ВМ НВХ - част 50

• 52 268
  • 761
  •   1
Отговори
# 450
Bobeto, вчера се поразрових малко на тема non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), за която е писала и kameloth, но реших да не се бутам между шамарите, защото все пак не съм лекар и със сигурност нямам задълбочени познания за заболяванията на черния дроб, които явно са широк спектър и изискват различни подходи. Но в допълнение към писаното от kameloth ето един линк, на който попаднах снощи: http://www.drbriffa.com/2011/03/04/low-carbohydrate-diet-very-qu … out-of-the-liver/ Това е от сайта на д-р Джон Брифа - британец, един от лекарите, които активно пропагандират ВМ-НВХ. В статията му са посочени проучванията, които разглежда. Според него нисковъглехидратните диети са най-добрият начин за справяне с това състояние.

Но, разбира се, това е решение, ако проблемът при майка ти е NAFLD, а не друго заболяване Embarassed

От опита на моя близка с тежко автоимунно заболяване и употреба на лекарства, които повишават чернодробните ензими, мога да кажа, че след като започна по-нисковъглехидратно и високомазнинно хранене (не точно класическо ВМ-НВХ), стойностите на ензимите се нормализираха, което от години не се беше случвало, нищо, че от месеци беше спряла и лекарствата - ензимите й все бяха повишени, а сега влязоха в нормите. Междувременно свали и доста килограми Embarassed Но това е частен случай.

# 451
Kameloth, благодаря за разясненията за раличните вариации по темата  Hug
Оказва се, че тя е с диагностицирана стаетоза и кистички по черния дроб. Започнах да се ровя, оказва се, че не е фатално заболяване, дори е и обратимо. Като допълнение, кръвните изследвания й показват завишен LDL. Триглицериди - също в норма (по-късно ще имам точните стойностти).  Отделно е и с инсулинова резистентност. Няма много наднормено тегло, но всичко й е лепнато на корема (нормално  Tired). Та всичко води в посока сериозен и стриктен хранителен режим. Без рафинирани въглени и мазнини, без трансмазнини и всякакви боклуци (ние си ги знаем кои). Чуденката ми е само дали при това положение режимът да не е мааалко  по-олекотен откъм прием на мазнини(само "добри" разбира се), а за тяхна сметка да се вкарат малко повече въглехидрати (варива, ориз, картофи, плодове)...  newsm78
Остава и да се убеди сама, че трябва да изхвърли всякакви бисквитки, вафлички, тортички и т.н. дето обича да си ги похапва (и без които не можела, и нямало как на тия години да си промени навиците и бла-бла, бла-бла... ooooh! W.A.S.P. уви знае за какво говоря  Tired)

П.П. Сега прочетох поста и на Чоколата. БЛАГОДАРСКО!Точно това ми трябва Hug

Пинки, що ти е да намаляваш млечните? Особено пълномаслени кашкавали, сирена и подобни. То в киселото и сметанките има малко повече въглен само. Ако не ти пречат - яж си ги спокойно, ам ане по-всяко време  Wink
Аз откакто реших преди години, че ще спазвам хранителен режим, си изградих железното правило, че се яде само на маса и никакви  такива похапвания by the way. Че много преобръщат лодката... Как мина първия ден?  Hug

Днес сутринта си направих 2 кокосови палачинки и ги хапнах с малко от шоколадовия мус (невероятен е!) на W.A.S.P.
За обяд имам домат (среден) със зехтин  и смес извара/сирене/5%КМ, ще  смеся с половин авокадо.
Довечера едни домашни кюфтета с кашкавал.
М - 117 гр/В - 28.8 гр /Б - 62.7 гр

Все още доста често си планирам храненето за деня предварително (с Фитдей), за да мога да следя пропорциите. Но вече съм надобряла доста и като въведа храните, не ми се налагат особени корекции  Mr. Green

Айде стига съм се излиявала... Crazy
Хубав и усмихнат ден на всички!   bouquet

П.П. Сега прочетох и поста на Чоколата... БЛАГОДАРЯ! Hug Точно това ми трябва Simple Smile

