Осолявате ли вашето бебче

• 15 913
  • 306
  •   1
Отговори
# 135
  • в здрача
В интерес на истината аз след доста години научих от форума, че бебетата трябвало да се осоляват и понеже майка ми нищо не знаеше по този повод реших да попитам баба ми и нейните дружки какво знаят за осоляването и защо не са ме светнали по въпроса. Та отговорът на баба беше, че тя се е родила във време, когато водата е била кът, който има кладенец в двора си е щастливец, ама и кладенеца не е постоянно пълен, та бебетата били къпани обикновено веднъж седмично и се слагало щипка сол в първата вода /предполагам да унищожи бактериите/, след което е обливано втори път с чиста такава. Солта е била също кът и се е изразходвала много икономично.
Мазани са след баня със свинска мас. Като питах, а защо не са ме светнали по въпроса и моето дете е било лишено от това мазило ми се отговори, че още по мое време са спрели да я приготвят, защото вече имало готови кремчета, само на супер алергични деца ги приготвяли, защото приготовлението трае 9 дни и маста трябва да е прясна и необработвана. 9 дни поред маста се преварява в прясно мляко и се препенва /не ми е ясна процедурата по препенването/.
А да, сапунът също се е приготвял от свинска мас и сода.

В интерес на истината щерката беше с АД. Кремчето за лечение беше с коркостероиди. Що четене изчетох, тъкмо се скрие и се разрази с нова сила. Морето дори и беше забранено, а ние напук на лекарите я заведохме на море, запасена с лечебното и кремче и чудо на чудесата - обривите и не само се скриха, ами и да чукна на дърво не са се появявали повече, а уж вероятно щеше да се спаси от тях с влизането в пубертета /или да стане по-зле/.

За другите диващини никоя от бабите в нашия край не беше чувал.
Та поне ние в 21 век би трябвало повече да мислим и като ни кажат нещо поне да питаме как точно се прави и най-вече защо.

# 136
  • София
а тя морската вода много кожни проблеми оправя, временно или постоянно, също и въздуха там... но все пак в моретата и океаните не само едната сол я има, така че не мисля, че може да бъде докарана в дом. условия....

Иначе и моят е с АД, но за 7 години ни веднъж не е мазан с кортикостероиди, и морето обаче не го е излекувало така   с магическа пръчица, а ен веднъж е ходил Wink

# 137
  • в здрача
От АД до АД балкан разлика. Факт е, че пролетта беше с обриви, които ту се скрият, ту се покажат, лятото отидохме на море с обрив и запасени с крема, който трябваше да мажем при нужда, ама там просто забравихме и обрива изчезна без да се появи повече. Честно до момента не се бях замисляла, че морето може да е причината.

# 138
  • София
дано така си и остане Hug...понеже при нас принципно лятото е спокойният сезон, а най-зле е зимата...

# 139
Морска вода, пясък ( ексфолиант), слънце, имунна система..... доста фактори са, не само солта във водата.

# 140
Нещо друго ми прави впечатление. При цялата вредност на слънцето, редовно виждам разголени бебета на слънце, вчера видях към 12 едно по памперс. 

# 141
  • в здрача
Нещо друго ми прави впечатление. При цялата вредност на слънцето, редовно виждам разголени бебета на слънце, вчера видях към 12 едно по памперс. 
Може да е намазано с висок фактор слънцезащитен крем, има такива и детски, че и водоустойчиви уж.

# 142
нали има слънцезащитни лосиончета...,а и как да го облечеш в тая жега?!?

# 143
  • София
въпреки кремовете 12 часа на обяд не е време да се разхожда бебето голо на слънце...
ще го облечеш леко, ще го държиш на сянка и т.н. Wink

# 144
може жената да е имала важна причина да излезе по това време навън...кой знае

# 145
Моят също го мажа със Себа мед 50 плус фактор,но излизаме сутрин към 8 и към 11 най-късно сме вкъщи в тая топлина на дали бих излязла на обяд,а още по малко да го сваля по памперс,а и това че има слънцезащитен крем на кожата не му пази самия организъм от прегряване...  Simple Smile

# 146
  • в здрача
Абе хора, от навън до навън балкан разлика. Едно е навън под орехова сянка, друго е на площада до фонтана, трето е на пек на булеварда, четвърто, пето, шесто ... нужно ли е да изброявам. Моите когато са на село са по цял ден навън, че и сами вече се мажат със слънцезащитния крем. Не ги прибирам от 11 до 17 ч. А и в града пак зависи - къде, какво, кога. Понякога навън е по-добре, отколкото вътре, именно заради прегряване.

# 147
  • София
нали е бебе, ако излизат с такава причина - количка, сенник, чадър - сянка Wink

# 148
Освен това умерена доза слънце е полезна за набирането на витамин Д. При нас в момента е 20 градуса и все вали. Нямам търпение този петък да се прибера във Варна, че да спра да навличам Вики Simple Smile нека и тя разбере малко какво е да е лято.

# 149
За мен това пряко излагане на слънце по обяд е доста по-вредно от лъжица сол, а нали уж всички сме чели, чели.

Общи условия

Активация на акаунт