Казус

• 10 417
  • 20
  •   1
Отговори
Съпруг прехвърлил имот на съпруга срещу задължение за издръжка и гледане.Става ли имота лична собственост на съпругата или става СИО?

# 1
Съпруг прехвърлил имот на съпруга срещу задължение за издръжка и гледане.Става ли имота лична собственост на съпругата или става СИО?

Не съм адвокат, но мисля, че става лична собственост на съпругата. Разбира се, това би трябвало да важи за неговата част от този имот, защото съпругата има сигурно половината от него поради съпружеските им отношения.Предполагам, че имотът е придобит по време на брака...? Rolling Eyes

# 2
Не,имота не е придобит по време на брака.Ако беше така щеше да бъде СИО още от самото начало.Не съм сигурна,че в случая става лична собственост на съпругата,понеже този договор се съставя по време на брака и следователно пак автоматично става СИО.Казусът изглежда доста елементарен,но всъщност не е.

# 3
Имота става личен, защото задължението за издръжка и гледане е лично. Ако първо почине жената, тогава наследяват нейните наследници, между които и съпругът и. В такъв случай съпругът може да поиска разваляне по съдебен ред или другите наследници да поемат задължението на починалата, но тогава пак биха делили с мъжа.

Последна редакция: нд, 22 юли 2012, 23:10 от acer

# 4
Договорът за издръжка и гледане между съпрузи не е ли нищожен ??
По закон съпрузите си дължат издръжка, т.е., ако се сключи такъв договор, ще стане дублиране на задълженията.
Освен това, при този вид договор приобретателят дължи на прехвърлителя издръжка и гледане. Гледането в случая може да е с "лични" усилия, но издръжката...
Вероятно има съдебна практика по въпроса. Потърси......

Последна редакция: пн, 23 юли 2012, 01:23 от Еластина

# 5
  • София, център
И според мен договорът е нищожен. Трябваше да го прехвърлите с дарение.
Но както и да е, в случая имотът става лична собственост, тъй като задължението за издръжка и гледане е лично.
Ако имотът беше СИО, то той не може да бъде прехвърлян по този начин, тъй като СИО е бездялова. Придобива дялове при смърт на един от двамата съпрузи, или при развод.

# 6
Има доста съдебна практика по казуса - общо взмето смисълът е седният - издръжката и грижите между съпрузите са пожелателни, а не задължитени и не са скрепени със санкция, докато при договор за издръжка и гледане те ставата задължитени за гледащата страна и скрепени със санкция. На това основание се приема, че такъв договор НЕ е нищожен.  Има известно колебание относно режима на имота, но се налага практиката, че става ЛИЧНА собстевност на гледащия съпруг.

# 7
Предполагам, че atenan е действащ юрист.
Следователно нейното мнение, би следвала да е меродавно.
Моето е изключително на основа тълкуване, но при условие, че има действаща практика в полза на това, че договорът е действителен, тогава /ако няма нови тълкувателни решения, противни на това становище/. ОК Simple Smile
Темата е интересна, ще следя и за други включвания.
Моето мнение засега остава непроменено, за съжаление нямам програма с нормативна база и съдебна практика, за да прочета и аз Simple Smile
Хубав ден.

Последна редакция: пн, 23 юли 2012, 11:41 от Еластина

# 8
Има известно колебание относно режима на имота, но се налага практиката, че става ЛИЧНА собствeност на гледащия съпруг.

В какъв смисъл има колебание ? И как става лична собственост, ако съпрузите не са избрали режим на разделност, а са си в режим на СИО и договорът е възмезден?

Имотът може да стане личен само, ако е договорът е безвъзмезден, но в случая не е, а и от данните  - съпрузите не са избрали режим на разделност, следователно са в режим на СИО.

Последна редакция: вт, 24 юли 2012, 23:24 от Rosita

# 9
  • В.Търново
Аз не разбрах как е прехвърлен имота,чрез покупко-продажба или дарение,защото има разлика.дарението може да се развали от наследниците,а покупката не.Ако новия собстваник,т.е. съпругата реши да го продава,то задължението за гледане се прехвърля на новите собственице.А  данъка върху имота все още се плаща от стария собственик,т.е. съпруга и се води все още на негово име в данъчното.При мен има такъв случай,но по друга линия.

# 10
Аз не разбрах как е прехвърлен имота,чрез покупко-продажба или дарение,защото има .

Чети де - прехвърлено е срещу издръжка и гледане - нито е дарение, нито е покупко - продажба. Възмездна сделка е и НЕ подлежи на разваляне.

# 11
Извинявам се, че пиша в тази тема, но не ми се пуска нова. Родителите на съпруг му прехвърлят недвижим имот с дарение, с право на ползване на целия имот, няма клауза за обгрижване. Надареният почива, като оставя наследници дъщеря и съпруга. Единият ползвател - свекърът е все още жив. Възможно ли е да развали дарението, имотът си го ползва без проблем.

# 12
Извинявам се, че пиша в тази тема, но не ми се пуска нова. Родителите на съпруг му прехвърлят недвижим имот с дарение, с право на ползване на целия имот, няма клауза за обгрижване. Надареният почива, като оставя наследници дъщеря и съпруга. Единият ползвател - свекърът е все още жив. Възможно ли е да развали дарението, имотът си го ползва без проблем.

Не, дарението не може да се развали. Собственици стават наследниците,но правото на ползване остава докато родителите му са живи.

# 13
Благодаря ти много!

# 14
  • В.Търново

Не, дарението не може да се развали. Собственици стават наследниците,но правото на ползване остава докато родителите му са живи.
Майка ми ми дари имот и когато правехме договора при нотариус,той каза,че майка ми има право да развали дарението.  Rolling Eyes В този пост е обяснено,че не може да се развали.

Общи условия

Активация на акаунт