# 452
Да, и аз, без да съм лекар, само от четене на английски, виждам, че май стеатозата е вариант или направо същото като NAFLD Embarassed Така че при всички положения нисковъглехидратен режим може да е от полза Embarassed

А за навиците - моята близка, за която писах, постига забележителни резултати с намаляване на въглехидратите и увеличаване на мазнините, въпреки че си държи да закусва диня и като цяло си хапва повечко плодове Rolling Eyes Тя е човек на години - 61 в момента. И също казва, че след като цял живот се е хранила по определен начин и след като толкова години й е втълпявано, че трябва да избягва мазнините, сега й е трудно да превключи. Но покрай моя пример и покрай куп приказки от моя страна все пак се осмели да направи крачка в правилната посока и сега, след 16 свалени килограма и в по-добра форма от всякога, ми е много благодарна Sunglasses Така че, освен ако не говорим за наистина много упорит човек, има шанс да се промени мисленето и навиците Peace

# 453
Бобка, искам  да намаля млечните , защото си го хапвам в повечко.. а да ти кажа, аз не знам как би ми се отразило ако не ги ям известно време? Не знам,защото не съм ги спирала никога...Намалявала съм ги, но не и спирала....Искам да опитам..нали някой даже спират млечните,когато искат да дръпнат с килата надолу? АЗ не бързам да дърпам надолу,  а по скоро май ми е любопитно.... Както и ми стана страшно любопитно, как ли ще се чувствам ако  изцяло спра  брашната и продуктите от тях?  newsm78   Преди няколко мои поста казах, че спирам с експеримнтите, ама май ще ги спирам на по -късен етап,че има още какво да се прави.... Laughing

# 454
  • София
Здравейте  Hug,

Не мога да не ви се похваля. Бях споменала, че ходя на LPG процедури и само за 6 посещения и режима с мазнинките, от корема ми са поднали цели 10 см, направо не можех да повярвам. Козметичката каза, че това е рекорд, като нормата е за 6 процедури е около 3 до 4 см. Аз и на другите места съм свалила и то много над нормата, но на корема...  newsm44 newsm44 newsm44 .

Днес храненето:
Закуска: кисело и цедено мляко със замразени горски плодове + кафе със сметана - имам и една ябълка за междинна закуска, че нещо Киселото мляко няма да ме нахрани.
Обяд: Различни видове сирена запечени с сметана и яйца + салатка от зеле, краставица и чушка.
Вечера: салата и някакво месо, не знам какво защото ще ходя при мама и тя ще готви.

Хубав ден.

# 455
  • SA
Cioccolata , да, стеатозата , или мастна дистрофия на черния дроб/ както се наричаше това състояние преди време/ е точно NAFLD. Това заболяване просто има различни степени- при по-леките черният дроб си е със запазени функции, но при по-напредналите е възможно да се стигне дори до цироза. Наблюдава се предимно при хора със затлъстяване, диабен от 2 тип, инсулинова резистентност и очевидно се причинява от същите причини, както и изброените заболявания.
Все повече публикации се срещат напоследък, че стеатозата се повлиява много добре от нисковъглехидратни диети.

http://www.news-medical.net/news/20110415/Study-Low-carb-diet-gr … es-liver-fat.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19575599
http://suite101.com/article/a-low-carb-diet-can-help-reverse-fat … r-disease-a370548

Cioccolata , винаги постваш интересни линкове, така че продължавай! Хич не се притеснявай, че нямаш докторат по тези въпроси!  Laughing

Петяя , страхотен резултат! Браво, само така!

