ама вземи позашкури малко, да се понадраска повърхността с каквото и да решиш да го направиш.

# 632
  • София
Здравейте момичета! От 3 дни ви чета и успяхте да запалите дори мен, дето едно копче 2 дни го шия : ). Чудесни неща сте направили и показали ! У дома искаме да освежим кухненска маса с 4 стола и още една ниска масичка.

Изчетох почти 2-те последни теми и смятам да започнем с почистване с шкурка ( особено по столовете не е останал много лак) и след това да нанесем Osmo  ( цветно прозрачно финишно масло с вакса, може би цвят абанос). В линка на baibibi, където го видях, пишеше, че е за подове, но предполагам че ще ми свърши работа и за мебелите.
Смятате ли, че мога да мина и без Removal или Бороконтакт, и ако не е така, кое от двете бихте ми препоръчали и преди шкурката ли трябва да се обработят с него.
Много ми харесаха щайгите за материалите за рисуване от детската стая на Felicidad, как може да се постигне техния цвят, ако успеем да направим подобни за нашата художничка вкъщи ...
От VK си харесах цветните саксийки за прибори, чудесни са, ще потърся подобни и после ще мисля с какво да ги боядисам.
Дори да не се справим успешно, научих много полезни неща покрай вашите мнения и поне събрах идеи, в краен случай, масата ни може да бъде с по-дълга покривка : )

Последна редакция: пн, 27 авг 2012, 22:27 от NеDа

# 633
NеDа, само шкурка до пълното сваляне на старият лак и след това маслото, не са необходими Ремовал и Бороконтакт.

# 634
браво за всички красоти ,които сте сътворили   bouquet ,столчетата са ...прекрасни,малкото шкафченце...великолепно,много ви се възхищавам Hug,така ме запалвате на творческа вълна че....мира нямам  Laughing

# 635
Спунк, страхотно си го направила! Наистина очаквам с нетърпение да разкажеш за процеса. Кръговете изглеждат съвършени. А столчето е станало страшно веселяшко и закачливо.

Dorothea, просълзи ме с тази кутийка. Много сантиментална, много романтична... Разнежих се, чак щях да я погаля, ако ми беше наблизо. Разкошна е.

NеDа, от снимките не мога да преценя колко лак е останал по мебелите. Ако ти се види трудно с шкурка, действай с Ремовал или с Терминатор. Бороконтакт се слага, ако искаш върху стар лак да боядисаш с плътен цвят боя, а доколкото разбирам просто искаш да станат по-тъмни, но да си прозира шарката на дървото. Маслото, което съм посочила в линка е идеално не само за подове, но и за всичко останало в къщата /то е за вътрешна употреба/. Препоръчва се дори за кухненски плотове. Не забравяй да нанасяш съвсем на тънко  като леко топваш само връхчетата на косъмчетата на четката и след това разнасяш с натиск на възможно най-голяма повърхност.

Искам да отдам чест на Самурайка за технологията с оцета. Направо е фантастично. На всичкото отгоре обработено по тоя начин дърво не се влияе от вода - тествах няколко пъти като направо поливах, а след това и пръсках капки. Сякаш тая адска смес дори импрегнира дървото. Експеримента проведох върху чам, при това доста окислен /пожълтял/ и за секунди стана сиво!

# 636
Байбиби с риск да се изложа с въроса си - тествания чам беше ли лакиран? Embarassed
NeDa аз лично подходящи саксийки не можах да намеря. Едни ми идваха високи, други пък с прекалено малко дъно и се притесних да не се обръщат, че там и детски ръчички пипат. За това си купих кашпи от Бриколаж, тесни и високи. Ще снимам, но като са напълно готови и стойките за вино. Остана да декупирам и втората. Иначе вече са качени на стената, но само с две бутилки вино  Joy Тепърва ще събирам.

# 637
  • София
labrex, аз тези дни боядисвах крака на едни столове, никелирани, с Алкиднен емайллак 3в1 на Селт /не го намирам в сайта им/. Ползвах него, защото сивото е по близо до сивото на никела от колкото на Протектата. Първо шкурих с 180 шкурка и после нанесох лака. Още не са ползвани столовете, та ще видим колко ще издържат на напъните на двама терминатори, но.... ако не другата година пак.
И аз да кажа за техниката с оцета - както писах преди няколко страници - шкафчето за обувки стана СТРАХОТНО. А гардеробът - НЕ. Но той имаше лак и е фурнир, а шкафчето е дърво на което имаше малко останал лак. И където не свалих лака остана така - не се повлия. Но така изглежда още по ретро /старо/. Една съседка като го видя каза, е е на 100 години. Та мисълта ми беше, че трябва да е на чиста повърхност иначе не хваща.
Много хубави неща показвате тук и така се зарибявам, че само се оглеждам по кофите и терасите на хората. А по терасите какви съкровища има - при нас един особняк е изкарал страхотен италиански шкаф и 6-та година не го е пипнал. Скоро поръчах да го питат дали ще ми го даде.
Няма как да изредя всички с красивите неща показани тук, но да кажа Продължавайте все така. И не  завиждам много благородно на някои от вас  :party Laughing Heart Eyes

# 638
nMihailova а дали можеш да синмаш и да покажеш шкафчето и гардероба?

# 639
  • София
По принцип може, но да не забравя да взема апарата от вилата, че ремонта в нас тече все още с пълна сила /правя го сама, мъж ми идва от време на време да удари едно рамо/
А гардероба в изблик на ярост го боядисах с бял латекс. Сега чакам да приключа всичко и да преценя дали ще ми се върже с останалите неща и ще лакирам или шкуря - луда, какво да ви кажа. Ама май ще го лакирам, че е много голям и не ми се шкури пак. Като го  МагериХ за техниката с оцета го минах поне 5 пъти.

# 640
Къде пишеше точно за техниката с оцета ?  Thinking

# 641
  • София
Благодаря ви! Отивам за шкурка и масло ... Рени, за техниката с оцета четох в една от по-старите теми,  13-та , стр.34, бях си записала, защото ми харесаха някои неща, правени по този начин ...

# 642
Самурайкина рецепта с оцет: в ябълков оцет около 200 мл. /една голяма чаена чаша/ се потапя една домакинска тел /от най-простите/. Оставя се да престои 24 часа. Получава се адска смес, може да се нанася с телчицата или с четка. Действа до няколко минути. Прилага се върху чисто дърво.
Не съм пробвала върху лакирано, нито върху фурнир. Предполагам, че по-скоро няма да се получи очакваният ефект.

Междувременно тествах - ако лакът е съвсем изтънял, сместа прониква в порите и подчертава красотата на фладера. Получава се контрастна шарка в сиво-черно /от оцета/ и леко потъмнен основен цвят /какъвто си е бил в оригинал/. Върху здрав лак не хваща!

# 643
записах си Самурайкина рецепта и ще я пробвам на едно паленце,което ми подариха,БЛАГОДАРЯ  ви Laughing

# 644
  • София
baibibi, сега звънях да питам за маслото и ми казаха, че след цветното, трябва и прозрачно да се сложи. Ако се намаже само с този вид, цвят абанос няма ли да е достатъчно? И освен това, за маса с 4 стола дали ще ми стигне 375 ml, видях, че 1 литър е за 20кв.м.

Общи условия

Активация на акаунт