Да преправим старите мебели - 15

• 101 948
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
Добре, благодаря ви, за кой ли път вече нямам дилема благодарение на вас Hug
Последно питане, може би към "гуруто на маслото" /Байбиби/: Може ли след време бялото масло да се препокрие с по - тъмно, в случай, че се окаже много непрактичен този светъл цвят? Питам, защото има мнения около мен, че ще бъде вечно мърляво от мръсните дъждове.

# 271
  • Варна
Добре, благодаря ви, за кой ли път вече нямам дилема благодарение на вас Hug
Последно питане, може би към "гуруто на маслото" /Байбиби/: Може ли след време бялото масло да се препокрие с по - тъмно, в случай, че се окаже много непрактичен този светъл цвят? Питам, защото има мнения около мен, че ще бъде вечно мърляво от мръсните дъждове.
Да, ако си поръчаш маслото от София ще излезе по-евтино малката разфасовка 0,125 беше 19.99 лв. предполагам ще ти стигне за перголата.

# 272
baibibi , някъде много напред в темите, беше написала как се нанася маслото Осмо, но не мога да го намеря. моля те да напишеш пак и имам още един въпрос  - мисля, че отново ти беше написала, че маслото може да бъде нанесено директно върху дървото, без сваляне на лака. Така ли е, или на мен така ми се иска да бъде  Laughing ?
Имам два огромни чамови гардероба, но нищо не е в състояние да ме накара да им сваля лака, а пък така ми се иска да ги направя прозиращо бяло....  Thinking

# 273
Хм, по принцип няма никакъв проблем да се нанася масло "тон върху тон" - от по-светло към по-тъмно, но един цвят /примерно от светло към тъмно кафяво/. Едно нощно шкафче, което май не бях успяла много добре да почистя от стария лак, или пък просто го оставих да престои прекалено дълго след шкуренето и то доста пожълтя, та това нощно шкафче намазах с бяло Осмо и хич не ми хареса. Затова отгоре започнах да мацкам с черното, та дано да пооправя нещата, ама се получи пълна боза. Този срам за съжаление виси гордо на стената във Фейсбук в групата "Преправалник" и всеки път като вляза там ми боде очите. След като намацах черното, съвсем се скриха шарките, а беше страшно красива дървесина, на места стана черно, а другаде - дрисняво, към розово. Интересно е и, ако човек не знае, че това не е творческият ми замисъл, който с труд и старание съм постигнала, може да се излъже и да го хареса. Ама аз си знам, че прецаках мебелчето.
 Но пък съм мазала с черно Осмо върху бяла боя - е, стои черно, ако го размажеш добре пък става сиво. Иначе, върху чисто дърво, черното Осмо стои тъмно кафяво, като може да се дозира тъмнотата - ако е на по-тънък слой е по-светличко, ако е на две ръце - съвсем тъмно става. Но си остава кафяво.
При маслото голямо значение има и цветът на основата, върху която се маже и твърдостта на дървесината. В по-мека дървесина /като чам например/ попива повече и става много тъмно, ако се маже с много материал. Там, за да не потънат шарките, е добре съвсем лекинко да се топва четката в маслото, само на връхчетата на космите да има масло и след това бързо и с натиск да се разнася на възможно най-голяма площ, за да се избегнат петна с по-тъмен цвят. При твърдите дървесини маслото не прониква така бързо в порите и е по-лесно за работа. Но във всеки случай не е никаква философия, както се опитват да обясняват някои майстори и взимат двойно за мазане с масло, отколкото с лак. Задължително е обаче всеки новак да тества и да си намери оптималния за него маниер на работа, който да гарантира искания ефект. Не се втурвайте да мажете направо, без да сте разучили как реагира маслото с дървото и да сте регулирали количеството, твърдостта на четката, силата на натиска, бързината за разнасяне. По принцип препоръчвам да се работи по-пестеливо с материала, като се втрива добре с четката, отколкото другия метод - с обилно намасляване, изчакване и изтриване с парцал. Така се пести и от разход на материал, и от труд.
Ако моят майстор успее до края на сезона да ми скове декинга, смятам да го оставя да презимува, без да го обработвам, а напролет догодина се надявам чамът да е посивял и тогава да го мисля с какъв цвят да омаслявам.
Всяка дървесина има свой характер. Та дори и да е от един и същи материал, пак има разлика ако е от различни части на дървения труп.

# 274
Според мен без да се сваля лака не става. Просто маслото няма как да попие и си стои отгоре  Rolling Eyes

# 275
Ами аз, срам не срам, ще си призная, че заради мързел започнах от известно време да мажа масло върху лак. Но много зависи от самия лак. Върху моите мебели беше съвсем тънък слоят, дори си личаха поричките на дървесината. Втривам и размазвам с твърда четка, докато така се разнесе, че само промени нюанса на кафявото /слагах черно върху средно кафяво, клонящо към жълто/. Показвала съм два шкафа така направени. Но върху дебелия лъскав лак на чамовите мебели, какъвто обикновено слагат българските производители, не съм сигурна, че ще се получи. Особено пък с бяло. По-вероятно е да стане някоя мацаница безобразна. Ама ако имах под ръка бяло масло, бих тествала. Но не бих си купила специално заради такъв експеримент.
Ако лакът обаче е изжулен, напукан и изобщо по някакъв начин амортизиран, почти съм убедена, че ще се получи много интересен ефект.
С една дума - трябва да се пробва.