# 456
kameloth, благодаря за разясненията и хубавите думи! Hug

Ех, имам и друга близка, доста по-възрастна жена, със стеатоза, която обаче от повече от година живее на хляб, бисквити, картофи, ориз, риба, бяло пилешко месо, сирене и кисело мляко и почти не използва мазнини. Страда от дивертикулоза, което води до редуване на диария и запек и в болницата й казаха да не яде мазни храни. Опитвам се и нея да я убедя поне да намали хляба, защото казва, че хем непрекъснато яде бисквити, хляб и кифлички, хем непрекъснато е гладна Rolling Eyes Говоря, обяснявам, но никой не ме слуша. А може и да не съм права, знам ли, просто ми се иска да помогна Cry

# 457
  • SA
Ами зърнените храни са едно от първите неща, които е добре да се спрат при стеатоза, също и сладки. Идеята е, че в чернодробните клетки се натрупват триглицериди, които с времето увреждат чернодробната тъкан. За да бъдат отстранени, тези триглицериди трябва да се "изгорят", или метаболизират, което е установено, че се случва най-лесно, когато тялото е адаптирано да гори мазнини- при нисковъглехидратните режими на хранене.

# 458
Пинки Hugспирането на брашното и продуктите от него е много лесно!
първите няколко дни използваш бадемово/кокосово и след това не ти липсва нищо "брашнено"
веднага ще забележиш ПЛЮСА от махането на това ....нещо
аз сега и за гости купувам или правя десерти без брашно,за щастие са дори по-красиви и вкусни
само дето сладкото не ме привлича...вече,
а апетит си имам и топлото време не ми пречи на вратните пържоли и сланината
като говорите за чернодробни проблеми да питам и аз:
но мойта половинка му намериха някаква "аномалия" при кръвна картина,миналата година и дали режима няма да му навреди нещо Thinking
ще бъде жалко,защото отслабна и е по-енергичен,от както сме на режима (но той има право на някой студен варен картоф,от време на време Joy)
ето резултатите от преди режима:
холестерол              6,27  ммол/л
триглицериди          1,25    "
ХДЛ                         1,31   "
ЛДЛ                         4,37    "

G.G.T                    85  U/L нормално от 10 до 60
ALAT  (SGPT )        93 U/L  нормално от 14 до 40

извод:anomalies biologiques hepatiques и естествено:холестеролен проблем
ако може някой да ми каже какво е на разбираем език ще съм ви много благодарна  bouquet

# 459
  • София
Пинки Hugспирането на брашното и продуктите от него е много лесно!
първите няколко дни използваш бадемово/кокосово и след това не ти липсва нищо "брашнено"
веднага ще забележиш ПЛЮСА от махането на това ....нещо
аз сега и за гости купувам или правя десерти без брашно,за щастие са дори по-красиви и вкусни
само дето сладкото не ме привлича...вече,
а апетит си имам и топлото време не ми пречи на вратните пържоли и сланината
като говорите за чернодробни проблеми да питам и аз:
но мойта половинка му намериха някаква "аномалия" при кръвна картина,миналата година и дали режима няма да му навреди нещо Thinking
ще бъде жалко,защото отслабна и е по-енергичен,от както сме на режима (но той има право на някой студен варен картоф,от време на време Joy)
ето резултатите от преди режима:
холестерол              6,27  ммол/л
триглицериди          1,25    "
ХДЛ                         1,31   "
ЛДЛ                         4,37    "

G.G.T                    85  U/L нормално от 10 до 60
ALAT  (SGPT )        93 U/L  нормално от 14 до 40

извод:anomalies biologiques hepatiques и естествено:холестеролен проблем
ако може някой да ми каже какво е на разбираем език ще съм ви много благодарна  bouquet

Доста са му увеличени ензимите, нека си пусне тест за хепатит Б и Ц

# 460
  • SA
tania6, ето тук е обяснено накратко какво означават различните чернодробни изследвания:

http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_Basics_labreport_09

При мъжа ти има леко завишение на тези ензими, което може да се дължи на много фактори/ медикаменти, алкохол, вирусни инфекции.../. Предполагам е добре да се проследят стойностите им - дали нарастват, спадат...

# 461
 Hug Привет на всички.
Според мен, повече от 40 години се храня здравословно. Заслуга за това има, до голяма степен, баба ми. Няма ден, в който да не съм консумирала сирене, кисело мляко, масло. Само с прясното мляко не се разбираме, просто от малка не го понасям. Никога не съм имала наднормени килограми, само когато бях бременна бях качила, но това е нормално. Никога не съм била и кльощава, мършава, изпосталяла ( не произлиза ли от пости). Вярно и в рода ми няма пълни хора, но напълняването не винаги е генетично обусловено. Помня, в детската градина, през лятото задължително ни водеха на плаж да се печем. Баба ми, като ме водеше, ме караше като някоя наденичка да се въртя по 5 минути на всяка страна и после в морето. Това не ми беше особено приятно ( поминутното печене), но пък никога не съм боледувала. По-късно, през лятната ваканция сме прекарвали и по цял ден край морето, на слънце, без да се сещаме за храна. Тук да вметна, че винаги ми е било чудно като съм наблюдавала хора, които още с идването на плажа опъват софрите. До към 20 ми година, не съм се мазала с каквото и да било, за да се предпазвам от слънцето, а съм мнооого бяла по рождение. Но сега много бързо се зачервявам. Може би, защото вече не прекарвам толкова много време на открито и сред природата. Децата сега растат болнави, защото са малко време на открито а и въздухът е повече замърсен, не се знае и какво има в храната , която консумираме. Та мисълта ми беше, че при мен лично, млечните не са ми навредили по никакъв начин. Опитвам всякакви марки и преценявам какво да консумирам. Кисело мляко под 4,5% не купувам. Говоря в единствено число, защото дъщеря ми е самостоятелна, а съпругът ми яде всичко( е, хляб в много малки количества).

# 462
хепатит Б и Ц ,резултат негатив (същото изследване,тук гратис правят от...до... Mr. Green)
но сега видях нещо,като
proteinurie Thinking 0,15 g/l   нормалното е по-малко от 0,15

# 463
Bobeto,
отказах се от пробване с пръст...явно издържам на по - топло:))) Показател за претопляне на млякото е ако ти се отдели суроватка след заквасването...повечко искам д акажа . Имам термометър за вино...естествено Embarassed...до 40' е скалата и е съвсем достатъчно . като стане млякото 38' го прехвърлям в буркана . А , напоследък квася с млякото "На баба" 4,5% ...по - малко кисело става ( т.е повече е Termofilus ).
Танче, kameloth вече ме е изпреварила с отговора . Най - грубо казана GGT е показател за холостаза ( задръжка на жлъчка в жлъчните пътища) , докато ALAT e показател за състоянието на чернодробната клетка . Не са екстремни стойности , но причините могат да са 1001 . Стойността на протеина в урината е граничен...инак е показател за възпалителни приблеми...

Днес съм щастлива , мама и татко са ми на гости  Laughing

# 464
  • GYM
Привет, само се включвам по повод поста на Пинкито за спиране на млечните. Пинки, над месец изкарах без грам млечни - хранех се само с риба, яйца и зеленчуци, тук-там някой плод. Факт е, че загубих доста сантиметри, но се появи познатата нервност и увеличения глад, присъщи на ниско-мазнинно хранене. От зехтин в салатата и рибено масло не можех да си набавя достатъчно мазнини. Като резултат от това страдах от хронична нервност, подут корем и нередовен стомах ( последното е странно, защото мислех, че точно млечните ме запичат).Сега, обаче, повлияна от момичетата тук, започнах просто да добавям масло към храната и о! чудо - изчезнаха всички неприятни симптоми, настроението ми се подобрява всеки ден, стомахчето е редовно и не се чувствам озверяла от глад всяка вечер. Така, че моя съвет и - махни млеката и сирената, но остави маслото и се наблюдавай. Понякога е много успешно. Има дори такава програма, наречена е  WHOLE30, която изключва всички преработени храни, всякакви брашна, млечни, с изключение на пречистено масло, и алкохол. Ето ти повече инфо -  http://whole9life.com/2012/01/whole-30-v2012/
Аз снощи експериментирах и вечерях само кашкавал, масло и много малко патладжан. С чаша бяло вино, разбира се, това ми е на мен позволимата глезотия Crazy Днес съм по-лека, определено, виждам си плочките на стомаха вече, ми голям кеф, да ви кажа Party

Общи условия

Активация на акаунт