# 276
вие сте на тема лакове, но да пиша и тук -
ходих до борсата на Божурище, взех пълнеж дунапрен, но ми остана доста.
не ми се ще да го хвърля на боклука, но и не ми трябва.
ако някой го иска, в София е. така че подарявам дунапренен пълнеж, около 3 кг. е в чувал, на малки парченца е.
просто нямаше по-малки разфасовки.

# 277
И аз се реших да работя с масло върху бюрото, за което бях писала тук (чам). Пробвах препарата на мегахим за премахване на лак(като ремовал)- е, много бавно става и единственото предимство пред шкуренето е, че няма шум.
Има ли магазин в София, от който да купя бяло осмо или става само с поръчка от сайта?

# 278
  • София
Аз съм скептично настроена за масло върху лак.  Thinking
Опитът ми последно е от облечената виенчанка в бяло от предните страници - на едно място не съм махнала около 0,5 кв.см лак. Въпреки, че беше много лек и тънък пласт, не ми хареса точно там как се държа маслото на първата ръка. Просто все едно не сложих масло там, за разлика от почистеното дърво. Вече като сложих втората ръка се покри доста добре, но нямам представа до каква степен ще е здраво, а и не мога точно да позная мястото  Mr. Green

mrs.sixty, за София, аз купувам директно от магазина на Phivex. Добре е да видиш мостричките на място, защото вариантите за бяло са поне 3 или 4. Сещам се за прозрачен ефект, плътно титаниево бяло и леко vintage.

Последна редакция: пт, 03 авг 2012, 15:10 от maminko

# 279
А таман сте повече на линия да ви искам акъл. В новото ни жилище кухнята е от ПДЧ имитация на дървесен фладер в...не знам какъв, но светлокафяв цвят. "Боде" не, а направо си ми БОДЕ очите. Давайте акъли как да я потъмня, като запазя въпросния "фладер"?

# 280
Момичета, бърз въпрос -  направих проба с масло Осмо. Как почиствате четка след това и в какво я съхранявате?

Между другото се получи интересен ефект върху срязаното парченце дъб - полупрозрачно бяло, а по-тъмни нишки станаха сребристи. Избрах този цвят за експеримент - 3188 http://www.osmouk.com/previewpage.cfm?bookid=book001&chapter=5&page=111

Специални благодарности на maminko  Hug.

# 281
   Докато сме на темата за маслата, да ви питам / най-вече Baibibi/

Пролетта боядисах една маса от чам с тиково масло
 http://t3.gstatic.comimages?q=tbn:ANd9GcQtGhFBfMXkshygukc9QGdYfU … UUP0mo935F5jO4-CR /не точно това, но беше единственото масло което намерих в Бриголаж на сносна цена.
Ефекта беше добър и я оставих така http://storage4.album.bg/210/p1050389_1fac7_29290891.jpg
Идеята ми бе да се ползва без покривка, само с подложки за хранене.Сега, няколко месеца по-късно виждам ,че има доста петна по плота.
 newsm78 Чудя се дали проблема е в маслото /то е за твърда дървесина/и да опитам с Осмо  или само масло не е достатъчно за да се запази плота и е добре да го запечатам с лак?

# 282
Тъй като стана въпрос за масла, да споделя...

Тъй като съм в странство и точно в моят град няма Осмо, смесих от това лимоново масло за мебели

с маслена боя.

Попи и стана много добър цвят.
Сега не знам колко ще е издържливо, качествено и т. н. но тъй като не се ми правеше заявка за доставка направих тази проба.
Сложих черна боя в маслото и нанесох с памучно чорапче на дървото (беше само едно малко парче дърво за проба).
Рапорт - даден!

# 283
  • Варна.
И аз с въпрос по маслото:
при свекърва ми имаме дървена пейка на двора, много е излющен лака вече и е необходимо да се пооправи. Ще изшкуря и после да пробвам с масло. С какво Осмо мога да работя?
А после като седнем на пейката няма ли да цапа д...о?

# 284
От няколко часа ви чета, започнах от първата тема ooooh!, след това започнах да прескачам, с идеята, когато имам време да се връщам назад и да наваксвам пропуснатото.
Страхотни сте! Поздравления на всички, за идеите и усърдието, и най-вече за споделянето и съветите!
И аз си падам "парче" майстор, все нещо творя - преправям, режа, боядисвам, садя, пресаждам...заниманията ми са многостранни, желанието огромно, а времето все не стига, но все по нещо успявам да завърша, преди да съм яхнала следващата идея.
В момента реставрирам горната част на старинен бюфет (вече ще е съвсем самостоятелна мебел), изшкурих, сложих нови витринки и реших да го мина с лазурен лак, цвят палисандър. След финиша останах разочарована, три дни го мисля тоя шкаф. Е не ме кефи така и това си е. Реших да го направя бял, с прозиращи тъмни ръбове, започнах да ровя в нета, за да разбера каква е технологията и така попаднах при вас Grinning. Та питането ми е следното  - за да постигна този ефект:
изшкурените и лакирани ръбове
върху лазурния лак може ли директно да мажа с акрилна  бяла боя или трябва отново да шкуря? От прочетеното дотук оставам с впечатлението, че най-добре да се използва акрилна боя, и то мат. Ако греша, поправете ме.

Общи условия

Активация на акаунт